13/05/2011 14:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η στρατηγική της διάσωσης είναι το ίδιο χρεοκοπημένη με την Ελλάδα

Η στρατηγική της διάσωσης είναι το ίδιο χρεοκοπημένη με την Ελλάδα και θα πρέπει να εγκαταλειφθεί, επιμένει με νέο άρθρο του ο Economist, επανερχόμενος στην έκκλησή του για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σε άλλο άρθρο, το περιοδικό προειδοποιεί ότι η άρνηση της ΕΚΤ να εξετάσει έστω την αναδιάρθρωση απειλεί να καταστρέψει το ευρώ.

«Εάν τα όσα διακυβεύονται δεν ήταν τόσο σημαντικά, η ανικανότητα των Ευρωπαίων στην κρίση χρέους θα ήταν κωμική», δηλώνει ο Economist.

Το περιοδικό μιλά για παταγώδη αποτυχία της διάσωσης καθώς όπως αναφέρει, η αρχική διάγνωση για την Ελλάδα ήταν λανθασμένη. Το δημοσιονομικό πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο για να λυθεί με τα δάνεια διάσωσης.

«Απλά είναι ώρα για το Σχέδιο Β. Όμως, αντί να προχωρούν με αυτό, οι Ευρωπαίοι τσακώνονται σαν παιδιά σε παιδική χαρά».

Το περιοδικό κάνει ειδική αναφορά στη διάσταση απόψεων μεταξύ της Γερμανίας και της ΕΚΤ, με την πρώτη να επιθυμεί την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και τη δεύτερη να αντιτίθεται σθεναρά στην ιδέα.

«Όποια και εάν είναι τα κίνητρα της ΕΚΤ, οι Γερμανοί έχουν δίκιο. Όταν είναι ξεκάθαρο ότι το Σχέδιο Α δεν δουλεύει, δεν υπάρχει λόγος να το επιδιώκει κανείς τόσο πεισματικά», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Είναι ώρα οι Γερμανοί και το ΔΝΤ να αποκαλύψουν τη μπλόφα της ΕΚΤ. Μαζί θα πρέπει να απαιτήσουν και να προκαλέσουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».

BLOOMBERG: ΤΟ 85% ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, το 85% των ξένων επενδυτών προβλέπει χρεοκοπία της Ελλάδας, ενώ η ισχυρή πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκτιμά ότι Πορτογαλία και Ιρλανδία θα έχουν την ίδια μοίρα. «Όλες αυτές οι οικονομίες θα χρεοκοπήσουν κάποια στιγμή» δηλώνει ο Wilhelm Schroeder, ο οποίος διαχειρίζεται 172 εκατ. δολ. για την Schroeder Equitites.
Επισημαίνεται ότι από την προηγούμενη δημοσκόπηση Bloomberg Global Poll (Ιανουάριο 2011) του Bloomberg το ποσοστό των ερωτηθέντων που προβλέπει χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας έχει αυξηθεί κατά 11%.

Στην δημοσκόπηση αυτού του τριμήνου, το 59% των ερωτηθέντων προβλέπει αδυναμία της Πορτογαλίας να αποπληρώσει το σύνολο των χρεών της, ενώ το 55% εκτιμά ότι και η Ιρλανδία θα έχει την ίδια τύχη.

ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

 

Η Ελλάδα δείχνει να μην ανταποκρίνεται στους όρους του πακέτου στήριξης το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται δηλώσεις του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Ewald Nowotny σε αυστριακή εφημερίδα.

«Η Ελλάδα προφανώς δεν εκπληρώνει σε ικανοποιητικό βαθμό του στόχους της το τελευταίο διάστημα. Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων θα αποτελέσει το πιο ευαίσθητο σημείο», φέρεται να δήλωσε στην αυστριακή Kronen Zeitung ο Nowotny.

ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σαφώς δυσμενέστερες από τους στόχους του ΔΝΤ, είναι οι προβλέψεις της Κομισιόν για το χρέος και το έλλειμμα της Ελλάδας, όπως διατυπώνονται στην εαρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν προβλέπει έλλειμμα προϋπολογισμού στο 9,5% του ΑΕΠ για το 2011 και στο 9,3% του ΑΕΠ για το 2012, εάν δεν υπάρξουν αλλαγές στην οικονομική πολιτική. Το Διενές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει έλλειμμα στο 7,6% του ΑΕΠ για το 2011 και στο 6,5% του ΑΕΠ για τον επόμενο χρόνο.
Ως προς το δανειακό βάρος της χώρας, η Κομισιόν προβλέπει χρέος στο 157,7% του ΑΕΠ για το 2011 και στο 166,1% του ΑΕΠ για το 2012. Αντιθέτως το ΔΝΤ «βλέπει» το ελληνικό χρέος στο 145,2% του ΑΕΠ φέτος και στο 148,8% του ΑΕΠ το 2012 αντιστοίχως. Ως προς την ύφεση της ελληνικής οικονομίας, η Κομισιόν αναθεωρεί πτωτικά τις προβλέψεις της κάνοντας λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3,5% για το 2011 έναντι αρχικής εκτίμησης στο 3%. Ως προς την ευρωπαϊκή οικονομία, η Κομισιόν στην εαρινή της έκθεση διατυπώνει πρόβλεψη ανάπτυξης κατά 1,6% για το 2011 ενώ αναθεωρεί ανοδικά την εκτίμησή της για τον πληθωρισμό στο 2,6% έναντι αρχικής εκτίμησης 2,2%.

Η Κομισιόν εκτιμά επίσης ότι συνολικά το έλλειμμα στους προϋπολογισμούς στα 17 μέλη της ευρωζώνης θα μειωθεί στο 4,3% του ΑΕΠ το 2011 από 6% του ΑΕΠ το 2010. Πρόκειται για πτωτική αναθεώρηση της αρχικής εκτίμησης για συνολικό έλλειμμα στο 4,6% του ΑΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 13/05/2011 14:50:15

  Το ωραίο είναι, ότι ο Economist, λήγες ημέρες πρίν την οριστικοποίηση της χρεωκοπίας της Lehman Brothers, είχε "προβλέψει" ότι το Αμερικανικό Δημόσιο πιθανότατα θα την έσωζε!
  Αλλα αυτό κάνει πολύ τζίζ, και οι δημοσιογραφούντες περί τα οικονομικά θέλουν να το "ξεχάσουν".

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 13/05/2011 14:57:40

   Χα, χα, δια τους "άπιστους Θωμάδες", ιδού:
   "If Lehman remains in its current rut, or things get even worse, the best solution from a regulator’s standpoint would be a forced marriage".
   Από το άρθρο American finance - Fuld again, του μεγαλόσχημου σχολιαστή του Economist, Dick Fuld
   στον Economist, Sep 10th 2008,
   h**p://www.economist.com/node/12201765
   Άν ψάξει κανείς, τα βρίσκει τα λαυράκια.

