#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/08/2013 09:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η υπεξαίρεση του αιώνα: Έκλεψαν τα φορολογικά στοιχεία των μισών ΕλλήνωνΤα στοιχεία τουλάχιστον των μισών Ελλήνων φορολογουμένων έχουν πέσει στα χέρια επιτηδείων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποκλοπή φορολογικών και προσωπικών δεδομένων που έχει καταγραφεί στη χώρα, όπως προκύπτει από τις πολύμηνες έρευνες της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Η «υπεξαίρεση» έγινε μέσα από τη ΓΓΠΣ, που ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών. Δηλαδή, την κύρια τράπεζα δεδομένων της χώρας, όπου αποθηκεύονται οι φορολογικές δηλώσεις και πολλά άλλα στοιχεία όλων των Ελλήνων φορολογουμένων.

 

Το εντυπωσιακό είναι πως, ενώ οι πρώτες σημαντικές «ενδείξεις» ότι έχουν υπεξαιρεθεί μαζικά φορολογικά στοιχεία, υπήρχαν ήδη από το 2010, οι έρευνες των αρμόδιων αρχών άρχισαν να αποδίδουν κάποιους καρπούς μετά από δύο ολόκληρα χρόνια (από το τέλος του 2012 και την αρχή του 2013), ενώ ακόμα και σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί, ώστε να πληρώσουν οι υπεύθυνοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ολοκληρώσει η Αρχή τις έρευνές της και να συντάξει το πόρισμά της, ενώ εκτιμάται ότι θα χρειαστούν ακόμα περί τους δύο μήνες για να στοιχειοθετηθούν οι κατηγορίες κατά «εταιριών εμπορίας προσωπικών δεδομένων», ώστε να δημοσιοποιηθούν οι ονομασίες τους. Ολα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα, ακόμα και μέχρι πέρυσι το Σεπτέμβριο, τα κυκλώματα να συνεχίζουν τη δράση τους και να υπεξαιρούν στοιχεία από την ΓΓΠΣ.

 

Την αποκάλυψη γι’ αυτή την απίστευτου μεγέθους υποκλοπή, έφερε πρόσφατα στην επιφάνεια η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ), η οποία μάλιστα επέβαλε στη ΓΓΠΣ το ανώτερο προβλεπόμενο από το νόμο πρόστιμο, ύψους 150.000 ευρώ. Οι υποψίες για την κλοπή δεδομένων στρέφονται στο εσωτερικό της ΓΓΠΣ, όπου εκτιμάται ότι διεφθαρμένοι υπάλληλοί της κατάφερναν, από το 2000 (!) έως και τον Σεπτέμβριο του 2012, να βάζουν στο χέρι τεράστιο όγκο πληροφοριών για τους Ελληνες φορολογούμενους και στη συνέχεια να τα «προωθούν» σε ενδιάμεσα πρόσωπα, τα οποία τα μοσχοπουλούσαν σε ιδιωτικές εταιρίες. Μέχρι τώρα, πάντως, αν και έχει εντοπιστεί η πηγή της «διαρροής» των πληροφοριών μέσα στη ΓΓΠΣ, δεν έχουν προσδιοριστεί τα πρόσωπα των υπόπτων.

 

Από τις έρευνες της ΑΠΠΔ και της ΕΛ.ΑΣ., φαίνεται ότι τουλάχιστον πέντε εταιρίες «που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εμπορίας προσωπικών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα» ήταν οι παραλήπτες αυτού του πρωτοφανούς όγκου πληροφοριών. Σε ενάμιση μήνα και αφού στοιχειοθετηθεί πλήρως η υπόθεση, θα ανακοινωθούν και οι ονομασίες των εταιριών. Να σημειωθεί πως ήδη από τον Ιανουάριο του 2013, η Αστυνομία ανακάλυψε άτομο που φέρεται να λειτουργούσε ως «ενδιάμεσος» ανάμεσα στους διεφθαρμένους υπαλλήλους και τους παραλήπτες των υποκλαπέντων δεδομένων. Σύμφωνα με αξιωματικό της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., για την υπόθεση έχουν κιόλας προφυλακιστεί περί τα 4-5 άτομα.

