Η πιο κρίσιμη μάχη στην Ουάσιγκτον για χρέος και «διαζύγιο» με ΔΝΤ
09/10/2014 14:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η πιο κρίσιμη μάχη στην Ουάσιγκτον για χρέος και «διαζύγιο» με ΔΝΤ

Ραντεβού τον Νοέμβριο έδωσαν κυβέρνηση και τρόικα για το δεύτερο, και κρισιμότερο γύρο της αξιολόγησης, «διαβατήριο» για το διπλό στοίχημα της νέας αναδιάρθρωσης του χρέους και της συμφωνίας εξόδου από το Μνημόνιο.

Θέμα για το οποίο ξεκινά την Κυριακή κύκλος κρίσιμων επαφών στο εξωτερικό, αρχής γενομένης της συνάντησης του Γκ. Χαρδούβελη και ομάδας κορυφαίων Ελλήνων αξιωματούχων με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον. Μάλιστα στις ΗΠΑ μεταβαίνει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας, που φαίνεται πως αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το χρέος.

Η τρόικα αναχώρησε, ολοκληρώνοντας τον πρώτο γύρο των διαβουλεύσεων, κάνοντας λόγο για χρήσιμες συζητήσεις στα δημοσιονομικά και προόδου στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά αφήνοντας τα δύσκολα, για τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στους πιστωτές, η ακριβής ημερομηνία επιστροφής της ομάδας των ελεγκτών στην Αθήνα δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, αλλά σίγουρα θα γίνει μετά την ανακοίνωση για τα τραπεζικά stress tests, στις 26 Οκτωβρίου, ίσως και μετά την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα ηγεσία της Κομισιόν, που αναμένεται, εκτός απροόπτου, την 1η Νοεμβρίου.

Το ραντεβού της Ουάσιγκτον

Παράλληλα με την αξιολόγηση, «τρέχουν» όμως και οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για τη νέα αναδιάρθρωση του χρέους και την πρόωρη αποχώρηση του ΔΝΤ, με όσο το δυνατόν πιο ομαλό τρόπο, ώστε να μη διαταραχθούν οι εύθραυστες ισορροπίες στην αγορά ομολόγων. Υπό αυτό το πρίσμα, κρίσιμη θα είναι η συνάντηση με την Κρ. Λαγκάρντ, παρουσία του Πολ Τόμσεν στην Ουάσιγκτον, την Κυριακή, που θα έχουν ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας, που αναχωρεί σήμερα, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Xρ. Στεφανάδης. Στις ΗΠΑ θα βρίσκεται και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Στ. Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Στουρνάρας είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό προχθές στην ΤτΕ, ενώ αίσθηση προκαλεί πως αμέσως μετά, το βράδυ εκλήθη στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγο πριν από την έκτακτη σύσκεψη με την τρόικα για τα «κόκκινα» δάνεια και τη ρύθμιση των χρεών προς εφορία και ταμεία. Μάλιστα ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να έχει στις ΗΠΑ και άλλες σημαντικές επαφές, μεταξύ αυτών και συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ.

Σειρά έχει το Eurogroup << Ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, θα έχει σημαντικές συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Eurogroup της Δευτέρας, όπου θα γίνει η αποτίμηση του πρώτου γύρου των συνομιλιών με την τρόικα, αλλά και μια επισκόπηση των εξελίξεων για το σχέδιο της επόμενης ημέρας στην Ελλάδα.

Χθες, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Γ. Κατάινεν δήλωσε πως στην Αθήνα διεξήχθη χρήσιμη συζήτηση επί των δημοσιονομικών θεμάτων και υπήρξε πρόοδος σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την προώθηση της απασχόλησης, που προβλέπονται από το πρόγραμμα προσαρμογής, παραπέμποντας σε συνέχιση των συζητήσεων τον Νοέμβριο. Πηγές προσκείμενες στην τρόικα παραδέχονταν πως ο χρόνος στην παρούσα αξιολόγηση είναι ιδιαίτερα πιεστικός, με δεδομένους τους πολιτικούς περιορισμούς αλλά και το σαφές χρονοδιάγραμμα του τρέχοντος προγράμματος που προβλέπει ολοκλήρωση της δανειοδότησης της χώρας από την Ευρώπη στο τέλος του 2014. Στο πλαίσιο αυτό, στο επόμενο διάστημα θα καταβληθούν εξ αποστάσεως προσπάθειες προσέγγισης σε κρίσιμα ζητήματα, ώστε να λειανθεί το έδαφος για τον επόμενο γύρο της αξιολόγησης.

