Ιστορική ημέρα για την οικονομία.Η Ελλάδα βγήκε ξανά στις αγορές
09/04/2014 18:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ιστορική ημέρα για την οικονομία.Η Ελλάδα βγήκε ξανά στις αγορές

Παρότι το βιβλίο προσφορών δεν έχει ακόμα ανοίξει επισήμως καταγράφονται ήδη προεγγραφές άνω των 16 δισ.!!!

(Ανανεωμένο) - «Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει σήμερα ότι έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για επικείμενη 5-ετη ομολογιακή έκδοση «αναφοράς-benchmarking» σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο. Η συναλλαγή αναμένεται να τιμολογηθεί και να λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον».

Την ανακοίνωση αυτή είχε να τη δει η ελληνική και η διεθνής αγορά από την άνοιξη του 2010, όταν ξεκίνησε η μεγάλη περιπέτεια της Ελλάδας με τα Καστελόριζα, τα ΔΝΤ και τα Μνημόνια. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για την κυβέρνηση, το υπουργείο Οικονομικών και τη χώρα ολόκληρη καθώς η Ελλάδα βγαίνει και επίσημα στις αγορές σηματοδοτώντας και το τέλος του φαύλου κύκλου των μνημονίων.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών έδωσε το σύνθημα για τη συγκέντρωση ενδεικτικών προσφορών από τους επενδυτές για την σχεδιαζόμενη έκδοση 5ετούς ομολόγου.

Το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει το πρωί της Πέμπτης και μένει να δούμε πώς θα κινηθεί το επιτόκιο και πόσες φορές θα καλυφθεί η έκδοση. Μια αισιόδοξη πρόβλεψη είναι ότι η έκδοση ύψους περί τα 2,5 – 2,7 δις ευρώ, μπορεί να υπερκαλυφθεί πάνω από 5 φορές.

Ήδη, πάντως, οι αγορές υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές καθώς το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από 6% ενώ υπήρξε ραγδαία αποκλιμάκωση των spreads. Επίσης, οι πρώτες εγγραφές στο 5ετές ομόλογο γίνονταν στα επίπεδα του 4,90% με 5,25% κάτι που σημαίνει ότι το επιτόκιο θα είναι πολύ χαμηλό έπειτα από 4 χρόνια που είμαστε σε πλήρη αποκλεισμό.

Η ιστορική αυτή στιγμή για την Ελλάδα γίνεται με τρόπο ιδιαίτερα προσεκτικό και για το λόγο αυτό όλες τις προηγούμενες ημέρες διαψεύδονταν η έξοδος στις αγορές. Πολλά μπορεί να πει κανείς για την ημέρα αυτή. Ότι το επιτόκιο είναι υψηλό σε σχέση με άλλες χώρες, ότι το ποσό είναι μικρό σε σύγκριση με το τεράστιο δημόσιο χρέος. Ότι δεν έγινε και τίποτε ή ακόμη κι ότι –όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ- πρόκειται για μια προεκλογική έξοδο στις αγορές.

Ας λένε ό,τι θέλουν. Ουσιαστικά αυτό που έχει σημασία είναι ότι ανοίγει ο δρόμος για την Ελλάδα να βρίσκει χρήματα χωρίς να υπογράφει μνημόνια. Αυτό είναι τεράστια επιτυχία αν αναλογιστεί κανείς ότι οι αποκλεισμένες τράπεζες και επιχειρήσεις θα μπορούν πλέον να προστρέξουν για δανεισμό στις αγορές.

Βεβαίως και δε σημαίνει αυτή η ημέρα το τέλος της κρίσης. Βεβαίως και δεν θα δουν ξαφνικά οι δοκιμαζόμενοι Έλληνες λεφτά στην τσέπη τους. Οι περισσότεροι άλλωστε δεν καταλαβαίνουν πώς λειτουργεί όλος αυτός ο μηχανισμός του δανεισμού με εκδόσεις ομολόγων.

Θα πρέπει, ωστόσο, να γίνει κατανοητό ότι ο Απρίλιος αυτός σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της κρίσης, όπως εκείνος ο Απρίλης του 2010 σηματοδοτούσε την αρχή μιας επώδυνης πορείας η οποία κανείς δεν ήξερε που θα καταλήξει. Μπορεί και στη χρεοκοπία, μπορεί και στη διάλυση της οικονομίας, την έξοδο από το ευρώ. Όχι, η Ελλάδα τα κατάφερε, άντεξε, στάθηκε στα πόδια της και ήρθε αυτή η ημέρα όπου το υπουργείο Οικονομικών έβγαλε την ανακοίνωση και έπεσαν τα πρώτα χαμόγελα.

Βεβαίως και η ανεργία είναι τεράστια, ο κόσμος έχει μεγάλα προβλήματα και ίσως να μην πολυσκέφτεται το μεσοπρόθεσμο αλλά πώς θα έχει αύριο δουλειά και λεφτά για την οικογένειά του. Όμως, η έξοδος στις αγορές ουσιαστικά θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας όταν τα επόμενα δύο χρόνια η Ελλάδα θα μπορεί να δανειστεί χωρίς όρους και μνημόνια. Όταν οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να δανειστούν με χαμηλά επιτόκια, όταν θα μπορούν να ρίξουν χρήμα στην αγορά μέσω δανείων, όταν θα ανοίξουν περισσότερες θέσεις εργασίας και θα έλθει η ανάπτυξη στη χώρα.