 2. Orestios avatar
  Orestios 13/05/2011 16:01:56

  Η ΕΕ θα εμφανίζει με τον καιρό ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες καθώς είναι το τέρας της γραφειοκρατίας.
  Και του τυπογραφείου.

  Ξοφλημένη δομή χωρίς μέλλον.

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 13/05/2011 16:12:59

  «Ποιός είσαι εσύ που θα κρίνεις τη ζωή που ζω ;
  Δεν είμαι τέλειος κι ούτε ζω για να γίνω.
  Πριν σηκώσεις το δάχτυλο σου να με δείξεις όμως,
  σιγουρέψου ότι τα χέρια σου είναι καθαρά..»

  Naomi Klein: «Θυσιάζεται η Ελλάδα για να σωθεί το ΔΝΤ και η Ευρωζώνη»

  Η Naomi Klein Ναόμι Κλάιν Καναδέζα θεωρείται από πολλούς μία από τις πιο μαχητικές δημοσιογράφους της εποχής μας

  «Η Ελλάδα θυσιάστηκε για να σωθεί η ευρωζώνη. Και για να γίνει, σας εκπαιδεύουν να αισθάνεστε ένοχοι γι΄ αυτό που είστε. Εχουν ήδη διαγνώσει ότι είστε άρρωστοι».

  Η Ναόμι Κλάιν Naomi Klein μιλάει με μια τόσο απαλή φωνή που δεν μπορείς να φανταστείς ότι κρύβει μέσα της τόσο δυναμισμό. Και επίσης, ούτε ότι αυτή η 40χρονη Καναδέζα θεωρείται από πολλούς μία από τις πιο μαχητικές δημοσιογράφους της εποχής μας, με τέτοια απήχηση στην αμερικανική Αριστερά που πολλοί να τη θεωρούν ακόμη και διάδοχο του Νόαμ Τσόμσκι.

  Οταν λοιπόν τη ρωτήσαμε ποια είναι η άποψή της για την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ελλάδα, υπήρξε.... καταπέλτης:

  «Η Ελλάδα Greece θυσιάστηκε για να σωθεί η ευρωζώνη. Και για να γίνει, σας εκπαιδεύουν να αισθάνεστε ένοχοι γι΄ αυτό που είστε. Εχουν ήδη διαγνώσει ότι είστε άρρωστοι». Η κυρία Κλάιν μένει μόνιμα στο Τορόντο του Καναδά, μαζί με τον σύζυγό της Αβι Λιούις.

  Σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει στην ελληνική γλώσσα το τελευταίο βιβλίο της με τίτλο «Το δόγμα του σοκ» («Τhe Shock Doctrine»), το οποίο αποτελεί μια σκληρή πολεμική εναντίον του «καπιταλισμού της καταστροφής», όπως η ίδια τον αποκαλεί.

  Στο βιβλίο «Το δόγμα του σοκ» της Ναόμι Κλάιν Naomi Klein υπάρχει μια λεπτομερέστατη καταγραφή της δράσης του ΔΝΤ σε διάφορες χώρες την τελευταία 30ετία, όπου αποτυπώνονται οι δραματικές επιπτώσεις της παρέμβασής του, κυρίως στη Λατινική Αμερική (Αργεντινή, Βολιβία), αλλά επίσης στη Ρωσία.

  «Παρακολουθώ από πολύ κοντά την ελληνική κρίση και φυσικά την παρέμβαση της τρόικας του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» λέει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» η κυρία Κλάιν. «Αυτό που με εντυπωσίασε» σημειώνει, «ιδιαίτερα στην αρχή της κρίσης, ήταν ότι οι Ελληνες αντιστάθηκαν στα όσα πήγαιναν να τους επιβληθούν. Οταν μάλιστα και στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαμε την κρίση με τις τράπεζες, επεσήμαινα το γεγονός αυτό σε αμερικανούς συνομιλητές μου».

  Μετά βέβαια το κλίμα σταδιακά άλλαξε. «Οταν τα πράγματα δυσκόλεψαν,άρχισε η “εκπαίδευση”. Κατ΄ αρχάς,το ΔΝΤ διέγνωσε ότι είστε άρρωστοι,ότι ο χαρακτήρας των Ελλήνων είναι άρρωστος. Και τώρα σας εκπαιδεύουν να αισθάνεστε ένοχοι γι΄ αυτό που είστε. Πρόκειται για μια τακτική κοινωνικής παθολογίαςη οποία δεν περιορίζεται στην Ελλάδα. Επεκτείνεται και στις υπόλοιπες χώρες του μεσογειακού Νότου».

  «Πρόκειται» τονίζει η γνωστή συγγραφέας «για μια κλασική περίπτωση όπου οι κυβερνήσεις βρίσκουν το.. κατάλληλο άλλοθι. Αφού εμείς είμαστε ανίκανοι να τα καταφέρουμε μόνοι μας, ας φέρουμε κάποιους άλλους να το κάνουν για εμάς».

  Κατά μία έννοια, «η περίπτωση της Ελλάδας είναι εμβληματική. Στην πορεία,ο στόχος από την παρέμβαση της τρόικας άλλαξε» υπογραμμίζει. «Αν το δει κανείς σε παγκόσμιο επίπεδο,δεν μιλάμε πλέον απλώς για την ιδιωτικοποίηση μεγάλωντομέων της οικονομίας.

  O σκοπός είναι η απενοχοποίηση των τραπεζών,η μεταφορά του βάρους της αποτυχίας από τους ώμους των ελίτ σε εκείνους των απλών ανθρώπων» λέει η κυρία Κλάιν.

  «Σώσατε το ΔΝΤ από τη χρεοκοπία»

  «Γιατί το κοστούμι του ΔΝΤ δεν προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε χώρας και είναι ίδιο για όλες;» ήταν μία από τις ερωτήσεις προς την κυρία Κλάιν. «Πραγματικάδεν μπορώ να σας δώσω ξεκάθαρη απάντηση» παραδέχεται με μια μικρή δόση ενοχής.

  «Είναι απορίας άξιο πώς δεν κατάλαβαν ας πούμε ότι, καθώς η Ελλάδα δεν μπορούσε να προχωρήσει σε υποτίμηση, ο πληθωρισμός λογικά θα ανέβαινε.Υπάρχει επίσης και κάτι άλλο» προσθέτει. «Μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2008,οι περισσότεροι ανέμεναν ότι το ΔΝΤ θα άλλαζε μυαλά. Περιμέναμε ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο θα υπερίσχυε του αμερικανικού.Τώρα γιατί δεν έγινε κάτι τέτοιοπαραμένει άγνωστο.Ισως οι άνθρωποι του ΔΝΤ να έχουν πέσει όλα αυτά τα χρόνια σε μια ιδεολογική παγίδα».

