31/01/2011 13:36
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η σημερινή ειδησεογραφία για επιμήκυνση και αναδιάρθρωση

FINANCIAL TIMES: ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΟ ΕΩΣ 50 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αναδιάρθρωση του δανείου ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Βάσει του δημοσιεύματος, η πρόταση θα δώσει την δυνατότητα στην Αθήνα να δανειστεί έως 50 δισ. ευρώ από το ταμείο στήριξης της ευρωζώνης, τον ευρωπαϊκό μηχανισμό χρηματοοικονομικής σταθερότητας, για να επαναγοράσει ομόλογα σε περίπου το 75% της ονομαστικής τους αξίας. Την ίδια ώρα, η λήξη του δανείου των 110 δις ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ ενδέχεται να επεκταθεί στα 30 χρόνια και το επιτόκιο να μειωθεί κάτω από το 5,5%, σύμφωνα με τραπεζίτες που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων.

ΣΟΙΜΠΛΕ: ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ –ΟΧΙ ΣΕ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίζεται θετικός στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων στην Ελλάδα, αλλά αντιτάσσεται σε δημόσια συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του χρέους, αναφέρει δημοσίευμα του ΑΠΕ. "Εξετάζουμε το διάστημα αυτό, εάν θα πρέπει να επιμηκύνουμε τη διάρκεια αποπληρωμής των δανείων προς την Ελλάδα", λέει ο κ. Σόιμπλε σε προδημοσίευση συνέντευξής του στην οικονομική επιθεώρηση 'WirtschaftsWoche'‚ WiWo' που κυκλοφορεί σήμερα.

Ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά αντίθετα ότι "δημόσιες συζητήσεις περί ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης του χρέους δεν βοηθούν". Άλλωστε, από την ελληνική πλευρά έρχεται ένα "σαφές μήνυμα ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στην εξυπηρέτηση του χρέους", σημειώνει ο κ. Σόιμπλε, παραπέμποντας και σε ανάλογες εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Κατά τον κ. Σόιμπλε, ο στόχος είναι -μέσω του προγράμματος οικονομικής δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει αποφασιστεί- να καταστεί και πάλι δυνατή η πρόσβαση της Ελλάδας στην αγορά κεφαλαίου. "Επ’ αυτού η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο", διαπιστώνει ο Γερμανός υπ. Οικονομικών.GUARDIAN:ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τολμηρό εγχείρημα αποτελεί η ανταλλαγή παλαιών κρατικών ομολόγων με καινούργια, με χαμηλότερο τόκο για την Ελλάδα, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Guardian, σχολιάζοντας τα σχέδια διάσωσης της χώρας μας, παίρνοντας σαφή θέση ότι δε θα λειτουργήσουν τα ήδη υπό συζήτηση σχέδια των Ευρωπαίων.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ακόμα και με την επιμήκυνση του δανείου έως και τριάντα χρόνια που συζητείται, το δημόσιο χρέος της χώρας προβλέπεται να φτάσει το 158% έως το 2013 και να ξεπεράσει το 160% έως το 2014 . Οι οικονομολόγοι αναγνωρίζουν επίσης ότι, ακόμη και εάν η ελληνική κυβέρνηση εκτελέσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, της τάξης του 5,5%, για να μπορέσει η χώρα να αποπληρώσει το χρέος της.
Παράλληλα, τίθεται το ερώτημα αν θα βρεθούν αρκετοί πιστωτές να εξυπηρετήσουν το σχέδιο μιας οικειοθελούς μετατροπής χρέους της Ελλάδας και πιθανότατα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

FINANCIAL TIMES: ΜΕΤΡΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Ακόμα αυστηρότερα μέτρα λιτότητας απαιτεί το Βερολίνο ως αντάλλαγμα για το συνολικό πακέτο αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, οι Ευρωπαίοι βρίσκονται σε σκληρές διαπραγματεύσεις, με τις γενικές αρχές του νέου σχεδίου να αναμένεται να παρουσιαστούν από την Angela Merkel και το Nicolas Sarkozy κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής.

Πάντως, οι τελικές αποφάσεις αναμένονται στη Σύνοδο Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Μαρτίου.

Ανάμεσα στα πιο αμφιλεγόμενα σημεία είναι η διάσωση της Πορτογαλίας, με κάποιους αξιωματούχους –μεταξύ των οποίων και εκείνοι του ΔΝΤ- να θέλουν να την εντάξουν μέσα στο πακέτο. Μάλιστα, μία μικρή μερίδα αξιωματούχων προτείνει να δοθεί μία ευέλικτη γραμμή πίστωσης και στην Ισπανία. Αυτά τα μέτρα συναντούν την αντίδραση της Κομισιόν και κάποιων μέσα στη γερμανική κυβέρνηση, που πιστεύουν ότι με το σταθερό τραπεζικό της κλάδο και το χαμηλό για τα δεδομένα της ΕΕ χρέος, η Πορτογαλία δεν χρειάζεται διάσωση.

Αντίθετα, σύμπνοια απόψεων υπάρχει πάνω στο μέγεθος του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης (EFSF), με τους Ευρωπαίους να συμφωνούν ότι θα πρέπει το fund να μπορεί να δανείσει το σύνολο των κεφαλαίων του, και όχι μόνο 250 δισ. ευρώ που ισχύει σήμερα. Το πώς θα γίνει αυτό μένει να αποφασιστεί, αλλά υπάρχουν σκέψεις να δώσουν οι χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ πρόσθετες εγγυήσεις, ενώ οι υπόλοιπες να συμβάλλουν με μετρητά.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.