Η Moody
20/05/2015 18:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Moody's τρομοκρατεί: Πάγωμα λογαριασμών και περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων

«Τρομοκρατικό» σενάριο για επιβολή capital control αλλά και πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα, δημοσιεύει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's σε έκθεσή του για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο οίκος επισημαίνει ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος για πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών αλλά και για εποβολή ελέγχου κεφαλαίων σε κάθε κίνηση στο ελληνικό σύστημα και ο κίνδυνος αυτός έχει «αυξηθεί σημαντικά».
Η Moody’s τονίζει πως το outlook του ελληνικού τραπεζικού τομέα είναι «αρνητικό» εξαιτίας της «σημαντικής επιδείνωσης της κατάστασης των τραπεζών» αλλά και της «σημαντικής επιδείνωσης της χρηματοδότησης και της ρευστότητας των τραπεζών».
Σύμφωνα με τη Moody's, η υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών αντανακλά τη σημαντική επιδείνωση στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των τραπεζών από το Δεκέμβριο του 2014, αλλά και την πτωτική αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη του 2015-2016 (στο 0,5% εφέτος και στο 1,5% το 2016), λόγω των πολιτικών εξελίξεων μετά τις εκλογές που έχουν οδηγήσει σε πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας.
Ο οίκος εκτιμά ότι οι εκροές καταθέσεων στο πεντάμηνο έχουν ξεπεράσει τα 30 δισ. ευρώ, νούμερο που αντιστοιχεί στο 18% των συνολικών καταθέσεων. Tονίζει ότι οι πιέσεις αυτές δεν αναμένεται να περιοριστούν τους επόμενους 12-18 μήνες και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών και «παγώματος» των καταθέσεων.

Παράλληλα, εκτιμάται πως λόγω τη χαμηλότερης ανάπτυξης, αλλά και τα υψηλότερα κόστη χρηματοδότησης των τραπεζών, καθώς και η περιορισμένη παραγωγή εσόδων θα καθυστερήσουν την ανάκαμψη της κερδοφορίας προ προβλέψεων το 2015, ενώ οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν αύξηση των «κόκκινων» δανείων και επιδείνωση των ρευστών διαθεσίμων έκτακτης ανάγκης.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

  1. οδυσσεύς Κ. avatar
    οδυσσεύς Κ. 20/05/2015 21:34:36

    .Πολύ πετυχημένος ο τίτλος του άρθρου. "Η Moody's τρομοκρατεί". Η αποθέωση της τρομοκρατίας. Τελικά τον Τσίπρα τον πολεμούν θεοί και δαίμονες, περισσότερο κι απ' τον Κολοκοτρώνη... Σκέτη τρομολαγνεία όλα τα φερέφωνα των Μπάνκτερς ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού... Δεν καταλαβαίνουν οτι capital controls, όταν φτάσουμε εκε,ί δεν θα μπορούν να κάνουν, απλούστατα διότι θα είμαστε στη Δραχμή και η Τράπεζα της Ελλάδος θα είναι κρατική με Πρόεδρο μάλλον τον Λαφαζάνη. Δεν το σκέφτηκαν? Εκτός αν αποκλείουν το Grexit, οπότε προς τι τα capital controls? Aφού δεν θα πληρώνουμε ούτε ενα ευρώ στους δανειστές, αυτοί θα μας την χαρίζουν κάνοντας απλά capital controls? Αυτό είναι καλύτερο κι απ' το κούρεμα του χρέους...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.