#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/05/2012 13:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η μεγάλη απειλή του bank runΗ κρίση της ευρωζώνης άρχισε να γίνεται βαρετή. Δυστυχώς, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, μάλλον θα κρατήσει άλλα δυο χρόνια τουλάχιστον.

Το ενδιαφέρον τώρα εστιάζεται στο γεγονός ότι ενώ τόσα χρόνια τη κρίση διαχειρίζονταν οι ελίτ, δηλαδή οι πολιτικοί ηγέτες, οι τραπεζικοί, κ.ά. σήμερα βλέπουμε τη μπάλα να περνά στα χέρια των λαών. Αυτή όμως η εξέλιξη καθιστά ακόμη δυσκολότερη την προοπτική επίλυσης της κρίσης.

Οι εκλογές στην Γαλλία και στην Ελλάδα έδωσαν επιτέλους την ευκαιρία στους ψηφοφόρους να πουν την άποψή τους ως προς την μέχρι τώρα διαχείριση της κρίσης, μια άποψη που είναι «ακατάλληλη για ανηλίκους».

Τόσο οι Γάλλοι, όσο και οι Έλληνες, ψήφισαν κόμματα που θέλουν να διακόψουν τους υπάρχοντες όρους που έχουν συμφωνηθεί. Και όσο περισσότερες εκλογές αναμένονται σε διάφορες χώρες, τόσο περισσότερο θα βλέπουμε να εκλέγονται υποψήφιοι που θέλουν να αλλάξουν την κατεύθυνση της Ευρώπης. Πολλοί, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ, ίσως να το καταφέρουν με κάποια χάρη. Άλλοι όμως, όπως οι Έλληνες, θα θυμίσουν ταύρο εν υαλοπωλείω.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεται η λαϊκή οργή, και που συνιστά μια σοβαρή απειλή, είναι η μαζική απόσυρση καταθέσεων από τις τράπεζες. Όλοι ξέρουν πως αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα αναφορικά με τις τράπεζες, και όλοι πιστεύουν πως τα ευρώ τους θα μετατραπούν σε άχρηστες δραχμές, εν μια νυκτί.

Για αυτό και πάρα πολλοί Έλληνες στέλνουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Μάλιστα, τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια έστειλαν πρόσφατα κάμερες στα ΑΤΜ, για να καταγράψουν το πανικόβλητο αυτό bank run, αγνοώντας προφανώς πως σήμερα όλα αυτά μπορούν να γίνουν από το σπίτι, μέσω του διαδικτύου. Ζούμε δηλαδή στην εποχή του αόρατου bank run, και του εικονικού πανικού.

Παλιά ήταν εύκολο για τα ΜΜΕ να μάθουν το μέγεθος ενός bank run. Σήμερα όχι. Οι υπεύθυνοι ψεύδονται συστηματικά, και επιμένουν πως η έξοδος από το ευρώ δεν πρόκειται να συμβεί, μέχρι που συμβαίνει. Παράλληλα, διαβεβαιώνουν για την σταθερότητα μιας τράπεζας, μέχρι που αυτή κατεβάζει τα ρολά. Δεν θέλουν τον κόσμο να πανικοβληθεί, ώστε να έχουν τα χρήματά του παγιδευμένα, μέχρι τη στιγμή που  θα μετατρέψουν τα ευρώ σε… άχυρο.

Ένα bank run, αποτελεί μέθοδο ανατίναξης του οικονομικού συστήματος. Μοιάζει σαν να σπάει ένα υδατόφραγμα. Οι τράπεζες, ακόμη και οι πανίσχυρες, ποτέ δεν διαθέτουν όλα τα χρήματα που έχουν ως καταθέσεις. Τα δανείζουν σε τρίτους, κερδίζοντας. Και κερδίζουν, εφόσον οι οφειλέτες μπορούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Όταν αυτοί αδυνατούν να ξοφλήσουν τα δάνεια τους, η τράπεζα αναγκάζεται να τα διαγράψει, και σε εποχές κρίσης, οι τράπεζες κινδυνεύουν με τεράστια χασούρα. Για αυτό κατέρρευσε το ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα, όταν κατέρρευσε η φούσκα ακινήτων, που κατέστησε τα ακίνητα (που ήταν οι εγγυήσεις των δανείων) άχρηστα. Η κυβέρνηση, για να αποφύγει τον πανικό, εγγυήθηκε τις καταθέσεις των τραπεζών, αναλαμβάνοντας έτσι ένα τεράστιο οικονομικό βάρος, που την ώθησε στην αναζήτηση διάσωσης από πλευράς της ΕΕ.

