03/12/2010 22:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΙΟΒΕ: ακόμα χαμηλότερα ο δείκτης οικονομικού κλίματος

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα σημειώνει μικρή υποχώρηση τον Νοέμβριο και διαμορφώνεται στις 67 μονάδες (από 67,3). Από τους επιμέρους τομείς της οικονομίας, η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στις Υπηρεσίες, ενώ και στη Βιομηχανία σημειώνεται επιδείνωση. Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, στο Λιανικό Εμπόριο η πτώση είναι ηπιότερη, ενώ στις Κατασκευές το κλίμα κινείται σχεδόν στα επίπεδα του Οκτωβρίου. Στην πλευρά της ζήτησης, μετά το ιστορικό χαμηλό του περασμένου μήνα, τον Νοέμβριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώνεται ελαφρώς, παρόλο που παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Οι καταναλωτές παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στα νέα οικονομικά μέτρα και τη δανειοληπτική κρίση της χώρας, καθώς δεν υπάρχουν ακόμα στέρεες ενδείξεις για σύντομη έξοδο από την κρίση ή έστω περιθώρια τόνωσης του εισοδήματός τους.

Αναλυτικότερα:

* στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις της παραγωγής περιορίζονται ελαφρά, ενώ μεγαλύτερη μείωση καταγράφουν οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών. Αντίθετα, τα αποθέματα αποκλιμακώνονται περαιτέρω.

* στις Υπηρεσίες, έντονη πτώση σημειώνεται στις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών και στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η υποχώρηση στις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης.

* στο Λιανικό Εμπόριο, η ανάκαμψη του κλίματος εκπορεύεται από τη βελτίωση των εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις και τις προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων, αλλά και την έντονη πτώση στις εκτιμήσεις των αποθεμάτων, γεγονός το οποίο υποδηλώνει σημαντική αποκλιμάκωση.

* στις Κατασκευές, η μικρή άνοδος των εκτιμήσεων για το επίπεδο προγράμματος εργασιών των επιχειρήσεων αντισταθμίζεται από ανάλογη επιδείνωση των προβλέψεων για την απασχόληση του τομέα, αφήνοντας το συνολικό δείκτη σχεδόν αμετάβλητο.

* στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, και οι τέσσερις από τους βασικούς επιμέρους δείκτες καταγράφουν βελτίωση τον Νοέμβριο, μετά τις ιστορικά χαμηλές επιδόσεις του προηγούμενου μήνα. Έτσι, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση, η πρόθεση για αποταμίευση στο επόμενο 12-μηνο, οι προβλέψεις για την ανεργία, αλλά σε μικρότερο βαθμό και οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας βελτιώνονται.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ 04/12/2010 18:54:52

    Θα γίνει ότι και τον περασμένο Μάρτιο: Θα μείνουμε με τις προσδοκίες ανάκαμψης. Οι αριθμοί και οι προθέσεις δεν αφήνουν περιθώρια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.