#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/08/2011 21:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η συμφωνία Ελλάδας-Φιλανδίας απειλεί με ανατροπή την βοήθεια προς την Ελλάδα

[caption id="attachment_118727" align="alignnone" width="500" caption="Iutta-urpilainen"][/caption]

Με τίτλο, «το δεύτερο σχέδιο στήριξης προς την Ελλάδα απειλείται από τις αξιώσεις ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών», η Monde επισημαίνει το γεγονός ότι η Φινλανδία είναι μια από τις έξι χώρες στην Ευρώπη που διατηρεί τη βαθμολογία «ΑΑΑ» στην πιστοληπτική της ικανότητα. Η δε συνεισφορά της στο σύνολο του δανείου για την Ελλάδα είναι μικρή, φθάνει μόνο στο 1 δισ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, το Ελσίνκι ζητά την καταβολή εγγυήσεων ως για τη συμμετοχή του στο δεύτερο σχέδιο στήριξης προς την Ελλάδα.

Η ανακοίνωση της διμερούς συμφωνίας φαίνεται ότι προκάλεσε έκπληξη, λέει η Monde, ενώ ταυτόχρονα διαδόθηκε άμεσα μεταξύ των κρατών. Έτσι, η Αυστρία, η Σλοβακία και ίσως η Σλοβενία δείχνουν ότι είναι έτοιμες να ζητήσουν ανάλογες εγγυήσεις. Στην Ολλανδία, ο πρωθυπουργός της χώρας Μαρκ Ρούτε, που τελικά κατάφερε να καθησυχάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και μέρος της αντιπολίτευσης, εκτιμά από τη δική του πλευρά ότι η αξίωση εγγυήσεων από την Ελλάδα ενέχει τον κίνδυνο να επιδεινώσει τα προβλήματα της χώρας, ωστόσο ο ίδιος μπορεί να υποχρεωθεί να το πράξει, εφόσον δεχθεί πολιτικές πιέσεις, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Η Αυστρία επίσης, επεξεργάζεται ένα συμβιβασμό και συγκεκριμένα προτείνει να γίνει μια διαφοροποίηση μεταξύ των κρατών, στη βάση της έκθεσης του τραπεζικού τους τομέα στο ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «η κατάσταση προκαλεί αμηχανία στους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι επέμεναν στον καθησυχασμό των αγορών, επικυρώνοντας το συντομότερο δυνατό το σχέδιο που αποφασίστηκε τον Ιούλιο, το οποίο, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι τώρα διατρέχει κίνδυνο, έπειτα από τις πρόσφατες εξελίξεις ».

Στο πλαίσιο αυτό, αρκετοί είναι εκείνοι που εκφράζουν την άποψη ότι ένα ρόλο-κλειδί αναμένεται να διαδραματίσει το Βερολίνο και ότι είναι μάλλον απίθανο να έχει θετική στάση. «Για ποιο λόγο θα πρέπει να δοθεί στη Φινλανδία ένα πλεονέκτημα, το οποίο δεν διαθέτει η Γερμανία;», σχολιάζεται. Η απάντηση στο θέμα δεν άργησε να δοθεί με τις σημερινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού οικονομικών και του εκπροσώπου της κυβέρνησης, που άλλωστε μεταφέρει η «Μοντ» στην ηλεκτρονική της σελίδα.

«Η συμφωνία ανάμεσα στη Φινλανδία και την Ελλάδα για το χρέος, προκαλεί την οργή του Βερολίνου» αναφέρει χαρακτηριστικά. Η Monde σημειώνει ότι σίγουρα το θέμα αυτό πρόκειται να συζητηθεί κατά την αυριανή συνάντηση του Γερμανού υπουργού οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Μπαρουέν στο Παρίσι. Για το ίδιο θέμα και με τίτλο «Δεν πρέπει να αφήσουμε τη Φινλανδία να ανατρέψει τη βοήθεια προς την Ελλάδα », η Μοντ αναδημοσιεύει άρθρο γνώμης στη στήλη «Reuters Breakingviews» του Τζορτζ Χέι. Ο συντάκτης αναφέρει κατ’ αρχάς ότι η συμφωνία με το Ελσίνκι προβλέπει μια εγγύηση που αντιστοιχεί στο 20% της συμμετοχής της Φινλανδίας. Τα ποσά που διακυβεύονται δεν είναι εξωφρενικά, προσθέτει, το πρόβλημα είναι με τις άλλες χώρες που ζητούν με τη σειρά τους την ίδια μεταχείριση. Τούτο θα θέσει σε κίνδυνο την αναδιάταξη των οικονομικών της Ελλάδας, ενδεικτικό δε είναι, ότι τα επιτόκια των δεκαετών ελληνικών ομολόγων ανέβηκαν εκ νέου στα επίπεδα προ της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.