  Ωστόσο, όπως εξηγεί η κυρία Naomi Klein Κλάιν, μετά και την εμπειρία της Αργεντινής, «το ΔΝΤ ήταν έτοιμο κυριολεκτικά να χρεοκοπήσει,τόσο ιδεολογικά όσο και χρηματικά. Σε αυτό είχε βοηθήσει και η οικονομική κρίση μετά το 2008. Μην ξεχνάτε ότι το ΔΝΤ είχε αναγκαστεί να πουλήσει ακόμη και χρυσό από τα αποθέματά του. Και βέβαιαη εικόνα του στον αναπτυσσόμενο κόσμο ήταν τόσο κακή που οι ηγεσίες των χωρών αυτών δεν ήθελαν να το δουν μπροστά τους». «Τώρα όμως» επισημαίνει «το ΔΝΤ βρήκε μια νέα “αγορά”:την Ευρώπη.Κατά έναν περίεργο τρόπο,σώσατε το ΔΝΤ από τη χρεοκοπία».

  Τι λέει για τον Ομπάμα

  «Οι νέοι άνθρωποι έχουν χάσει πλέον τον ενθουσιασμό που είχαν για τον Μπαράκ Ομπάμα » δηλώνει η κυρία Κλάιν. «Ο Ομπάμα ήταν εκπληκτικός στην προεκλογική εκστρατεία του. Εκανε τους Αμερικανούς να αισθάνονται ότι μπορούν να γίνουν καλύτεροι. Ωστόσο, στην Ουάσιγκτον υπάρχουν ορισμένα θέματα που είναι ταμπού,όπως η Γουόλ Στριτ ή το Ισραήλ.

  Και ο Ομπάμα δεν μπόρεσε να το ξεπεράσει αυτό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Δημοκρατικοί να χάσουν την εμπιστοσύνη της βάσης τους.Πάρτε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Τώρα που έφυγε από τον Λευκό Οίκο ο Λάρι Σάμερς οι φήμες λένε ότι θα τον αντικαταστήσει ένα στέλεχος της Γουόλ Στριτ.Ολα αυτά θα κριθούν στις επικείμενες εκλογές για το Κογκρέσο» καταλήγει. ~rodosblog-xrisostomos.blogspot.com
  ♠♠♠

  (Ακολουθούν αποσπάσματα από το βιβλίο «To Δόγμα του Shock»:
  TΟ ΠΡΩΤΟ ΤΕΣΤ: XΙΛΗ και,
  ΠΩΣ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ «Ο ΝΕΟ-ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ» ΣΕ ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ)

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ η Dimi 14/05/2011 10:25:11

   καλημερα

   η Ελλαδα παει για θυσια διοτι

   1. δεν διεκδικει οσα της χρωστανε
   2. δεν ασκει τα δικαιωματα της ΑΟΖ και Ορυκτο πλουτο, εξωρυξη και Τιτλοποιηση!
   3. εχει το ΓΑΠ και το ΠΑΠΑΚι να αποφασιζουν γ αυτη, ΥΠΟΓΕΙΩΣ μεσω φιλων των Αγορων
   4. Υπαρχει ακομη η Βουλευτικη Ασυλια

   Εαν δεν κανουμε κατι ν αλλαξουμε ΚΑΙ τα 4, ειμαστε χαμενοι απο χερι !

   ΠΠ

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 14/05/2011 13:26:30

    ΠΠ Καλώς τον! Συμφωνώ με τα σωστά που γράφεις. Και όσο διαβάζω, μαθαίνω και συγκρίνω, στις ΧΩΡΕΣ/ΣΤΟΧΟΥΣ όπως η Πατρίδα μας, η αυτοκαταστροφική νεο-αταξία, χωρίς να μαθαίνει, επαναλαμβάνει την ίδια διαστροφική και λανθασμένη συνταγή του «ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΜΕΝΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ».

    Τα επαναλαμβανόμενα λάθη Τους, είναι όπλα στη φαρέτρα Μας.

    Χρειάζεται να είμαστε ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ! επειδή, Ο ΠΟΝΟΣ, έχει τις εξής εκπληκτικές ιδιότητες:

    Oταν είναι παρατεταμένος, ΔΕΝ μπορεί να είναι Οξύς.
    Οταν είναι Οξύς, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ !!!

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ η Dimi 14/05/2011 11:54:03

   ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ SHOCK (Απόσπασμα από το βιβλίο της Νaomi Klein,
   Καναδής συγγραφέως και ακτιβίστριας)

   Mία κατάσταση SHOCK, δεν είναι απλά αυτό που παθαίνουμε όταν μάς συμβεί κάτι κακό.

   Είναι αυτό που μάς συμβαίνει όταν χάνουμε το πλαίσιο αναφοράς μας.

   Είναι αυτό, όταν χάνουμε τις αφηγήσεις μας. Οταν χάνουμε τον προσανατολισμό μας.

   Είναι αυτό, που μάς κρατάει προσανατολισμένους και σε επαγρύπνηση!

   Είναι αυτό, που είναι η ιστορία μας!

   Είναι μία περίοδος κρίσης όπως αυτή που διανύουμε σήμερα. Είναι μιά πολύ καλή στιγμή γιά να αναστοχαστούμε την ιστορία μας και να εντοπίσουμε τις ιστορικές συνέχειες και τις διαδρομές μας.

   Είναι μιά καλή στιγμή γιά να τοποθετήσουμε τους εαυτούς μας στη μακρά ανθρώπινη ιστορία των αγώνων μας.

   Η ιστορία ξεκινά την 1η Ιουνίου, 1951. Οταν αντιπρόσωποι από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Δύσης, συναντήθηκαν κρυφά σε κεντρικό ξενοδοχείο του Montreal. H συνάντηση έγινε στο πλαίσιο έρευνας, χρηματοδοτούμενης από τον στρατό, γιά τις επιπτώσεις «Της Αισθητηριακής Αποστέρησης» του Πανεπιστημίου McGill.

   ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ Δρα DONALD HEBB:
   «H Αισθητηριακή Αποστέρηση» είναι ένας τρόπος γιά να επιτύχουμε τη μονοτονία. Προκαλεί απώλεια της κριτικής ικανότητας. H σκέψη θολώνει. Το υποκείμενο παραπονιέται ότι δεν μπορεί ούτε καν, να ονειροπολήσει.