Οι διασώσεις κρατών αποτελούν το δίχτυ ασφαλείας της ΕΕ. Όταν οι επενδυτές αρχίζουν να ανησυχούν για κάποια χώρα, ανεβαίνουν τα σπρεντς των επιτοκίων των ομολόγων της, και τότε είναι που επεμβαίνει η ΕΚΤ αγοράζοντάς τα μέχρι να κοπάσει ο φόβος, προσωρινά.

Το ίδιο κάνει η ΕΚΤ με τις τράπεζες, προσφέροντας τις φθηνά δάνεια για να έχουν ρευστότητα. Οι τράπεζες δηλαδή δανείζονται με 1%, και δανείζουν μετά τις κυβερνήσεις με 4%. Το κέρδος χρησιμοποιείται, υποτίθεται, για να καλυφθούν οι απώλειες από τα διαγραμμένα χρέη των διάφορων χρεοκοπημένων επιχειρήσεων και πολιτών, εξαιτίας της ύφεσης.

Αυτή η «παιδική χαρά» έχει μια κάποια επιτυχία. Στην ουσία, η ΕΚΤ τυπώνει χρήμα, και το δίνει στις ασθενείς τράπεζες. Αυτές με τη σειρά τους δανείζουν με τεχνητά χαμηλό επιτόκιο τις αδύναμες κυβερνήσεις, βγάζοντας και κέρδος. Πρόκειται για ένα κολπάκι, που συγκρατεί την κρίση, και παράλληλα εμποδίζει τους Γερμανούς να παραδεχτούν δημοσίως ότι η ΕΚΤ χρησιμοποιεί γερμανικούς πόρους για να σώσει την ευρωζώνη.

Τα bank runs, απειλούν να ανατινάξουν αυτή την διαδικασία στον αέρα. Και όσο οι αγορές ανησυχούν για μια ενδεχόμενη επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή, τόσο και οι υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου θα αρχίζουν να εξετάζουν ένα ανάλογο ενδεχόμενο.

Οι πιο ενημερωμένοι επενδυτές έχουν αρχίσει προ πολλού να βγάζουν τα λεφτά τους και από αυτές τις χώρες. Σε λίγο αναμένεται να κάνουν το ίδιο και οι απλοί καταθέτες. Γιατί να κρατάς τα χρήματά σου σε μια επικίνδυνη ισπανική τράπεζα, όταν μπορείς να τα στείλεις σε μια αυστριακή, ή μια ολλανδική, με ένα απλό κλικ του ποντικιού σου; Και αν ανησυχείς ότι θα καταρρεύσει ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης, ή ότι θα βρεθεί τρόπος να μετατραπούν τα χρήματα των Ισπανών σε άχρηστα πέσο, σε οποιαδήποτε τράπεζα της ευρωζώνης,  τότε μπορείς να τα στείλεις στην Ελβετία, στην Αγγλία, ή στην Αμερική.

Αν το κάνουν αυτό μερικές χιλιάδες Πορτογάλοι, Ισπανοί, κλπ έχει καλώς. Αν το κάνουν όμως εκατοντάδες χιλιάδες, ή εκατομμύρια Ευρωπαίων, τότε διαλύεται το σύμπαν. Η ΕΚΤ θα πρέπει να τυπώσει τρισεκατομμύρια για να σώσει τις τράπεζες, αλλιώς ο τραπεζικός τομέας θα εκραγεί σαν πυροτέχνημα. Και παράλληλα θα προκληθεί πανικός στα αγορές ομολόγων, αφού κανείς δεν θα θέλει να έχει στα χέρια του ισπανικά ή ιταλικά ομόλογα.

Πρόκειται για μια κλασική περίπτωση όπου το καλό για τον ένα, είναι κακό για όλους. Οποιοσδήποτε σώφρων ειδικός, θα συμβούλευε πως προέχει η διασφάλιση των προσωπικών καταθέσεων κάποιου, οπότε το μικρό και ασήμαντο κόστος της μεταφοράς των χρημάτων στο εξωτερικό αξίζει τον κόπο. Αν το κάνουν όμως όλοι, τότε το σύστημα καταρρέει.

