Η λύση των πάντων δεν βρίσκεται στο Παρίσι
01/09/2014 06:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η λύση των πάντων δεν βρίσκεται στο Παρίσι

Η κυβέρνηση ή τουλάχιστον ορισμένα μέλη της καλλιέργησαν λανθασμένες προσδοκίες για το τι πρόκειται να γίνει στο Παρίσι.

Το καλοκαίρι πέρασε, ο Σεπτέμβριος μπήκε και κάθε κατεργάρης πάει στον πάγκο του. Κάθε κατεργάρης και της κυβέρνησης εννοείται αφού η εβδομάδα αυτή είναι εξαιρετικά κρίσιμη και θα κρίνει πολλά για την πορεία της. Το ραντεβού στο Παρίσι, ή το… ταγκό με την τρόικα είναι πολύ σημαντικό. Θα επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις ότι η ελληνική οικονομία πάει καλά ή όχι; Ποια θα είναι η αντιμετώπιση που θα έχουν οι υπουργοί στη γαλλική πρωτεύουσα; Αν η τρόικα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο της πρόκλησης, των υπερβολικών απαιτήσεων, των συστάσεων για μέτρα και των εκβιασμών τότε απλά θα ξέρουμε ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει και τζάμπα τόσος κόπος να κλείσουμε ραντεβού στη Γαλλία προκειμένου να δείξουμε ότι σιγά – σιγά η τρόικα μας αδειάζει τη γωνιά.

Θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να μην πετάμε στα σύννεφα. Ας κρατάμε μικρό καλάθι για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι, αλλά τουλάχιστον ας δούμε πώς θα πάει η «πρόβα τζενεράλε» ενόψει της μεγάλης διαπραγμάτευσης για το χρέος που ξεκινάει το επόμενο διάστημα.

Η κυβέρνηση ή τουλάχιστον ορισμένα μέλη της καλλιέργησαν λανθασμένες προσδοκίες για το τι πρόκειται να γίνει στο Παρίσι. Σε μερίδα του ελληνικού λαού πέρασε η εντύπωση ότι η ελληνική αντιπροσωπεία, έχοντας βεβαίως μαζί της και τα λαμπρά μέλη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Χρήστος Πρωτόπαπας, θα πάνε να κυριεύσουν τη Βαστίλη και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στην Αθήνα νικητές και τροπαιούχοι. Μάλιστα, κάποιοι στην αγωνία τους να δείξουν ότι αλλάζουν τα πάντα, ότι έρχονται φορο-ελαφρύνσεις και ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές που κανείς δεν πρόκειται να μας αναγκάσει να τις περάσουμε, άρχισαν και τους λεονταρισμούς. Λες και ξαφνικά η Ελλάδα θα πάει και θα πλακώσει στα χαστούκια τον Τόμσεν και τον διάδοχό του Γκογιάλ. Λες και οι δανειστές αποφάσισαν να μας αφήσουν στην ησυχία μας και να κάνουμε ότι θέλουμε. Ακόμη και να υπόσχονται κάποιοι μέτρα χωρίς όμως αντίκρισμα. Εν ολίγοις, ορισμένοι έγιναν σχεδόν… ΣΥΡΙΖΑ που υπόσχεται τα πάντα χωρίς να ξέρει τι του γίνεται.

Πάρτε για παράδειγμα το θέμα με τους πλειστηριασμούς. Βγήκαν και είπαν οι αρμόδιοι ότι έχουν σχέδιο να παγώσουν για ένα χρόνο ίσως αλλά και να μην επιτραπεί να βγαίνουν στο σφυρί σπίτια στο 1/3 της αντικειμενικής τους αξίας. Τα αυτονόητα δηλαδή τουλάχιστον σε ότι αφορά την πρώτη κατοικία των ανθρώπων που επλήγησαν από την κρίση.

Τότε γιατί άρχισαν από το υπουργείο Ανάπτυξης να χαμηλώνουν τους τόνους και να διαρρέουν ότι όλα είναι υπό διαπραγμάτευση και τίποτε δεν είναι σίγουρο; Μήπως τους πήρε κανένα τηλεφωνάκι η τρόικα;

Επίσης, αυτοί οι λεονταρισμοί του Χαρδούβελη ο οποίος είπε ότι δεν μπορεί οι τροικανοί να μας πατάνε στο λαιμό και πρέπει να πάψουν να ζητούν επαχθή μέτρα, από πού προκύπτουν; Είναι μεν σωστές οι παρατηρήσεις και τα μηνύματα, όμως, μήπως είναι για το θεαθήναι; Για να πούμε ότι ο «τσάρος» μας είναι τσαμπουκάς και θα τρίξει τα δόντια στους δανειστές; Αυτά δεν είναι υπερβολικές προσδοκίες που κινδυνεύουν να πέσουν μαζί με την ελληνική αντιπροσωπεία από τον Πύργο του Άιφελ;