Οι «πατέρες» της επιτυχίας

Δεν έχει νόημα να μιλήσουμε για τα τεχνικά ζητήματα της έκδοσης, άλλωστε ποιον νοιάζουν όλα αυτά, εκτός από τα εξειδικευμένα στελέχη. Αυτό που έχει νόημα είναι να αναφέρουμε τους πατέρες αυτής της επιτυχίας. Διότι στις εποχές που τα έσκιαζε όλα η μαυρίλα κάποιοι συνέχιζαν να εργάζονται για το θαύμα, και αξίζουν μια επιδοκιμασία.

Όταν πριν από 20 περίπου μήνες ο Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε τη δύσκολη αποστολή της διακυβέρνησης μιας τεχνικά χρεοκοπημένης χώρας, είχε πει ότι θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, θα νοικοκυρέψει την οικονομία, θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των ξένων. Κανείς δεν τον πίστευε, πολλοί τον λοιδόρησαν, οι ξένοι του γύρισαν πολλές φορές την πλάτη. Τώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να κοιτάζει με υπερηφάνεια όλους και να τους λέει ότι τήρησε την υπόσχεσή του. Η Ελλάδα έχει για πρώτη φορά πρωτογενές πλεόνασμα, έδωσε 500 εκατ. ευρώ σε κοινωνικό μέρισμα, αρχίζει και σχεδιάζει μειώσεις φόρων και βεβαίως κέρδισε την εμπιστοσύνη των αγορών. Η έκδοση του 5ετούς ομολόγου είναι το επιστέγασμα της προσπάθειας και ο Αντ. Σαμαράς μπορεί να είναι υπερήφανος ότι πέτυχε εκεί που οι άλλοι έβλεπαν αποτυχία.

Βεβαίως, την προσπάθεια αυτή δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι την έφερε εις πέραν έχοντας στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου. Θέλετε για να διασωθούν, θέλετε από μανία για την εξουσία, στο ΠΑΣΟΚ κατάλαβαν ότι ο μόνος δρόμος είναι η στήριξη της κυβέρνησης και του σχεδίου που είχε καταστρώσει για την οικονομία.

Ένα πολύ μεγάλο μέρος της πίτας από την επιτυχία το έχει ασφαλώς ο Γιάννης Στουρνάρας, ο σχεδιαστής της οικονομικής πορείας της χώρας μέχρι σήμερα. Με πολύ σκληρή δουλειά, με ατέλειωτες ώρες, αυτός με τον πρωθυπουργό, ορισμένους υπουργούς και πολύ σημαντικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου, κατάφεραν το ακατόρθωτο. Η έξοδος στις αγορές είχε αρχίσει να σιγοψιθυρίζεται από τον κ. Στουρνάρα πριν από 1 χρόνο αλλά όλοι τον περνούσαν για τρελό. Όπως τρελό τον έλεγαν όταν τόνιζε ότι και πλεόνασμα θα έχουμε, και κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί, και η Ελλάδα θα διεκδικήσει μια καλύτερη θέση στην Ευρώπη. Τους διέψευσε όλους. Οι Κασσάνδρες που προέβλεψαν την καταστροφή της χώρας το έχουν πλέον «βουλώσει». Ο Σαμαράς, ο Στουρνάρας, τα επιτελεία τους και ορισμένα μέλη της κυβέρνησης είναι οι νικητές του επίπονου αυτού αγώνα.

Τώρα, όμως, ξεκινά η μάχη για να στηριχθεί οριστικά η Ελλάδα στα πόδια της. Η έκδοση του 5ετούς ομολόγου είναι ένα μικρό λιθαράκι στη συνολική προσπάθεια η οποία θα τελειώσει μόνο τότε που η χώρα δε θα έχει ανάγκη την τρόικα και τα δανεικά. Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα που καλείται να διαχειριστεί αυτή η κυβέρνηση, όχι κάποια άλλη κι όχι οι άσχετοί, κακόβουλοι και ανθέλληνες. Αυτοί ας μείνουν με τη χολή τους, με τους Μπαλτάκους τους, τις εξεταστικές τους, τις κρεμάλες που στήνουν και τους άθλιους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιούν. Τώρα είναι η ώρα για τα πρώτα χαμόγελα, για τις πρώτες ανάσες.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. η Dimi avatar
  η Dimi 09/04/2014 14:43:21

  Εγκάρδιες Ευχές για κάθε Επιτυχία της Ελλάδας στον Αγώνα τον Καλό.

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ η Dimi 09/04/2014 15:33:51

   Και όλα αυτά, ΠΡΙΝ την επίσκεψη της κας Μέρκελ.

 2. ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
  ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 09/04/2014 15:19:55

  ΑΦΙΕΡΩΝΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΕΘΛΙΜΜΕΝΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ,ΤΟΥΣ ΣΥΡΙΖΟ-ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ ΤΟ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΡΧΗ ΕΞΟΔΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ. Issuer: The Hellenic Republic Issuer rating: Caa3/B-/B- (all stable) Format: Reg S / 144A, dematerialized form, Bank of Greece system (BOGS) clearing Size: EUR Benchmark Maturity Date: 17 Apr 2019 – 5 Years Settlement Date: 17 Apr 2014 – T+5 Coupon: [ ]%, Fixed, Annual, Act/Act Denominations: EUR 1,000 Law/Listing: English Law / Athens Stock Exchange regulated market Docs: Standalone Lead Managers: BofAML, DB, GSI, HSBC, JPM, MS B&D: JPM Selling restrictions: 144A/Regulation S (Category 1), Greece, UK

  • Aegean times avatar
   Aegean times @ ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 09/04/2014 16:59:18

   Η χώρα χρωστά μέχρι σήμερα 320 δισ. το θεωρείς μικρό χρέος για να έχουμε την άνεση να πανηγυρίζουμε? Δεν νομίζω καταχρεωμένοι είμαστε εμείς και οι επόμενες γενεές ας μην παίρνουν τα μυαλά μας αέρα γιατί δεν μας χωρίζει και πολύς χρόνος από την εποχή των μεγάλων μαλ@@@ών και του λεφτά υπάρχουν. Βουτάει κόσμος από τα μπαλκόνια από την δυσπραγία ας είμαστε προσγειωμένοι, κανένας δεν χαρίζει ΤΙΠΟΤΑ.

   • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
    ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ Aegean times 09/04/2014 21:12:13

    ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ (30 ΧΡΟΝΙΑ) ΚΑΛΥΠΤΑΜΕ ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ ΣΠΑΤΑΛΗΣ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΟΙΑΖΟΤΑΝΕ ΚΑΝΕΙΣ !!!!!!! ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΘΥΣΙΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΚΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ . ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ , ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΟΙΜΩΜΕΝΟΙ η ΕΜΠΑΘΕΙΣ ΤΟ ΠΑΡΑΒΛΕΠΟΥΝ. ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ε Μ Ε Ι Σ ΕΔΩ.

    • ΠΗΛΕΑΣ avatar
     ΠΗΛΕΑΣ @ ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 10/04/2014 02:31:53

     Το πρωτογενές πλεόνασμά μας, δυστυχώς, δεν καλύπτει τους τόκους του χρέους μας. Συνεπώς, τα νέα δανεικά αυξάνουν το χρέος, ΧΩΡΙΣ να φέρνουν ανάπτυξη. Δυστυχώς...

     • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
      ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ ΠΗΛΕΑΣ 10/04/2014 12:05:31

      ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ,ΜΕ ΤΑ ΦΟΥΜΑΡΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ? ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΙΟ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΡΑΦΩ ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΣΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ..... ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ.

  • knight avatar
   knight @ ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 09/04/2014 22:33:57

   English Law........ οι ΓΑΠ / Βενιζέλος πήραν 130 δίς με Αγγλικό δίκαιο και έσωσε την Ελλάδα, και εσείς γιορτάζεται για 2,5 ψωροδίς με 5% όταν η ΕΚΤ πουλάει με 0.25%? Εγώ θα πανηγυρίσω και θα πώ μπράβο στην κυβέρνηση που θα καταφέρει να πουλήσει ομόλογα με Ελληνικό δίκαιο χωρίς ρήτρες προτίμησης.

 3. MAD MAX avatar
  MAD MAX 09/04/2014 15:30:44

  Και τέζα τα συριζάκια κλπ καραγκιοζάκια...

 4. ΝΤΑΗΣ avatar
  ΝΤΑΗΣ 09/04/2014 16:09:47

  Απιστευτο κι ομως τα καταφερε..ποιος αλλος μωρε,ο Αντωνης της Ελλαδας

 5. Θόδωρος 17.06.2014 avatar
  Θόδωρος 17.06.2014 09/04/2014 16:46:05

  Εν τούτω νίκα. Και για τους νεότερους: Με αυτό να νικήσεις!

 6. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 09/04/2014 16:52:20

  Σημαντικο είναι, ενδειξη συνοχής της Ευρωζώνης (αμέσως μετά την μνημονιακή Ιρλανδία, βγήκαν περιορισμένα στις αγορές οι "αδελφές" της Πορτογαλία και Ελλάδα). Αλλά δεν βλέπω κανένα λόγο για πανηγυρισμούς. Έχω ήδη σχολιάσει, να μην επαναλαμβάνω: http://www.antinews.gr/OIKONOMIA/ti-simainei-i-eksodos-stis-agores/

  • Θόδωρος 17.06.2014 avatar
   Θόδωρος 17.06.2014 @ Uncle Stgm 09/04/2014 19:23:18

   Δηλαδή αν αρχίσεις και αποδεσμεύεσαι από τους δανειστές για να απαλλαχτείς μια μέρα οριστικά, λίγο είναι? Η αρχή πιθανώς να έγινε σήμερα. Γιατί δεν υπάρχει λόγος για πανηγυρισμούς? Τι καλύτερο μπορούσε να γίνει, Θείο? Για κάνε το μας κέρματα.. Άσε να χαρούμε και λίγο πια. Είναι καλά νέα και πρέπει να τα χαιρόμαστε.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Θόδωρος 17.06.2014 09/04/2014 23:01:04

    Οι προσδοκίες μας έγιναν πραγματικότητα. Τέλος τα μνημόνια και οι εκβιασμοί. Και ενώ ο ΓΑΠ μας εγκλώβισε, ο Σαμαράς μας απεγκλώβισε. Εύγε του λοιπόν. Και να συνεχίσει. Απλά να βάλει στόχο πλέον εκτός της προσέλκυσης επενδύσεων για να μειωθεί η ανεργία και το κυνήγι της αισχροκέρδειας με σκοπό την πτώση των τιμών στα τρόφιμα. Είναι πολύ βασικό για τον απλό λαό που ζορίζεται πολύ.