Αυτή τη στιγμή, η σταθερότητα της Ευρώπης στηρίζεται στην αδράνεια και στην ηλιθιότητα των καταθετών. Όσο εκατομμύρια από αυτούς πιστεύουν πως όλα πάνε καλά, τότε όλα θα πηγαίνουν καλά. Όμως, οι κυβερνήσεις λένε ψέματα με μεγάλη ευκολία, και μόλις το καταλάβει αυτό ο απλός κόσμος, τότε θα δούμε και ένα μαζικό bank run.

Προς το παρόν, οι ψηφοφόροι δεν είναι τόσο τρομαγμένοι όσο οι επενδυτές. Και οι εκλογές στην Ελλάδα δεν μπορούν να προκαλέσουν τόσο μεγάλο πρόβλημα, όσο θα προκαλούσε ένα bank run στην Βαρκελώνη ή στο Τορίνο.

Οι φόβοι αυτοί δεν είναι κάτι το αφηρημένο. Την περασμένη εβδομάδα, φήμες ενός bank run στην Ισπανία, οδήγησαν σε πτώση κατά 30% των μετοχών των ισπανικών τραπεζών. Η κυβέρνηση διέψευσε τις φήμες, και ο κόσμος ησύχασε. Ο πανικός τερματίστηκε, και την επομένη οι μετοχές επανήλθαν.

Ο τραπεζικός πανικός είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός. Όσοι μαθαίνουν τι γίνεται στην Ελλάδα και στην Ισπανία, αρχίζουν ξαφνικά να σκέφτονται τις καταθέσεις τους. Τα αόρατα εικονικά bank runs διαδίδονται με ταχύτητα. Πρόκειται ένα σοβαρό πρόβλημα, που οι ηγέτες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.

http://blogs.the-american-interest.com/wrm/2012/05/19/ratcheting-up-the-crisis-in-europe/

S.A.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥΠΟΥΛΑ avatar
  ΠΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥΠΟΥΛΑ 22/05/2012 13:30:43

  euro or drachma ?

  banks or nations?

  Greece or Europe?

  soon the Greek people will decide for their future.

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 22/05/2012 14:19:51

  Άν ό μη γένοιτο "σκάσει" το Ευρωπαικό οικοδόμημα, πιθανότατα θα "σκάσει" από bank - run.
  Είναι γιατί η δημοσιοοικονομική κρίση, μόνον ως επιφαινόμενο είναι δημοσιοοικονομική. Κατά βάθος είναι κρίση υπερχρέωσης του ιδωτικού τομέα, με πυρήνα το στεγαστικό - κατανάλωση και το συνδεδεμένο με αυτόν χρηματοπιστωτικό σύστημα.
  Η κρίση απο εκεί που ξεκίνησε, εκεί θα τελειώσει. Το "δέντρο" έχει άρρωστες ρίζες στην πραγματική οικονομία, γιαυτό πέφτουν τα δημοσιοοικονομικά του "φύλλα" του πρόωρα. Αλλά τα δέντρα πέφτουν όταν σαπίσουν εντελώς οι άρρωστες ρίζες. Όχι από τα φύλλα που χάνονται.
  Άν θέλουν να το θεραπεύσουν, στις ρίζες πρέπει να ρίξουν φάρμακο.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Ο Θείος 22/05/2012 17:49:28

   Πάντως, στο Ελλαδιστάν το πρόβλημα είναι δημοσιονομικό. Ο Ιδιωτικός τομέας (βοηθούσης και της παραοικονομίας) δεν είχε πρόβλημα.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ΠΗΛΕΑΣ 22/05/2012 18:58:53