Και τέλος το πιο σοβαρό απ’ όλα: Εδώ κι ένα μήνα διαβάζουμε ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις σε χιλιάδες Έλληνες. Μόλις προχθές ο Α. Παπαμιμίκος είπε ότι ο κ. Σαμαράς θα κάνει εξαγγελίες για στοχευμένες ελαφρύνσεις. Ακούμε ότι είναι «σιγουράκια» η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο (άραγε από αυτό το χειμώνα ή θα παγώσει ξανά η χώρα;), για μείωση της έκτακτης εισφοράς, για μείωση του τέλους επιτηδεύματος, για εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ κ.λπ. Πράγματι όλα αυτά είναι ωραία και ακούγονται όμορφα σε έναν λαό που έχει μάθει να ακούει μόνο για φόρους και περικοπές. Δε φτάνει όμως να ακούγονται ωραία, πρέπει να υπάρχει κι ένας οδικός χάρτης για να γίνουν όλα αυτά.

Αν λοιπόν πράγματι έχουν «κλειδώσει» οι φοροελαφρύνσεις καλώς να έρθουν αλλά προσοχή. Μην φάμε κι άλλη κατραπακιά. Μη ακούσουμε δηλαδή μεθαύριο ότι η τρόικα δεν συμφώνησε, επομένως, αναβάλλονται γι’ αργότερα. Το έχουμε ξαναδεί το σκηνικό να στήνεται: Ο κόσμος να περιμένει με αγωνία μια νότα αισιοδοξίας και τελικά να έρχεται ξανά το σκοτάδι. Προσοχή, λοιπόν. Η καλλιέργεια προσδοκιών που δεν υλοποιούνται θα φέρει τσουνάμι αντιδράσεων κατά της κυβέρνησης. Και θα οδηγήσει ταχύτερα σε πολιτικές εξελίξεις απρόβλεπτες.

Αν είναι σίγουροι στην κυβέρνηση ότι δεν θα γίνουν Μαυρογιαλούροι τότε ας είναι η ΔΕΘ η απαρχή της μεγάλης εξόδου από την οικονομική κρίση και του τερματισμού ενός φαύλου κύκλου φορολογικών βαρών, περικοπών και απολύσεων. Ο λαός δεν αντέχει άλλες απογοητεύσεις.

Και για να πούμε και τι τελικά είναι οι φοροελαφρύνσεις και τα κοινωνικά μέτρα που πρέπει να γίνουν πάση θυσία αναφέρουμε τα εξής:

1. Η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο. Η μεγαλύτερη γκάφα της κυβέρνησης και της τρόικας. Βούλιαξαν τα έσοδα, το λαθρεμπόριο δεν χτυπήθηκε και ο κόσμος πάγωσε. Αφήστε δε που πνίγηκε η χώρα στην αιθαλομίχλη. Μείωση λοιπόν στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κι από φέτος.

2. Μείωση στην έκτακτη εισφορά και κατάργησή της το επόμενο διάστημα. Τι έκτακτη είναι που κρατάει τόσα χρόνια κι έχει πλήξει τα εισοδήματα των πολιτών;

3. Ναι στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όσους ειδικά δεν έχουν εισόδημα τον τελευταίο καιρό. Φανταστείτε ανενεργά μπλοκάκια εξαιτίας της ανεργίας των πολιτών να πληρώνουν 650 ευρώ χαράτσι. Έλεος, αυτή δεν είναι φορολογική δικαιοσύνη.

4. Άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ στα άδεια και μη ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα. Συζητάμε δηλαδή για τα αυτονόητα...

ΣΧΟΛΙΑ

 1. N. avatar
  N. 01/09/2014 06:56:25

  Το ζητούμενο είναι η αλλαγή πολιτικής.Δυστυχώς η παρούσα κυβέρνηση αδυνατεί.Ας περάσει ο επόμενος και μάλιστα σύντομα. (Εάν δουν βούτυρο στο τραπέζι των "διαπραγματεύσεων", μην ξεγελαστούν και καθήσουν)

 2. George N avatar
  George N 01/09/2014 07:04:56

  Δυστυχώς για κάποιους δεν είναι αυτονόητα. Αν ήταν δεν θα είχαν προταθεί και ψηφισθεί. Η κυβέρνηση βρίσκεται παγιδευμένη σε ένα "make-believe" που την απομακρύνει όλο και περισσότερο από την πραγματικότητα. Βρίσκεται λίγο πριν χαθεί στο διάστημα. Είναι ανθρώπινο σε μια δύσκολη κατάσταση να παίρνουμε τις επιθυμίες μας για πραγματικότητα. Αλλά αυτό οδηγεί αναπόφευκτα στις τελευταίες μέρες στο bunker. Η κυβέρνηση αν και αποτελείται από ανθρώπους οφείλει να κοιτάει την πραγματικότητα στα μάτια. Δεν έχει νόημα να χλευάζουμε την καμπούρα του ΣΥΡΙΖΑ αν δεν έχουμε το κουράγιο να αντικρίσουμε πρώτα την δικιά μας. Δεν μπορούν να γίνουν φοροελαφρύνσεις (πέρα από συμβολικές που δεν θα έχουν κανένα αντίκρυσμα) χωρίς περικοπές δημοσίων δαπανών και δεν μπορεί να έρθει ανάπτυξη χωρίς μεταξύ των άλλων, φοροελαφρύνσεις. Δεν έχει νόημα να σπρώχνεις το τενεκεδάκι του ασφαλιστικού λίγο παρακάτω όταν το διακύβευμα είναι να αφήσεις χωρίς συντάξεις 3 εκ ανθρώπους. Οι αγαθές προθέσεις δεν σε πάνε στον παράδεισο αλλά κάπου αλλού.