Τη στιγμή που εντείνονται οι φόβοι για την Ιταλία, τονίζει ο συντάκτης, η ευρωζώνη δεν έχει την πολυτέλεια ανατροπής της ελληνικής συμφωνίας. Ως εκ τούτου, το σχέδιο διάσωσης πρέπει να λάβει τη στήριξη όλων των χωρών. Ας ελπίσουμε ότι οι άλλες χώρες της ευρωζώνης θα πειστούν να αρκεστούν στη χάρη που έγινε στη Φινλανδία.

Στην αντίθετη περίπτωση, οι χώρες που συνιστούν το ‘βαρύ πυροβολικό’ της ευρωζώνης θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να αναγκάσουν της εγγυήσεως ακόμη κι αν αυτό είναι κάτι που ακούγεται δύσκολο.

http://www.skai.gr/news/finance/article/177938/le-monde-kindunos-anatropis-apo-ti-sumfonia-elladas-finlandias/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 22/08/2011 21:46:34

  Μόνο που δεν λένε όλοι την αλήθεια τα ΜΜΕ και οι δικανικοί του κυρίου Βενιζέλου...

  Λοιπόν η συμφωνία της 21ης Ιουλίου με τη δημιουργία του EFSF είναι για καλή για ...μπαλωθιές και όχι για πόλεμο.
  Το εν λόγω ταμείο ξαφνικά εκεί που έπαιζε με ...γουρουνάκια (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία) βρέθηκε να του χτυπά την πόρτα μια ...γουρούνα: Ιταλία (500 δις λήγουν αν θυμάμαι καλά από το Σπίγκελ (2010) το 2013). Ακολούθησαν τα επιτόκια δανεισμού της Ισπανίας που εκτροχιάστηκαν και οι Βόρειοι (λογιστές και όχι πολιτικοί) βρέθηκαν προ των πυλών με δανειακές ανάγκες που ξεπερνούν το ένα τρις.
  Πως τινάζουμε το EFSF στον αέρα;
  Βρίσκουμε μια χώρα που στην εξουσία ανέβηκε η εσωστρεφής λαϊκή δεξιά (πρώτα το μαγαζί μας και μετά να ολοκληρώσουμε Ευρωπαϊκά) ένα πολιτικό που ο πολιτικός του λόγος έχει την δικανική επιτήδευση της ακατάσχετης λογοδιάρροιας του εγώ, ώστε μετά από 10΄μονολόγου ο αδαής δημοσιογράφος να μην τολμά να ρωτήσει : τι λέει και έχουμε μια συμφωνία που ως ντόμινο καταρρέει η 21/7/2011...

  Προσωπικά πιστεύω ότι οι καμπάνες που ηχούν δεν είναι τίποτα άλλο από μια σκακιέρα που η χώρα ως άβουλο πιόνι εδώ και δύο χρόνια πορεύεται με πιρουέτες, σώζοντας τα ΜΜΕ, τις Τράπεζες και τους εκπροσώπους τους θάβοντας συγχρόνως τους πολίτες και το μέλλον της χώρας.

  Δεν μπορεί (θέλω να πιστεύω) να υπάρχει τόση αφέλεια, τόση ηλιθιότητα παρά μόνο μια διαχειριστική εφήμερη σκοπιμότητα.

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 22/08/2011 22:33:07

  και εμένα μου μυρίζει στημένο σενάριο για να μην προχωρήσουν και να τα φορτώσουν σε "άσχετο"... Δηλαδή με το συμπάθειο, Φινλανδία!;

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ archaeopteryx 22/08/2011 22:48:37

   Όλοι οι υπόλοιποι (Βόρειοι) θέλουν να ψωνίσουν από κάτι οπότε ο ουδέτερος ΑΑΑ ας παίξει τον κακό λύκο ...πατριωτικά.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Ο Ιθαγενής 23/08/2011 07:37:12

    λογικό...

 3. Enzo avatar
  Enzo 23/08/2011 12:03:11

  οι Φιλανδοι θα χασουν.
  οτι υπογραψουν και συμφωνησουν με αυτη την κυβερνηση θα ειναι ακυρα ολα στο μελλον.
  Δεν αναγνωριζουμε τιποτα.
  Μπαϊ Μπαϊ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.