Ισορροπία τρόμου για την ελληνική οικονομία
16/10/2014 16:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ισορροπία τρόμου για την ελληνική οικονομία

Μια παρανοϊκή ημέρα ζήσαμε σήμερα με κρυφούς εκβιασμούς, στηρίξεις επισήμων αλλά και μεγάλη απογοήτευση των επενδυτών που οδήγησε σε νέα βουτιά το Χρηματιστήριο και σε άνοδο των ελληνικών ομολόγων κοντά στο 9%.

Μια παρανοϊκή ημέρα ζήσαμε σήμερα με κρυφούς εκβιασμούς, στηρίξεις επισήμων αλλά και μεγάλη απογοήτευση των επενδυτών που οδήγησε σε νέα βουτιά το Χρηματιστήριο και σε άνοδο των ελληνικών ομολόγων κοντά στο 9%.

Κι ενώ όλοι περίμεναν κάποια αντιστροφή πορείας στις αγορές η μέρα ξεκίνησε άσχημα, παρά τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού χθες ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2016 αλλά και τις διαρροές ότι η Ελλάδα συζητά μια προληπτική γραμμή στήριξης.

Το καλό νέο της ημέρας ήρθε από τη συμφωνία Ντράγκι – Στουρνάρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών και της οικονομίας με ένα ποσό της τάξης των 12-15 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά στη συμφωνία που θα επικυρωθεί στις 6 Νοεμβρίου, η ΕΚΤ θα μειώσει το ποσοστό του κουρέματος των τραπεζικών ομολόγων που δίνονται ως εγγυήσεις για δανεισμό με αποτέλεσμα να δοθεί ένα ποσό που κυμαίνεται από 12 έως 15 δις ευρώ επιπλέον στην Ελλάδα μέσω των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Στο εξής οι τράπεζες θα μπορούν να δανείζονται από την ΕΚΤ με μικρότερο ποσοστό μείωση των ενεχυριαζόμενων τίτλων τους. Μέχρι σήμερα για κάθε 100 ευρώ που έπαιρναν από την Κεντρική τράπεζα αυτή επέβαλε κούρεμα 60% κατά μέσο όρο στους τίτλους – ενέχυρο. Η συμφωνία προβλέπει τη μείωση του εν λόγω ποσοστού, γεγονός που θα αυξήσει τη ροή του χρήματος.

Αλλά στην αρχή οι επενδυτές δεν πείστηκαν ούτε και από αυτό με την ελληνική κυβέρνηση να επιζητά στήριξη από τις Βρυξέλλες κι ενώ τα ομόλογα είχαν απογειωθεί και το Χ.Α. έπαιρνε ξανά την ανηφόρα. Η στήριξη ήρθε όταν ο επίτροπος Γ. Κατάινεν δήλωσε ότι "Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στο να δημιουργήσει μια βάση για ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, βασισμένο σε ισχυρά δημοσιονομικά, μια πιο ανταγωνιστική οικονομία και έναν εύρωστο, αποτελεσματικά εποπτευόμενο χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Το πρωτοφανές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και η αναγκαία, μεγάλη, δημοσιονομική προσαρμογή, περιελάμβαναν πολύ δύσκολες αποφάσεις. Η Κομισιόν και το σύνολο της ευρωζώνης έχουν σταθεί στην Ελλάδα στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Ενώ υπάρχει σαφής ανάγκη να διατηρηθεί αυτό το momentum μεταρρυθμίσεων, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η χώρα έχει τώρα γυρίσει σελίδα.

Δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να βοηθάει την Ελλάδα με οποιονδήποτε αναγκαίο τρόπο για να διασφαλίσει λογικές συνθήκες χρηματοδότησης για το ελληνικό δημόσιο και για να διευκολύνει την πλήρη και βιώσιμη πρόοδο στην αγορά.

Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεργαστούμε πολύ στενά με τις ελληνικές αρχές για να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, η οποία θα απαιτεί ένα ολοκληρωμένο πακέτο φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων.

Θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε την ομαλή εξέλιξη της ευρωπαϊκής στήριξης για τη χώρα μετά από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος. θα υποστηρίξουμε την Ελλάδα στο να διασφαλίσει τους πιστωτές και τις αγορές για τη συνεχιζόμενη δέσμευσή της στις μεταρρυθμίσεις και στη διατήρηση των δημοσιονομικών στόχων, συμπεριλαμβανομένου και ενός ισχυρού και επαρκούς δημοσιονομικού διχτυού ασφαλείας".

Αλλά και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σάιμον Ο'Κόνορ δήλωσε ότι «Είμαστε δεσμευμένοι να συνεργαστούμε και να υποστηρίξουμε την Ελλάδα σε οποιαδήποτε συμφωνία υπάρξει». Στο... καπάκι ήρθε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ να δηλώσει: «Υπάρχει μεγάλη συμπάθεια για την ιδέα να λάβει η Ελλάδα προληπτική γραμμή πίστωσης που θα συνοδεύει τις μεταρρυθμίσεις. Μια γραμμή από τον ΕSM, θα είναι ένα χρήσιμο μαξιλάρι σε περίπτωση που χρειαστούν επιπρόσθετα χρήματα».