 3. Yet avatar
  Yet 01/09/2014 08:06:49

  Τι κι αν παρουσιάστηκε για λίγο το Παρίσι σαν καλογυαλισμένο πάλκο, όπου επρόκειτο να χορέψουμε το ...νικητήριο τανγκό; Μικρό το κακό. Έτσι κι αλλιώς κανένας πια δεν πιστεύει κανέναν, με βάση μόνο τις εξαγγελίες του. Τουλάχιστον κανένας αποφασισμένος να μην αποδεικνύεται αμετανόητα και ασυγχώρητα αφελής. Οι χαρές, τα πανηγύρια και η τρελή ικανοποίηση, αφορούν αποκλειστικά τους αυτοεξορισμένους στον τεχνητό παράδεισο των διοικούντων και των περί αυτούς ωφελημένων. Ζωή σε άλλη διάσταση, δεξίωση προορισμένη για όσους διαθέτουν ...προσκλήσεις. Όλοι οι άλλοι, μονάχα από γεγονότα, αποτελέσματα και θετικά τετελεσμένα δικαιούμαστε πλέον να πειθόμαστε. Xωρίς ρεαλισμό και γείωση, θα είμαστε έρμαια πάλι των αρχομανών λαοπλάνων και των τσαρλατάνων ρητόρων.

 4. Αιρετικός avatar
  Αιρετικός 01/09/2014 11:24:56

  Δεν θα διαφωνήσω. Όλα κρίνονται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό από την εμπιστοσύνη που οφείλει να εμπνέει η συγκυβέρνηση, ήτοι αξιόπιστες ενναλακτικές και όχι γκάφες...

