08/03/2011 16:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους θέτουν πάλι οι Financial Times

Θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θέτουν και πάλι οι Financial Times, έπειτα και από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Moody’s. Όπως γραφεί η στήλη Lex, μία διαδικασία στην οποία θα υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό χρέος μεταξύ των επενδυτών, των πιστωτών και της κυβέρνησης είναι πιθανότερη και πιο ελεγχόμενη από μία ξαφνική δήλωση αδυναμίας πληρωμών, η οποία εξάλλου χαρακτηρίζεται ως απίθανη.

Όσο για την υποβάθμιση της Ελλάδα από τη Moody’s, οι FT την χαρακτηρίζουν ως «σχεδόν αναπόφευκτη», αφού όπως εξηγούν, με τα 2ετή ομόλογα να παρουσιάζουν αποδόσεις 15% που δεν ταιριάζουν ούτε καν σε ομόλογα junk, οι επενδυτές θεωρούν τηναναδιάρθρωση σχεδόν βέβαιη.

Ο Lex επισημαίνει μάλιστα ότι η Ελλάδα έχει όλα τα συστατικά μίας χρεοκοπίας. Και παρότι έως τώρα το ενδεχόμενο αυτό απορριπτόταν αξιωματικά από όλες τις πλευρές, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενδέχεται σύντομα να βρεθούν αντιμέτωποι με το «σχεδόν αδιανόητο», όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Σε μια αναδιάρθρωση του χρέους, αυτοί που θα έγραφαν τις υψηλότερες ζημιές θα ήταν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τους FT, αφού κατά τα στοιχεία του Bruegel, από τα 325 δισ. του ελληνικού χρέους, οι ελληνικές και άλλες τράπεζες της Ευρωζώνης κατείχαν 120 δισ. και τα μη τραπεζικά χαρτοφυλάκια 119 δισ.

 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Χαμενος avatar
    Χαμενος 08/03/2011 18:00:47

    Οι "επενδυτές" της Γουολ Στριτ είναι ως φαίνεται πιο νηφάλιοι από τους τιμονιέρηδες της ΕΕ, οι οποίοι είναι ακόμα σε εφορία που κατάφεραν να τυλίξουν την Ελλάδα σε μια κόλα χαρτί. Ο μεγάλος φόβος των Αμερικανών είναι μην γίνει στην Ελλάδα της Ισλανδίας με επ' αόριστο στάση πληρωμών, οπότε πολλά λαμπρά στελέχη που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα θ' αρχίσουν να πηδάνε από τα παράθυρα α λα 2008. Γι' αυτό προτρέπουν τους Ευρωπαίους παίκτες να εκτονώσουν την κατάσταση πριν χάσουν και το καλάθι. Αλλά στου "φτιαγμένου" τη πόρτα όσο θέλεις βρόντα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.