 7. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 09/04/2014 17:27:50

  4 χρόνια τώρα ήμασταν αποκλεισμένοι. Είναι ένα σημαντικό βήμα για την ανάκτηση της ανεξαρτησίας μας. Παρόλα αυτά, είναι άπειροι αυτοί που γαβγίζουν σαν σκυλιά και θέλουν να ακυρώσουν την επιτυχία. Μερικά πράγματα που άκουσα σήμερα το πρωί: 1)"εδώ καταστρέφονται τα πάντα και μιλάμε γι έξοδο στιος αγορές;". Κούλαρε φιλαράκο. Τα πράγματα καταστρέφονται πλέον λιγότερο ή μάλλον έχουν σταματήσει να καταστρέφονται πλέον. 2)"Το χρέος παραμένει υψηλό". Σωστό αυτό. Παραμένει υψηλό αλλά είναι εξυπηρετήσιμο. Μακάρι να γίνει κι άλλο κούρεμα. Δεν εξαρτάται μόνο απο εμάς. 3)"Το πλεόνασμα προέκυψε από τις αιματηρές θυσίες των ελλήνων". Μα προφανώς ρε μπουζουκοκέφαλε. Από τις θυσίες των μαυριτανών θα έβγαινε το ελληνικό πλεόνασμα; Θα μου πει κάποιος ότι είναι καλύτερα ένα πλεόνασμα να προκύπτει από την συνεχή ανάπτυξη και την αύξηση των εσόδων που αυτή συνεπάγεται. Χαίρω πολύ. Η χώρα που παρέλαβε ο Σαμαράς δεν αναπτυσσόταν. Κάθε άλλο. Αλλά απότι φαίνεται θα ρθει και η ανάπτυξη έστω και αναιμική αρχικά. 4)"Θα μιλήσει κάποιος για την ανεργία; Τι μας ενδιαφέρουν οι αγορές;" Η ανεργία θα είναι δυστυχώς υψηλή για πολλά χρόνια αλλά ευτυχώς τα χειρότερα είναι πίσω. Τρελές και απαισιόδοξες προβλέψεις δεν θα απαληθευτούν ποτέ. Ο προσωπικός πόνος του κάθε ανέργου είναι μεγάλος αλλά από δω και πέρα θα μειώνεται και ο πόνος και η ανεργία.

  • Marcelos avatar
   Marcelos @ Άπαντα Επιστάμενος 09/04/2014 17:50:22

   Βλέπω αναγνωρίζετε ότι το χρέος είναι υψηλό (και δεν εξαρτάται από μας αν θα κουρευτεί) καθώς και ότι η ανεργία είναι και θα παραμείνει υψηλή για πολλά χρόνια ακόμη... Ειδικά το δεύτερο θέμα είναι που καίει τον λαό! Το 1,5 εκατομμύριο ανέργων, και τα 3 εκατομμύρια μικρομεσαίων επιχειρηματιών και ελευθέρων επαγγελματιών που αδυνατούν να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος, ΤΕΒΕ όπως και ΔΕΗ για τα μαγαζιά και τα γραφεία τους δεν τους νοιάζει αν μπορεί επιτέλους η χώρα να ξαναπαίρνει δανεικά για να πληρώνει εξωφρενικό αριθμό δημοσίων υπαλλήλων κάθε πρώτη του μηνός καθώς και τα εφάπαξ 50άρηδων "συνταξιούχων"... Εάν δεν γίνουν άμεσα μεγάλες μεταρρυθμίσεις θα είμαστε συνέχεια στην ίδια κατάσταση! Θετικότατο βήμα το σημερινό (αν και θεωρώ τσιμπημένο το επιτόκιο) αλλά όποια χρήματα δανειζόμαστε από τις αγορές θα πρέπει να διατεθούν στην ΑΝΑΠΤΥΞΗ! Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν κάνουν ούτε παραγωγή, ούτε πληρώνουν τέλη, ούτε πληρώνουν εισφορές στα ταμεία για να πληρώνονται συντάξεις, ούτε προπληρώνουν φόρους, ούτε εξάγουν τίποτε, ούτε προσλαμβάνουν ανέργους!

   • foros1 avatar
    foros1 @ Marcelos 09/04/2014 20:02:04

    οι ΔΥ ελαττώθηκαν κατά 200.000 και συνεχίζουν να ελαττώνονται όσο θα ισχύει το 1:10. τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης όλο και αυξάνουν χρόνο με τον χρόνο, ελάχιστοι κάτω από 60 χρονών, έχουν τα τελευταία θεμελιωμένα δικαιώματα για άμεση συνταξιοδότηση. αυτή όμως η εμμονή ορισμένων εναντίον ΔΥ και συνταξιούχων είναι εκ του πονηρού! Άλλωστε το χρέος δημιουργήθηκε και από την τεράστια φοροδιαφυγή, (κυρίως μη μισθωτών) τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια. Μία αναδρομική αναψηλάφηση των περιουσιακών στοιχείων, "περαιώσεων" και διακίνησης μετρητών, θα έδινε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, αλλά και δημόσια έσοδα.