   «Είναι πολύ σκληρό να έχεις φοιτητές που δεν μπορούν να ονειροπολήσουν!
   Καθώς κάναμε τα πειράματα, άρχισα να σκέπτομαι ότι είναι πιθανό, οι
   μέθοδοι που προκαλούν δυσφορία ή, ακόμη και πόνο να είναι πιό υποφερτές
   από τις μεθόδους που μελετούσαμε. Δεν είχα ιδέα όταν το πρότεινα», πόσο μοχθηρό όπλο θα μπορούσε ν’αποδειχθεί.

   Ομως, τα Πειράματα στο Πανεπιστήμιο McGill συνεχίσθηκαν από τον φιλόδοξο καθηγητή ψυχολογίας Δρα W. Cameron. Πήγε πολύ παραπέρα άπό αυτό που είχαμε κάνει εμείς. Εμείς, δουλεύαμε υπό την προϋπόθεση ότι το υποκείμενο θα είχε την ελευθερία να φύγει οποτεδήποτε αυτό επιθυμούσε. Μερικοί έφυγαν.»
   Ο Δόκτωρ Donald Hebb, διέκοψε τις Ερευνες.

   Οι ασθενείς του Δρα Cameron όμως, δεν είχαν την ίδια τύχη. Το Ινστιτούτο Alan Memorial, όπου αυτός εκτελούσε τα πειράματα, άρχισε να μοιάζει με μιά μακάβρια φυλακή, όπου ο Δρ Cameron έκανε τα αλλόκοτα Πειράματά του, σε ψυχικά ασθενείς.

   Ο ΔΡ. CAMERON ΗΘΕΛΕ Ν’ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΤΟΥ,
   ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΧΤΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ !

   Η Janine Huard μητέρα 4 παιδιών, υπέφερε από μεταγεννητική κατάθλιψη: «Ανατρίχιαζα, όταν μου έλεγαν ότι αύριο θα σου κάνουμε SHOCK-Θεραπεία. Ανατρίχιαζα. Τρόμαζα πάρα πολύ. Μετά ξυπνούσα σ' ένα άλλο δωμάτιο. Μπερδεμένη και θλιμμένη. Ημουν πολύ στεναχωρημένη. Ημουν σαν ένα ζόμπι και περιφερόμουν δίχως σκοπό.»

   Ο Δρ. Cameron, συνδύαζε τη SHOCK-Θεραπεία με την Υπνοθεραπεία επαναλαμβάνοντας στους ασθενείς του, τα ίδια ηχογραφημένα μηνύματα, όπως: «Janine, Janine αποφεύγεις ν’αναλάβεις τις ευθύνες σου. Δεν θέλεις να φροντίζεις τον άνδρα σου και τα παιδιά σου.» Το ίδιο μήνυμα έπαιζε συνέχεια.

   - Νaomi Klein: Αυτό ακούγεται σαν ανάκριση.
   - Janine Huard: Ναι. Ομως γιά ποιό λόγο μού έκαναν ανάκριση;

   Τα Πειράματα Cameron η CIA σύντομα, τα έκανε Πράξη. Πολλές από τις τεχνικές του Δρα Cameron, περιλαμβάνονται στο Εγχειρίδιο KUBARK, το οποίο αφορά τις MΕΘΟΔΟΥΣ AΝΤΙΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗΣ AΝΑΚΡΙΣΗΣ της CIA:
   («KUBARC COUNTER-INTELLIGENCE INTERROGATION»).

   Βασική προϋπόθεση του Εγχειριδίου αυτού, είναι ότι οι τεχνικές αυτές οδηγούν στην ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ.
   Συνήθως δε, υπάρχει ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο, υπάρχει Νεκροφάνεια! Ενα είδος ψυχολογικού SHOCK ή, παράλυσης.

   Οι έμπειροι ανακριτές διακρίνουν αμέσως τα συμπτώματα, όταν αυτά εμφανίζονται. Και γνωρίζουν ότι τη στιγμή της εμφάνισης, «Η ΠΗΓΗ» αποδέχεται «Τις Υποδείξεις», με.. ευκολία. «Η ΠΗΓΗ», έχει περισσότερες πιθανότητες «Να Συμμορφωθεί», απ’ότι πριν δεχθεί τη SHOCK-Θεραπεία...

   Ο ΑΛΛΟΣ Δρ. SHOCK
   Tην ίδια ώρα που ο Cameron έκανε τα δικά του πειράματα στο Montreal, υπέρμαχοι ενός άλλου είδους SHOCK, δούλευαν εκεί κοντά.

   Ο Milton Friedman, Διδάκτωρ Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Chicago, πίστευε ότι «Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ», θα μπορούσε να οδηγήσει τις κοινωνίες ν’αποδεχθούν μία πιό καθαρή μορφή «ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΜΕΝΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ».

   Τον Οκτώβριο 2008, εν μέσω της μεγαλύτερης χρηματο-πιστωτικής κρίσης από το 1929, η Naomi Klein επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο του Chicago, γιά να μιλήσει γιά τον Milton Friedman.

   Οταν ο Milton Friedman έκλεισε τα 90 χρόνια του, ο George W. Βush, του οργάνωσε party γενεθλίων του, στον Λευκό Οίκο. Ολοι έβγαλαν λόγους συμπεριλαμβανομένου του Bush. Oμως τον καλύτερο λόγο, τον είπε ο Donald Ramsfeld. H περίφημη ατάκα του οποίου, είναι η εξής: «Ο Milton είναι η ενσάρκωση της αλήθειας. Oι ιδέες έχουν συνέπειες.»

   Αυτό που θέλω να μελετήσω (Naomi Klein), είναι το οικονομικό χάος που επικρατεί στη Wall Street, αλλά και στην Oικονομία και στη Washington. Πηγάζει μεν από πολλούς παράγοντες, όμως, όλοι συνδέονται μεταξύ τους από τις «ΙΔΕΕΣ MILTON FRIEDMAN».

   Το 1929, το οικονομικό κραχ οδήγησε στη μεγαλύτερη ύφεση της 10ετίας του 1930. Mιά βασική θέση του Milton Friedman, ήταν η αντίθεσή του στη Νέα Συμφωνία (NEW DEAL) την οποία, ο Πρόεδρος Roosevelt είχε ανακοινώσει στην εναρκτήρια ομιλία του:

   «Πρωταρχικός στόχος μας είναι να δώσουμε στους ανθρώπους εργασία. Αυτό δεν είναι ακατόρθωτο, αρκεί να χειρισθούμε το θέμα σοφά και θαρραλέα. Πιστεύω ακράδαντα ότι το μόνο που έχουμε να φοβηθούμε, είναι ο ΙΔΙΟΣ Ο ΦΟΒΟΣ!»