 

Πού πουλήθηκαν τα στοιχεία;

Ωστόσο, παραμένει ακόμη άγνωστο ποιοι άλλοι, εκτός των πέντε εταιριών, έχουν «αγοράσει» τα αρχεία των φορολογουμένων. Δεν αποκλείεται, εκτιμούν παράγοντες των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, να κατέληξαν σε χρηματοοικονομικούς κύκλους που ενδιαφέρονται για το οικονομικό προφίλ των Ελλήνων, σε εταιρίες προβολής προϊόντων, ακόμα και σε γραφεία που ειδικεύονται στο «κυνήγι» των οφειλών ιδιωτών. Εξίσου πιθανό, επίσης, είναι να «αγοράστηκαν» και από κύκλους στο εξωτερικό. Θεωρείται σίγουρο ότι γι’ αυτόν τον τόσο μεγάλο όγκο πληροφοριών, τα ποσά που συνολικά εδόθησαν ανέρχονται σε πάρα πολλά εκατομμύρια ευρώ. Χρήμα που μπήκε στις τσέπες των διεφθαρμένων κρατικών υπαλλήλων και των κάθε λογής ενδιαμέσων. «Τα λεφτά είναι τόσα πολλά -λέγουν στελέχη κρατικών υπηρεσιών- που κάνει αρκετούς από τους εμπλεκομένους να τηρούν τακτική “ομερτά”».

Ως γνωστόν, κατ’ επανάληψη έχει καταγγελθεί ότι τις δύο τελευταίες δεκαετίες, σε έξαρση βρίσκεται η άκρως «κερδοφόρος», παράνομη δραστηριότητα της συστηματικής υποκλοπής και εμπορίου προσωπικών δεδομένων, έναντι αδρότατης αμοιβής. Πολλά από τα στοιχεία, μάλιστα, είναι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που αφορούν στην κατάσταση της υγείας πολιτών. Να σημειωθεί πως και στην περίπτωση της μεγαλύτερης υποκλοπής προσωπικών στοιχείων που έχει σημειωθεί στη χώρα μας, αυτής στη ΓΓΠΣ, εκλάπησαν στοιχεία σχετικά με την αναπηρία που δηλώνουν πολίτες στις φορολογικές δηλώσεις.

Καθυστέρηση τριών χρόνων στη διαλεύκανση της υπόθεσης

 

Για πρώτη φορά, αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών είχαν πληροφορηθεί ότι «κυκλοφορούν φορολογικά στοιχεία Ελλήνων στην αγορά ήδη από το 2010», ενώ «τότε έγιναν και οι πρώτες καταγγελίες στη Δικαιοσύνη». Τα αρχεία αυτά αφορούσαν σε στοιχεία φορολογουμένων για το 2008. Στη συνέχεια, παραλήπτες πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες είχε «διαρρεύσει» και δεύτερο μεγάλο πακέτο φορολογικών δεδομένων, είχαν γίνει και πάλι στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ένα χρόνο μετά, το 2011. Στο μεταξύ, ήδη είχε εμπλακεί στην υπόθεση η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία πίεζε ασφυκτικά τη ΓΓΠΣ να ερευνήσει την υπόθεση και να λάβει μέτρα. Στη συνέχεια, στις έρευνες μπήκε επίσης και η ΕΛ.ΑΣ.