    • Ρεαλιστης avatar
     Ρεαλιστης @ foros1 09/04/2014 22:44:26

     Εμεις οι του Ι.Τ αγαπητε γιατι θα συνταξιοδοτηθουμε στα 65 η στα 67? Γιατι ενω εχουμε πληρωσει μαζι με τους εργοδοτες απιστευτες κρατησεις θα εισπραξουμε συνταξη πολυ μικροτερη απο πολλους δημοσιους υπαλληλους που δεν εχουν πληρωσει ουτε το 1/6 αυτων που πληρωνουμε εμεις. Δεν εχω κατι εναντιον των ΔΥ , γιατι πολλοι απο αυτους ειναι εντιμοι. Αλλα μη ξεχνατε οτι τα τελευταια 45 ετη το δημοσιο εγινε ενα τερας . Απιστευτα πολλοι ΔΥ , επιδοματα, παροχες, κακο σερβις , επιορκοι, φακελακια, μιζες, ιδιαιτερα μαθηματα, γρηγοροσημα, μαιμου συνταξεις κλπ. Η φοροδιαφυγη , συμφωνω μαζι σας, ειναι μια αιτια. Αλλα και οι ΔΥ ειναι ακομα μια αιτια. Οταν στις εφοριες υπαρχουν υπαλληλοι που δεν γνωριζουν βασικη χρηση υπολογιστων τι να πουμε? Οταν οι καθηγητες αρνουνται την αξιολογηση ειναι κατι που ακουγεται λογικο? Οταν οι μαθητες με 10 ετη τουλαχιστον μαθηματα Αγγλικων στο δημοσιο δεν ειναι ικανοι να παρουν ενα βασικο πτυχιο γνωσης της Αγγλικης φταινε οι μαθητες ή οι δημοσιοι υπαλληλοι καθηγητες? Οσον αφορα τα περι περαιωσεων κλπ εχετε απολυτο δικαιο.

 8. Α avatar
  Α 09/04/2014 17:48:53

  Ο ΓΑΠ μας απέκλεισε από τις αγορές και οδήγησε στην οικονομική ασφυξία της Ελλάδας. Ο Σαμαράς μας ξανάβαλε στις αγορές και είναι το πρώτο βήμα για την απόκτηση της πολύποθης ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ. Μόνο με ρευστότητα θα έρθει η ανάπτυξη, η μείωση της ανεργίας, η άρση των κοινωνικών αδικιών κλπ. Μεγάλη μέρα σήμερα, μπράβο στον πρωθυπουργό και σε όσους δούλεψαν γι΄αυτή την επιτυχία, μπράβο και στον Ελληνικό λαό που άντεξε και δεν παρασύρθηκε σε ακρότητες όπως ήθελαν κάποιοι. Από δω και μπρος ελπίζουμε όλο και σε καλύτερες μέρες.

  • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
   ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ Α 09/04/2014 21:16:14

   ΣΩΣΤΟΣ.ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ Η ΜΑΓΙΚΗ ΛΕΞΗ . ΔΑΝΕΙΚΑ ΓΙΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ,ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ . ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΟΤΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΑ .

 9. Γιώργος avatar
  Γιώργος 09/04/2014 18:43:00

  Αγγλικο δίκαιο. Είχαμε προβλημα δανεισμού στο 120% τώρα είμαστε 170%+ και όλα ειναι καλα. Περαστικά μας.

  • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
   ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ Γιώργος 09/04/2014 22:27:51

   ΑΣΧΕΤΟΣ , ΚΟΙΤΑ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΗΤΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Α.Ε.Π. ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙΣ ΠΑΛΙ ΤΟ 120%. ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ,ΛΕΤΕ ΚΑΙ ΕΞΥΠΝΑΔΕΣ.

   • leak avatar
    leak @ ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 10/04/2014 03:01:29

    Ρε σχετικέ, και το ΑΕΠ είναι ανεξάρτητο απο το χρέος? Μας λες δηλαδη οτι το χρέος είναι μεγαλύτερο αναλογικά γιατι τωρα βγάζουμε λιγότερα? Ε και? Απόλυτες τιμές χρέους δεν θα επιστρέψουμε? Άντε, όλοι οικονομολόγοι του ...

    • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
     ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ leak 10/04/2014 12:09:02

     ΦΙΛΕ ΠΑΡΑΤΑ ΤΑ .ΜΠΕΡΔΕΥΕΙΣ ΤΟ ΣΩΒΡΑΚΟ ΜΕ ΤΗ ΓΡΑΒΒΑΤΑ ,

 10. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. avatar
  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. 09/04/2014 19:41:51

  Aν όντως ζητήσαμε 2-3 δις και μας προσφέρουν 15, ελπίζω ο Στουρνάρας που είναι μαννούλα σ΄αυτά, να τους κάνει ρελάνς και να τα πάρει και τα 15, υπό τον όρο οτι θα τα δώσουν με επιτόκιο 3%!!! Ετσι θα τελειώσουμε οριστικά με μνημόνια και τρόικα και θα έχουμε καβάντζα για να αρχίσουμε τα δημόσια έργα που θα ανορθώσουν την οικοδομή και την οικονομία.

 11. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 09/04/2014 20:17:02

  Ούτε πανηγύρια ούτε μιζέρια. Θετική εξέλιξη. Πολύ θετική. Αλλά και με κινδύνους πολλούς. Αν δεν αλλάξουμε θεσμούς και νοοτροπίες, θα επανέλθουμε στη σήψη. Δεν υπάρχει πλέον περίοδο χάριτος. Να αδιαφορήσουμε τι λένε σχετικά οι κάλπικες δηλώσεις των κομμάτων και τα παπαγαλάκια τους και να κρινουμε οι ίδιοι.

 12. MAD MAX avatar
  MAD MAX 09/04/2014 20:19:26

  Σήμερα πράγματι είναι ιστορική ημέρα. Το πρόγραμμα δεν βγήκε, η κυβέρνηση Σαμαρά έφυγε με ελικόπτερο, η χώρα είναι περίγελος των ξένων. Καληνύχτα σας κε Τσίπρα.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ MAD MAX 09/04/2014 23:04:16

   Πολύ καλός!