   Επηρεασμένος από τον Βρετανό βαρώνο και οικονομολόγο John Maynard Keynes, ο Roosevelt ξεκίνησε ένα πρόγραμμα Δημοσίων Εργων, γιά να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας γιά τους πολίτες. Η ύφεση έγινε παρελθόν. Εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες βρήκαν εργασία, ανακτώντας την εμπιστοσύνη και την ελπίδα τους. Δεν ήταν βέβαια, τόσο απλό. Η ύφεση κράτησε μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά μετά τον πόλεμο, το σχέδιο Marshall διέδωσε το Κεϋνσιανό (Μοντέλλο του Keynes), της κρατικής ρύθμισης και του παρεμβατισμού στην Ευρώπη. Οι αρχές του, έγιναν ευρέως αποδεκτές.

   Οχι όμως αποδεκτές, από το Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Chicago. Aπό αυτό το Πανεπιστήμιο, ο Milton Friedman, κήρυξε τον πόλεμο κατά του NEW DEAL. O Friedman, ήταν μέλος της Mont Pelerin Society, με επικεφαλής, τον Αυστριακό οικονομολόγο, φιλόσοφο και υπερασπιστή της ελευθερίας των αγορών και του καπιταλισμού, Friedrich August von Hayek, ο οποίος θεωρείται εκ των πλέον σημαντικών οικονομολόγων του 20ου αιώνα, βραβευθείς με το «Nobel Memorial Prize» των Οικονομικών Επιστημών, το 1974.

   Friedman και Hayek πίστευαν ότι εάν οι κυβερνήσεις σταματήσουν να παρέχουν υπηρεσίες και να παρεμβαίνουν στις αγορές, η οικονομία θα μπορούσε να ρυθμιστεί από μόνη της. Τη 10ετία του 1950 και τους δύο τους θεωρούσαν παράφρονες. Ομως, τα τελευταία 30 χρόνια, οι ιδέες τους έγιναν το κυρίαρχο οικονομικό Δόγμα: TO ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ SHOCK!

   Μάς πούλησαν το παραμύθι γιά το ΠΩΣ κυριάρχησαν παγκοσμίως, οι ακραίες αυτές πολιτικές. Οι οποίες ακραίες πολιτικές, Δεν κυριάρχησαν με όχημα την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Αλλά, κυριάρχησαν με τις τεχνητές κρίσεις, τον φόβο και τις πυροσβεστικές καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

   Νωρίς, ο Milton Friedman κατανόησε τη «ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ».
   Μία κρίση, πραγματική ή, εικονική, μπορεί να επιφέρει αληθινή αλλαγή. Οταν εμφανίζεται αυτή η.. κρίση, οι νέες πρωτοβουλίες καθορίζονται από τις ιδέες που προϋπάρχουν, έλεγε.

   ΠΡΩΤΟ TEST: H XΙΛΗ
   Ηταν στη Χιλή όπου οι φοιτητές του Milton Friedman πρωτοέμαθαν ΠΩΣ να εκμεταλλεύονται προς ίδιον όφελος, μιά μεγάλη κρίση. Στο Πανεπιστήμιο της Χιλής, οι επίσημες αφηγήσεις του ΝεοΦιλελευθερισμού δεν αναφέρονται καθόλου στη Χιλή. Αρχίζουν με τη Πρωθυπουργό Margaret Thatcher και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ronald Reagan, επειδή αυτό, είναι πιό κολακευτικό.
   Οι πολιτικές της Χιλής μέχρι τότε, ήταν το καλό παράδειγμα στη γύρω περιοχή. Η κυβέρνηση επένδυε στην Υγεία, την Εκπαίδευση και στη Βιομηχανία.

   Οι αμερικανικές πολυεθνικές «ΑΝΗΣΥΧΟΥΣΑΝ» γιά τις επενδύσεις τους.

   Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, άρχισε να δίνει Υποτροφίες σε φοιτητές της Νοτίου Αμερικής, γιά να σπουδάσουν Οικονομικά με τον Milton Friedman.

   To ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ CHICAGO είχε ένα Πρόγραμμα Ανταλλαγής, με το KAΘΟΛΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΧΙΛΗΣ, μέσω του οποίου, πολλοί Χιλιανοί φοιτητές ήρθαν στο Chicago. Eκεί, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΚΑΝ και πήραν τα Διδακτορικά τους. Αυτοί οι φοιτητές, όταν επέστρεψαν, δίδαξαν στη Χιλή..

   Το Τμήμα Οικονομικών του Καθολικού Πανεπιστημίου του Sandiago, έγινε μιά μικρή «ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ CHICAGO!»

   Ο Αrnold Harberger, υπεύθυνος του Προγράμματος και διακεκριμένος Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της California (UCLA), περιέγραφε τον εαυτό του ως ένα «Αφοσιωμένο Ιεραπόστολο».

   Το 1970, η Κυβέρνηση της Λαϊκής Ενότητας του Salvador Allende, κέρδισε τις εκλογές, με μιά πλατφόρμα γενικευμένων κρατικοποιήσεων. Ο Χιλιανός ΟΤΕ, ανήκε στην Αμερικανή ΙΤΤ. Με την υποστήριξη των Nixon-Kissinger, η ΙΤΤ ηγήθηκε της πρσπάθειας γιά να ΜΗ πάρει ο Allende την εξουσία.

   EDWARD KORRY, ΠΡΕΣΒΥΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗ ΧΙΛΗ:
   «Δεν ήμουν στις ΗΠΑ, αλλά θα σάς πως τι γνωρίζουμε σήμερα με βεβαιότητα. Διατάξαμε τη CIA να εμποδίσει τον Allende να αναλάβει την Προεδρία. Προσπάθησαν να με βάλουν να επηρεάσω τον στρατό της Χιλής, αμέσως μετά την εκλογή Allende. Παρά τις προσπάθειες της CIA, o Allende ανέλαβε την Προεδρία. Ο Nixon διέταξε τον Διευθυντή της CIA, ΝΑ ΒΟΥΛΙΑΞΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΧΙΛΗΣ !».

   SALVADOR ΑLLENDE:
   «Ο κύριος Nixon, είναι Πρόεδρος των ΗΠΑ. Εγώ είμαι, Πρόεδρος της Χιλής. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον κ. Nixon, αρκεί και αυτός να σέβεται τον Πρόεδρο της Χιλής.»

   Ξεκίνησαν «ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ » γιά στρατιωτικό πραξικόπημα.

   «ΤΑ ΑΓΟΡΙΑ ΤΟΥ CHICAGO», άρχισαν να συντάσσουν ένα Οικονομικό Σχέδιο, 500 σελίδων, με τίτλο: «ΤΟ ΤΟΥΒΛΟ».

