Θα βάζουν χέρι στις καταθέσεις οφειλετών χωρίς να τους ενημερώνουν
17/06/2014 06:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θα βάζουν χέρι στις καταθέσεις οφειλετών χωρίς να τους ενημερώνουν

Το ΣτΕ ανάβει το πράσινο φως στο δημόσιο να μπορεί να βάζει χέρι στις καταθέσεις οφειλετών χωρίς να τους έχει ενημερώσει γι’ αυτό το ενδεχόμενο.

Βόμβα για χιλιάδες οφειλέτες του δημοσίου, βάζει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία επιτρέπει στο Δημόσιο να προχωρά σε κατασχέσεις χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς ακόμη και μισθωτών, συνταξιούχωνς προκειμένου να εξοφληθούν τα χρέη, ακόμη κι αν ο οφειλέτης δεν έχει ενημερωθεί. Το ΣτΕ δηλαδή ανάβει το πράσινο φως στο δημόσιο να μπορεί να βάζει χέρι στις καταθέσεις οφειλετών χωρίς να τους έχει ενημερώσει γι’ αυτό το ενδεχόμενο.

Πρόκειται για απόφαση που ανατρέπει προηγούμενη του Στ΄ τμήματος του Δικαστηρίου που δεν έδιναν τέτοιο δικαίωμα στο δημόσιο θεωρώντας ότι η σχετική διάταξη του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (Ν.Δ. 356/1974) είναι αντισυνταγματική αφού ο οφειλέτης δεν μπορεί να αμυνθεί νομικά.

Η απόφαση αναφέρει συγκεκριμένα:

«Η μη κοινοποίηση στον οφειλέτη οφείλεται στον προφανή λόγο ότι, αν αυτός επληροφορείτο την επικειμένη λήψη του μέτρου, θα έσπευδε να εισπράξει από τον τρίτο (σ.σ.: Τράπεζα) τα οφειλόμενα σ’ αυτόν χρήματα ή απαιτήσεις ή θα ανελάμβανε τα εις χείρας τρίτου κινητά του, με συνέπεια, βεβαίως, να καθίσταται αδύνατη η εξ αυτών ικανοποίηση της αξιώσεως του Δημοσίου....Η μη πρόβλεψη στο νόμο και πρόσθετης υποχρεώσεως για μία τρίτη, ενδιάμεση, κοινοποίηση προς τον οφειλέτη πριν από την ενεργοποίηση του δικαιώματος του Δημοσίου να λάβει εις βάρος του μέτρα αναγκαστικής εκτελέσεως, δεν παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις ούτε, ειδικώτερον, την διάταξη του άρθρου 20 παρ. 2 του Συντάγματος, αφού καθιδρύεται, πάντως, στο νόμο πλήρες και αποτελεσματικό σύστημα έννομης προστασίας του οφειλέτη του Δημοσίου».

Τον περασμένο Μάρτιο το ΣτΕ ανέφερε στην προηγούμενη αντίθετη απόφασή του ότι σύμφωνα με τις Συνταγματικές επιταγές οι οφειλέτες πρέπει να ενημερώνονται από πριν ότι το Δημόσιο πρόκειται να προβεί σε κατασχέσεις χρημάτων που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς τους, ανεξάρτητα αν οι καταθέσεις αυτές προέρχονται από μισθούς, συντάξεις ή οποιοδήποτε άλλη αιτία.

Η απόφαση με αριθμό 366/2014 αναφέρει: «Η κατάσχεσις εις χείρας τρίτων των εις χείρας αυτών ευρισκομένων χρημάτων, καρπών και άλλων κινητών πραγμάτων του οφειλέτου του Δημοσίου ή των οφειλομένων εν γένει προς αυτό, ενεργείται υπό του Διευθυντού του Δημοσίου Ταμείου διά κατασχετηρίου εγγράφου μη κοινοποιουμένου εις τον οφειλέτην».

Όμως, υπογράμμιζαν τον περασμένο Μάρτιο οι σύμβουλοι Επικρατείας, «η διάταξη αυτή είναι ανίσχυρη ως αντικειμένη στην διάταξη του άρθρου 20 παράγραφος 1 του Συντάγματος, διότι η παράλειψη αυτή έχει ως συνέπεια ο οφειλέτης να μη λαμβάνει γνώση ή να λαμβάνει καθυστερημένα γνώση της εις βάρος του επισπευδομένης αναγκαστικής εκτελέσεως, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να αμυνθεί αποτελεσματικώς προ της ολοκληρώσεως της εκτελεστικής διαδικασίας, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα είτε για την ακύρωση είτε για την αναστολή της πράξεως εκτελέσεως».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 17/06/2014 08:53:19

  ανοιχτός γερμανοκινούμενος φασισμός πλέον. θυμάστε τι λέγαμε για τις καταθέσεις; μπορεί να μην έγινε με κούρεμα αλλά έγινε με..."απ' ευθείας αναλήψεις" από την κλεπτοκρατία. δεν φτάσαμε στον πάτο ακόμα...

