Η Moody
27/01/2015 16:35
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Moody's θεωρεί αρνητικό πιστωτικό γεγονός τη νίκη ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική αβεβαιότητα

Η αβεβαιότητα που δημιουργεί η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές έχει αρνητικό αντίκτυπο στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Moody's.

«Η παρατεταμένη οικονομική αβεβαιότητα είναι αρνητική για το πιστοληπτικό προφίλ της Ελλάδας (credit negative) επειδή αυξάνει τους κινδύνους σε ό,τι αφορά την αναχρηματοδότηση και τη ρευστότητα, υπονομεύει την εμπιστοσύνη των καταθετών και αποτελεί εμπόδιο για τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης», αναφέρει ο οίκος.

Η Moody's αξιολογεί σήμερα την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας με «Caa1» με σταθερές προοπτικές και είναι δύο βαθμίδες χαμηλότερη από τη διαβάθμιση που δίνουν στη χώρα η S&P και η Fitch («Β»).

Ειδικότερα για τις τράπεζες σημειώνει πως παρατείνονται οι κίνδυνοι ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες και πως η χρήση πόρων από την ΕΚΤ θα μπορούσε να αγγίξει αυτόν τον μήνα τα 65 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη Moody's.

Ο διεθνής οίκος αναφέρει πως η επιτυχία του ακροαριστερού αντιμνημονιακού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ θέτει εν αμφιβόλλω την δυνατότητα της νέας ελληνικής κυβέρνησης να συμφωνήσει σε παράταση ή ανανέωση του προγράμματος διάσωσης της χώρας με την τρόικα.

Σύμφωνα με τη Moody's, αυτό είναι credit negative για τις ελληνικές τράπεζες –συμπεριλαμβανομένων της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Eurobank, της Alpha Bank και της Attica Bank- διότι θα παρατείνει τις δυσκολίες στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση και στην διατήρηση της ρευστότητας.

«Η παρατεταμένη οικονομική αβεβαιότητα είναι πιστωτικά αρνητική για την Ελλάδα διότι εντείνει τους κινδύνους αναχρηματοδότησης και ρευστότητας της χώρας, υπονομεύει την εμπιστοσύνη των καταθετών και έχει δυσμενή επίπτωση στις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο οίκος σημειώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την εξασφάλιση στήριξης από τους πιστωτές και σχεδιάζει να διαπραγματευτεί μερική διαγραφή του χρέους της χώρας. Η αβεβαιότητα οδήγησε σε νέα φημολογία αναφορικά με μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και υπονόμευσε την εμπιστοσύνη των καταθετών στις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τον οίκο.

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.