#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/12/2010 17:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θα βοηθήσει το ευρώ, ο νέος προτεινόμενος μηχανισμός στήριξης;Η Angela Merkel δέχτηκε έντονη κριτική στο διάστημα πριν από τη πρόσφατη Σύνοδο των Βρυξελλών. Όμως στο τέλος τα κατάφερε. Πέτυχε αυτό που ήθελε, μια τροποποίηση δηλαδή της Συνθήκης της Λισσαβόνας, που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων. Αρκεί όμως αυτό;

Στη  Σύνοδο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποδέχθηκε τη σύσταση ενός μηχανισμού στήριξης. Μια ιδέα που πριν μερικούς μήνες είχε χαρακτηρισθεί και κατακριθεί ως μονομερής γερμανική απαίτηση, απέκτησε στο τέλος πανευρωπαϊκή συναίνεση. Όπως ελπίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης, θα βοηθήσει στη σταθερότητα του ευρώ.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, το σχέδιο της Merkel είχε γίνει καθολικά αποδεκτό. Η κύρια δουλειά είχε γίνει τον Οκτώβριο, όταν η Merkel κατάφερε να πείσει τον Nicolas Sarkozy να την υποστηρίξει. Στη συνέχεια, από κοινού ενθάρρυναν τους υπόλοιπους ηγέτες να ξαναδούν το ζήτημα της τροποποίησης της Συνθήκης.

Θα χρειαστεί αρκετός καιρός μέχρι να ισχύσουν οι νέες ρυθμίσεις. Θα πρέπει πρώτα να μεσολαβήσει η εξέταση της όλης πρότασης από πλευράς της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και της ΕΚΤ. Η τροποποίηση θα υιοθετηθεί και επίσημα, στην επόμενη συνάντηση των ηγετών, τον Μάρτιο. Τα εθνικά κοινοβούλια των 27 χωρών μελών θα πρέπει τώρα να υπερψηφίσουν τις αλλαγές ως το  τέλος του 2012. (Τα δημοψηφίσματα θα πρέπει να αποφευχθούν). Ο νέος μηχανισμός θα αρχίσει να ισχύει από την 1/1/2013.

Η Merkel πάντως δηλώνει ενθουσιασμένη. Χαρακτήρισε την απόφαση ως «σημαντική ένδειξη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών». Στη πραγματικότητα όμως, πρόκειται απλά για μια μινιμαλιστική λύση, η οποία είναι αμφίβολο αν θα παράσχει σταθερότητα για το ευρωπαϊκό νόμισμα. Τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που ήδη εφαρμόζουν κάποια χρεωμένα κράτη, μπορεί να δημιουργήσουν περαιτέρω απειλές για το ευρώ.

Η υιοθέτηση του μηχανισμού έρχεται σε μια εποχή που σημαδεύτηκε από τη μεγαλύτερη κρίση στο ευρώ από την εποχή της εισαγωγής του. Όλα ξεκίνησαν με την ελληνική παραδοχή ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας ανέρχονταν στο 14% και όχι στο 4% του ΑΕΠ της. Στη συνέχεια ακολούθησε η διάσωση της Ελλάδας, αλλά και ένα νέο σημαντικό πακέτο βοήθειας, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο, η Ιρλανδία ήταν η πρώτη χώρα που βοηθήθηκε από αυτό.

Όσοι Ευρωπαίοι πιστεύουν στην περαιτέρω ενοποίηση της Ευρώπης, βλέπουν τη παρούσα κρίση ως μια μεγάλη ευκαιρία. Όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble, ανέκαθεν η ΕΕ πραγματοποιεί μεγάλα βήματα σε δύσκολες εποχές. Και όπως φαίνεται, το τελευταίο από τα μεγάλα αυτά βήματα είναι και η σύσταση του νέου μηχανισμού στήριξης.

Όμως, η τελευταία κουβέντα δεν έχει ειπωθεί ακόμη. Απομένει να αποδειχθεί το αν η προστασία των ασθενέστερων οικονομιών θα βοηθήσει την ΕΕ να έρθει πιο κοντά, ή θα επιταχύνει την απομάκρυνσή μεταξύ των κρατών μελών.

Σίγουρα χρειάζονται και άλλοι παρόμοιοι μηχανισμοί, ώστε να στηριχθεί το ευρώ. Τα αμφιλεγόμενα ευρωομόλογα, που πολλοί τα θέλουν αλλά το Βερολίνο τα απορρίπτει, δεν έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη πρόσφατη συνάντηση. Του χρόνου όμως, αναμένεται να συζητηθούν σοβαρά. Όπως δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός, «αποτελούν ένα εργαλείο το οποίο θα πρέπει οπωσδήποτε να εκμεταλλευτούμε στο μέλλον».

Το πόσο κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στην ευρωζώνη, αποδεικνύεται και από την προχθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να διπλασιάσει τα κεφαλαιακά της αποθέματα στο ποσό των €10.8 δισ. Πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο προστασίας της τράπεζας απέναντι σε μια ενδεχόμενη χρεοκοπία κάποιου πιστωτή της. Παράλληλα, από τον περασμένο Μάιο, η ΕΚΤ έχει δαπανήσει περίπου €72 δισ. σε κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, της Ιρλανδία, και της Πορτογαλίας, προκειμένου να τις βοηθήσει στη ρευστότητα τους.

S.A. Der Spiegel

ΣΧΟΛΙΑ

  1. ierofantis avatar
    ierofantis 19/12/2010 18:03:13

    Ο αρκουδιάρης (Γερμανία) βαράει το ντέφι και τα αρκουδάκια (PIIGS και λοιποί) χορεύουν στο ρυθμό του...!

  2. Enzo avatar
    Enzo 20/12/2010 11:12:51

    κατεστρεψε την Ελλαδα το ευρω.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.