Θέμα ημερών η έξοδος στις αγορές
07/04/2014 08:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θέμα ημερών η έξοδος στις αγορές

Την Παρασκευή θα επισκεφτεί την Ελλάδα η καγκελάριος της Γερμανίας, κυρία Ανγκελα Μέρκελ, με την επικρατούσα άποψη να είναι ότι το νέο ομόλογο θα πρέπει να έχει εκδοθεί πριν την άφιξή της.

Δύο βασικά σενάρια υπάρχουν αυτή τη στιγμή για το πότε θα πραγματοποιηθεί η νέα έκδοση ομολόγων από την Ελλάδα. Το ένα προβλέπει την έναρξη των σχετικών διαδικασιών την Τετάρτη και την ολοκλήρωση του βιβλίου προσφορών την Πέμπτη (πρόκειται για το επικρατέστερο), ενώ το δεύτερο θέλει την έκδοση να γίνεται τη Μεγάλη Δευτέρα. Η οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη που συμμετέχουν στη διαδικασία, αλλά οι πληροφορίες θέλουν το πρώτο σενάριο να κερδίζει πόντους τις τελευταίες ώρες. Μάλιστα, υπάρχουν στελέχη στο οικονομικό επιτελείο που θεωρούν ότι έχει ήδη αργήσει η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί το καλό μομέντουμ στις αγορές για την ελληνική οικονομία. Και στο πλαίσιο αυτό θεωρούν ότι θα μπορούσε να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές ακόμα κι αύριο, Τρίτη. Ο καθοριστικός παράγοντας για το πότε θα διεξαχθεί εν τέλει η δημοπρασία των νέων ομολόγων, είναι ο πολιτικός. Προς το παρόν η υπόθεση Μπαλτάκου δεν έχει επηρεάσει τη διάθεση των επενδυτών, αλλά υπάρχει η ανησυχία μήπως το θέμα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις τις επόμενες ημέρες και «φοβίσει» τους επενδυτές. Αλλωστε, το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα ήταν σύμφωνα με αναλυτές και ο βασικότερος λόγος που οδήγησε τη Moody’s στην απόφαση να αναβάλει την ανακοίνωση της νέας της αξιολόγησης για την Ελλάδα την περασμένη Παρασκευή. Πάντως, υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή θα επισκεφτεί την Ελλάδα η καγκελάριος της Γερμανίας, κυρία Ανγκελα Μέρκελ, με την επικρατούσα άποψη να είναι ότι το νέο ομόλογο θα πρέπει να έχει εκδοθεί πριν την άφιξή της. Στα τεχνικά χαρακτηριστικά της έκδοσης των νέων ομολόγων, το Δημόσιο θα επιδιώξει να αντλήσει ποσό άνω των 2 δις ευρώ, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει το ακριβές ύψος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι επενδυτές έχουν δείξει διάθεση να δανείσουν την Ελλάδα με τουλάχιστον 2 δις ευρώ. Το τελικό μέγεθος του νέου δανεισμού θα εξαρτηθεί από το ύψος των προσφορών σε συνδυασμό με το κόστος που θα ζητούν οι επενδυτές. Πάντως, όλα δείχνουν ότι το επιτόκιο θα κινηθεί μεταξύ του 5% και 5,5%, ενώ φαίνεται πως έχει πλέον ξεκαθαρίσει ότι η διάρκεια των νέων ομολόγων θα είναι 5ετης.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. kastis avatar
    kastis 07/04/2014 14:36:58

    Με τα Μνημόνια οι ευρωπαϊκές Τράπεζες πήραν στο ακέραιο τα δανεικά που είχαν δώσει (δανείζονταν με 1% και δάνειζαν με 5%!) και η Ελλάδα α) καταστράφηκε οικονομικά για τα επόμενα 20 χρόνια β) βρέθηκε να χρωστά σε κράτη στο ΑΓΓΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ. Τώρα, με πληθωρισμό 0% και ανάπτυξη 1-2% (και αν), θα δανειζόμαστε με πάνω από 5% επιτόκιο από τις ευρωπαϊκές Τράπεζες -και στο ΑΓΓΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ- για να ξεχρεώνουμε τα κράτη! Ρε πόσο καθάρματα είναι οι πολιτικοί τής ΠΑΣΟΚΝΔκρατίας και η ντόπια οικονομική ελίτ που ξε-κοκάλλιζε τόσα χρόνια τα δανεικά...

  2. Simon Bolivar V avatar
    Simon Bolivar V 07/04/2014 21:58:19

    Έγινε θέμα μηνών τελικά. Το περναμε στα ψιλά ομως

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.