 13. iconology2009 avatar
  iconology2009 09/04/2014 20:38:11

  Ο Βενιζέλος δεν είναι Παπανδρέου. Ποτέ απ'το στόμα του δεν βγήκαν φράσεις του στυλ "ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ" και πάντα ήταν συναινετικός στα στρατηγικώς ουσιώδη. Αν το 2007 είχε προκριθεί στην εσωκομματική εκλογή ο Βενιζέλος και όχι ο Παπανδρέου, μπορεί η Νέα Δημοκρατία να αποκτούσε έναν πιο ουσιαστικό αντίπαλο αλλά η χώρα θα είχε εκείνο το ηγετικό πολιτικό προσωπικό που ήξερε στα κρίσιμα να συναινεί. Ο Καραμανλής αντί να αντιμετωπίζει την υψωμένη γροθιά του Γιωργάκη, δίπλα στους συνδικαλιστές που τώρα πυκνώνουν τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ-τυχαίο νομίζετε;-θα είχε συναινετική χεοιραψία του Βενιζέλου. Και ξέρετε γιατί; Γιατί και οι δυό τους-όπως κι ο Σαμαράς άλλωστε-πάνω απόλα βάζουν την υστεροφημία τους. Είναι σοβαροί πολιτικοί και όχι επιπόλαιοι όπως ο Παπανδρέου ή ο μόνος αυθεντικός πολιτικός του κληρονόμος Τσίπρας.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ iconology2009 09/04/2014 22:14:22

   Αν είχε εκλεγεί το 2007 ο Βενιζέλος, το 2009 δεν θα υπήρχε ΓΑΠ διαθέσιμος για να μας βάλει στο Μνημόνιο. Αυτό είναι το σημαντικότερο όλων. Ο Βενιζέλος όμως δεν μπορούσε να εκλεγεί το 2007, διότι δεν είχε αντιληφθεί ότι δεν αρκεί να έχεις διανοητική ανωτερότητα σε σχέση με τον αντίπαλό σου. Το κατάλαβε αργά, και όταν ανέλαβε αυτός το ΠΑΣΟΚ ήταν πια πολύ αργά, διότι το ΠΑΣΟΚ είχε μπει σε διαδικασία θανάτου. Ευτυχώς, λέω εγώ, που μπήκε σε διαδικασία θανάτου και τελείωσε για τη χώρα αυτό το κόμμα της απάτης και της υφαρπαγής των πόθων και των ονείρων του λαού. Ένα επιδέξιο ψέμα ήταν το ΠΑΣΟΚ εξαρχής και ο ΓΑΠ απλώς το ξεγύμνωσε. Έδειξε από τι ήταν φτιαγμένο. Ήταν πράγματι αυτό που αποτύπωνων οι επευφημίες των οπαδών του: "Το παιδί της Αλλαγής". Από την Αλλαγή μόνον ένα τέτοιο παιδί θα μπορούσε να βγει. Σήμερα τελειώνει η Μεταπολίτευση. Είναι η πρώτη μέρα της Νέας Μεταπολίτευσης. Η Νέα Μεταπολίτευση ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει. Ίσως να έχει κάτι χειρότερο. Η πρώτη μεταπολίτευση "τελείωσε" την φαύλη μεταπολεμική δεξιά, η δεύτερη μεταπολίτευση τελειώνει τη μαζικοποιημένη και "εκδημοκρατισμένη" μετεξέλιξή της, το ΠΑΣΟΚ. Ο καθεστωτισμός της δεξιάς υποκαταστάθηκε από τον καθεστωτισμό του ΠΑΣΟΚ. Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με τους καθεστωτισμούς. Η ώρα για μια Ελλάδα "πολύ πιο ανεξάρτητη από ό,τι ποτέ στο παρελθόν".

 14. George N avatar
  George N 09/04/2014 21:07:18

  Μπορεί να έχω σύρει τα μύρια όσα στο οικονομικό επιτελείο αλλά σήμερα μοναχά μια λέξη υπάρχει. Συγχαρητήρια!

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ George N 09/04/2014 23:07:16

   Συγχαρητήρια και σε σένα για τη ντομπροσύνη σου. Τέτοιους Έλληνες γουστάρω.

 15. Ρεαλιστης avatar
  Ρεαλιστης 09/04/2014 22:30:25

  Η εξοδος στις αγορες ειναι η αρχη μιας καλα υποσχομενης πορειας. Το πρωτογενες πλεονασμα ειναι εξαιρετικα καλη ειδηση. Η κυβερνηση παρουσιαζει θετικα αποτελεσματα εν μεσω απειλων για εκτελεστικα αποσπασματα (Παναγουλης) , γουναραδικα, κρεμαλες στο Συνταγμα απειλες κλπ. Εμεις τωρα τι κανουμε ? Χρεος μας κοινωνικο και πολιτικο ειναι να περιορισουμε τις συντεχνιες, να καταγγειλουμε καθε μορφη φοροδιαφυγης , εισφοροδιαφυγης και διαπλοκης. Χρεος μας ειναι να να βαλουμε στην ακρη καθε τυπο που με προπαγανδα προσπαθει να επαναφερει το μπαχαλο και την δραχμη με οφελος βεβαια προσωπικο. Χρεος μας ειναι να μη ψηφισουμε αυτους που δυσφημισαν και δυσφημουν την Ελλαδα. Χρεος μας ειναι να καταλαβουμε οτι οι εκατομμυριουχοι τ. συνδικαλιστες και αιωνιοι φοιτητες του ΣΥΡΙΖΑ δεν ειναι η λυση αλλα η καταστροφη. Πρεπει να γινουν πολλα ακομα και πρεπει να ειμαστε προσεκτικοι. Πρεπει με σοβαρα προγραμματα και παροτρυνση ο Ελληνας π.χ αγροτης να ενωσει τις δυναμεις του με αλλους να δημιουργησουν εταιριες με εξαγωγικο οραμα , και με εμπνευση στην τυποποιηση. Να αποφυγουμε τα λαθη του παρελθοντως που διωξαμε ολες τις πολυεθνικες. Να αποφυγουμε ενεργειες οπως π.χ 2-3 καθαριστριες μελη του ΠΑΜΕ να κλεινουν ξενοδοχειακες μοναδες. Η ανεργια θα μειωθει να ερθουν πισω στην Ελλαδα μεγαλες εταιριες, αν δημιουργηθουν οι συνθηκες για ιδρυση νεων εταιριων, αν ο Ελληνας δεχτει με καλες υπηρεσιες τον καλο Ρωσο, τον καλο Αμερικανο η τον καλο Γερμανο. Αν δεν υπαρχει καταχρηση απεργιων, δεμενα πλοια στα λιμανια κλπ. Λυπαμαι σημερα που υπαρχουν Συριζαιοι που σαμποταρουν καθε καλη προσπαθεια, που υπαρχουν ψεκασμενοι εμπαθεις, που υπαρχουν πολιτικα μορφωματα , που υπαρχουν τοσο εμπαθεις και αμορφωτοι δημοσιογραφοι.

