02/12/2013 23:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ισλανδία: «Κούρεμα» στεγαστικών δανείων αποφάσισε η κυβέρνηση

Σε «κούρεμα» του χρέους των νοικοκυριών προς τις τράπεζες -και ειδικότερα από στεγαστικά δάνεια, που είναι συνδεμένα με τον πληθωρισμό-, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η κυβέρνηση της Ισλανδίας.

Το «κούρεμα» αφορά στο ποσό των 928 εκατ. ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 24.000 ευρώ για κάθε δανειολήπτη.

«Άμεσα θα επωφεληθεί σχεδόν το 80% των νοικοκυριών στην Ισλανδία, έμμεσα, όμως, όλοι θα κερδίσουν. Θα ενισχυθεί η ανάπτυξη και η αγοραστική δύναμη» δήλωσε σύμφωνα με το euronews ο πρωθυπουργός της χώρας, Σιγκμουντούρ Ντέιβιντ Γκιουνλογκσον.

Το «κούρεμα» των στεγαστικών αποτελούσε μία από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις της ισλανδικής κυβέρνησης. Δεν έχει ακόμα, διευκρινιστεί πώς θα χρηματοδοτηθεί, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι δεν θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

ΔΝΤ και ΟΟΣΑ εξέφρασαν αντιρρήσεις, υποστηρίζοντας ότι θα επιφέρει ένα ακόμα πλήγμα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, που κατέρρευσε στην κρίση του 2008. Ο πληθωρισμός στην Ισλανδία ξεπέρασε το 37%, μέσα σε τρία χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. aris1 avatar
    aris1 04/12/2013 15:32:54

    37% πληθωρισμός εκτός ευρωζώνης και χρέος μηδέν είναι μάλλον ευχή...Εμείς απο το 1974 μέχρι 1994 είχαμε πληθωρισμό απο 25-70%!!! και δεν είχαμε καμμία κρίση και καμμία περικοπή μισθών και συντάξεων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.