Η χώρα και η κυβέρνηση στην κόψη του ξυραφιού
02/03/2015 10:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η χώρα και η κυβέρνηση στην κόψη του ξυραφιού

Κρίσιμος μήνας ο Μάρτης

Σε μια από τις κρισιμότερες εβδομάδες μπαίνει η χώρα αλλά και η κυβέρνηση με ασφυκτικές πιέσεις από το εξωτερικό, τα οικονομικά προβλήματα να είναι τεράστια αλλά και νομοσχέδια για την αντιμετώπιση της κρίσης να προωθούνται άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί έντονος προβληματισμός καθώς τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό δεν είναι καθόλου καλά με τον Β. Σόιμπλε κατά κύριο λόγο, αλλά και πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους να επισείουν τον κίνδυνο πιστωτικού γεγονότος σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καλύψει τις οφειλές προς ΔΝΤ και ΕΕ. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Β. Σόιμπλε ότι θα αποτελέσει ουσιαστικά βήμα χρεοκοπίας η μη έγκαιρη αποπληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ. Ενώ το ίδιο μήνυμα στέλνουν και από την Ουάσιγκτον οι υπεύθυνοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Φέτος η Ελλάδα, αποκλεισμένη από τις αγορές, αντιμετωπίζει υποχρεώσεις 35 δισ. ευρώ για τοκοχρεολύσια και αναχρηματοδότηση εντόκων γραμματίων, ενώ εντείνονται τα σενάρια για τρίτο πακέτο στήριξης, έως και 30 δισ. ευρώ έως το καλοκαίρι.

Ο Μάρτιος που μπήκε θα είναι πολύ δύσκολος μήνας καθώς:

Στις 6 Μαρτίου θα πρέπει να πληρωθούν 298,7 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ
- Στις 13 Μαρτίου ακόμη 336 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ
- Στις 16 Μαρτίου 560 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ

- Στις 20 Μαρτίου επιπλέον 336 εκατ. ευρώ επίσης στο ΔΝΤ

- 79 εκατ. ευρώ για ομόλογα εκτός PSI

- 800 εκατ. ευρώ για τόκους
- 200 εκατ. ευρώ για άλλες υποχρεώσεις

Και σε όλα αυτά δεν υπολογίζονται οι δαπάνες για μισθούς, συντάξεις και κοινωνική πολιτική, τη στιγμή που η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα διευρύνεται και λείπουν κάθε μήνα από τα ταμεία περί το 1 δις ευρώ.

Στις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα έρχεται και η άρνηση των Θεσμών να αποδεχθούν ορισμένα από τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, όπως π.χ. η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα με τις 100 δόσεις, ζήτημα που ο Τ. Βίζερ χαρακτήρισε «ατυχή επιλογή». Οι δανειστές απαιτούν ισοδύναμα μέτρα για κάθε νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση η οποία εντός της εβδομάδας θα προωθήσει τις ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις, την επανασύσταση της ΕΡΤ αλλά και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με την παροχή κουπονιών για δωρεάν τρόφιμα και ρεύμα σε χιλιάδες οικογένειες. Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να κατατεθεί και το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς με αξία που δεν θα υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.

Οι σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί παρά την προ δεκαημέρου συμφωνία στις Βρυξέλλες. Το κλίμα επιδεινώθηκε και από την αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τους ομολόγους του στην Ισπανία και την Πορτογαλία αλλά και με τις συνεχείς συνεντεύξεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε. Ο τελευταίος αφενός μίλησε για πιστωτικό γεγονός αν δεν πληρωθούν τα ομόλογα που λήγουν και αφετέρου έστειλε σκληρό μήνυμα στην Ελλάδα: «Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι αυτά στα οποία έχουν δεσμευτεί, και αν δεν τα τηρήσουν, θα υποστούν τις συνέπειες», προειδοποίησε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Αν η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε τη συμβουλή μου θα της έλεγα: "Συμπεριφερθείτε κατά τέτοιον τρόπο ώστε να κερδίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την εμπιστοσύνη, γιατί χρειάζεστε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, των τραπεζών και... και... και..."» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται ορισμένες φορές η Αθήνα με αφήνει άφωνο, γιατί αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς, κατά τη δική μου άποψη, δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά συμφέροντα».

Σε όλα αυτά ο Γ. Βαρουφάκης απαντά ότι θα χυθεί αίμα αρκεί να πληρωθούν τα ομόλογα του ΔΝΤ που είναι σε πρώτη προτεραιότητα, όμως παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα με τις πληρωμές προς την ΕΚΤ και ζητά συζήτηση για διευθέτηση του χρέους ενώ θέλει να πληρωθούν και τα περίπου 2 δις ευρώ που δεν είναι δανεικά αλλά κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ελληνικά ομόλογα που έχει δεσμευτεί ότι θα επιστραφούν.