   Με χρηματοδότηση των ΗΠΑ, έγινε κάθε πρσπάθεια αποσταθεροποίησης της Οικονομίας της Χιλής.

   Οι φορτηγατζήδες κατέβηκαν σε απεργία παραλύοντας τη βιομηχανία και το εμπόριο.

   29 Ιουλίου, 1973: Η πρώτη απόπειρα πραξικοπήματος, αποτυγχάνει.

   11 Σεπτεμβρίου 1973: To Shock του Πολέμου! Με ηγέτη τον στρατηγό Pinosset, άρχισε η μεγάλη επίθεση του στρατού και της αεροπορίας που βομβάρδισαν το Προεδρικό Μέγαρο.

   Μετά από 41 χρόνια, η Δημοκρατία ανατρέπεται με τη βία.

   Ο Pinosset είναι ο πρόδρομος του Δόγματος του Shock, της «ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ CHICAGO».

   Ο Salvador Alliente, o δημοκρατικά εκλεγμένος Πρόεδρος της Χιλής, δολοφονείται.

   «ΤΑ ΑΓΟΡΙΑ ΤΟΥ CHICAGO», παρέδωσαν τα οικονομικά τους σχέδια, στη χούντα Pinosset.

   Τις επόμενες ημέρες: 13,000 Χιλιανοί αντιφρονούντες συνελήφθησαν και φυλακίσθηκαν. Χιλιάδες κρατήθηκαν αιχμάλωτοι στο Εθνικό Στάδιο. Βασανίσθηκαν. Ακρωτηριάσθηκαν. Δολοφονήθηκαν. Εξαφανίσθηκαν.
   ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ SHOCK! Ο ΦΟΒΟΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΣΕ..

   Πριν περάσει ένας μήνας, η FIFA αποφασίζει ότι τη Χιλή μπορεί να παίξει προκριματικό αγώνα Mundial, στο Εθνικό Στάδιο του Μαρτυρίου. Η αντίπαλη Σοβιετική Ομάδα, αρνείται τη συμμετοχή. Η FIFA επιτρέπει στη Χιλή,
   ΝΑ ΣΚΟΡΑΡΕΙ ΣΕ ΑΔΕΙΟ ΤΕΡΜΑ και να.. προκριθεί στο Mundial 1974!

   Με τους Χιλιανούς τρελλαμένους από τις ανθρώπινες απώλειες, την ένδεια, τον πόνο και σε αλλόφρονα κατάσταση SHOCK!, ο Pinosset εφαρμόζει τα Oικονομικά Σχέδια που του επέβαλαν «ΤΑ ΑΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ CHICAGO»:

   Kατάργηση ελέγχου των τιμών.
   Πώληση κρατικών επιχειρήσεων.
   Αρση Δασμών στις Εισαγωγές.
   Περικοπές στις Δημόσιες Δαπάνες.

   Ο Milton Friedman, παραδέχεται τη σημασία του Χιλιανού πειράματος. Ηταν η πρώτη περίπτωση όπου ένα κίνημα κατά του κομμουνισμού, αντικαταστάθηκε από ένα κίνημα υπέρ των Ελευθέρων Αγορών.

   «ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ CHICAGO», ΑΠΕΤΥΧΑΝ.
   Μέσα σ’ένα χρόνο, ο πληθωρισμός στη Χιλή, ανήλθε στο 375%, ο υψηλότερος τότε στον κόσμο.

   Μάρτιος 1975: Milton Friedman και Αrnold Harberger επισκέπτονται το Sandiago. Kαι τότε, ο Friedman είπε το πρωτάκουστο: «Ζητώ την εφαρμογή γιά μία ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ SHOCK!». Παρουσίασε δε τον εαυτό του, ως γιατρό, που θα βοηθούσε τη Χιλή που υπέφερε από επιδημία. Απλά, αυτός,
   «ΘΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΣΕ ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ !».

   Ο Pinosset, είδε με καλό μάτι «Τη SHOCK-Θεραπεία!». Αγωνιούσε όμως γιά την ανεργία, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει ένα άλλου είδους κοινωνικό SHOCK, καθώς, «Η Θεραπεία Friedman», ωφελούσε μόνο τους πλουσίους και καθόλου τους φτωχούς.

   Μία μέση οικογένεια, χρειαζόταν το 74% του εισοδήματός της, γιά το ψωμί!
   Τα εισητήρια των λεωφορείων και το γάλα, έγιναν είδη πολυτελείας.
   Καταργήθηκε το γάλα στα σχολεία.

   ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΥΤΕΣ,
   ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ «ΕΝΑΣ ΤΡΟΜΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ».

   ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ PINOSSET:
   «Δεν πιστεύω ότι έχουμε ακόμα επιτύχει ένα πλήρη έλεγχο κατά του Μαρξισμού. Ο Μαρξισμός μοιάζει με φάντασμα. Είναι δύσκολο να τον πιάσεις και σχεδόν αδύνατο να τον παγιδεύσεις.»..
   ♠♠
   (Ακολουθεί: Πως επιβλήθηκε «ο ΝεοΦιλελευθερισμός» σε Κίνα και Ρωσία)

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ η Dimi 14/05/2011 13:23:18

    αααα θα τα κρατησω αυτα τα δυο !!!

    ΠΠ

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ η Dimi 14/05/2011 14:02:14

    ΠΩΣ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ «Ο ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ» ΣΕ ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ

    Απόσπασμα Ομιλίας Naomi Klein: CANADIAN CENTRE FOR POLICY ALTERNATIVES 22 Φεβρουαρίου 2007, Benefit Event –
    Vancouver, British Columbia Οffice

    .. Ενα θέμα της έρευνάς μου, ήταν όλα όσα συνέβησαν σε πρώην Κομμουνιστικές χώρες, κατά τη μετάβασή τους στον νεο-φιλελευθερισμό, στη λεγόμενη «Ιδεολογία της Ελεύθερης Αγοράς», και ΠΩΣ όλα αυτά παρουσιάσθηκαν από τα ΜΜΕ της Δύσης, σε σχέση με τις αφηγήσεις των ανθρώπων που ΕΖΗΣΑΝ τα πραγματικά γεγονότα.

    Oπως: Η σφαγή στη πλατεία Τiananmen στη Κίνα, το 1989. Από τα ΜΜΕ της Δύσης εμφανίσθηκε ως «η επανάσταση των φοιτητών, που ήθελαν Δημοκρατία», ενάντια σ’ένα Κομμουνιστικό καθεστώς, το οποίο ήθελε να προστατευθεί, μέσα από τη χρήση μιάς τεράστιας δύναμης καταστολής...