Παρά ταύτα, ακόμα και τον Σεπτέμβριο του 2012, όπως αναφέρεται στο πόρισμα της Αρχής, διαπιστώθηκε ότι συνεχίζονταν οι υπεξαιρέσεις στοιχείων. Δηλαδή, σχεδόν δύο χρόνια αφότου οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες είχαν ενημερωθεί για αυτό το μείζον θέμα, το κύκλωμα συνέχιζε να δρα ανεξέλεγκτο, ενώ κατάφερνε να βάζει στο χέρι ιδιαιτέρως «φρέσκα» φορολογικά στοιχεία. Ομως, περίπου, από τον Οκτώβριο του 2012, η Αρχή, κατόπιν πληροφοριών, προέβη σε συστηματικούς ελέγχους σε ιδιωτικές εταιρίες, που είναι γνωστές στην «αγορά της εμπορίας προσωπικών δεδομένων», και ανακάλυψε ότι κατείχαν τεράστια αρχεία με δεδομένα των Ελλήνων φορολογουμένων.

 

Στη συνέχεια η ΕΛ.ΑΣ., τον Ιανουάριο του 2013, προχώρησε στη σύλληψη προγραμματιστή, που εμφανίζεται ως «ενδιάμεσος» στο κύκλωμα. Κάποιοι «κρίκοι» του κυκλώματος, βέβαια, έσπευσαν να πουν ότι τα στοιχεία αυτά τα αγόρασαν έναντι τριών-τεσσάρων χιλιάδων ευρώ. Ωστόσο, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ισχυρίζονται ότι αυτά είναι «υπερασπιστικές ανοησίες» και ότι οι τζίροι σε τέτοιες περιπτώσεις «ανέρχονται σε πάρα πολλά εκατομμύρια ευρώ». Ηδη λοιπόν, ένα κομμάτι του κυκλώματος είχε ξηλωθεί.

Ωστόσο, ακόμα και σήμερα οι διεφθαρμένοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν ανακαλυφθεί, δεν έχει διαλευκανθεί μέχρι τέλους η υπόθεση, δεν έχει βρεθεί εάν υπάρχουν «υψηλές διασυνδέσεις», δεν έχει διαπιστωθεί πού έχουν πουληθεί τα αρχεία, δεν έχει φωτιστεί όλο το φάσμα του κυκλώματος και, βέβαια, δεν έχουν περάσει τις πύλες της φυλακής οι επίορκοι κρατικοί υπάλληλοι, οι παράνομοι «επιχειρηματίες» και οι ενδιάμεσοι. Να σημειωθεί, ότι μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε η Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για την πρώτη διαρροή αρχείων (έγινε γνωστή το 2010) και δεν έχει καταλήξει σε συγκεκριμένα πρόσωπα υπαλλήλων της ΓΓΠΣ. Η, δε, δεύτερη ΕΔΕ για τη δεύτερη μεγάλη διαρροή (έγινε γνωστή το 2011) δεν έχει ολοκληρωθεί. Η ΑΠΠΔ στο πόρισμά της αναφέρει ότι τον Ιανουάριο του 2013 ενημερώθηκε ο υπουργός Οικονομικών και «αφού περιήλθε σε γνώση του το περιστατικό παραβίασης προσωπικών δεδομένων και οι ενέργειες της Αρχής, διέταξε στις 14-1-2013 τη διενέργεια ΕΔΕ». Εκτοτε, έχουν μεσολαβήσει σχεδόν οκτώ μήνες.

 

H «στεγανοποίηση» σταμάτησε το πάρτι των διαρροών

 

Οι καθυστερήσεις αυτές, βεβαίως, μεταξύ άλλων οφείλονται και στο «κενό» στην ηγεσία της ΓΓΠΣ σχεδόν από την αρχή του 2013 έως το μέσον του έτους. Με την τοποθέτηση του νέου γραμματέα, πάντως, η ΓΓΠΣ δραστηριοποιήθηκε έντονα για να σταματήσει το «πάρτι» των διαρροών.