  • Αιρετικός avatar
   Αιρετικός @ Αιρετικός 01/09/2014 13:41:33

   ενν. εναλλακτικές

 5. Διογένης avatar
  Διογένης 01/09/2014 12:51:40

  Μα δεν ξεκίνησε τώρα αυτή η εσφαλμένη νοοτροπία. Ξεκίνησε το 2012, από όταν τον Δεκέμβρικο αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι να δώσουν ελάφρυνση στην Ελλάδα, μόλις πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Πιστεύω ότι το οικονομικό επιτελείο από τότε προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 και γι' αυτο είχαν επενδύσει πολιτικά στα "κοκκαλάκια" ελάφρυνσης που θα μας πετούσαν οι Ευρωπαίοι, μόλις, νόμιζαν οι έρμοι οι υποταγμένοι δικοί μας, έκθαμβοι και έμπλεοι θαυμασμού έβλεπαν την "άτακτη" Ελλάδα να παραγάγει εντυπωσιακό πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ ως τότε δεν πετύχαινε καν τους στόχους. Και νόμιζε ο δυστυχής Στουρνάρας και ο δυστυχέστερος Σαμαράς ότι θα παγίδευε, έτσι, τους Ευρωπαίους και θα του έκαναν μια μεγαλοπρεπή άφεση χρέους, ως δώρο που φανήκαμε "καλά παιδιά" και συν τοις άλλοις είμαστε και οι απόγονοι του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Κάποια στιγμή, στην πορεία, ο Σαμαράς κατάλαβε ότι δεν γινόταν έτσι να πετύχει πολιτικούς "πόντους", αλλά αν έβγαινε στις αγορές και έδειχνε στον κόσμο ότι πλησιάζει η λήξη της δημοσιονομικής μας ομηρίας, θα κατάφερνε. Ναι, αλλά δεν ήθελαν οι Γερμανοί που δεν ήθελαν να λήξη η δημοσιονομική μας ομηρία, διότι νόμιζαν ότι έτσι ήταν καλύτερα για τους ίδιους (τόσο έξυπνοι κι αυτοί...). Με τα πολλά τελικώς ο Σαμαράς έπεισε τους Γερμανούς να βγουμε στις αγορές. Οι Γερμανοί δεν χάρηκαν και πολύ, διότι αυτό μείωνε την δική τους "ανωτερότητα" έναντι των "φαύλων, τεμπέληδων και διεφθαρμένων" Ελλήνων, που τελικά δεν τους είχαν και τόσο ανάγκη και μπορούσαν πολύ άνετα να μην είναι γερμανική αποικία χρέους, αλλά όσο μπόρεσαν δεν το έδειξαν. Πάντως, για να αφήσουν τον Σαμαρά να βγάλει τη χώρα στις αγορές, του απαγόρευσαν να χρησιμοποιήσει τις αγορές για να λήξει την δημοσιονομική ομηρία της Ελλάδας. Ο Σαμαράς, θέλοντας και μη, συμφώνησε. Η χώρα βγήκε στις αγορές, ο κόσμος εντυπωσιάστηκε, διότι είχε πεισθεί ότι, είτε δεν θα βγαίναμε στις αγορές, είτε θα ήταν "στημένο", που έλεγε και ο Τσίπρας, αλλά κάτι η μηδενική αλλαγή του κλίματος, κάτι ο γκαρδιακός έμπιστος του Σαμαρά, ο Μπαλτάκος, που είχε προλάβει να εφοδιάσει τον Κασιδιάρη με υλικό υπονόμευσης της κυβέρνησης, η έξοδος στις αγορές "ξεχάστηκε" πολιτικά μέσα σε πολύ λίγες ημέρες και η δημοσιονομική ομηρία της χώρας συνεχίστηκε σαν να μην τρέχει τίποτα. Τώρα εγώ αναρωτιέμαι ξανά: Ο ΕΝΦΙΑ για ποιο λόγο πρέπει να είναι τόσο υψηλός; Αφού βγάζουμε υπερπλεονάσματα και θα υπερπετύχουμε τον στόχο του 2014 κατά 2-3 δις, έτσι όπως πάμε. Θα πετύχουμε από το 2014 τον στόχο του 2015, όπως σχεδόν πετύχαμε τον στόχο του 2014 από το 2013. Γιατί λοιπόν να καταστρέφουμε τη χώρα, αφού πετυχαίνουμε τους στόχους; Δεν ξέρω ποιος μπορεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. Το μόνο που ξέρω είναι ότι τα Παρίσια και οι ελαφρύνσεις χρέους και οι χάντρες και τα καθρεφτάκια που θα πετάξουν στην υποτελή (ακόμη) κυβέρνηση των Αθηνών οι ξένοι, ούτε που θα βοηθήσουν πολιτικά τον Σαμαρά. Χρειάζεται, αντιθέτως, μια πολιτική που να σταματήσει την οικονομική καταπίεση του Έλληνα, με παράλληλη λήξη της δημοσιονομικής ομηρίας της Ελλάδας. Η οποία οικονομική καταπίεση, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις που πείθουν ότι μπορεί να είναι αυτοσκοπός και όχι μέσον... Αν το πετύχει αυτό ο Σαμαράς, τότε θα έχει πολιτικές ελπίδες, κάποιες πολιτικές ελπίδες. Αν δεν το πετύχει αυτό, ας ψάξει από τώρα να δει αν μπορεί να κρατήσει τη ΝΔ σε περίπτωση ήττας (κατά τη γνώμη μου δεν θα μπορέσει, αλλά εν πάση περιπτώσει, ας το ψάξει).

  • George N avatar
   George N @ Διογένης 01/09/2014 13:26:37

   Υπήρχε λόγος που οι αγορές μας κλείσανε την πόρτα και αυτός δεν έχει αναιρεθεί ακόμα για να επαναγοράσουν το χρέος μας από τα κράτη της ΕΖ και το ΔΝΤ. Δεν είναι τόσο άχρηστες για να μην καταλαβαίνουν ότι ο τρόπος που η Ελλάδα παρουσιάζει πλεονάσματα δεν είναι διατηρήσιμος. Ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνανε οι αγορές από οικονομικά! και επαναγόραζαν το χρέος πάλι θα φτάναμε στο 2010. Αυτό δεν συμφέρει κανέναν. Ούτε Ελληνες, ούτε Γερμανούς. Πολιτικά την κυβέρνηση δεν την ευνοεί ούτε το πρωτογενές πλεόνασμα ούτε η έξοδος στις αγορές ούτε το κοινωνικό πλεόνασμα ούτε το διώξιμο της τρόικας. Αυτά ίσως να τα φαντασιώνονται κάποιοι αλλά είναι μονάχα αυτό. Στην επόμενη δόση ΕΝΦΙΑ, φόρου, εισφοράς έχουν ξεχασθεί. Τα χρήματα στην τσέπη μετράνε και αφού δεν μπορεί να δανεισθεί για να μοιράσει, η άσκηση αναγκαστικά είναι οι φοροελαφρύνσεις. Είναι ο μόνος τρόπος για να αυξηθούν μέσα σε μια ημέρα οι αποδοχές. Το feel good factor. Τυχαίνει να είναι κι αυτό που πρέπει να γίνει από οικονομικής σκοπιάς. Αναγκαστικά όμως έτσι κόβεις από κάποιους άρα κυριολεκτικά όλα τα λεφτά είναι στο να κόψεις από λίγους και να ελαφρύνεις τους πολλούς.