Κι ενώ η κατάσταση σε οικονομικό επίπεδο δεν είναι καθόλου καλή, και μέχρι το Eurogroup της 9ης Μαρτίου θα κριθούν πολλά, την κυβέρνηση βαραίνει και η εσωκομματική αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ η οποία αναδείχθηκε κατά τη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Οι ηχηρές διαφοροποιήσεις και έντονες κριτικές κατά της κυβέρνησης και κυρίως κατά του Γ. Βαρουφάκη για τη συμφωνία και τις δεσμεύεις, αναδείχθηκαν ξεκάθαρα το Σαββατοκύριακο. Όπως και η επίδειξη δύναμης που έκανε η Αριστερή Πλατφόρμα του Π. Λαφαζάνη που κατέβασε δικό της υποψήφιο για γραμματέα αλλά και καταθέτοντας τροπολογία κατά της συμφωνίας των Βρυξελλών η οποία ωστόσο καταψηφίστηκε. Είναι άγνωστο, όμως, τι θα κάνουν οι βουλευτές της σε περίπτωση που έρθουν στη Βουλή σκληρά μέτρα ή αν η χώρα οδηγηθεί σε νέο πρόγραμμα στα τέλη της Ανοιξης, με ένα ποσό πάνω από 30 δις αλλά και με δεσμεύσεις που θα προκαλέσουν σοβαρή ρήξη στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 02/03/2015 11:55:31

  Εντωμεταξύ λένε, οι άσχετοι, ότι μπορεί λέει να επιβάλουν έκτακτη εισφορά, μπορεί, λέει, να κληθούν "επιτέλους" να συμβάλουν και οι εφοπλιστές (και να σηκωθούν να φύγουν δια παντός, ώστε να ικανοποιηθούν και τα κόμπλεξ του κόμματός τους, που επιτρέπεται στην τελευταία Σοβιετική χώρα ένας άκρως υγιής κλάδος να διαπρέπει παγκοσμίως και να φέρνει 18 δις φρέσκο συνάλλαγμα το χρόνο) και δεν έχουν ιδέα, οι άσχετοι, ότι αυτά για να επιβληθούν και να υλοποιηθούν και να πληρωθούν θέλουν και κάποιο χρόνο ο οποίος χρόνος ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ! Σήμερα είναι 2 Μαρτίου, πώς θα προλάβει να εισπράξει μέχρι τις 20 Μαρτίου από έναν ΝΕΟ φόρο αυτά που χρειάζεται; Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι έκτακτη εισφορά στις καταθέσεις, αλλά αν το κάνει αυτό μετά είναι τελειωμένος πολιτικά. Φαίνεται πως ούτε καν γνωρίζουν πώς λειτουργεί το κράτος. Και φαίνεται ότι με την αλαζονεία που έχουν έρθει στα πράγματα, οι υπηρεσιακοί παράγοντες που κανονικά θα έπρεπε να ουρλιάζουν για να γίνει κάτι, είναι πολύ τρομοκρατημένοι για να τους πουν τα πράγματα όπως ακριβώς έχουν, μην τυχόν και θίξουν την κυβέρνηση της "εθνικής διαπραγμάτευσης". Ίσως βέβαια η κλεψύδρα να δείξει "τέλος" και πριν τις 20 Μαρτίου, αλλά αν υποθέσουμε ότι τη βγάζουμε καθαρή στις 16 (χλωμό), τότε ως τις 20 πρέπει να έχει εισπράξει κάποιο σοβαρό ποσό. Το οποίο μπορεί να είναι μόνον δάνειο της Ευρώπης ή κούρεμα καταθέσεων. Και εντωμεταξύ ο Βαρουφάκης σήμερα ξαναείπε ότι "δεν θα πάρουμε τη δόση". Κανονικά θα έπρεπε να κάνει άγαλμα στον Σόιμπλε, διότι με τέτοιες δηλώσεις θα έπρεπε οι Γερμανοί να πάρουν πίσω την παράταση που μας έδωσαν, όπως άλλωστε δεσμεύτηκαν στη Βουλή τους. Τους λέμε μπροστά στα μούτρα μας ότι τους κοροϊδέψαμε και υπογράψαμε τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, που λέει για ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Χίλιες φορές καλύτερα να μας είχαν τραβήξει την πρίζα τότε, να είχε καταλάβει ο κόσμος μια και καλή για τι τσαρλατάνους πρόκειται. Ενώ τώρα, με τον χρόνο που (δυστυχώς) κέρδισαν, όχι μόνον δεν θα κερδίσει τίποτε η χώρα, αλλά αντιθέτως θα χαθούν και άλλα πολλά προτού να έρθει η Ελλάς και πάλι στα σύγκαλά της. Ο Θεός βοηθός, αδέλφια.

  • foros1 avatar
   foros1 @ Διογένης 02/03/2015 22:42:53

   πλέον άρχισε να φαίνεται καθαρά, ότι ο κ. Σόιμπλε προτιμά την Ελλάδα εκτός ευρώ, με τρόπο όμως που θα δείχνει στους άλλους ότι το αποφάσισε η ίδια. αυτό δε που λένε μερικοί, ότι δηλαδή δεν θα ρισκάρουν να χάσουν τα δις που μας δάνεισαν, απλά μπορούν να καλυφθούν με ένα μέρος της χρηματοοικονομικής επέκτασης που αποφάσισε η ΕΚΤ. (εμείς βέβαια πάντα θα τα χρωστάμε...) έτσι, κανείς τους δεν θα χάσει από την τυχόν πτώχευση και ίσως αποχώρησή μας, το δε ευρώ θα ανατιμηθεί άμεσα! για εμάς όμως, το "ξύπνημα" θα είναι το οδυνηρότερο της σύγχρονης ιστορίας μας. όσο λοιπόν υπάρχουν ΑΚΟΜΗ κάποιοι που δεν ταυτίζονται με τον κ. Σόιμπλε, πρέπει να σοβαρευτούμε, να λέμε λιγότερα και να δουλέψουμε ειλικρινά μαζί τους, μήπως και σώσουμε την "παρτίδα" στο και ένα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.