#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/04/2010 16:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ισχυροί κλυδωνισμοί στη Σοφοκλέους

Συνεχίζεται η συντονισμένη εκποίηση-αποχώρηση τραπεζικών και άλλων μετοχών.

Με τον Γενικό Δείκτη στα όρια των 1.900 μονάδων, τον FTSE 20 να μετρά απώλειες της τάξης του 4,5% και τις τράπεζες να παραμένουν σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων.

Είναι ενδεικτικό πως πριν από λίγο οι συναλλαγές ξεπερνούσαν οριακά τα 200 εκατ. ευρώ, δηλαδή όσες πραγματοποιήθηκαν στο σύνολο της χθεσινής συνεδρίασης.

Σε κλοιό υψηλών επιτοκίων παραμένουν όλες οι σειρές ελληνικών ομολόγων, με την απόδοσή τους να επιβαρύνεται ακόμα και ενδοσυνεδριακά.
Είναι ενδεικτικό πως η διαφορά απόδοσης για το 10ετές κυμαίνονταν πριν από λίγο στο 4,38%.

Από τις τράπεζες, η Eurobank (-7,9%) ακολουθεί την Εθνική Τράπεζα που «αγωνίζεται» να αποφύγει την επαναπροσέγγιση των χαμηλών έτους, δηλαδή των 12,73 ευρώ.

Στα 12,9 ευρώ φαίνεται να ενεργοποιούνται οι πρώτες ουσιαστικές εντολές αγοράς στη μετοχή της Εθνικής, κάτι που «κολλάει» και με την εικόνα των συμβολαίων τόσο της μετοχής όσο και του 20άρη, πριν από λίγο.

Εκτός όμως από τις τραπεζικές μετοχές που γράφουν απώλειες μεγαλύτερες του 5%, σε κλοιό πιέσεων παραμένει η πλειονότητα των τίτλων εταιρειών μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Το άρθρο συνεχίζεται παρακάτω

ΣΧΟΛΙΑ

  1. ataktos avatar
    ataktos 08/04/2010 16:40:35

    Την πόρτα για την είσοδο των κερδοσκόπων στη διαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους άνοιξε η ίδια η κυβέρνηση με τις δυο εκδόσεις ομολόγων 7ετούς και 20ετούς διάρκειας την Μεγάλη Δευτέρα και Τρίτη. Η κυβέρνηση με την έκδοση του 7ετούς ομολογιακού δανείου των 5 δις ευρώ, που μόλις και μετά βίας κάλυψε χάρις κυρίως στις ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, οι οποίες επωμίστηκαν πάνω από το 40% της προσφοράς, όπως και με το 20ετές όπου αντί για ένα 1 δις ευρώ, που ζητούσε, κατόρθωσε να συγκεντρώσει μόλις 390 εκατ. ευρώ, έσπειρε τον πανικό στις αγορές ομολόγων. Με τον τρόπο αυτό το μήνυμα που φρόντισε η κυβέρνηση να περάσει στις αγορές είναι ότι η Ελλάδα αδυνατεί πλέον να αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια. Έτσι, αρκετοί κάτοχοι ελληνικών ομολόγων καταμεσής της Μεγάλης Εβδομάδας έτρεξαν να ξεφορτωθούν όπως-όπως τους τίτλους τους στη δευτερογενή αγορά, δημιουργώντας κατάσταση ενός «μίνι» κραχ. Γι’ αυτό και τα spread άρχισαν να καλπάζουν από την επομένη των δυο εκδόσεων.
    Την κατάσταση αυτή επιδείνωσε δραματικά και η επίσημη ανακοίνωση ότι προς τα μέσα Απριλίου η χώρα θα επιχειρήσει να εκδώσει ομόλογα δολαρίου, ώστε να επιχειρήσει να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές των ΗΠΑ και της Ασίας. Η ανακοίνωση αυτή στη γλώσσα των αγορών σήμαινε ότι η Ελλάδα επιβεβαίωνε την αδυναμία της να στηριχθεί στο ευρώ και να αντλήσει κεφάλαια από την ευρωπαϊκή αγορά, όπως έκανε χρόνια τώρα. Το αποτέλεσμα είναι να ενισχυθεί το ξεπούλημα ελληνικών τίτλων στη δευτερογενή αγορά και τα επιτόκια να εκτοξευθούν άνω του 7,1%. Ποιος επωφελήθηκε από αυτή την κατάσταση; Μα φυσικά οι κερδοσκόποι των Hedge Funds που βρήκαν την ιδανική ευκαιρία να αγοράσουν ελληνικούς τίτλους κοψοχρονιά, έως και 15% της ονομαστικής τους αξίας, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση πυροδότησε εδώ και σχεδόν δυο εβδομάδες ένα αλησβερίσι στις αγορές όπου αγοράζεται και πουλιέται όχι μόνο το χρέος της χώρας, αλλά ολόκληρη η Ελλάδα.
    Όλα αυτά συνέβησαν «κατά λάθος»;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.