#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/12/2011 13:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ύφεση θα διαρκέσει μέχρι το 2031!Κρίνοντας εκ των υστέρων την σημερινή κρίση, είναι πλέον εμφανές ότι οι αγορές είχαν γίνει ιδιαίτερα ασταθείς. Η Γερμανία είχε υιοθετήσει ένα νέο νομισματικό σύστημα, και η Ευρώπη πλημμύριζε από φθηνό γερμανικό χρήμα. Η Ελλάδα είχε μπει σε νομισματική συνεργασία με την Γαλλία και την Ιταλία, αλλά πάλευε για να επιβιώσει.

Οι χρηματαγορές είχαν απορυθμιστεί. Οι νέες τεχνολογίες μεταμόρφωναν την παραγωγή και τις τηλεπικοινωνίες, επιτρέποντας στο χρήμα να διασχίζει τα σύνορα με ταχύτητα αστραπής. Όταν όλα αυτά κατέρρευσαν, οι συνέπειες ήταν αναμενόμενες.

Το 1873 συνέβη μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές καταρρεύσεις στην Αυστρία, με αποτέλεσμα να συγκλονιστεί ολόκληρη η Ευρώπη, και αργότερα η Νέα Υόρκη. Αυτή ήταν η αρχή αυτού που οι ιστορικοί ονόμασαν «η μεγάλη ύφεση», μια μακρά περίοδος αστάθειας, ανεργίας, και δυσπραγίας, που διήρκεσε 23 ολόκληρα χρόνια, τελειώνοντας το 1896.

Η σημερινή κρίση θυμίζει έντονα εκείνη του 1873. Τότε είχε ενωθεί η Γερμανία, είχε υιοθετηθεί ο κανόνας του χρυσού, και πολύ φθηνό γερμανικό χρήμα είχε πλημμυρίσει την Ευρώπη.

Η Ελλάδα είχε γίνει μέλος της Λατινικής Νομισματικής Ένωσης, μιας αποτυχημένης προσπάθειας συνεργασίας των νομισμάτων της Ευρώπης. Ο τραπεζικός τομέας είχε απορυθμιστεί, και για αυτό πολλά γερμανικά χρήματα επενδύθηκαν στην Βιέννη. Παράλληλα, ο τηλέγραφος έκανε πιο εύκολες τις άμεσες επικοινωνίες, επιτρέποντας την κατάρρευση να επεκταθεί και στη Νέα Υόρκη.

Τέλος, την εποχή εκείνη, οι ΗΠΑ εκβιομηχανίζονταν, και άλλαζαν τη μορφή ολόκληρης της παγκόσμιας οικονομίας, όπως κάνει εδώ και δέκα χρόνια η Κίνα.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες συνέκλιναν και δημιούργησαν μια φούσκα η οποία εξελίχθηκε σε οικονομική καταστροφή. Η ύφεση που ακολούθησε κράτησε 20 χρόνια. Αν συμβεί κάτι παρόμοιο και σήμερα, η ύφεση που ζούμε θα διαρκέσει μέχρι το 2031.

Εδώ και έναν τουλάχιστο αιώνα, οι όποιες υφέσεις κράτησαν σχετικά λίγο. Αυτό όμως δεν είναι κανόνας. Στην Βρετανία, αλλά και αλλού, η οικονομία βρίσκεται σε επίπεδα χαμηλότερα από το 2008. Αν το 2012  η Ευρώπη και η Αμερική συνεχίσουν να είναι σε ύφεση, είναι πολύ πιθανό αυτή να διαρκέσει πολύ περισσότερο από ότι νομίζουμε.

Η σημερινή ύφεση είναι δομικής φύσης. Η αντίστοιχη του 19ου αιώνα οφείλονταν στην κερδοσκοπία, στις τεχνολογικές εξελίξεις, και στην ανάδυση ενός νέου παγκόσμιου οικονομικού παίκτη.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σήμερα. Υπάρχει μια φούσκα χρέους που χτίζονταν επί τρεις δεκαετίες, και που έσπασε το 2008. Το δολάριο βρίσκεται σε χρόνια παρακμή ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, και κανείς δεν ξέρει ποιο άλλο θα μπορούσε να  το αντικαταστήσει. Τέλος, η ευρωζώνη δημιούργησε το πιο δυσλειτουργικό νομισματικό σύστημα στην ιστορία, που απειλεί με πρωτοφανή οικονομική καταστροφή τον πλανήτη. Η όλη κατάσταση θυμίζει κάποιον που παθαίνει ανακοπή, μετά εγκεφαλικό, και το ασθενοφόρο που τον μεταφέρει συγκρούεται καθ οδόν προς το νοσοκομείο. Κάτι τέτοιο ζει η παγκόσμια οικονομία σήμερα.

Η μεγάλη ύφεση του 19ου αιώνα ήταν μια μακρά περίοδος χαμηλής ανάπτυξης σε σχέση με πιο πριν και πιο μετά. Μεταξύ του 1850-1873, η Γερμανία αναπτύσσονταν κατά 4.3% ετησίως, και κατά 4.1% μεταξύ 1896-1913. Στη διάρκεια όμως της ύφεσης, γνώριζε ετήσια ανάπτυξη μόλις κατά 2%.

Κάτι ανάλογο συνέβαινε και στις υπόλοιπες χώρες. Οι αγορές ήταν ασταθείς, με περιόδους άνθησης και πτώσης, και συνεχή επιστροφή στην ύφεση. Που και που υπήρχε κάποια ανάπτυξη, όπως σήμερα στην Ιαπωνία, αλλά σε γενικές γραμμές αυτή είναι προσωρινής διάρκειας.