Στη συνέντευξή του στο πρακτορείο MNI επισημαίνει ότι το ελληνικό χρέος είναι «απολύτως βιώσιμο» «absolutely sustainable», εάν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία

Ερωτώμενος εάν η χώρα μας είναι έτοιμη να λάβει όλη τη χρηματοδότηση της από τις αγορές, απάντησε «κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά», καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από την αξιολόγηση της τρόικας και τα αποτελέσματα των στρες τεστ των τραπεζών.

Την ίδια ώρα από το Μιλάνο που βρίσκεται ο πρωθυπουργός, ανώτατη κυβερνητική πηγή έλεγε ότι «Η Ελλάδα δεν αλλάζει τη διαπραγματευτική της στάση, η θέση της χώρας είναι σταθερή. Η συζήτηση είναι σε εξέλιξη, εμείς θα κάνουμε την δουλειά μας». Διευκρίνιζε δε ότι «όλα θα γίνουν σε συνεννόηση με την Ευρώπη». Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι μετά το τέλος του χρόνου δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα στήριξης. Η ίδια πηγή διευκρίνιζε ότι «η προληπτική γραμμή χρηματοδότησης δεν απαιτεί νέο πρόγραμμα». Η συγκεκριμένη πηγή μετέφερε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει στην ίδια γραμμή, αλλά και την αισιοδοξία της ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί.

Αυτή η ισορροπία τρόμου στις αγορές για την Ελλάδα ενδεχομένως να αποτελεί και το ηχηρό μήνυμα που στέλνουν οι ξένοι σε όλο το πολιτικό σύστημα. Στην κυβέρνηση να μη διανοηθεί να προχωρήσει σε έξοδο από το ΔΝΤ χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Και στην αντιπολίτευση να κόψει τις... μαγκιές για διαγραφές χρεών γιατί είναι εύκολο να οδηγήσουν την οικονομία στα Τάρταρα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 16/10/2014 17:33:35

  Τους κρυφούς εκβιασμούς, τους κρυφούς εκβιασμούς! Τα άλλα τα διαβάσαμε. Αποκάλυψη τώρα! Που έλεγε και το άλλο άρθρο.

 2. Διογένης avatar
  Διογένης 16/10/2014 17:39:35

  Πάντως η κατάρρευση των επιτοκίων θα αποδειχθεί μη διατηρήσιμη. Η ιστορία αυτή μπορεί κατά τη γνώμη μου να αποδειχθεί του τύπου "ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό". Και δεν αποκλείεται αυτή η ιστορία να ενισχύσει την κυβέρνηση, πολιτικά και διαπραγματευτικά-οικονομικά, αν επιβιώσει από αυτή την επίθεση. Γνωστό συριζαίικο τρολ σε άλλο φόρουμ, ανησυχούσε σήμερα το πρωί ότι τα έστησε όλα ο Σαμαράς με το Βενιζέλο για να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑς. Κάτι λέει αυτό. Τα επιτόκια αναπόφευκτα θα ξαναπέσουν. Η Ελλάδα έχει ήδη σωθεί δημοσιονομικά. Στη μοιρασιά τα χαλάμε, διότι οι ξένοι θέλουν περισσότερα από αυτό που κάποτε νόμιζαν πτώμα. Να μην κάνουμε το λάθος να νομίζουμε τους ξένους έμπλεους αρετής και δίκαιους κριτές των οικονομικών μας. Είναι τόσο ιδιοτελείς όσο και εμείς, αν όχι περισσότερο. Η Ελλάδα έτσι όπως στήθηκε το ελληνικό πρόβλημα έγινε μια τεράστια μπίζνα για πολλούς και για πολύ καιρό. Η έξοδος από το Μνημόνιο πήγε να χαλάσει κάποιες από αυτές, αλλά έτσι όπως πάνε να μας εμποδίσουν νομίζω ότι στο τέλος θα μας χώσουν με τα δυο πόδια για τα καλά σε μόνιμη χρηματοδότηση από τις αγορές. Δεν έχω στοιχεία για να το λέω αυτό, είναι εντελώς αυθαίρετο, απλώς σας μεταφέρω την ειλικρινή μου αίσθηση της στιγμής. Που μπορεί φυσικά και να διαψευστεί οικτρά.

