#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/08/2011 07:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Deutsche Bank καλούσε για βοήθεια στην Ελλάδα αφού προηγουμένως ξεφορτώθηκε ομόλογαΈντονα επικρίνει ο οικονομικός Τύπος τους χειρισμούς της διοίκησης της Deutsche Bank απέναντι στην κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, με το Bloomberg να υποστηρίζει πως o επικεφαλής της Γιόζεφ Άκερμαν κάλεσε τις υπόλοιπες τράπεζες να δείξουν αλληλεγγύη μόνο αφού η ίδια «καθάρισε» το χαρτοφυλάκιό της από κρατικά ομόλογα που θεωρούνται επικίνδυνα.

«Όταν ο Γιόζεφ Ακερμαν καλούσε τους πιστωτικούς οργανισμούς να βοηθήσουν την Ελλάδα η τράπεζα της οποίας είναι επικεφαλής, η Deutsche Bank, είχε ήδη διασφαλίσει ότι δεν θα υποστεί σοβαρές ζημιές από τυχόν εξάπλωση της κρίσης χρέους στην Ιταλία και την Ισπανία» αναφέρει το δημοσίευμα του πρακτορείου την Τρίη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο γερμανός τραπεζίτης, που έχει εποπτικό και συμβουλευτικό ρόλο στην εφαρμογή του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, απάλλαξε τη γερμανική τράπεζα από το 70% των ομολόγων Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας, Ισπανίας και Ιταλίας που κατείχε στις αρχές του χρόνου.

Το μεμπτό στοιχείο είναι ότι οι πράξεις πώλησης των «ριψοκίνδυνων» ευρωπαϊκών ομολόγων είχαν ολοκληρωθεί τουλάχιστον ένα μήνα πρις τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος.

Ενδεικτικό είναι ότι η έκθεση της τράπεζας σε ιταλικά ομόλογα περιορίστηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους από τα 8 δισ. ευρώ στα 996 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι όταν τον περασμένο μήνα ο Ακερμαν ζητούσε από τους «συναδέλφους» του τραπεζίτες να δείξουν αλληλεγγύη στην Ευρώπη στηρίζοντας τα ελληνικά και τα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωζώνης, είχε διασφαλίσει ότι η Deutsche Bank (όσο και ο ίδιος καθώς οι αμοιβές του συνδέονται με την κερδοφορία του ομίλου) θα έχει τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Φρόντισε μάλιστα να «καλυφθεί» έναντι του κινδύνου από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ταυτόχρονα να απαλλαχτεί από χρεόγραφα μεγαλύτερων οικονομιών προεξοφλώντας (αν όχι επιταχύνοντας) την επέκταση της κρίσης στην καρδιά της ευρωζώνης.

«Οι κινήσεις αυτές δείχνουν ότι η Deutsche Bank θεωρούσε ότι τα ιταλικά ομόλογα θα καταρρεύσουν» εκτιμά ο οικονομικός αναλυτής της γερμανικής επενδυτικής εταιρείας Kepler Capital Markets Ντιρκ Μπέκερ.

Η συνέχεια είναι γνωστή -σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χρηματοοικονομικών Αναλυτών (EFFA) τα ιταλικά ομόλογα έχουν απολέσει από τον τελευταίο ενάμιση μήνα το 5,8% της ονομαστικής αξίας τους ακολουθούμενα από τα ισπανικά που επιβάρυναν τους κατόχους τους με ζημίες 2,5%.

Για κάποιους μάλιστα ίσως να πρόκειται και για αυτοεκπληρούμενη προφητεία: Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κολοσσός με κάθε κίνησή του δίνει «γραμμή» στις αγορές, έχοντας τη φήμη παίκτη που ξέρει να διαβάζει τις τάσεις των αγορών.

Για άλλους πάντους, οι αποφάσεις του Ακερμαν δείχνουν απλώς σύνεση: «Η ελαχιστοποίηση του κινδύνου είναι μέρος της δουλειάς ενός τραπεζίτη» λέει ο ίδιος αναλυτής της Kepler.

Άλλωστε όταν ο 63χρονος τραπεζίτης κλήθηκε πριν από ένα χρόνο να σχολιάσει τις κατηγορίες που του αποδίδονται κατά καιρούς για το διττό ρόλο του ως τραπεζίτη και συμβούλου της γερμανικής κυβέρνησης έδωσε μια αποστομωτική απάντηση. «Όλοι με κατηγορούν για τις ιδιαίτερες σχέσεις που δημιουργεί ο ρόλος του συμβούλου. Ααυτό που λέω πάντοτε είναι ότι παραμένω κατ'αρχάς ένας εργαζόμενος της Deutsche Bank και δεν μπορώ να δώσω συμβουλές που θα βλάψουν την τράπεζα».

Newsroom ΔΟΛ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 10/08/2011 09:03:50

  Καλημέρα.
  Το έχουμε αναφέρει και πιο παλιά ότι μόλις οι "εταίροι" ευρωπαίοι απαλλαγούν από από τα ελληνικά ομόλογα θα μας παρατήσουν σαν "κακή συνήθεια" να καταστραφούμε.

 2. Πητ avatar
  Πητ 10/08/2011 09:54:41

  Καλά έκανε. Οι δικοί μας οι απατεώνες τι έκαναν; Με τις καταθέσεις του κοσμάκη αγόραζαν περισσότερο χαρτί τουαλέτας για να είναι αρεστοί στο κράτος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.