Πάντως, υπήρχαν  και μερικά θετικά. Δεν ήταν ούτε είναι  όλα μαύρα. Στην μεγάλη ύφεση, κάποιες χώρες δεν εθίγησαν καθόλου. Υπήρχαν νέες τεχνολογίες, και νέες βιομηχανίες. Υπήρχαν νέες εφευρέσεις, όπως το τηλέφωνο, ο κινητήρας εσωτερικής καύσης, και ο ηλεκτρισμός. Κάποιοι έγιναν ζάπλουτοι, ενώ οι εργαζόμενοι (στους σωστούς τομείς) ζούσαν καλά. Γενικά όμως, οι εποχές ήταν δύσκολες.

Η σημερινή κρίση δεν θα ξεπεραστεί εύκολα. Η παραλληλία της με την κρίση του 1930 είναι επικίνδυνη, επειδή έπεισε τους πολιτικούς και τους τραπεζίτες ότι αν απλά αυξήσεις την ζήτηση όλα θα πάνε μια χαρά. Δεν είναι όμως έτσι.

Η ζήτηση είναι σημαντικός παράγοντας. Αλλά θα πρέπει να επιδιορθωθούν και τα τρία δομικά προβλήματα. Το χρέος θα πρέπει να μειωθεί σε διαχειρίσιμα επίπεδα, ένα νέο αποθεματικό νόμισμα θα πρέπει να βρεθεί, και το ευρώ θα πρέπει να πάψει να υπάρχει. Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι εύκολο, και ούτε μπορεί να γίνει γρήγορα.

Αργά ή γρήγορα, η παγκόσμια οικονομία θα επιστρέψει σε ρυθμούς φυσιολογικής ανάπτυξης. Θα χρειαστεί όμως πολύς κόπος και χρόνος.

 

Του Matthew Lynn, της  Strategy Economics.

Marketwatch

http://www.marketwatch.com/story/this-slump-wont-end-until-2031-2011-12-14

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΔΓΦ avatar
  ΔΓΦ 16/12/2011 13:32:11

  Πως βρε καραγκιόζηδες θ αυξήσετε τη ζήτηση όταν ξεζουμίζετε τους εργαζόμενους που είναι τα εκατομμύρια των καταναλωτών που στηρίζουν την παγκόσμια οικονομία;;; Μειώνετε τους μισθούς στην πλειοψηφία για να κρατήσετε ζωντανά τα ΥΠΕΡκέρδη σας, πλάθωντας έτσι το επόμενο κύμα βαθύτερης ύφεσης ! Για τ όνομα του Θεού και πρωτοετής φοιτητής οικονομικών το καταλαβαίνει αυτό..... ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ !!!! Ας είστε απλά εκατομμυριούχοι, πρέπει να είστε δισεκατομμυριούχοι από τα 25 σας γουρούνια ;

  • Enzo avatar
   Enzo @ ΔΓΦ 16/12/2011 17:48:18

   την τελευταια προταση σου φιλε την λεω εδω και χρονια.
   Κομμουνιστικο ακουγεται αλλα ετσι ειναι το σωστο.
   50 δις λεει ο αλλος περιουσια, περισσοτερο και απο ενα κρατος.
   Να μπει πλαφον παγμοσμιο, πχ 200 εκατομμυρια, λιγα ειναι?
   η Apple εχει μεγαλυτερη ρευστοτητα και απο το ιδιο το αμερικλανικο κρατος.
   απιστευτα πραματα.

  • Ρομαντικος avatar
   Ρομαντικος @ ΔΓΦ 16/12/2011 19:57:39

   Νομιζω το CNN σημερα το πρωι ανεφερε πως κατα μεσο ορο η αυξηση του μισθου των "μεγαλων" της Wall Street εφτασε το 36,5% για φετος! Ετσι εχουμε ανακατανομη πλουτου αλλα απο την αναποδη.

 2. ioannis33 avatar
  ioannis33 16/12/2011 15:05:22

  Γιατί δηλαδή μετά το '31 τι θα γίνει;Πως την φαντάζεστε την χώρα;μήπως όλα τα πρόσημα θα είναι θετικά;μήπως θα έχουμε πλεονάσματα,ανάπτυξη,δουλειές και ευημερία;Δεν θα πόνταρα σε μια τέτοια πρόβλεψη.Πιο σίγουρος θα έλεγα οτι είναι ο στίχος ''σαν να μην πέρασε μια μέρα''.

 3. manos avatar
  manos 16/12/2011 15:32:27

  Μέρα και ώρα μήπως είπαν?
  Εχω ραντεβού με τον οδοντίατρο το 2031. Βγάζω τα παιδικά δόντια.

 4. Τιγράνης avatar
  Τιγράνης 16/12/2011 16:33:00

  Ο νοστραδισμός είναι μία σύγχρονη ασθένεια που χτυπά κατ’ εξοχήν τους οικονομολόγους. Κύρια συμπτώματά του είναι η ακατάσχετη προφητεία, ο εμετός και η διάρροια…

 5. Νίκος avatar
  Νίκος 16/12/2011 19:11:27

  Ευτυχώς, μέσα στην ιστορία συμβαίνουν σε κάποιες περιπτώσεις και οι απρόβλεπτοι παράγοντες, που ανατρέπουν ριζικά όλες τις μέχρι τότε προβλέψεις.

  Αλλοίμονο στην Ελλάδα, εάν περιμένει τόσο πολύ μέχρι το 2031, για να ορθοποδήσει. Ευτυχώς αυτό δεν θα συμβεί.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.