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ George N 01/09/2014 14:26:23

    Τώρα, ποιος είναι άχρηστος και ποιος όχι... Είναι υπό συζήτηση. Στις 27 Ιανουαρίου 2010 η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές μετά από φήμες ότι μπορεί να έχει πρόβλημα χρεωκοπίας. Η χώρα ζητάει περί τα 3-5 δις σε 10ετή ομόλογα. Με επιδέξιες κινήσεις, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ (δεν τον είχε ακόμη αντικαταστήσει ο Παπανδρέου) Σπ. Παπανικολάου πήρε προσφορές 25 δις και άντλησε τελικά τα 8 δις. Κανένας μέχρι τότε δεν έδειχνε να σκέφτεται ότι υπήρχε περίπτωση να μας κλείσουν την πόρτα οι αγορές. Το μαρτυρεί και η κατάθεση του ίδιου του Παπανικολάου στην εξεταστική Επιτροπή της Βουλής το Μάρτιο του 2012. Ο έμπειρος και ικανός κ. Παπανικολάου αντικαταστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2010. Μετά άρχισε σιγά σιγά η κατρακύλα. Ενδιαμέσως όμως, στις 25 Μαρτίου 2010 και στις 11 Απριλίου 2010, οι χώρες της Ευρωζώνης είχαν δηλώσει ότι θα βοηθούσαν την Ελλάδα σε περίπτωση χρηματοδοτικής κρίσης και είχαν πει και με ποιο επιτόκιο. Δεν ξέρω τι είχε στο μυαλό της η ελληνική ηγεσία τότε. Αυτό που ξέρω είναι ότι, εάν ήμουν εγώ στη θέση τους, θα έπαιρνε σβάρνα τις αγορές χρήματος και θα έλεγα σε όλες τις μεγάλες τράπεζες: "Είδατε; Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Αυτό που νομίζατε εσείς ως implicit bail-out clause της Ευρωζώνης, τώρα να που είναι explicit bail-out clause". Υπόψιν ότι η τελευταία φορά που δανειστήκαμε από τις αγορές ήταν με επταετή ομόλογα στις 7 Απριλίου 2010. Δηλαδή, όταν δινόταν οι εγγυήσεις αυτές, οι αγορές δεν είχαν κλείσει ακόμη για την Ελλάδα και, παρά τούτο, οι εγγυήσεις αυτές δεν αξιοποιήθηκαν για να διατηρηθεί ζωντανή η ελληνική πιστοληπτική ικανότητα. Περί τουτου, ας θυμηθούμε και τον αλήστου μνήμης ΓΑΠ: Θυμάστε που έλεγε ότι ήθελε "ένα πιστόλι πάνω στο τραπέζει κατά των κερδκοσκόπων"; Τι εννοούσε; Εννοούσε ακριβώς αυτό που γράφω παραπάνω: Ότι ήθελε να βάλει τη Γερμανία και τους υπόλοιπους να του υποσχεθούν ότι θα μας δάνειζαν, εάν τυχόν και είχε πρόβλημα η χώρα. Για να αποσείσει την υποτιμητική κερδοσκοπία και να δείξει ότι πάντοτε θα υπάρχει η δυνατότητα για την Ελλάδα να πληρώνει τα ομόλογά της. Υποτίθεται. Υποτίθεται. Διότι στις 11 Απριλίου δόθηκε αυτή η δυνατότητα, και αντί να πάει με αυτοπεποίθηση να δανειστεί πάλι από τις αγορές επισείοντας την καθαρή γερμανική εγγύηση, αυτός πήγε και είπε "τώρα που υποσχεθήκατε να μου δανείσετε, δανείστε μου"! Αν πάτε στις εβδομαδιαίες αναφορές της ΤτΕ για τη δευτερογενή αγορά ομολόγων, θα δείτε ότι την τελευταία εβδομάδα πριν το Καστελλόριζο, τό spread πηγε από τις 384 μονάδες μέση τιμή σε 500 μονάδε μέση τιμή. Και κατέρρευσε αμέσως μετά το Καστελλόριζο στις 1000 περίπου μονάδες, όταν η Ελλάδα προς γενική έκπληξη δήλωνε αδυναμία δανεισμού από τις αγορές! http://www.bankofgreece.gr/BogEkdoseisHDATWeeklyReport/Hdatwr20100419-20100423.pdf Και λέω "προς γενική έκπληξη", διότι όταν σου έχει εγγυηθεί η Γερμανία ότι θα σε στηρίξει, δεν χρειάζεσαι πραγματικά να σε στηρίξει, αλλά μπορείς να πάρεις αυτή την εγγύηση και να δανειστείς φθηνά, χωρίς Μνημόνια που θα καταστρέψουν την οικονομία σου και θα διαλύσουν τα πάντα. Και όπως ομολόγησε και ο ΓΑΠ, και πάλι, "εγώ δεν ήθελα Μνημόνια, μου τα επέβαλε η Μέρκελ"... Ήταν λοιπόν αναπότρεπτη η εξέλιξη "να μας κλείσουν οι αγορές την πόρτα"; Πόσο "άχρηστες" ήταν οι αγορές ώστε να δανείζουν μέχρι τις 7 Απριλίου 2010 και 14 ημέρες μετά να ανακοινώνει ο ΓΑΠ χρεωκοπία; Πόσο "άχρηστες" είναι σήμερα και δανείζουν την Ελλάδα; Τι να "επαναγοράσουν" αφού το χρέος της Ελλάδας με το PSI έχει πάει 30 χρόνια πίσω; Μικροποσά 10-12 δις χρειαζόμαστε για του χρόνου (το 2009 δανειστήκαμε 65 δις). Και από εκεί και πέρα δεν έχουμε ιδιαίτερες λήξεις ομολόγων για κάμποστα χρόνια. Όπου θα έχουμε πλεονάσματα και θα φανεί πόσο πολύ διατηρήσιμο είναι ένα πλεόνασμα που πετυχαίνεις με 27% ανεργία και 25% σωρευτική ύφεση. Αν δείτε στα επίσημα στοιχεία, υπάρχει κάπου μια υποσημείωση περί "διαρθρωτικού" πλεονάσματος, που αυτό δείχνει πόσο διατηρήσιμο είναι. Ε, από αυτό έχουμε αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο στην Ευρώπη με οποιαδήποτε μέτρηση. Πώς λοιπόν "δεν είναι διατηρήσιμο;". Είναι "άχρηστες" οι αγορές και είμαστε "έξυπνοι" εμείς που δεν δανείζουμε ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα, ενώ αυτοί που δίνουν για πλάκα τα μερικά δις στην Ελλάδα δανεικά δεν ξέρουν πού τα δίνουν; Αρκετά πια με την υιοθέτηση των στρεβλών ερμηνειών, που οδήγησαν στην άκριτη υιοθέτηση των Μνημονίων από μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Σήμερα το μεγαλύτερό μας πρόβλημα παραμένει η συκοφάντηση της Ελλάδας, που υποκρύπτει η νοοτροπία του σχολίου σας.