 2. Λακης avatar
  Λακης 17/06/2014 12:20:34

  Eρωτημα : Οι κατασχεσεις θα γινονται με εντολη Σαμαρα ;

 3. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 17/06/2014 18:24:25

  Μάλλον θέλουν να προκαλέσουν κι άλλες αναλήψεις χρημάτων από τις τράπεζες.

 4. Κυνας avatar
  Κυνας 17/06/2014 18:36:15

  Οχι δεν καταλαβατε ειναι τακτικη "καμμενης γης" και ειναι για το καλο ολων μας Ετσι αν τυχον ανεβει ο τσιπρας στην εξουσια δεν θα μπορει αν παρει τιποτα γιατι θα τα εχουν ηδη παρει αλλοι και ετσι θα φυγει... Ρεκτανγκιουλαρ λοτζικ

 5. Marcelos avatar
  Marcelos 18/06/2014 16:53:21

  Στις πολιτισμένες κι ευημερούσες ευρωπαϊκές χώρες, όταν χρωστάς στο κράτος, το κράτος όχι μόνο κατάσχει μέχρι δεκάρας ότι βρει σε λογαριασμούς σου χωρίς να σε ρωτήσει ή να σε προειδοποιήσει αλλά και αυτεπάγγελτα πάει στον εργοδότη σου και κατάσχει κατευθείαν από τον εργοδότη σου ποσό του μισθού σου, το οποίο εσύ δεν βλέπεις καν να μπαίνει στο λογαριασμό σου! Σε αντίθετη περίπτωση πας φυλακή και για κάθε μέρα φυλάκισης αφαιρούνται 40 Ευρώ από το ποσό που χρωστάς! Έτσι γίνεται σε Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γαλλία κτλ. Μόνο στην Ελλάδα βλέπουμε ανθρώπους με λεφτά στην τράπεζα, με ακίνητα, με σκάφη κτλ., να χρωστάνε στο κράτος και το κράτος να "φοβάται" να τους αντιμετωπίσει...

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Marcelos 19/06/2014 10:33:17

   "Στις πολιτισμένες κι ευημερούσες ευρωπαϊκές χώρες..." χα, χα,χα! πολιτισμένες και ευημερούσες χώρες. σοβαρολογείτε; τότε γιατί οι δείκτες δυστυχίας και αυτοκτονιών είναι στα ύψη στις "πολιτισμένες" χώρες σας; πολιτισμένοι αυτοί που αιματοκύλισαν την ευρώπη, τον κ΄σομο 2 φορές τον 20ο αιώνα; ελάτε τώρα κύριε...

  • Franc- avatar
   Franc- @ Marcelos 19/06/2014 12:58:51

   Επειδή κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει αγαπητέ Μέρκελλε. Οι "λειτουργοί" του Ελληνικού κράτους θα ξέρεις υποθέτω, οτι είναι περισσότερο κλέφτες και απατεώνες από αυτούς που αναγκάζονται μετά απο πολλές πιέσεις να συλλάβουν για τα μάτια του κόσμου, τους οποίους στη συνέχεια η κρατική Ελληνική δικαιοσύνη, με χίλια δυό τερτίπια αφήνει ελέυθερους. Το 1981 οι Ευρωπαίοι γνώριζαν οτι η Ελλάδα είναι υπανάπτυκτη Βαλκανική χώρα και όχι πολιτισμένη και ευημερούσα. Η απάντηση στο γιατί μας έβαλαν ήταν αφοπλιστική και είναι η ίδια και τώρα που βάζουν μέσα χώρες σαν την Αλβανία και τη FYROM: 1.Είστε αμελητέα οικονομική ποσότητα (2% του ΑΕΠ της ΕΕ) 2. Είστε εν δυνάμει πελάτες γιατί θα σας μάθουμε να χρεώνεστε για να καταναλώνετε τα προιόντα μας. Και 3. Για το Ιστορικό πρεστιζ της ΕΕ, λόγω της Ιστορίας σας των 10.000 χρόνων...Κάθε φορά που εξηγώ σε Ευρωπαίους την διαφορετικότητα της Ελλάδος ως χώρα-προτεκτοράτο (Μέχρι το 1974 και βάλε) αποδέχονται την άγνοιά τους και μου ζητούν συγγνώμη που έκαναν προσβλητικές κρίσεις για τους Ελληνες. Οπως ομολόγησε και ο ίδιος ο Σόιμπλε καμμία πολιτισμένη χώρα της ΕΕ δεν θα ανεχόταν και δεν θα άντεχε τον διασυρμό και την καταστροφή που υπέστη η Ελλάδα. Και είναι επιεικώς ηλίθιο να πιστεύουμε οτι η συμπεριφορά των Ελλήνων ως υπανάπτυκτοι απέναντι στο όντως υπανάπτυκτο Ελληνικό κράτος, είναι κληρονομικό χαρακτηριστικό του DNA τους, διότι απλούστατα οι ιδιοι Ελληνες στη Γερμανια την Αυστραλία ή τις ΗΠΑ, μέσα σε λίγες μέρες γίνονται υπόδειγμα νομοταγών πολιτών. Οι πολιτικοί και οι Νταβατζήδες τους φέρουν στο ΑΚΕΡΑΙΟ την ευθύνη για τα δεινά του λαού μας...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.