    Ομως! Μιά εντελώς νέα και ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ αναδύεται τώρα μέσα από την αυτο-αποκαλούμενη ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ της ΚΙΝΑΣ:

    Oτι δηλαδή, Δεν ήταν μόνον οι Φοιτητές. Αλλά, ήταν ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΙ κατά του Οικονομικού Προγράμματος «ΘΕΡΑΠΕΙΑ SHOCK», του Milton Friedman, της ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ CHICAGO!

    Οτι κυρίως, ήταν εργάτες κατά της απορρύθμισης των μισθών τους, της κατάργησης ελέγχου των τιμών και της συνεχώς διογκούμενης κοινωνικής ανισότητας!

    Οτι ο Κινεζικός λαός, ήθελε Δημοκρατία γιά συγκεκριμένο λόγο: γιά να μπορεί να ΕΛΕΓΧΕΙ τις Βλαπτικές Μεταρρυθμίσεις. Ετσι ώστε, να ΜΗ περάσει όλος ο πλούτος από τη Κομματική Εlite, σε μιά Πολυεθνική Ολιγαρχία!

    Και όταν οι αντιδράσεις έγιναν απειλή γιά το «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ FRIEDMAN», τότε, βγήκαν στους δρόμους τα TANKS! Kαι ήταν το SHOCK της σφαγής στη Πλατεία Τiananmen, το οποίο ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ ΠΟΛΥ ΚΕΡΔΟΦΟΡΟ γιά τις Πολυεθνικές, ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ!

    O ωμός τρόμος που εξαπολύθηκε, ΔΙΧΩΣ ΕΛΕΟΣ, κατά των εργατών και των φοιτητών, ήταν το ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΗΝΥΜΑ, που έλαβε η Λατινική Αμερική, γιά τις δικές της «ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ SHOCK»!..

    Ετσι λοιπόν, ήρθε «ο Νεο-Φιλελευθερισμός» στη Κίνα!

    Στη δε Ρωσία, η οποία δήθεν ήταν η επόμενη «Ιστορική Επιτυχία», ο Mikhail Gorbachev, ΔΕΝ ήθελε τον «Nεο-Φιλελευθερισμό».
    Γι’αυτό, έφερε τη δημοκρατία ΠΡΙΝ φέρει τις «Μεταρρυθμίσεις της Ελεύθερης Αγοράς». Ηθελε αυτό, το οποίο περιέγραφε ως «Ενα Νέο Είδος Σοσιαλισμού». Κάτι σαν τη Σκανδιναβική Σοσιαλιστική Δημοκρατία, γιά παράδειγμα.

    Ομως!
    TO ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ «ΤΟΝ ΕΡΙΞΑΝ». Και σύντομα, «Τον Πέταξε Εξω» ο μεθύστακας Βoris Υeltsin, που επί των ημερών του, έγιναν οι μεγαλύτερες λεηλασίες του Ρωσικού Κράτους τους τελευταίους αιώνες, από μιά χούφτα κολλητών του..

    Ο Βoris Υeltsin, είχε μιά ομάδα Οικονομολόγων, οι οποίοι αυτο-αποκαλούνταν «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ CHICAGO», επειδή, ΟΛΑ όσα γνώριζαν, τα είχαν μάθει από τα «Πειρατικά Αντίγραφα» του «ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» καθώς και άλλων «ΕΡΓΩΝ MILTON FRIEDMAN», επί εποχής Κομμουνισμού.

    Αυτά, ΔΕΝ ήταν ΤΑ ΑΤΟΦΙΑ «ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ CHΙCAGO», αλλά, ΤΑ ΚΑΚΕΚΤΥΠΑ της Ρωσσικής Μαύρης Αγοράς.

    ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ, ΣΥΝΕΒΗ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΚΙΝΑ:

    Oι Δημοκρατικές «μεταρρυθμίσεις» ήρθαν σε ΜΕΤΩΠΙΚΗ σύγκρουση με τις Οικονομικές. Σε αντίθεση με όσα έλεγε τότε ο Οικονομολόγος Fukuyama, ότι δηλαδή: «Η Ιστορία τελείωσε μετά τη νίκη της Δημοκρατίας στη πολιτική και της ελεύθερης αγοράς στην οικονομία. Oτι αυτό ήταν το Τέλος της Ιδεολογικής Εξέλιξης της Ανθρωπότητας».

    Στη πραγματικότητα όμως, αυτό που συνέβη, ήταν ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕΤΩΠΙΚΗ !

    Η ΕΚΛΕΓΜΕΝΗ ΡΩΣΙΚΗ ΒΟΥΛΗ, ψήφισε κατά του Βoris Υeltsin και κατά του «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΣΜΟΥ», όπως του είπαν.

    Gallup: 67% των Ρώσων είπαν ότι θεωρούν ως «Καλύτερη Μορφή Οικονομικής Μεταρρύθμισης», ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ.

    Ηθελαν μετατροπή των (κεντρικά σχεδιασμένων) Εργοστασίων τους, σε ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ ΕΡΓΑΤΩΝ.

    Gallup: 80% των Ρώσων είπαν ότι θεωρούν ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ, ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΟΛΩΝ.

    Ουδεμία από τις επιθυμητές αυτές Μεταρρυθμίσεις, ΔΕΝ υποστηρίχθηκε «Δημοκρατικά».

    Και τότε... όταν όλα αυτά έγιναν πλέον κατανοητά από όλους, τότε, ο Boris Yieltsin, κατέβασε τα ΤΑΝΚS! Oπως ακριβώς, συνέβη με τα TANKS, στη Κίνα!

    Χιλιάδες «Ειδικοί Αστυνομικοί Διαδηλώσεων» και Στρατός ΕΚΑΨΑΝ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΒΟΥΛΗ !

    Η οποία μέχρι τότε ονομαζόταν «ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ» κι έκτοτε μετωνομάσθηκε «ΜΑΥΡΟΣ ΟΙΚΟΣ». Σκοτώθηκαν 200 άτομα και συνελήφθησαν Χιλιάδες!

    Κατόπιν, η Ρωσία πέρασε μία περίοδο ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΗΣ Διακυβέρνησης, τη λεγόμενη «ΕΠΙΛΟΓΗ PINOSSET»..

    Μου έκαναν εντύπωση (Νaomi Klein), αυτά που έγραφαν ορισμένοι Οικονομολόγοι της Δύσης, εργαζόμενοι στη Μόσχα, γιά το ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ και τη ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ. Ηταν τόσο πολύ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΟΙ !! μετά το Πραξικόπημα, το οποίο τα Δυτικά ΜΜΕ παρουσίασαν ως «Νίκη του Boris Yieltsin και της Δημοκρατίας» και κατά των «αντι-Κυβερνητικών Δυνάμεων».

