15/09/2010 13:48
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ιαπωνική παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος

Μονομερώς παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος η Τράπεζα της Ιαπωνίας, για πρώτη φορά μετά το 2004, για την χαλιναγώγηση της ραγδαίας ενίσχυσης του γεν.

Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα. Το ιαπωνικό νόμισμα, το οποίο χθες είχε εκτοξευθεί σε νέο ρεκόρ 15ετίας, στα 82,88 γεν ανά δολάριο, σήμερα υποχώρησε στα 85 γεν ανά δολάριο, ικανοποιώντας – έστω βραχυπρόθεσμα – ένα βασικό αίτημα του ιαπωνικού επιχειρηματικού κόσμου, που βλέπει τις εξαγωγές του να αποκτούν ανταγωνιστικό μειονέκτημα. Το χρηματιστήριο του Τόκιο παράλληλα, εκτινάχθηκε κλείνοντας με άνοδο 2,34%. Οι αναλυτές όμως, εκφράζουν αμφιβολίες για την μεσοπρόθεσμη αποτελεσματικότητα της απόφασης παρέμβασης.

Το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύεται σχεδόν αδιάκοπα τους τελευταίους μήνες (11% από τα μέσα Μαΐου) λόγω των ανησυχιών που υπάρχουν για την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής αλλά κυρίως της αμερικανικής οικονομίας. Το γεν παράλληλα, είθισται να ευνοείται όταν στην αγορά επικρατεί η τάση αποστροφής επενδυτικού κινδύνου και στροφής προς τις αποκαλούμενες «ασφαλείς» τοποθετήσεις.

Η ενίσχυσή του γεν όμως, είχε αναχθεί σε μείζον οικονομικό θέμα στην Ιαπωνία, καθώς πλήττει τις εξαγωγές της χώρας, σε μία περίοδο με αναιμική ανάπτυξη για την Ιαπωνία και δυσθεώρητα ελλείμματα στον προϋπολογισμό, γεγονός που απομακρύνει την δυνατότητα παροχής γενναίων αναπτυξιακών κινήτρων.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.