  • George N avatar
   George N @ Διογένης 16/10/2014 18:04:01

   Το θέμα δεν είναι αν τα δημοσιονομικά της Ελλάδας είναι βιώσιμα, αυτό έχει απαντηθεί, ούτε αν το χρέος είναι βιώσιμο και αυτό έχει απαντηθεί. Η αμφιβολία (για να το πω ευγενικά) έγκειται στο αν είναι βιώσιμη η οικονομία. Δεν μπορεί να μείνει εδώ που βρίσκεται για πολλούς λόγους: ασφαλιστικό, ανεργια, υπερφορολόγηση κτλ και δεν μοιάζει να μπορεί να ξεκολλήσει. Η Ευρώπη, το ΔΝΤ, ο Ομπάμα, οι αγορές, όλοι δηλαδή μας λένε να τις κάνουμε. Εμείς ως κοινωνία ακόμα λέμε όχι. Το ζήτημα είναι αν θα τις κάνουμε με κάποια ελευθερία κινήσεων και χρόνου η ως μέρος ενός νέου μνημονίου σε χρόνο dt και από χειρότερη θέση. Με την υπάρχουσα κυβέρνηση θα γίνει το πρώτο και με ΣΥΡΙΖΑ το δεύτερο. Η τωρινή κρίση απλά έσβησε τις ψευδαισθήσεις σε όλα τα κόμματα. Μένει να δούμε τι σήμανε για την κοινωνία ώστε να καταλάβουμε πιο δρόμο απο τους δυο θα βαδίσουμε.

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ George N 16/10/2014 18:42:58

    Γιατί είναι βιώσιμες οι άλλες οικονομίες του πλανήτη και ειδικά η δική μας δεν είναι;

    • George N avatar
     George N @ Διογένης 17/10/2014 00:23:38

     Για δυο λόγους. Δεν έχουν να αντιμετωπίσουν 25% πτώση του ΑΕΠ και την επακόλουθη πολιτική αναταραχή και το κυριότερο αντιμετωπίζουν τα προβλήματα τους πριν αυτά τις κάνουν προβληματικές. Ποια χώρα έχει 40% NPLs , 27% ανεργία, 60% του ΑΕΠ δημόσιες δαπάνες και ταυτόχρονα θεωρεί σωστό να δίνει συντάξεις γήρατος σε 40αρηδες η να μην απολύει δημόσιους υπαλλήλους που αξιολογούνται κάτω από την βάση? Πως θα λύσει το ασφαλιστικό όταν δεν μπορεί να βρει λύση στις ώρες των καταστηματων ? Το λιγότερο δημιουργεί προβληματισμό στους καλοπροαίρετους. Ανεξάρτητα αν έχουν δίκιο η όχι, αυτό πιστεύουν. Νομίζω ότι εΙναι λάθος ανάγνωση ότι χαθηκανε 7 δις σε δυο μέρες για να σταλεί μνήμα στην κυβέρνηση. Αυτό μπορούσε να το κάνει ο Σόιμπλε τζάμπα.

 3. Επισκεπτης avatar
  Επισκεπτης 16/10/2014 18:04:45

  O Xαρδουβελης διαβεβαιωσε την Κομισσιον οτι "το προγραμμα θα ολοκληρωθει". Κατα συνεπεια ας περιμενουμε την εφαρμογη των ηδη ψηφισμενων μετρων που περιλαμβανουν χιλιαδες απολυσεις, περαιτερω μειωσεις μισθων και συνταξεων, περαιτερω συρρικνωση της κοινωνικης προνοιας. Πως ; Δεν προκειται για "νεα μετρα" ; Φυσικα, προκειται για παληα μετρα που εχουν προαποφασιστει, απλως τωρα θα ανακοινωθουν.

 4. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 16/10/2014 18:53:34

  Αυτό που έγινε είναι μια μικρή πρόγευση, κάτι σαν τα προσεχώς που έπαιζαν οι κινηματογράφοι το πάλαι ποτέ. Το μήνυμα εδόθη με κάθε επισημότητα, κυρίως στην παιδική χαρά του μικρού Αλέξη απευθύνονταν. Αν αυτό έγινε με μόνο μια ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι βγαίνει από το μνημόνιο είναι πιά βέβαια ακόμη και στον δραχμαζάνη τι θα ακολουθήσει αν πάμε σε εκλογές. Δυστυχώς για μας, δεν θα μείνει χώρα και οικονομία για να παίζει ο στρατούλης και ο μηλιός μονόπολη μετά τις εκλογές. Η πραγματική πραγματικότητα είναι δύσκολη. Δεν έχει να κάνει με τον ψεκαμμένο και τους υδατάνθρακες του Αιγαίου ή με τις επαναστατικές μπροσούρες του ρούντυ και της ρόζας. Χρειάζονται ευρά για να κρατηθεί και να κινηθεί το μαγαζί. Αλλιώς ο ψινάκης μας δείχνει το δρόμο. Μόνο που και αυτός ζήτησε δανεικά από την κυβέρνηση για να συνεχίσει να υπάρχει ως δήμαρχος. Η κυβέρνηση από που θα ζητήσει? Από την Βενεζουέλα?

  • tryphon avatar
   tryphon @ ορεσείβιος 17/10/2014 11:59:34

   μήπως θες να πεις υδρογονάνθρακες;υδατάνθρακες έχουν τα μακαρονια

   • ορεσείβιος avatar
    ορεσείβιος @ tryphon 17/10/2014 17:49:13

    Ο σωτήρας μας ο ψεκαμμένος έτσι τους αποκάλεσε...Εγώ απλά το θυμίζω.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.