    Μα, Η ΒΟΥΛΗ δεν είναι Η Κυβέρνηση; Δεν είναι αυτό, κάτι αντίστοιχο με έναν βομβαρδισμό του Αμερικανικού Κογκρέσσου από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ;

    Το περιοδικό NEWSWEEK, παρέθεσε μία δήλωση Οικονομολόγων οι οποίοι είχαν συνεργασία με τη Κυβέρνηση:

    «ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΗ Η ΒΟΥΛΗ, ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ»... Δηλαδή, «Τώρα βγάλαμε από τη μέση ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Υπέροχα!»

    Και oι Οικονομολόγοι, συνέχισαν: «Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΗ. Δουλεύουμε Νύχτα-Μέρα. Τίποτα δεν φέρνει μεγαλύτερη χαρά, από ένα Πραξικόπημα!»..

    Ο Charles Blitser, «Chief Economist at the World Bank’s Moscow», είχε δηλώσει: «Ποτέ στη ζωή μου, δεν διασκέδασα τόσο πολύ!».

    Γιά να επιβληθούν τα προγράμματα του Νεο-Φιλελευθερισμού σήμερα, Δεν χρειάζεται πλέον αυτό το επίπεδο βίας.

    ΔΕΝ έχει σημασία ΠΟΥ εφαρμόζεται. Αλλά, ΠΟΣΗ αντίσταση δέχεται.

    Οταν ο Νεο-Φιλελευθερισμός συναντά Οργανωμένα και Μαχητικά Κινήματα, κατεβάζει TANKS! Διαφορετικά, στέλνει… THINK- TANKS. Δηλαδή, αυτούς οι οποίοι ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ «ΓΙΑ ΝΑ.. ΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ», από τους Κατασκευαστές των TANKS !

    Νεο-Φιλελευθερισμός, σημαίνει λοιπόν: Τanks ή, Τhink-Tanks!!!
    ♠♠♠

    • Factorx avatar
     Factorx @ η Dimi 14/05/2011 14:26:14

     Dimi, είναι δικό σου, ή το έχεις πάρει από κάπου;

     • η Dimi avatar
      η Dimi @ Factorx 14/05/2011 16:08:00

      @factorx "The Shock Doctrine:
      The Rise of Disaster Capitalism" (paperback June 24, 2008)
      By Naomi Klein
      Author of "No Logo"
      A New York Times Best Seller

      "A valuable addition to the corpus of popular books that have attempted to rethink the big ideas of our post-Cold war age... Thomas Friedman's celebration of the flatness of the globalized world is now countered by Klein's argument that when disasters flatten societies, capitalists see opportunities to profit and spread their influence... For the vigor and accessability for which Klein marshals her argument, Naomi Klein is well worth reading."
      ~Shashi Tharoor, The Washington Post

      "Anyone who wishes to know what our children will believe should read "The Shock Doctrine." In many ways, it is an old fashioned book, almost nineteenth century in its scope and weight, but this is surely its strength. Naomi Klein brings a grand narrative sweep, to the most troubling events of the past sixty years, placing them within a single epic drama.... Klein is a dramatic writer and a gifted political player. "The Shock Doctrine" anticipates the widespread disquiet - nay, rage - at the state of the world as successfully as her previous, No Logo."
      ~Nickolas Blincoe, The Telegraph (UK)

      Klein's history begins in Chile in 1973 and ends in Sri Lanka after the 2005 tsunami. Some of the material - like the grisly details of the 70' South American dictatorships dirty wars on unionists, dissidents and leftists - will be familiar to lefty readers. But even on familiar terrain Klein has a remarkable eye for the revealing detail or the telling quote... The force and permenance of a book like this can change outlooks and systems."
      ~Christopher Haynes, In These Times

      "The Shock Doctrine", is simply put, a book without peer, an epic and riveting work whose message must be heard. With the persistence of a journalist, in the best sense of the word, and the rigor of a scholar, in its truest incarnation, Naomi Klein offers nothing short of a new paradigm for understanding politics... Her book is honest, urgent, and necessary to read. "The Shock Doctrine" is an essential book; only Klein could write it." ~Anthony Shabid

      "A compeling study of the dark heart of contemporary capitalism... From post-Communist Russia and Poland to post-apartheid South Africa, the domocratic aspirations of liberated people were thwarted by Chicago Boys, oftern working out of IMF and the World Bank."
      ~Stefen Amidon, The New York Observer

      Even sceptics will be impressed by the weights of statistics, documentation, and first-hand quotes she assembles to make her case."
      ~Howard Goldenthal, NOW Magazine (Canada)

      Stunning... Her research is massive, meticulously documented, and laid out in fluid, accessible, and intriguing stories... "The Shock Doctrine" is serious and exhilarating."
      ~Katherine Dunn, The Oregonian

      ADDITIONAL PRAISE FOR THE SHOCK DOCTRINE
      A New York Times and International Bestseller, Los Angeles Bestseller, San Francisco Chronicle Bestseller, Boston Bestseller, Boston Globe Bestseller, USA TODAY Bestseller and BookSense Bestseller. A San Francisco Chronicle Notable Book of the Year, One of the Seattle Times Favorite Books of the Year, One of the Village Voice's 20 Best Books of the Year, One of the Kansas City Star's Top 100 Books of the Year, a Chicago Sun-Times Favorite Book of the Year, A St. Louis Post-Dispatch Best Book of the Year, "Current Events" Book of the Year (#7)...

     • Factorx avatar
      Factorx @ η Dimi 14/05/2011 16:23:07

      Επαναλαμβάνω: η μεταφραση ειναι δική σου να την αναδημοσιεύσω;

     • η Dimi avatar
      η Dimi @ Factorx 14/05/2011 16:32:52

      @factorx Συγγνώμη δεν κατάλαβα. Αυή είναι ελεύθερη και αποσπασματική απόδοσή μου.

      Επίσης: Eκδότης του βιβλίου: Picator
      ISBN-13: 9780312427993

    • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
     ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ η Dimi 14/05/2011 16:12:58

     απιστευτο

     ΠΠ

 4. brankaleon avatar
  brankaleon 13/05/2011 21:04:31

  Tο πρόβλημα για την Ελλάδα, είναι πώς θα μπεί σε μια άλλη λογική, ...
  Η μέχρι τώρα ένταξή της στην λογική του να υπηρετεί και να εξυπηρετεί το κέρδος, είναι ότι αφ' ενός βάζει στο περιθώριο τους Έλληνες και τοποθετεί στη πρώτη θέση τους αριθμούς.
  Η Ε.Ε., το Δ.Ν.Τ. στην κυριολεξία αποτελούν λυκοφιλίες.
  Πώς θα φέρουμε τις πραγματικές αξίες στο προσκήνιο, αυτό μόνον μπορεί να μας σώσει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.