 16. Διογένης avatar
  Διογένης 09/04/2014 22:35:11

  Τηρουμένων των αναλογιών, η σημερινή ημέρα είναι το αντίστοιχο της 24ης Ιουλίου 1974. Είναι η πρώτη ημέρα της Νέας Μεταπολίτευσης. Αλλά χωρίς εθνική προδοσία, χωρίς χάσιμο εθνικού εδάφους, χωρίς σοσιαλιστικές ψευδαισθήσεις έτοιμες να καταστήσουν τη χώρα ένα απέραντο τεμπελχανίο. Το αντίθετο: Το πάθημα του Μνημονίου έγινε μάθημα για πολλούς. Ίσως όχι για όλους, πάντως για πολλούς. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ακόμη πλήρως τη σημασία αυτής της ημέρας. Ας αναλογιστούμε όμως από πού ξεκίνησε ο Σαμαράς: Από την αποδοχή του Μνημονίου. Την υπερψήφιση του εγκληματικού PSI. Τη συγκυβέρνηση με το άθλιο ΠΑΣΟΚ της μνημονιακής προδοσίας και την αμφιλεγόμενη ΔΗΜΑΡ. Την υιοθέτηση όλων των επιταγών της τρόικας τον Νοέμβριο του 2012, ακόμη και των σκληρότερων, όπως εκείνη η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τις αυτόματες περικοπές. Την εμπιστοσύνη που αυτό ενένπευσε στους δανειστές και την αποδέσμευση της μέγκα-δόσης τον Δεκέμβριο του 2012, που του επέτρεψε να ξεκινήσει την αποπληρωμή των χρεών του δημοσίου. Μετά ήρθε η ΕΡΤ, που κράτησε την Ελλάδα όρθια τον Ιούνιο του 2013 - αν δεν είχε γίνει αυτο, η τρόικα δεν αποδέσμευε άλλες δόσεις. Μετά ηρθε η ακόμη εντονότερη φορολογική λαίλαπα και το πρωτογενές πλεόνασμα των θυσιών μας. Ένα πρωτογενές πλεόνασμα που ο κόσμος εξοργιζόταν και να το ακούει. Μετά ήρθαν τα ΕΑΣ. Η πρώτη μικρή νίκη της κυβέρνησης. Σε κάτι τόσο "ασήμαντο", έλεγαν όλοι; Λίγοι τότε μπορούσαν να δουν ότι τα ΕΑΣ ήταν το πρώτο μικρό ρήγμα στο φράγμα, που μετά έγινε πλημμύρα κανονική. Οι "μονομερείς ενέργειες" της κυβέρνησης (= η σταδιακή αποκατάσταση της κυριαρχίας μας!) γινόταν όλο και περισσότερες και η τρόικα δεν είχε και τι να πει, διότι, εδώ που τα λέμε, όλο βλακείες έλεγε και έκανε και όχι μόνον τότε στην αρχή με το "λαθάκι στο πολλαπλασιαστή της ύφεσης" που υποτίθεται ότι έριξε έξω όλο το Μνημόνιο. Κάπου εκεί οι Γερμανοί του απαγόρευσαν να βγει στις αγορές, διότι λέει, αν δεν σας δανείζουμε εμείς, ποιος θα σας επιβάλει την αυτοκαταστροφή σας; Μερικοί μήνες μάχης ακόμη πέρασαν. Οι εξευτελισμοί που υπέστη, οι ταπεινώσεις που δέχθηκε για τη χώρα, είχαν όμως ένα νόημα. Ο Σαμαράς προετοίμαζε μεθοδικά τη χώρα για να εκπλήξει τους πάντες με τις επιδόσεις της: Κάπου εκεί ο κόσμος άρχισε να καταλαβαίνει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα τελικά μπορεί κάπου να χρησιμεύσει. Ήταν Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2010 όταν άρχισε να μπαίνει στην καθημερινότητά μας η μικρή εκείνη αγγλική λεξούλα της αιχμαλωσίας μας: Σπρεντ! Τα σπρεντ εκείνα ήταν μας που έβαλαν στο Μνημόνιο, στα σπρεντ μας έβγαλαν. Ο ΓΑΠ τα ανέβασε, ο Σαμαράς τα κατέβασε. 23η Απριλίου 2010 η επέτειος της αιχμαλωσίας μας, μια επέτειος αντίστοιχη της 21ης Απριλίου 1967, 9 Απριλίου 2014, μια επέτειος απελευθέρωσης. Δεν είμαστε όλοι στο πανηγύρι, είναι "οι Έλληνες, πλην Λακεδαιμονίων", αλλά αυτό δεν θα μας πειράξει. Ο λαός ο τόσο δύσπιστος, αυτός που μέχρι προχθές έλεγε "δεν βγαίνει το πρόγραμμα" και "είναι σίγουρο ότι θα πάμε σε νέο Μνημόνιο", τώρα αναθαρρεί και βλέπει ότι η κυβέρνησή του, για μια φορά, δεν του έλεγε ψέματα! Και ότι αυτός που, τελικά, ποτέ δεν του έλεγε ψέματα, ήταν εξαρχής ο Σαμαράς! Με πρώτο εκείνο το άτιμο "να μου έχετε εμπιστοσύνη" του Ζαππείου 2, που τόση καχυποψία δημιούργησε στον υποφαινόμενο. Είχε δίκιο τελικά ο Πρόεδρος, έπρεπε να του είχαμε περισσότερη εμπιστοσύνη. Δεν έχει τόση σημασία. Σημασία έχει ότι φτάσαμε ως εδώ. Παραφράζοντας λίγο τον Τσώρτσιλ, θα λέγαμε ότι σπάνια ένας άνθρωπος έκανε τόσα πολλά για τόσους πολλούς. Ναι, είμαστε περήφανοι που έχουμε για πρωθυπουργό τον Σαμαρά. Αντώνη σε ευχαριστούμε!