«Με τη συνδρομή μας εντοπίστηκε η πηγή διαρροής των πληροφοριών», σημειώνει, μιλώντας στον «ΤτΚ» ο νέος επικεφαλής της ΓΓΠΣ, Χαρ. Τσαβδάρης. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για το «τμήμα εκτυπώσεων» της Γραμματείας. Από εκεί, δηλαδή, που στέλνονται εκκαθαριστικά και άλλα σημειώματα στους φορολογουμένους. Εχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο για το τμήμα της βάσης δεδομένων, το οποίο θεωρείται προστατευμένο. «Ηδη -συνεχίζει ο ίδιος- “στεγανοποιήσαμε” την πηγή διαρροής και διεξάγουμε έρευνα, προκειμένου να αποδοθούν συγκεκριμένες ευθύνες. Από τη μεριά μας, επίσης, καταθέσαμε μήνυση». Κάτι που σημαίνει ότι ακόμη κι αν δεν προκύψουν προσωποποιημένες ευθύνες για διεφθαρμένους υπαλλήλους από την ΕΔΕ, τις έρευνες θα τις αναλάβει η Δικαιοσύνη και η Αστυνομία. Από τις εσωτερικές έρευνες που γίνονται στην ΓΓΠΣ, πάντως, διαπιστώνεται ευρύτατης έκτασης υποκλοπή στοιχείων, που φτάνει μέχρι και σε εκκαθαρίσεις του 2012 (!), ενώ εκτιμάται ότι έχουν υπεξαιρεθεί στοιχεία περισσοτέρων από τους μισούς Ελληνες φορολογούμενους.

Ο κ. Τσαβδάρης, τέλος, αφού εξηγεί ότι η ΓΓΠΣ είναι σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό «θωρακισμένη» από εξωτερικές επιθέσεις χάκερ, τονίζει ότι ήδη έχει δρομολογηθεί ένα σημαντικό «έργο αρχιτεκτονικής ασφαλείας» της Γραμματείας που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάιο του 2014 και θα «στεγανοποιήσει» απόλυτα τα αρχεία αυτής της νευραλγικής σημασίας Υπηρεσίας. Το έργο, του οποίου το κόστος θα είναι περί τα δύο-τρία εκατομμύρια ευρώ, περιλαμβάνει προμήθεια νέου εξοπλισμού και την εφαρμογή νέων διαδικασιών ασφαλείας.

Θανάσης Αργυράκης στον Τύπο της Κυριακής

ΣΧΟΛΙΑ

 1. IOKLOS ZARAS avatar
  IOKLOS ZARAS 18/08/2013 09:31:36

  ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΠΑΣΟΚΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΠΙΣΟΥΝ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

 2. NIKOS avatar
  NIKOS 18/08/2013 10:31:50

  Καλά κρασιά...Έχουν πέσει στα χέρια μου τέτοια στοιχεία από το 2008...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ NIKOS 18/08/2013 21:03:44

   Σωστό. Έχει 3-4 χρόνια που είχαν βρει άνθρωπο με δεδομένα 10 εκατομμυρίων Ελλήνων. Που το περίεργο λοιπόν και ο κοπετός;

   • Αιρετικός avatar
    Αιρετικός @ Γεώργιος Τ. 19/08/2013 07:31:34

    Μα η ευθύνη,από το 2008, καταλογίζεται στο πόρισμα της ΑΠρΠροσΔ, έως σήμερα...Τίποτα δεν άλλαξε? (!)...Γι΄αυτό και ο κοπετός...

 3. occultist avatar
  occultist 18/08/2013 10:58:18

  @IOKLOS ZARAS
  Πολύ αισιόδοξος είσθε αγαπητέ!!!!

 4. el eternauta avatar
  el eternauta 18/08/2013 13:51:57

  Ο θεοχαρης ακόμα εκει ειναι ;
  Ολο το οικονομικό επιτελείο ειναι αποτυχημένο .
  Καθαίρεση αλα Μορσι θα πρεπει να γινει εκ μέρους του Σαμαρα