Τα «μέτωπα»

Σαφή προτεραιότητα δίνει η ελληνική πλευρά στις νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και της βελτιωμένης ρύθμισης για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, την οποία πιθανόν θα ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής την Παρασκευή, λίγο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης. Στο πρώτο αλλά και στο δεύτερο σκέλος στην έκτακτη σύσκεψη, προχθές το βράδυ, καταγράφηκε πρόοδος στις συζητήσεις με την τρόικα.

Στο «μικροσκόπιο» παραμένει και ο προϋπολογισμός του 2015, αφού το προσχέδιο του κατατέθηκε μεν με την ανοχή της τρόικα, ωστόσο οι ελεγκτές «ξεσκονίζουν» τους κωδικούς, ευρώ προς ευρώ, ενόψει της κατάθεσης του τελικού σχεδίου του τον Νοέμβριο, όπου θα ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο σχετικά με τις φοροελαφρύνσεις. Ανοικτά παραμένουν παράλληλα, άλλα, μεγάλα «μέτωπα» στο ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις, το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, την αγορά φαρμάκου, αλλά και τη μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ.

Δημοπρασία εντόκων

Αμετάβλητο, στο 2% παρέμεινε το επιτόκιο στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας μέσω της οποίας το Δημόσιο δανείστηκε 1,137 δισ. Είναι η πρώτη φορά από τα τέλη του 2013 που το επιτόκιο παραμένει αμετάβλητο σε δύο διαδοχικές δημοπρασίες, καθώς ανακό- πτεται η πτωτική τάση που εκδηλώθηκε κυρίως από τον Απρίλιο του 2014.

Ο συνολικός δανεισμός μέσω της δημοπρασίας αναμένεται να αυξηθεί στο 1,4 δισ., ποσό μικρότερο του 1,6 δισ. που αντιστοιχεί στις τρέχουσες λήξεις εντόκων, αφού η διαφορά καλύφθηκε με ανταλλαγή εντόκων με ομόλογα. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Bloomberg, η απόδοση του 30ετούς ομολόγου οδηγείται σε υψηλό άνω των έξι μηνών, προσεγγίζοντας το 7,35%, καθώς ο Αντ. Σαμαράς προετοιμάζεται για την ψήφο εμπιστοσύνης.

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Άλφα του Κενταύρου avatar
    Άλφα του Κενταύρου 09/10/2014 16:47:40

    Εγώ αυτό που ξέρω, είναι οτι οι χωρισμένοι, δε γιορτάζουνε ποτέ...

  2. Διογένης avatar
    Διογένης 09/10/2014 19:31:50

    Θέλω να είμαι αισιόδοξος, αλλά η παρουσία του κυρίου στο κέντρο της φωτογραφίας ως επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, δεν μου αφήνει και πολλά περιθώρια. Κάτι μου λέει ότι θα του ανατεθεί διακοσμητικός ρόλος, ίσα ίσα για να μην γκρινιάζει. Βέβαια, επειδή ο ίδιος είναι κομπλεξικούλης και σου λέει, εμένα πας να ρίξεις ρε, την καθηγητική αυθεντία, δεν είναι και τόσο βέβαιο ότι θα δεχθεί εύκολα διακοσμητικό ρόλο, όμως στο τέλος ίσως και να μην έχει άλλη επιλογή. Προφανώς ο Σαμαράς αναθέτει το ζήτημα στην παλιά καραβάνα των διαπραγματεύσεων, τον κύριο που αχνοφαίνεται στα αριστερά, που μπορεί να είναι "υπερήφανος για τον σύγχρονο, ευρωπαϊκό φόρο ακινήτων που εισαγάγαμε", αλλά είχε μάλλον καλύτερη χημεία με Έλληνες και ξένους στις διαπραγματεύσεις. Έρμε Σαμαρά, ποιος ξέρει πόσο σε ζορίζουν από διάφορες μεριές, για να αναγκάζεσαι να κρατάς για το σημαντικότερο υπουργείο άνθρωπο που δεν πολυ-θέλεις να βλέπεις μπροστά σου... Ο Θεός βοηθός, αγαπητοί μου...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.