Θα γίνει πάλι της.. τρόικας το κάγκελο;
07/07/2014 14:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θα γίνει πάλι της.. τρόικας το κάγκελο;

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ανεπισήμως, επιχειρείται να περάσει μια κατάσταση που λέει ότι είναι έτοιμοι να βάλουν αυτοί τους όρους στην τρόικα και όχι το αντίθετο...

Επιστρέφει την Τετάρτη η τρόικα για άλλη μια αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, έστω και ανεπίσημη, και πολλοί φοβούνται ότι θα έχουμε πάλι τα ίδια δράματα. Μέσα στο κατακαλόκαιρο ο Πολ Τόμσεν και η παρέα του έρχεται να μας… βάλει χέρι για το πρόγραμμα και να απαιτήσει επιτάχυνση της εκπλήρωσης των δεσμεύσεων.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ανεπισήμως, επιχειρείται να περάσει μια κατάσταση που λέει ότι είναι έτοιμοι να βάλουν αυτοί τους όρους στην τρόικα και όχι το αντίθετο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα βασικά ζητήματα που αναμένεται να θέσει το οικονομικό επιτελείο είναι:

1. Η μείωση των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50% το 2015 και την πλήρη κατάργησή της από το 2016.

2. Η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, που είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες νοικοκυριά να «παγώσουν», με μηδενικό αποτέλεσμα για τα έσοδα του κράτους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει τη μείωση του φόρου κατά 15% έως 20%, στηριζόμενο στο επιχείρημα ότι η αύξησή του οδήγησε σε απώλεια εσόδων 500 εκ. ευρώ φέτος και μείωση της κατανάλωσης κατά 71%.

3. Ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα είναι η αύξηση των δόσεων για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι η ενοποίηση των χρεών των πολιτών και η δυνατότητα πληρωμής τους σε 48 δόσεις κατ' ελάχιστον και μέχρι 100 δόσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο τα χρέη στις εφορίες ξεπερνούν πλέον τα 66 δισ. ευρώ.

4. Στο τραπέζι μπαίνουν και τα ζητήματα που αφορούν την ακίνητη περιουσία και συγκεκριμένα η έκπτωση έως 40% της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, πάνω στην οποία υπολογίζεται το πόθεν έσχες. Παράλληλα, ανοικτό μένει το ζήτημα της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών νωρίτερα από το 2017, προκειμένου να «ξεπαγώσει» η αγορά και να μειωθούν τα φορολογικά βάρη των ιδιοκτητών.

Η τρόικα από την πλευρά της αναμένεται να θέσει στην κυβέρνηση το ζήτημα της κάλυψης των ποσών που πρέπει να επιστρέψει σε δικαστικούς και ένστολους ενώ εκφράζει φόβους ότι η «τρύπα» του προϋπολογισμού θα μεγαλώσει σε περίπτωση που εκδοθούν κι άλλες αντίστοιχες δικαστικές αποφάσεις. Άλλωστε, μόνο τα χρήματα για τους ένστολους υπολογίζονται σε 600 εκατ. ευρώ. Στις λύσεις που εξετάζονται είναι η επιστροφή των αναδρομικών σε ορίζοντα 5ετίας, αλλά και η δημιουργία νέου μισθολογίου με μικρότερες αυξήσεις, που δεν θα οδηγήσουν στις αποδοχές του Ιουλίου του 2012, αλλά μικρότερες.

Όπως βλέπει κανείς, οι προσδοκίες από την πλευρά της Αθήνας είναι και πάλι υψηλές, ωστόσο, το έργο το έχει δει ο ελληνικός λαός. Ακούει για «σθεναρή αντίσταση» της κυβέρνησης, για φοροελαφρύνσεις, για νέο τοπίο στην οικονομία και είναι επιφυλακτικός. Αν λοιπόν θέλει η κυβέρνηση να επιδείξει σθεναρή στάση ας το κάνει. Ας μην καλλιεργεί υψηλές προσδοκίες στον κόσμο. Οι ελαφρύνσεις που πρέπει να γίνουν είναι απαραίτητες αφού πρόκειται κυρίως για θέματα που είναι απαραίτητα προκειμένου να αισθανθεί ο ελληνικός λαός ότι κάτι πάει να αλλάξει.

Αν λοιπόν μιλάμε για αυτονόητα όπως το πετρέλαιο θέρμανσης ή η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που τείνει να γίνει μόνιμη τότε η κυβέρνηση δεν χρειάζεται την συγκατάθεση της τρόικας. Ας νομοθετήσει από μόνη της για να δείξει στον ελληνικό λαό ότι απαγκιστρώνεται η χώρα από τους τροικανούς. Ας κάνει την αξιολόγησή του ο Τόμσεν, αλλά ας μας αφήσουν ήσυχους να κάνουμε αυτά που πρέπει.

Η κυβέρνηση θα υποστεί δεινή επικοινωνιακή ήττα αν στις διαπραγματεύσεις εμφανιστεί υποχωρητική, παρ’ ότι καλλιεργεί υψηλές προσδοκίες. Και θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός ο κ. Χαρδούβελης που για πρώτη φορά αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας μια διαπραγμάτευση.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. η Dimi avatar
  η Dimi 07/07/2014 17:11:14

  Aυτό που μετράει περισσότερο, είναι το Πώς εμείς βλέπουμε τον εαυτό μας. http://bit.ly/1xGo6zD

 2. Ιδιώτης avatar
  Ιδιώτης 07/07/2014 17:59:12

  Το παράδοξο για το ελληνικό "κράτος" είναι το να μην έχει τρόικα πάνω από το κεφάλι του. Το να έχει είναι το συνηθισμένο. http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AE%CF%82_%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82_%CE%88%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CF%87%CE%BF%CF%82_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82_1898

 3. Fiscal avatar
  Fiscal 07/07/2014 18:31:45

  Nαι αλλά αυτή τη φορά υπάρχει το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα. Εδώ και καιρό διατυμπανίζαν τη σπουδαιότητα του όχι μόνο τη δημοσιονομική αλλά και τη διαπραγματευτική. Θα φανεί σε λίγες μέρες αν είχαν δίκαιο ή όχι.

  • Ιδιώτης avatar
   Ιδιώτης @ Fiscal 07/07/2014 18:53:21

   Νομιζω πως δεν είχαμε νέα του μετά τις εκλογές.

   • παπαδοπουλος ηλίας avatar
    παπαδοπουλος ηλίας @ Ιδιώτης 07/07/2014 19:28:59

    Το επισκίασαν τα δις απο Κίνα,Κατάρ,Αντίγκουα κλπ καθώς και τα εκατομμύρια των τουριστών. (ευτυχώς που τους πάνε σε κανένα μουσείο και κόβουν εισιτήρια, γιατί αλιώς μόνο η σκόνη από τα παπούτσια τους θα έμενε). Α! ξέχασα και τα ..πετρέλαια! όταν ..ξαναβγάλουμε πετρέλαιο, πάμε για εκλογές.

 4. eLLENI avatar
  eLLENI 10/07/2014 18:34:59

  Ο κ. Γιούνκερ, χωρίς να δώσει εξειδικευμένες απαντήσεις, αναφέρθηκε γενικώς σε ευθύνες των εθνικών κυβερνήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν είναι αυτός που δημιούργησε τη διαφθορά σε κράτη-μέλη της ευρωζώνης, ούτε αυτός που συνέστησε να μην φορολογούνται στην Ελλάδα «οι πάμπλουτοι και οι Ωνάσηδες» ΣΕ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ ΕΧΕΙ ΦΟΥΝΤΩΣΕΙ. ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΟΤΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΔΙΚΙΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.