    Στο κόσμο των φαινομένων έτσι είναι.
    Πϊσω απο τα φαινόμενα όμως; Που κατευθύνθηκε ο πελώριος και συνεχής κρατικός δανεισμός; Συν τους Κοινοτικούς πόρους, μην τους ξεχνάμε.
    Σε υποστήριξη αναγκαίων μεταρρυθμίσεων (ή άν μιλήσουμε και λίγο Κευνσιανά, σε παραγωγικές επενδύσεις); Σαφώς όχι.
    Ναι υπήρξαν έργα υποδομής - οδικοί άξονες κτλ. Πλήν όμως χωρίς σύγχρονες στρατηγικές επιλογές και εκτίμηση συγκριτική κόστους/οφέλους. Κυρίως όμως ήταν υπερτιμημένα, σπάταλα, γαι τους γνωστούς λόγους.
    Κρατικός δανεισμός και κοινοτικοί πόροι ήρθαν στη χώρα ως Δημόσια ρευστότητα αλλά ιδιοποιήθηκαν τελικά ως ιδιωτικός πλούτος και ιδιωτική κατανάλωση μιας μειοψηφικής αλλά καλά "προστατευμένης" μερίδας του πληθυσμού.
    Διοχετεύθηκαν στην ιδιωτική κατανάλωση, σε ιδιωτικά ακίνητα, σε ιδιωτικές καταθέσεις στο εξωτερικό. Τα "μαγικά μέσα" που μετέτρεπαν Δημόσια ρευστότητα σε ιδιωτικό πλούτο ήταν πολλά: Φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή, πελατειακές σχέσεις, υπερτιμολογήσεις και "διαπλοκή", γραφειοκρατία, παραοικονομία, απληστία (το win win είναι άγνωστο στην Ελλάδα). Να μη ξεχάσουμε την όλη διαφθορά ως τρόπο λειτουργίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
    Στην ουσία, ο δημόσιος τομέας, ως "εμπορική τράπεζα" με ειδικό πελατολόγιο, έκανε τον "εργολάβο" για λογαριασμό ενός χωρίς έλεος ιδιωτικού υπερδανεισμού και ιδιωτικής κατανάλωσης. Έγραφε όμως τα χρωστούμενα στα βιβλία του. Και τώρα πληρώνει τις συνέπειες.
    Αυτή είναι η γνώμη μου.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ΠΗΛΕΑΣ 22/05/2012 19:08:38

    Οι Ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν από 3 παράγοντες: Μη εξυπηρετούμενα δάνεια, "τρύπες" που άνοιξε το 'κούρεμα" και φυγή ρευστότητας στο εξωτερικό .
    Το πρώτο είναι σαφώς πρόβλημα της ιδιωτικής οικονομίας, ιδιωτικός δανεισμός πέρα από κάποια όρια.
    Το δεύτερο (ομόλογα) είναι ακριβώς συνέπεια του δημόσιου δανεισμού, ο οποίος (με τον τρόπο που αναλύω στο άλλο σχόλιο) ιδιοποιήθηκε ιδιωτικά και αντιπαραγωγικά, ως ιδιωτική υπερχρέωση και κατανάλωση. Και οι Ελληνικές τράπεζες, στον καιρό της φούσκας, ανέλαβαν υπερβολικό ρίσκο δανείζοντας το Ελληνικό δημόσιο. Και ξέροντας πως ιδιοποιείται αντιπαραγωγικά αυτή η ρευστότητα. Δεν ήξεραν;
    Το τρίτο είναι παράπλευρη απώλεια της κρίσης.

    • ΠΗΛΕΑΣ avatar
     ΠΗΛΕΑΣ @ Ο Θείος 23/05/2012 21:24:53

     Αλλά, μου περιγράφεις τις ατασθαλίες ενός τομέα, που κούρσεψε τον τόπο, αλλά, στον βαθμό που ήταν, πράγματι, άρρωστος, επειδή αποτελείται από πολλές μεμονωμένες οικονομικές οντότητες-επιχειρήσεις, θα μπορούσε να κλατάρει, προοδευτικά και σχετικά ήσυχα, επιφέροντας μόνο μετριότατες ανάγκες στήριξης κάποιας, αδύναμης ίσως, Τράπεζας, που θα κλυδωνιζόταν από ίδιες "αμαρτίες διαπλοκής". Έχει "ματαγίνει"! Και η φούσκα του Χρηματιστηρίου κάτι ανάλογο ήταν, αλλά "απορροφήθηκε", έστω και εξανεμίζοντας λαϊκά κομποδέματα.

     Είναι ο Δημόσιος Τομέας, που δεν τρώγεται με τίποτα! Ειδικά όσο είναι τόσο εναγκαλισμένος με την Εξουσία και επιβάλλει τον στραγγαλισμό της παραγωγικής μας βάσεως, για να διατηρήσει τα (αδίκως και ατόπως) κεκτημένα.