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Διογένης 09/04/2014 23:16:28

   Ούτε εγώ να τα έγραφα. Εννοείται πως συμφωνώ απόλυτα. Ο Θεός να φυλάει την Ελλάδα μας και τον Πρωθυπουργό μας. Οι "Λακεδαιμόνιοι" δεν είναι Έλληνες όμως. Είναι συμμορία που κοιτάει την πάρτη της προσπαθώντας να καταστρέψουν τη χώρα για να το παίξουν σωτήρες στις στάχτες. Ο Σαμαράς ψήφισε νομοσχέδια του Πασόκ προ του PSI επειδή ήταν μεταρρυθμίσεις αναγακαίες. Όχι τις υφεσιακές περικοπές. Και έδειξε στην πράξη μετά από 2 χρόνια ότι δε γούσταρε καθόλου μνημόνια και τρόικες. Τους τελευταίους μήνες δε συνάντησε καθόλου την τρόικα άλλωστε ως ένδειξη διαμαρτυρίας και θυμού για τη στάση τους. Θα αρχίσει η εφαρμογή του σχεδίου του πλέον. 1,5 χρόνο έπαιζε άμυνα στις απαιτήσεις της τρόικας. Πλέον περνάει στην επίθεση.

  • Βασιλική Κ. Σιάπκα avatar
   Βασιλική Κ. Σιάπκα @ Διογένης 10/04/2014 00:08:07

   Διογένη με αφορμή αυτό σου το σχόλιο θα το γράψω ξεκάθαρα. Είσαι η πλέον τίμηα, η πλέον σοφή φωνή μέσα στο αντινιούζ. Σε κάθε κρίσιμη ανάρτηση αναζητώ το σχόλιο σου για να ορίσω τις συντεταγμένες. Νά ΄σαι καλά.

 17. Lichnee avatar
  Lichnee 10/04/2014 09:10:33

  Γενικά έχω σύρει τα χίλια μύρια στην κυβέρνηση και για να είμαι ειλικρινής,θεωρώ τον εαυτό μου μάλλον απογοητευμένο από τον ΑΣ. Ωστόσο,το μόνο που μπορώ να πω για αυτήν την εξέλιξη είναι συγχαρητήρια.Είναι ένα θετικό,πολύ θετικό πρώτο βήμα.Στάση αναμονής και για τα επόμενα.

 18. Ρηνα avatar
  Ρηνα 10/04/2014 09:19:40

  Μερικοι-κυριως ο ΣΥΡΙΖΑ- γκρινιαξαν οτι θα δανειστουμε λιγο ακριβοτερα απο τις αγορες. Μα στην οικονομια το ΠΡΩΤΟ που μετραει ειναι η δυναμικη, οι εντυπωσεις και αυτο το μεταχειριζονται ολοι. Απο το πιο μικρο μαγαζακι που μπορει να πουλησει ακομα και με χασουρα προκειμενου να μαζεψει πελατες μεχρι η οικονομια μιας χωρας που εν οψει καλοκαιριου και ποικιλων ανακαταταξεων θελει να δωσει σημα στην υφηλιο οτι ξανασηκωνεται στα ποδια της.Οτι δεν ειναι ...Τιτανικος. Οτι τα καταφερε να γλυτωσει απο την ασυντακτη χρεωκοπια και συνεχιζει. Σημα δινουμε μεσα στο πλαισιο του παιχνιδιου των αγορων. Εδω υπερδυναμεις κοβουν χαρτι με τη σεσουλα προκειμενου να πεισουν οτι υπαρχει απο πισω μια χωρα που στηριζει και το κατορθωνουν και μεις που καναμε τοσες θυσιες θα τα βροντηξουμε τωρα; Τελικα σκεφτομαι -κι ας ξενισει αυτο πολλους- παντα η Δεξια καθαριζε στη χωρα, με τα στραβα της, με τη γκρινια της, με ολα τα ντεσου της, αλλα.....καθαριζε. Σηκωσε τα μανικια και δεν πηγε Καστελλοριζο....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.