#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/06/2012 22:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ισπανία: Οι αγορές είναι κλειστές για μαςΗ Ισπανία δήλωσε σήμερα ότι οι πιστωτικές αγορές είναι κλειστές για την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Ο υπουργός Προϋπολογισμού Cristobal Montoro έστειλε δραματικό μήνυμα από ραδιοφωνική του συνέντευξη σχετικά με την επίδραση της τραπεζικής κρίσης της χώρας στον κυβερνητικό δανεισμό, τονίζοντας ότι με τα τρέχοντα επιτόκια, οι αγορές είναι ουσιαστικά κλειστές στην Ισπανία.

”Το risk premium μας λέει ότι η Ισπανία δεν έχει την πόρτα των αγορών ανοιχτή, μας λέει ότι ως χώρα έχουμε πρόβλημα πρόσβασης στις αγορές, όταν χρειαστεί να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος μας”, τόνισε ο ίδιος.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι  οι ισπανικές τράπεζες θα πρέπει να επανακεφαλαιοποιηθούν μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών, εγκαταλείποντας την προηγούμενη κυβερνητική γραμμή ότι η Ισπανία μπορεί να συγκεντρώσει κεφάλαια από μόνη της.

Τόνισε δε ότι μια συμφωνία για τη δημιουργία τραπεζικής ένωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να εγκριθεί ακόμη και πριν από τις συνόδους της ΕΕ που πρόκειται να διεξαχθούν στις επόμενες εβδομάδες, ενώ πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ισπανίας, αλλά ίσως χρειαστεί να δράσει πιο γρήγορα για να στηρίξει τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός Mariano Rajoy αναμένεται να λάβει μέρος στη σύνοδο της 22ας Ιουνίου στη Ρώμη με τη Merkel και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ στις 28-29 Ιουνίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες. Η ισπανική οικονομία έχει συρρικνωθεί τα τελευταία δύο τρίμηνα και η ανεργία διαμορφώνεται στο 24,4% στους πρώτους τρεις μήνες του 2012, που είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ανησυχίες για τα δημοσιονομικά της ισπανικής κυβέρνησης έχουν ωθήσει το κόστος για τα CDS σε επίπεδο-ρεκόρ. Η Μαδρίτη έχει υποχρεωθεί να διασώσει την Bankia έναντι 19 δισ. ευρώ, καθώς ο τραπεζικός κλάδος της χώρας φλερτάρει με την κατάρρευση, ύστερα από μια τετραετή ανάπτυξη.

Ερωτηθείς για τα πρόσφατα σχόλια του προέδρου της Banco Santander, Emilio Botin, ο οποίος δήλωσε ότι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος της Ισπανίας αναμένεται να χρειαστεί περί τα 40 δισ. ευρώ προκειμένου να είναι βιώσιμος, ο Montoro τόνισε ότι οι ισπανικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν «τεράστια» ποσά βοήθειας.

Τα σχόλια του Montoro έρχονται μετά από τις δηλώσεις της Merkel τη Δευτέρα ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να εξετάσουν το να βάλουν τις μεγάλες τράπεζες της ΕΕ υπό άμεση ευρωπαϊκή εποπτεία, ανοίγοντας το δρόμο για έναν περισσότερο συγκεντρωτικό έλεγχο του χρηματοπιστωτικού κλάδου της περιοχής.

Η γερμανική πρόταση απηχεί μια παρόμοια έκκληση από τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά δεν φαίνεται να εγκρίνει τα περισσότερο φιλόδοξα σχέδια για την προστασία του τραπεζικού συστήματος της περιοχής μέσω της δημιουργίας της αποκαλούμενης «τραπεζικής ένωσης».

Με βάση αυτή την ιδέα, που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την επιτροπή, θα υπάρχει μια πανευρωπαϊκή  ασφάλεια καταθέσεων και άλλα χρηματοπιστωτικά εργαλεία.

Επαναδιατυπώνοντας τις πρόσφατες δηλώσεις από Ισπανούς αξιωματούχους, ο Montoro πρόσθεσε ότι ένα ευρύτερο σχέδιο διάσωσης για την Ισπανία, δεν αποτελεί επιλογή, δεδομένου του μεγέθους της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

«Η Ισπανία δεν μπορεί στα αλήθεια να διασωθεί, από τεχνικής πλευράς», πρόσθεσε ο Montoro.

Η ΕΕ να διαλύσει κάθε αμφιβολία για το μέλλον του ευρώ


Αργά το απόγευμα ο Ισπανός πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να διαλύσει κάθε αμφιβολία για το μέλλον του ευρώ, ενισχύοντας την ενοποίηση και δημιουργώντας μια ενιαία τραπεζική ένωση και ευρωομόλογα.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο Rajoy απηύθυνε μια ακόμη έκκληση για ισχυρότερη ευρωπαϊκή δράση τη στιγμή που επιδεινώνεται η τραπεζική κρίση στην Ισπανία.

Όπως τόνισε, η Ισπανία σχεδιάζει να συνεχίσει τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, αλλά οι εταίροι της ΕΕ θα πρέπει επίσης να βοηθήσουν και αυτοί από την πλευρά τους για να βελτιωθεί η κατάσταση.

Επιπρόσθετα, δήλωσε ότι η οικονομία της χώρας είναι στο ίδιο επίπεδο με τις προηγούμενες προβλέψεις της κυβέρνησης, που κάνουν λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ 1,7% φέτος.

Τόνισε ακόμη ότι η οικονομία βρίσκεται σε διαδικασία διόρθωσης σειράς ανισορροπιών, μεταξύ των οποίων και η υπερβολική εξάρτηση από το ξένο κεφάλαιο, αλλά θα είναι σε καλύτερη θέση τον επόμενο χρόνο.

DJ: Σκέψεις για προσωρινή πιστωτική γραμμή από το EFSF προς την Ισπανία

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF εξετάζει το ενδεχόμενο να καταρτίσει μια προσωρινή πιστωτική γραμμή για την Ισπανία την οποία η Μαδρίτη θα μπορεί να αξιοποιήσει εάν χρειαστεί για να ανακεφαλαιοποιήσει τις ισπανικές τράπεζες αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Σύμφωνα με την εφημερίδα με βάση αυτό το σχέδιο – μια επιλογή που εξετάζεται – η Ισπανία θα μπορούσε αργότερα να αντλήσει ένα μέρος ή και όλο το ποσό. Η Die Welt αναφέρει ότι η πιστωτική γραμμή αποτελεί ουσιαστικά έναν συμβιβασμό ανάμεσα σε Μαδρίτη που αρνείται να μπει στο EFSF και Βερολίνο που ενθαρρύνει την ισπανική κυβέρνηση να προσφύγει στο ταμείο.

Η ισπανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε έλεγχο όλων των τραπεζών ωστόσο η διαδικασία δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα.

Μια προσωρινή πιστωτική γραμμή θα μπορούσε να αποτελέσει μια έκτακτη πηγή για να αντληθεί χρηματοδότηση πριν την ολοκλήρωση του ελέγχου, αναφέρει η εφημερίδα σε προδημοσίευση αυριανού άρθρου.

 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. anonymous avatar
    anonymous 06/06/2012 01:38:41

    Οι αγορές δεν έχουν λεφτά και δε θα έχουν για πολύ καιρό. Έχουν παίξει πολύ αέρα και θα αργήσει να ξεφουσκώσει. Προσπαθούν να κάνουν το ξεφούσκωμα ελεγχόμενα αλλά μάλλον δε θα τους βγει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.