    • George N avatar
     George N @ Διογένης 01/09/2014 16:31:51

     Πολύ ενδιαφέρουσα η άποψή σας. Στο τι έγινε δεν νομίζω ότι διαφωνούμε. Θεωρώ ότι η Ελλάδα πλησίασε την άβυσσο για τρίτη φορά το 2009 και είχε την ατυχία αυτή την φορά να "κυβερνάται" από τον ΓΑΠ. Ο οποίος αντί για φρένο, πάτησε γκάζι. Και το πρώτο λάθος ήταν η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 για μικροπολιτικούς λόγους. Για τις ενέργειες της τότε κυβέρνησης έχετε απόλυτο δίκιο. "Εσβηνε" την φωτιά με βενζίνη. Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω ή να συκοφαντήσω την Ελλάδα (πιστεύω ότι με αδικείται εδώ), το να ζει οριακά δίπλα στον γκρεμό για χρόνια, αποδείχτηκε ότι δεν ήταν σοφή επιλογή. Στα σημερινά: Ας δούμε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013. Είχε ή δεν είχε σημαντική συνεισφορά η επιστροφή της διαφοράς αγοράς/ονομαστικής αξίας ομολόγων από την ΕΚΤ? Τα έσοδα από το ELA της ΤτΕ? Οι διπλοί φόροι ακινήτων? Ίσως στα πιο πάνω να κρύβεται και η απάντηση στο ερώτημα σας για την φετινή "καταπίεση". Να δεχθώ ότι όλα αυτά δεν παίξανε κανένα ρόλο ή ότι με κάποιο μαγικό τρόπο είναι επαναλαμβανόμενα έσοδα ή ότι οι αγορές δεν τα λαμβάνουν υπόψη τους. Ότι όντως υπάρχει το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πλεόνασμα και ότι αυτό απεικονίζει τις φοροδοτικές ικανότητες της χώρας. Ότι η κοινωνία δεν έχει εξαντληθεί φοροδοτικά. Ότι δεν υπάρχει αποπληθωρισμός. Ακόμα και έτσι: Είναι διατηρήσιμες δημόσιες δαπάνες στο 60% του ΑΕΠ? Υπάρχουν ελπίδες για σημαντική ανάπτυξη με αυτό το επίπεδο δαπανών? Αν η απάντηση σε κάποιο από τα ερωτήματα είναι όχι τότε ποιος θα πάρει το ρίσκο να δανείσει ποιόν? Οι αγορές μάλλον που θα συνεκτιμήσουν όμως και δύο default αλλά και ένα PSI. Καλώς ή κακώς δλδ δεν είμαστε στο 2010. Φοβάμαι πως δεν πρόκειται να το κάνουν χωρίς η ΕΚΤ να τους δώσει το OK. Default δεν χρειάζεται να κάνεις στις μεγάλες λήξεις. Άνετα μπορείς να κάνεις και σε μικρές αν μπορούν να χαρακτηρισθούν έτσι τα 12 δις ή τα 30 του ΔΝΤ τα επόμενα χρόνια. Μόνο που τότε default γίνεται όλο το χρέος. Το ρίσκο δλδ αυτή την στιγμή είναι πολύ μεγάλο για όλους: Ελλάδα, ΕΖ και αγορές. Ακόμα κι αν ο Σαμαράς αγαπάει τα ρίσκα, η Μέρκελ δεν υπάρχει περίπτωση. Διαισθητικά λοιπόν δεν θα υπάρξει μια λύση αλλά σειρά λύσεων (τα "καθρεφτάκια" κατά εσάς) με μείωση ύψους απαιτούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων σε ρεαλιστικότερα επίπεδα, μειώσεις χρέους κάθε φορά μέσω επιμήκυνσης & μείωσης επιτοκίων και μείωση χρέους μέσω assets της Ελλάδας όπως οι τραπεζικές μετοχές, τα 11 παρκαρισμένα δις, οι ιδιωτικοποιήσεις κτλ) Για συνολικότερη λύση θα πρέπει να περιμένουμε την Ιταλία.