 3. Factorx avatar
  Factorx 22/05/2012 14:59:35

  Ο εφιάλτης της μαζικής φυγής κεφαλαίων χτύπησε και σε πιστωτικά ιδρύματα της Ισπανίας

  Παρά την ένεση ρευστότητας ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ που δέχθηκαν από την ΕΚΤ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν εκτεθειμένες στην πιθανότητα μιας μαζικής φυγής κεφαλαίων.
  Ενα τέτοιο σενάριο τρόμου ήρθε να ταρακουνήσει την περασμένη εβδομάδα το τραπεζικό σύστημα, μετά την είδηση ότι οι Ελληνες σήκωσαν μέσα σε μία εβδομάδα από τους λογαριασμούς τους περίπου 1 δισ. ευρώ. Τώρα ο φόβος τραπεζιτών, αναλυτών και πολιτικών ανά την Ευρώπη είναι η πιθανότητα πρόκλησης πανικού που θα μπορούσε να μεταδοθεί και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Αναλυτές εκτιμούν ότι αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, θα επιβάλει περιορισμούς στις αναλήψεις, γεγονός που θα προκαλέσει μαζικές αναλήψεις από αποταμιευτές της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας.

  Πρώτα δείγματα

  Την περασμένη εβδομάδα φήμες για μαζικές αναλήψεις από την τράπεζα Bankia της Ισπανίας, η οποία οδεύει προς κρατικοποίηση, προκάλεσαν πανικό στη χώρα και την άμεση παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών, για να καθησυχάσουν τους πολίτες.
  Την Παρασκευή ακολούθησε άλλο ένα μεγάλο κύμα αναλήψεων από τη Βρετανία, αλλά και πάλι από ισπανική τράπεζα, συγκεκριμένα τη Santander. Το ποσό που σήκωσαν οι καταθέτες ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια ευρώ.
  Στην προσπάθειά τους να καθησυχάσουν τους αποταμιευτές, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν μέτρα για να εγγυηθούν τις καταθέσεις των Ευρωπαίων πολιτών που θα συμπληρώνουν τις εθνικές εγγυήσεις.

  Τα σηκώνουν…

  Ο βασικός λόγος που οι Ευρωπαίοι ανησυχούν είναι γιατί μεγάλο ποσοστό καταθέσεων σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία μπορεί θεωρητικά να αποσυρθεί την ίδια στιγμή που θα ανακοινωθεί μια «κακή είδηση». Στην Ισπανία, όπου οι τράπεζες έχουν υποστεί τεράστια ζημιά από την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων, περίπου το 30% των καταθέσεων ιδιωτών και επιχειρήσεων αποσύρεται κάθε μέρα προτού κλείσουν οι τράπεζες και επανεισάγεται κατά τη διάρκεια της επόμενης ημέρας. Σε περίπτωση μιας αρνητικής είδησης το ποσοστό αυτό δεν θα επιστρέψει στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Στην Ιταλία, το ποσοστό που μπορεί να αποσυρθεί άμεσα φτάνει στο 48% και στην Πορτογαλία στο 23%.
  Η Citigroup εκτιμά ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη, οι τράπεζες σε Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία θα χάσουν άμεσα από 90 έως 340 δισ. ευρώ.

  Πωλούν ακίνητα

  Εκτός από το φόβο της φυγής κεφαλαίων, από τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, παρατηρείται και μαζική πώληση ακινήτων από ξένους ιδιοκτήτες. Πρόσφατη έρευνα της HiFX δείχνει ότι το 39% των Βρετανών που έχουν κατοικία στην Ελλάδα προσπαθούν να την πουλήσουν. Το αντίστοιχο ποσοστό είναι 34% για την Ισπανία και 23% για την Πορτογαλία.
  Το ποσοστό των Βρετανών που έχουν ακίνητα σε χώρες της ευρωζώνης και προσπαθούν να τα πουλήσουν έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2008 κατά 191%.

