Ιδού το σκάνδαλο με τη «ΓΕΝΟΠ TOURS» και τις προκλητικές αυξήσεις
03/03/2015 16:09
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ιδού το σκάνδαλο με τη «ΓΕΝΟΠ TOURS» και τις προκλητικές αυξήσεις

Πόλεμος... έχει ξεσπάσει μεταξύ των σωματείων της ΔΕΗ για το «χαράτσι» ύψους 1,3 εκ. ευρώ που καλούνται να πληρώσουν οι 18.000 εργαζόμενοι υπέρ της ΓΕΝΟΠ και μάλιστα υποχρεωτικά μέσα από την τριετή συλλογική σύμβαση εργασίας τους.

Πιο συγκεκριμένα, 11 από τις 24 πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις που είναι μέλη της ΓΕΝΟΠ αρνήθηκαν να υπογράψουν τη συλλογική σύμβαση εργασίας, καθώς μεταξύ άλλων διαπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να πληρώνουν έκτακτη εισφορά 2 ευρώ τον μήνα για τρία χρόνια, προκειμένου να αποπληρωθούν οι οφειλές συνδικαλιστών της Ομοσπονδίας για το δάνειο ύψους 500.000 ευρώ που είχε δώσει η διοίκηση της ΔΕΗ, πρόστιμα προς την Εφορία και χρέη προς άλλους προμηθευτές. Πρόκειται δηλαδή να πληρώσουν τις «αμαρτίες» μερίδας συνδικαλιστών, γνωστές και ως «ΓΕΝΟΠ TOURS», που είχε εντοπίσει η «ομάδα Ρακιντζή».

Μάλιστα τα χρήματα αυτά -υπολογίζονται σε 1.296.000 ευρώ- για τρία χρόνια θα τα παρακρατεί η ΔΕΗ από τους μισθούς των 18.000 εργαζομένων της και θα τα αποδίδει στο ταμείο της ΓΕΝΟΠ.

Είναι προφανές ότι η διοίκηση θα κρατήσει τις 500.000 ευρώ που της αντιστοιχούν ως προς το δάνειο που είχε δώσει το 2011 στην Ομοσπονδία. Τα υπόλοιπα χρήματα θα κατευθυνθούν στη ΓΕΝΟΠ για άλλες οφειλές.

Το σημείο αυτό της νέας σύμβασης όπως και εκείνο που προβλέπει τη δυνατότητα χορήγησης επιδόματος βάρδιας και σε συνδικαλιστές χωρίς φυσική παρουσία στο πόστο τους (σ.σ.: ανήκουν μεν ως απλοί εργαζόμενοι στην κατηγορία της έξτρα οικονομικής ενίσχυσης, αλλά απαλλάσσονται από το να κάνουν βάρδια) έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση σωματείων της ΓΕΝΟΠ. Οι συνδικαλιστές αυτοί, σύμφωνα με πληροφορίες, υπολογίζονται σε περίπου 10 άτομα, τα οποία μάλιστα θα πάρουν αναδρομικά τις βάρδιές τους. Αυτές υπολογίζονται ανάλογα με τη θέση σε 600 με 1.000 ευρώ τον μήνα.

Χθες πέντε σωματεία η Ενωση Διοικητικού και Οικονομικού Προσωπικού, ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού, η Ενωση Προσωπικού Σταθμού Παραγωγής ΑΗΣ Κερατέας - Λαυρίου, ο Πανελλαδικός Σύλλογος Καταμετρητών - Εισπρακτόρων και το ΣΕΕΝ - Εργατική Αλληλεγγύη εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ιδίως για το θέμα της έκτακτης εισφοράς υπέρ της ΓΕΝΟΠ: «Για εμάς εγείρεται, πέραν όλων των άλλων, ηθικό ζήτημα γιατί δημιουργείται μία νέα χρηματοδότηση υπέρ ΓΕΝΟΠ, ενώ θεσμοθετείται και πάλι εισφορά εργαζομένων υπέρ της Ομοσπονδίας με τη σύμφωνη γνώμη του εργοδότη. Αραγε», διερωτώνται τα σωματεία, «δεν αρκεί η αύξηση των εισφορών των σωματείων μελών υπέρ ΓΕΝΟΠ που έγινε πρόσφατα με απαίτηση της Ομοσπονδίας από 0,53 ευρώ σε 1,65 ευρώ;».