 5. daresome avatar
  daresome 18/08/2013 16:48:24

  Αυτό το πρόστιμο ποιος θα το πληρώσει ? Είμαστε σοβαροί ? Μπήκε ένα πρόστιμο και λύθηκε το θέμα ? Και θα κληθούμε εμείς να πληρώσουμε το πρόστιμο για κάτι που πάλι σε βάρος μας παίχτηκε ? Τίποτα για ευθύνες και κυρώσεις στους υπεύθυνους ακούστηκε ? Μπααα .... μάλλον θα συνεχίσουν να αλωνίζουν οι αχρείοι ...
  "Ωστόσο, ακόμα και σήμερα οι διεφθαρμένοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν ανακαλυφθεί, δεν έχει διαλευκανθεί μέχρι τέλους η υπόθεση, δεν έχει βρεθεί εάν υπάρχουν «υψηλές διασυνδέσεις», δεν έχει διαπιστωθεί πού έχουν πουληθεί τα αρχεία, δεν έχει φωτιστεί όλο το φάσμα του κυκλώματος και, βέβαια, δεν έχουν περάσει τις πύλες της φυλακής οι επίορκοι κρατικοί υπάλληλοι, οι παράνομοι «επιχειρηματίες» και οι ενδιάμεσοι ...." Δεν έχει ανακαλυφθεί τίποτα, δεν έχει βρεθεί τίποτα, δεν έχει διαπιστωθεί τίποτα ... Μια χαρά !!

 6. Αιρετικός avatar
  Αιρετικός 18/08/2013 17:45:28

  Τι λέει για αυτά ο κ. Θεοχάρης ? Σε ποιόν υπεύθυνο θα καταλογισθεί το πρόστιμο?
  Περιμένουμε απαντήσεις...

  • The Camel avatar
   The Camel @ Αιρετικός 18/08/2013 21:33:00

   Υπεύθυνος υφυπουργός οικονομικών για τους φόρους είναι ο κ.Μαυραγάννης, φίλος του πρωθυπουργού. Ως εταίρος της KPMG βοηθούσε πελάτες της εταιρείας πως να μειώσουν την φορολογία τους.

   Κατα τα άλλα μας φταίει ο Θεοχάρης που βρέθηκε εκεί που είναι με μέσον.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ The Camel 18/08/2013 22:18:26

    Η προϋπηρεσία αυτή του Μαυραγάνη μπορεί να είναι και προσόν. Κι ο Μεταξάς, για παράδειγμα, διόρισε Υπουργό Εσωτερικών έναν κουκουέ (τον Μανιατάκη) και του βγήκε.

    • Αιρετικός avatar
     Αιρετικός @ ΚΜ 19/08/2013 07:34:44

     Χωρίς να μειώνουμε τις ευθύνες Μαυραγάνη....Ο Θεοχάρης είναι -όμως- εκεί από παλιότερα και ... επιβραβεύτηκε...

 7. Νίκος avatar
  Νίκος 18/08/2013 18:04:52

  Ακόμα δεν είδατε τίποτα, θα έχει πλάκα όταν η ΓΓΠΣ θα έχει πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς , οι καταθέσεις των πολιτών θα βγούν και στο pirate bay.

 8. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 19/08/2013 02:38:24

  "Η υπεξαίρεση του αιώνα: Έκλεψαν τα φορολογικά στοιχεία των μισών Ελλήνων"

  Άντε σε καλή μεριά!

 9. Μεγαλες στιγμες avatar
  Μεγαλες στιγμες 19/08/2013 18:43:56

  Δεν μπορω να καταλαβω πως σε μια τοσο σοβαρη ειδηση καποιοι εχουν κολλησει στο ονομα Θεοχαρης.Βρεθηκε ρευστο στην κατοχη του;Βρεθηκαν περιεργες επαφες;Στο φιναλε ποσο καιρο ειναι σε αυτην την θεση ρε παιδια;
  Γιατι τετοιες εμμονες για εναν κρατικο υπαλληλο...;

 10. Αιρετικός avatar
  Αιρετικός 20/08/2013 11:37:25

  Πως εμπλέκεται ο κ. Θεοχάρης, ρωτάτε? Ορίστε http://www.gsis.gr/gsis/info/gsis_site/Contact/gen.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.