  (από τον ΕΤ)

 4. Factorx avatar
  Factorx 22/05/2012 14:59:54

  «Ευρωπαϊκή ασπίδα» για τις καταθέσεις


  Η φυγή καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης απασχολεί τους ηγέτες της Ευρώπης, με τις πρωτοβουλίες «θωράκισής» του να βρίσκονται προ των πυλών.
  Στη συνάντηση του G8 η συζήτηση για τον κίνδυνο μαζικής απόσυρσης καταθέσεων στην ευρωζώνη, λόγω του φόβου διάσπασής της, απασχόλησε τους ηγέτες των ισχυρότερων χωρών του πλανήτη και η πρόταση για δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων έπεσε εκ νέου στο τραπέζι.
  Η πρόταση που «πιστώνεται», σύμφωνα με τα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης στον πρωθυπουργό της χώρας, κ. Μάριο Μόντι, προβλέπει ότι η ευρωζώνη θα αναθέσει το ρόλο τελευταίου δανειστή των ευρωτραπεζών και εγγυητή των αποταμιεύσεων στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

  Τα σενάρια

  Η πρόταση προβλέπει ότι, εκτός από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και το ESM θα μπορεί να χρηματοδοτεί απευθείας το τραπεζικό σύστημα μιας χώρας που βρίσκεται σε κίνδυνο και όχι μόνο διά μέσου του δανεισμού της κυβέρνησης και του κράτους της χώρας αυτής. Αυτή η ιδέα για την ώρα συναντά την αντίδραση της Γερμανίας - και μέχρι πρότινος και της Γαλλίας-, καθώς θα παρείχε τη δυνατότητα σε μια χώρα να χρηματοδοτεί τις τράπεζές της αλλά να μην προχωρά σε κινήσεις δημοσιονομικής εξυγίανσης.
  Επιπλέον, το ίδιο ή σε συνεργασία με την ΕΚΤ ή δημιουργώντας έναν τρίτο οργανισμό θα εγγυηθεί τις καταθέσεις των ευρωπαίων πολιτών, με στόχο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις τράπεζες και να επέλθει ηρεμία μεταξύ των καταθετών στις πιο ευάλωτες χώρες της Ε.Ε., όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία κ.λπ.
  Σήμερα κάθε χώρα εγγυάται τις καταθέσεις στο εσωτερικό της κατά το ύψος που εκείνη κρίνει, ωστόσο αυτές οι εγγυήσεις δεν φαίνεται να είναι αρκετές για να διατηρήσουν τα χρήματα μέσα στις τράπεζες. Το ελληνικό Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) καλύπτει για ποσό έως 100.000 ευρώ κατάθεσης ανά πιστωτικό ίδρυμα.

  Υπάρχουν οι βάσεις

  Η ιδέα να δημιουργηθεί ένα πανευρωπαϊκό ταμείο εγγύησης καταθέσεων δεν είναι καινούργια και, μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προπαρασκευαστικές εργασίες έχουν ήδη γίνει, χωρίς ωστόσο να έχει προχωρήσει το επόμενο βήμα της υλοποίησης. Ανάλογες προτάσεις έχουν πέσει στο τραπέζι προηγούμενων συναντήσεων μεταξύ κορυφαίων παραγόντων της Ε.Ε. και συζητήθηκαν με τη μορφή πιο ολοκληρωμένου σχεδίου ξανά στο G8.
  Ωστόσο, αυτά που έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα είναι η ανησυχία για το μέλλον της ευρωζώνης και οι κλυδωνισμοί σε οικονομίες μεγαλύτερες από την ελληνική, που προκαλούν τριγμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και κατ’ επέκταση τα πιστωτικά ιδρύματα.
  Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, από την πλευρά τους, φέρονται να υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να απεγκλωβιστούν από την κρίση κρατικού χρέους και να μην είναι τόσο ευάλωτες κάθε φορά που μια εθνική οικονομία δοκιμάζεται.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Factorx 22/05/2012 15:30:23

   Πολύ ουσιαστικές πληροφορίες στα 2 σχόλια, factorx .
   Άν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα δανείζει απευθείας στις τράπεζες ή με παρεμβολή των εθνικών ΤΧΣ (όπως γίνεται μέχρι τώρα), είναι σημαντικότατο ζήτημα. Με την μέχρι τώρα ισχύουσα ρύθμιση, το δάνειο αυτό (που είναι από Δημόσιο Οργανισμό - ΕSM ή EFSF - πρός ιδιωτικό - εμπορική Τράπεζα), γράφεται ως δημόσιο χρέος του κράτους στο οποίο ανήκει η τράπεζα. Είναι παράλογο: Ένας δανεισμός για τις ανάγκες ιδιωτικού οργανισμού, χειροτερέυει την δημοσιοιοικονομική κατάσταση του κράτους του !!!
   Η ρύθμιση αυτή επιβλήθηκε για να μην υπάρχει συλλογική Ευρωπαική εγγύηση για τις τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης, αλλά του μεμονωμένου εθνικού κράτους.
   Άν αλλάξει, πάμε στην ουσία για συλλογικό Ευρωπαικό τραπεζικό σύστημα.