Τα πέντε σωματεία υπαινίσσονται πως για τον λόγο αυτό -για να χρυσωθεί το χάπι της έκτακτης εισφοράς- συμπεριλήφθηκε στη σύμβαση και η καταβολή «τροφείου» για κάθε μέρα φυσικής παρουσίας έως 6 ευρώ στο προσωπικό. Πρόκειται για τροφείο στον χώρο ή διατακτικές σίτισης, κάτι που θα αποφασίσει η διοίκηση της ΔΕΗ (σ.σ.: τη μορφή του επιδόματος).

Οι ίδιες συνδικαλιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν πως με τη νέα σύμβαση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ θα μπορεί να περικόπτει οποιαδήποτε έξτρα δαπάνη, ακόμη και μισθούς στην περίπτωση που οι δαπάνες ξεπερνούν το όριο που είχε θέσει ο νόμος για τις ΔΕΚΟ. Κι αυτό γιατί παύει να ισχύει η σειρά προτεραιότητας των ειδών δαπανών (π.χ. υπερωρίες, επιδόματα κ.λπ.) που θα μπορούσαν να περικοπούν χωρίς να επηρεαστεί ο καθαρός μισθός.

ΔΕΔΔΗΕ
Επίδομα επικινδυνότητας στους εναερίτες

Επανέρχεται και το επίδομα επικινδυνότητας στους τεχνικούς του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), στη σύμβαση που θα υπογράψει η διοίκηση της θυγατρικής της ΔΕΗ με τη ΓΕΝΟΠ.

Αυτό αναφέρουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι εναερίτες θα έχουν μια έξτρα ενίσχυση, αν και εντάσσονται στην κατηγορία του επασφάλιστρου των βαρέων και ανθυγιεινών. Μάλιστα, γι' αυτόν τον λόγο εγείρονται και ερωτηματικά σχετικά με τη νομιμότητα της καταβολής και του προαναφερόμενου επιδόματος. Αλλωστε για τον συγκεκριμένο λόγο στη σύμβαση του 1995 που είχε υπογραφεί και στις μετέπειτα συμβάσεις οι τεχνίτες δεν μπορούσαν να παίρνουν και το επίδομα και το επασφάλιστρο των βαρέων και ανθυγιεινών. Η καταβολή του επιδόματος επικινδυνότητας θα είναι το επιπρόσθετο σημείο της σύμβασης μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ και ΓΕΝΟΠ, αναφέρουν πληροφορίες. Το κείμενο κατά τα άλλα θα είναι ίδιο με εκείνο των εργαζομένων της μητρικής ΔΕΗ.

Στο μεταξύ, η ΓΕΝΟΠ και το σωματείο εργαζομένων των Σταθμών Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Β. Ελλάδας - «Σπάρτακος» είναι ικανοποιημένοι από τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Υποστηρίζουν ότι διασφαλίζονται οι μισθοί, αφού δεν θα γίνει καμία απολύτως μείωση, οι θέσεις εργασίας διατηρούνται και θα καταβάλλονται τα μισθολογικά κλιμάκια, καθιερώνεται για πρώτη φορά κοινωνικός μισθός παρέχοντας στο προσωπικό - καθ' όλη τη διάρκεια της σύμβασης- τροφεία στον χώρο και κατά τον χρόνο εργασίας ή διατακτικές σίτισης 6 ευρώ για κάθε ημέρα πραγματικής εργασίας. Επιπλέον, σύμφωνα με τη σύμβαση, διευρύνεται κατά ένα μισθολογικό κλιμάκιο το τερματικό όλων των κατηγοριών.

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.