#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/06/2012 13:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η μάστιγα του Μνημονίου οδηγεί σε ολική οικονομική καταστροφήΔεν υπάρχει πλέον ούτε μία δραστηριότητα που να πηγαίνει καλά στην ελληνική οικονομία: Το Μνημόνιο που συνέταξαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο προσυπέγραψε η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου συνεχίζει δύο χρόνια μετά να παράγει καταστροφικά αποτελέσματα.

Μέχρι πρότινος, παρά τη γενικευμένη ύφεση, δύο δραστηριότητες κρατούσαν ζωντανή την ελληνική οικονομία: ο τουρισμός και οι εξαγωγές, αφού η οικοδομή άρχισε πρώτη να καταρρέει, το εμπόριο αλλά και η βιομηχανία βούλιαξαν στην έλλειψη καταναλωτικής ζήτησης.

Οι μεν κρατήσεις και τα έσοδα από τον τουρισμό, φέτος, εξελίσσονται με ανησυχητικές επιδόσεις (υστέρηση άνω του 10%), ενώ οι εξαγωγές έχουν πνιγεί στην έλλειψη ρευστότητας, στην αδιαφορία του κράτους να φροντίσει για την επιστροφή οφειλόμενων επιστροφών ΦΠΑ και στην εμπιστοσύνη των ξένων αγορών που πλέον έχει χαθεί, καθιστώντας σχεδόν απαγορευτικές τις συναλλαγές με το εξωτερικό (όταν έχει διακοπεί η ασφάλιση στις εξαγωγικές πιστώσεις και ζητείται προεξόφληση παραγγελίας τοις μετρητοίς).

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή, χθες μόνον, δημοσιοποίησε μια σειρά στοιχείων που επιβεβαιώνουν την πορεία προς την καταστροφή. Πρόκειται για το εμπορικό ισοζύγιο, όπου μπορεί να εξακολουθεί να καταγράφεται μείωση στο έλλειμμα, αλλά λόγω μείωσης εισαγωγών, κι όχι λόγω εξαγωγικών επιδόσεων που εμφανίζουν σημάδια κόπωσης, το χονδρικό εμπόριο που προμηνύει νέα μείωση του τζίρου στη λιανική, τις πωλήσεις στην αγορά αυτοκινήτου που έχουν φτάσει στο ναδίρ, τον τζίρο στις μεταφορές που δείχνει επίσης ότι συρρικνώνεται η εμπορική δραστηριότητα και οι συναλλαγές – και ειδικά τον τζίρο των τουριστικών γραφείων που καταγράφει μεγάλη πτώση.

Και, βέβαια, η εικόνα αποσύνθεσης της ελληνικής οικονομίας συμπληρώνεται από άλλα στοιχεία που κατά καιρούς έχουν δημοσιοποιηθεί για την αγορά ακινήτων, που βρίσκεται σε μια τέταρτη χρονιά καθίζησης των τιμών και των συναλλαγών και σε μια στιγμή που η υπερφορολόγηση έχει καταστήσει ασύμφορη οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη επένδυση σε ακίνητα.

Δεν είναι υπερβολή ότι ο μόνος τομέας που γνωρίζει ανάπτυξη στην Ελλάδα του ΔΝΤ είναι τα ενεχυροδανειστήρια που αγοράζουν χρυσό από εξαντλημένες και υπερχρεωμένες οικογένειες, τα οποία ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε κάθε γειτονιά.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο δείκτης κύκλου εργασιών στις δραστηριότητες των ταξιδιωτικών πρακτορείων, γραφείων οργανωμένων ταξιδιών, υπηρεσιών κρατήσεων κ.λπ. του πρώτου τριμήνου 2012, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο πέρσι, παρουσίασε μείωση 55,2 %, έναντι μείωσης 57,7% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου του έτους 2011 σε σχέση με το 2010. Οπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία παρελθόντων ετών, ο δείκτης βρίσκεται σε επίπεδα που αποτελούν χαμηλό ρεκόρ τουλάχιστον μιας δεκαετίας - ίσως και εικοσαετίας. Τα συγκρίσιμα στατιστικά στοιχεία φτάνουν ως το 2005, αλλά η κρατακύλα του δείκτη στο επίπεδο του 19,4, όταν ένα προηγούμενο χαμηλό συναντάται στις… 78,2 μονάδες το 2005, είναι αντιληπτό πως η αγορά τουριστικών γραφείων διέρχεται κρίση ανάλογη της αγοράς Ι.Χ. Αλλα στοιχεία, που αφορούν στις τιμές των ξενοδοχείων, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν από την εταιρία trivago χθες, δείχνουν νέα πτώση των τιμών των ξενοδοχείων τον Ιούνιο σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο σε κεντρικούς ελληνικούς προορισμούς.

ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Τα νέα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο δείχνουν ότι συνεχίζεται η τάση βελτίωσης, με μείωση του ελλείμματος. Ομως η βελτίωση αυτή οφείλεται στη μείωση των εισαγωγών (που οφείλεται στη μείωση της κατανάλωσης, αφού οι καταναλωτές… δεν έχουν εισοδήματα). Μέχρι πρότινος, η βελτίωση στο εμπορικό ισοζύγιο ήταν «διπλή», αφού προερχόταν και από την αύξηση των εξαγωγών. Τους τελευταίους μήνες, όμως, παρατηρείται στασιμότητα στην εξαγωγική δραστηριότητα. Τον Απρίλιο, αυξήθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές κατά 0,3%. Η συνολική αξία των εξαγωγών στο δωδεκάμηνο που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο (Μάρτιος 2011-Απρίλιος 2012) παρουσίασε αύξηση 6,6%. Η αξία των εισαγωγών στο ίδιο δωδεκάμηνο παρουσίασε μείωση 11,5%. Συνολικά, τον Απρίλιο, η συνολική αξία των εισαγωγών ανήλθε στα 3,23 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική αξία των εξαγωγών ανήλθε στα 2,04 δισ. ευρώ.

ΕΜΠΟΡΙΟ

Στο πρώτο τρίμηνο φέτος, ο δείκτης κύκλου εργασιών στο χονδρικό εμπόριο παρουσίασε μείωση κατά 17%, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2011, ενώ και πέρσι σε σχέση με το 2010 η μείωση ήταν 13,3%. Οι στατιστικές βάσεις δεδομένων, που είναι διαθέσιμες από το έτος 2005 και μετά, δείχνουν ότι ο τζίρος στο χονδρεμπόριο έχει φτάσει σε νέα χαμηλά ρεκόρ για τη μεταολυμπιακή περίοδο τουλάχιστον. Θεωρείται βέβαιο ότι οι εξελίξεις στο χονδρεμπόριο θα φανούν και στα επόμενα στατιστικά δεδομένα του τζίρου στη λιανική που καταγράφει εδώ και μια τριετία έντονα πτωτική τάση. Οι συνέπειες είναι ορατές… στις άδειες βιτρίνες καταστημάτων με την ένδειξη «ενοικιάζεται». Αλλα στοιχεία για τον τζίρο στις μεταφορές, επίσης, δείχνουν μια συρρίκνωση του εμπορίου. Ο τζίρος στις πλωτές μεταφορές στο πρώτο τρίμηνο φέτος σε σχέση με πέρσι παρουσίασε μείωση 13,8%, στις αεροπορικές μεταφορές παρουσίασε μείωση 5,7%.

ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Ο κλάδος του αυτοκινήτου είναι από εκείνους που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τη μείωση της ρευστότητας στην αγορά, την περικοπή των εισοδημάτων και τη γενικευμένη αβεβαιότητα που νιώθουν οι καταναλωτές. Θα πρέπει να ανατρέξουν οι ειδικοί της αγοράς αρκετές… δεκαετίες πριν για να βρουν τέτοια μεγέθη σε μια αγορά που κάποτε συγκέντρωνε εξωπραγματικά υψηλούς τζίρους με πωλήσεις εκατοντάδων ή και χιλιάδων πανάκριβων Ι.Χ. Η πορεία του στατιστικού δείκτη δείχνει ότι ο τζίρος στην αγορά Ι.Χ. ήταν… τετραπλάσιος στο πρώτο τρίμηνο του 2008 σε σχέση με τον τζίρο του φετινού πρώτου τριμήνου, τριπλάσιος στο πρώτο τρίμηνο του 2009 και … διπλάσιος στο πρώτο τρίμηνο του 2010 (σε σχέση με σήμερα).