   Η περίπτωση Banco Santander είναι πολύ σοβαρή μέσα στο Ευρωσύστημα των τραπεζών και παράγοντας "συστημικού κινδύνου".
   Είναι μία από τις 5 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης. Έχει τοπικές θυγατρικές με όγκο πολύ "σάπιων" και υπερτιμημένων υποθηκών.
   Είναι too big to fall.

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ Ο Θείος 22/05/2012 16:50:12

    Έχει κάποιος πληροφορίες για το τραπεζικό σύστημα της κύπρου;

    Ακούω ότι οι κυπριακές τράπεζες έχουν τεράστια ανοίγματα πολλών δις ενώ το αεπ της χώρας είναι μόλις 20δις περίπου. Κάποιοι λένε ότι η κύπρος μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιρλανδία. Υπάρχει βάση σε αυτό ή είναι υπερβολές;

    Είναι κάτι που με απασχολεί έντονα γιατί έχω δουλέψει εκεί και μπορεί να ξαναπάω.

    • ΠΗΛΕΑΣ avatar
     ΠΗΛΕΑΣ @ Γιώργος Αχαιός 22/05/2012 17:54:39

     Αν σε βοηθάει, ιδού σχόλιου Κυπρίου επιχειρηματία, από πρόσφατο ταξίδι μου:
     "Την ημέρα, που οι Ρώσοι θα σταματήσουν να φέρνουν χρήματα στην Κύπρο και θα ζητήσουν και μερικά πίσω, η Κύπρος θα χαθεί στα βάθη της Μεσογείου!".

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Γιώργος Αχαιός 22/05/2012 18:07:42

     "Τρύπιες" είναι, αλλά τα "κυβικά της τρύπας" είναι πολύ λίγα.
     Ως προς τον όγκο, τα γεμίζει ο EFSF στο πίτς φυτίλι, χωρίς πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι το ίδιο, το θεσμικό: Άν η διαδικασία είναι η ισχύουσα, να δανείσει ο EFSF στο Κυπριακό δημόσιο και αυτό να τα μεταβιβάσει στις τράπεζες, θα εγγραφεί ως δημόσιο χρέος της Κύπρου. Λίγο το ρευστό σε απόλυτες τιμές, αλλά η Κύπρος είναι μικρή χώρα με μικρό ΑΕΠ. Το χρέος της ως ποσοστό του ΑΕΠ θα εκτοξευθεί - όπως έγινε στην Ιρλανδία.
     Είναι παράλογη η όλη διαδικασία. Ο τρόπος εξορθολογισμού είναι ένας: Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να δανείζει απευθείας στις τράπεζες χωρίς παρεμβολή των εθνικών ΤΧΣ. Αυτη είναι και πρόταση του Ολλάντ.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Ο Θείος 22/05/2012 18:11:15

      Διορθώνω:
      Το ετήσιο έλλειμμα της Κύπρου ως ποσοστό του ΑΕΠ θα εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη για τη χρονιά της ανακεφαλαιοποίησης– όπως έγινε στην Ιρλανδία.
      Το συνολικό χρέος της ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αυξηθεί επίσης.
      Φυσικά θα επιτεθούν αμέσως οι "αγορές", και πιθανότατα θα χάσει τη δυνατότητα να δανείζεται από αυτές με λογικό επιτόκιο.

     • Γιώργος Αχαιός avatar
      Γιώργος Αχαιός @ Ο Θείος 22/05/2012 20:03:38

      Ευχαριστώ Πηλέα & Θείε.

 5. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 22/05/2012 19:35:36

  Μην συγκρίνουμε ....
  Στην Ισπανία Αγγλία Γαλλία Γερμανία Βέλγιο Ολλανδία ...κρατικοποιούν τις Τράπεζες εδώ τους μοιράζουμε δις φορτώνοντας στη χώρα το χρέος και δεν παίρνουμε καν ...κοινές μετοχές.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.