Μιχάλης Βουτσαδάκης στον Ελεύθερο Τύπο

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 12/06/2012 14:16:03

  Θέλω νά σχολιάσω γιά τήν ἀγορά τοῦ αὐτοκινήτου πού λέει τό ἂρθρο ὃτι στό Α'τρίμηνο τοῦ 2008 ἦταν τετραπλάσιος ἀπό ὃ,τι ἦταν σήμερα.Πρέπει νά ἐπισημάνουμε ὃμως,ὃτι καί τότε ἦταν ἐξωπραγματικά μεγάλες οἱ πωλήσεις καί ἰδίως ἀκριβῶν αὐτοκινήτων-ὃπως τό λέει τό ἂρθρο-γιά τά δεδομένα τῆς ἑλληνικῆς ἀγορᾶς.Καί ὂχι μόνο στίς πωλήσεις τῶν ἀκριβῶν,ἀλλά καί τῶν φθηνότερων,ἦταν μεγάλες οἱ πωλήσεις,ἀφοῦ εἲχαμε φτάσει κάθε δύο χρόνια,μέ τήν ἀλλαγή τοῦ κάθε μοντέλου νά ἀλλάζουμε αὐτοκίνητο.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 12/06/2012 15:18:34

   Κλασικό σύμπτωμα καταναλωτικής φούσκας.
   Η Ελληνική έσκασε λίγο μετά την Lehman. Τον κρότο τον ακούμε τώρα.

 2. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 12/06/2012 15:26:38

  Ἒτσι!

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 12/06/2012 15:27:30

  «Αν Παπακωνσταντίνου και Σαχινίδης ήξεραν τι έκανε ο Ανδρέας Γεωργίου στην ΕΛ.ΣΤΑΤ, θα έπρεπε να τους είχαμε κρεμάσει.»

  «Το έλλειμμα φουσκώθηκε είτε από ανικανότητα είτε από απειρία ή σκοπιμότητα. Εγώ δεν μπορώ να σας πω ότι πραγματικά ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε σχέδιο. Θα ήταν εγκληματίας ο Παπακωνσταντίνου, θα έπρεπε να τον κρεμάσουμε αν το έκανε συνειδητά, τόσο συνειδητά. Είναι όμως υπεύθυνος, διότι, όταν πήγαμε εμείς να του πούμε ότι υπάρχουν προβλήματα, μας έκλεινε τη πόρτα.»

  ~Κατάθεση-shock (μικρό απόσπασμα) κ. Ζωής Γεωργαντά, (πρώην μέλους ΕΛ.ΣΤΑΤ), στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, 8 Μαρτίου, 2012. Με τη κατάθεσή της αυτή, η κ. Ζωή Γεωργαντά, «φωτογράφησε» τους κύριους υπεύθυνους γιά το Φούσκωμα του Ελλείμματος. Η κ. Ζωή Γεωργαντά, η οποία μαζί με άλλα πέντε μέλη «καρατομήθηκαν» από την ΕΛ.ΣΤΑΤ, είχε επανειλημμένα αμφισβητήσει ότι: το έλλειμμα ήταν >12.5% (στο 15.3% το υπολόγισε ο Ανδρέας Γεωργίου της ΕΛ.ΣΤΑΤ). Και είχε αναδείξει, το πραγματικό γεγονός ότι: ακόμα και ΜΙΣΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΥΞΗΣΗ του Ελλείμματος, σημαίνει επί πλέον απάνθρωπα μέτρα αξίας πολλών Δισεκατομμυρίων Ευρώ, στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων.

  Και Δεν συζητάμε καν, τις κατά 3 (ΤΡΕΙΣ!) ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΥΞΗΣΗ του Ελλείμματος με τις οποίες, Φουσκώθηκε το Ελλειμμα, σύμφωνα με τη κατάθεση-shock, της κ. Ζωής Γεωργαντά..

  «Θα γονατίσω τους Ελληνες όσο ποτέ κανείς δεν κατάφερε.»
  ~Ο μισέλληνας εσωτερικός εχθρός, ο υφάρπαγας της εξουσίας με το αλήστου ψευδεπίγραφο «λεφτά υπάρχουν», «ο γεννήτορας της Ελληνικής καταστροφής», Γιώργος Ανδρέα Παπανδρέου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.