     • Διογένης avatar
      Διογένης @ George N 01/09/2014 20:45:02

      Υπήρξε στο β΄εξάμηνο του 2013 κάτι που δείχνει ότι η βελτίωση είναι μονιμότερη: Η αύξηση των εσόδων από τους κύριους "κανονικούς" φόρους, δηλαδή από τον φόρο εισοδήματος και τον ΦΠΑ, σε επίπεδα πάνω από τους στόχους. Ενώ αντιθέτως στο πρώτο μισό του 2013 αυτοί οι φόροι πήγαιναν χειρότερα από τις προβλέψεις. Η ίδια τάση συνεχίστηκε και στο πρώτο εξάμηνο (ορθότερα: επτάμηνο) του 2014, με την εξαίρεση των φόρων στα πετρελαιοειδή λόγω την εκτάκτως πολύ καλών καιρικών συνθηκών του χειμώνα. Αν δεν πάμε και τόσο καλά στο β΄ εξάμηνο/πεντάμηνο λόγω Ρωσίας, αυτό ας ελπίσουμε να είναι μικρό κακό, διότι αν δεν είναι μικρή η επίδραση από την κρίση στην Ουκρανία θα σημαίνει τεράστια καταστροφή για όλη την Ευρώπη και όχι μόνον για την Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι η Ελλάδα "ζούσε δίπλα στο γκρεμό για χρόνια". Αυτή είναι μια ερμηνεία "μετά Χριστόν". Δηλαδή, μετά την κήρυξη χρεωκοπίας από τον ΓΑΠ, όλοι ξαφνικά είπαν "μα πώς δεν χρεωκόπησε η Ελλάδα πρωτύτερα;". Για τον απλούστατο λόγο ότι υπήρχε διαφορετική υποκειμενική αντίληψη των πραγμάτων. Το αν μια χώρα μπορεί ή δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες των δανειστών της είναι ζήτημα που υποκειμενικά κρίνουν οι δανειστές. Πώς π.χ. ξαφνικά εκεί που κανένας δεν έθετε κανένα θέμα για την Πορτογαλία, μόλις μπήκε η Ελλάδα σε Μνημόνιο άρχισαν να πιέζουν και την Πορτογαλία; Πώς εκεί που η Ιρλανία είχε μια χαρά πιστοληπτική ικανότητα παρά τα τεράστια προβλήματα με τις τράπεζες το 2008-2009, ξαφνικά το 2010 άρχισε να πιέζεται κι αυτή για Μνημόνιο και έχασε σε μια νύχτα την πιστοληπτική της ικανότητα; Τι άλλαξε; Άλλαξε η υποκειμενική πρόσληψη των πραγμάτων: Εκεί που όλοι θεωρούσαν ότι η Ευρωζώνη είναι ασφαλές μέρος, ο ΓΑΠ τους έπεισε ότι δεν είναι. Θυμάμαι κάπου που βγήκε και είπε στο εξωτερικό με τη γνωστή ηδονιστική του αυταρέσκεια κάθε φορά που μιλούσε για την Ελλάδα ότι υπάρχουν οι PIIGS countries και προέρχομαι κι εγώ από ένα PIG country and I am proud of it ή κάτι τέτοιο. Ο άνθρωπος είχε αποστολή κατά του ευρώ, προκειμένου να σωθεί το δολάριο. Απλά πράγματα. Πόσοι στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη γνωρίζουν ότι το 2010 η Ισπανία είχε πολύ μικρότερο χρέος από την Γερμανία (ευδιάκριτα κάτω από το όριο του 60%!!), ενώ η Γερμανία είχε φθάσει το 82% εκείνη τη χρονιά; Γιατί η Ισπανία, οι τράπεζες της οποίας δεν είχαν καμία έκθεση στη διεθνή κρίση (ειδικώς η Santander θεωρούνταν το 2009 μια από τις τρεις καλύτερες τράπεζες στον πλανήτη μαζί την βρετανικών συμφερόντων Standard Chartered και την... Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος!) έγινε το "S" των PIIGS, ενώ η Γερμανία έγινε "σωτήρας" του "άτακτου" Νότου, περιλαμβανομένης και σαφώς λιγότερο χρεωμένης Ισπανίας; Περιττό να πούμε ότι μετά την ύφεση στην οποία έριξαν την Ισπανία οι πολιτικές αχρείαστης λιτότητας και καταστοφής του ιστού της κοινωνίας, το χρέος της πήγε από το 56% του ΑΕΠ (αν δεν κάνω λάθος) στο 95%. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ που είχαν πολύ μεγαλύτερο δημοσιονομικό (και τραπεζικό) πρόβλημα, απολαμβάνουν ήσυχες ανάπτυξη της τάξης του 3 και του 4% και κράτησαν τη σχέση χρέους-ΑΕΠ που γινόταν εκρηκτική στο 100% μόνον, χάρη στην προσοχή που, ελέω ΓΑΠ, οίκων αξιολόγησης κλπ., δόθηκε μόνον στην ευρωζώνη! Δηλαδή είχε η Ιρλανδία πρόβλημα με τις τράπεζές της και έπρεπε να μπει σε Μνημόνιο, ενώ οι ΗΠΑ που κινδύνευσαν να καταρρεύσουν τα πάντα και έλαβαν κάμποσα τρις ΟΛΕΣ της οι τράπεζες δεν ασχολήθηκε ΚΑΝΕΝΑΣ, σε δημοσιονομικό επίπεδο. Τυχαίο;; Η επιστροφή της διαφοράς αξίας από την ΕΚΤ δεν συνυπολογίσθηκε στο πρωτογενές πλεόνασμα. Τα έσοδα από τον ELA της ΤτΕ είχαν κάποια επίδραση, διότι αύξησαν το μέρισμα, όμως διέλυσαν τα κέρδη των τραπεζών. Όταν από του χρόνου-παραχρόνου οι ελληνικες τράπεζες θα μπορούν να ξανακάνουν κάνα-δυο-τρία δις κέρδη το χρόνο, όπως παλιά, και να αποδίδουν πάλι κανονικό φόρο εισοδήματος στο κράτος, αυτό θα αποδώσει πολλαπλάσια από το μέρισμα λόγω ELA. Κυρίως: το μέρισμα της ΤτΕ ήταν προϋπολογισμένο στους στόχους. Οι τρεις (ή τέσσερις;;) χρονιές ΦΑΠ που πληρώθηκαν πέρυσι σίγουρα βοήθησαν κι αυτές, όμως ήταν κι αυτές μέρος του υπολογισμού που έδιδε μηδέν πλεόνασμα - ενώ βγήκε τελικά 1,5 δις παραπάνω. Όλη μου η επιχειρηματολογία, αγαπητέ μου, είναι σε σχέση με την υπερεπίτευξη στόχων. Φέτος π.χ. φορολόγησαν του Ελεύθερους Επαγγελματίε με 26% από το πρώτο ευρώ, μαζί με τέλος επιτηδεύματος και έκτακτη εισφορά. Έβαλαν και τον ΕΝΦΙΑ. Όλα αυτά ήταν προϋπολογισμένα. Και στο επτάμηνο η οικονομία βγάζει 1,48 δις πάνω από τους στόχους. Και η κυβέρνηση ξαναλέει "χρειάζομαι οπωσδήποτε 2,65 δις από τον ΕΝΦΙΑ και δεν μπορώ να πάω παρακάτω". Και το 1,48 δις είναι ενώ δεν πληρώθηκε η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ τον Ιούλιο, όπως είχε προϋπολογισθεί! Μα πώς, καλοί μου άνθρωποι; Αφού από όλα τα άλλα βγάζετε πολύ παραπάνω; Γιατί δεν λέτε στην τρόικα ότι "αν τα καταφέρω δεσμεύομαι να μειώσω τον ΕΝΦΙΑ για το 70% του κοινωνικού μερίσματος που δικαιούμαι"; Δεν θέλουν καν να το πουν! Να πουν δηλαδή οτι ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ένας συμπληρωματικός φόρος, έκτακτος, για την επίτευξη των δημοσιονμικών στόχων λόγω Μνημονίων και ότι όταν τελειώσουμε με όλα αυτά θα πέσει στα λογικά επίπεδα που είχε πρωτοθεσπιστεί το 2008. Οι δημόσιες δαπάνες δεν είναι στο 60% του ΑΕΠ. Αν συνυπολογίζουμε σε αυτά και τις δαπάνες του ασφαλιστικού συστήματος είναι λάθος, μιλούμε τότε για δαπάνες Γενικές Κυβέρνησης που δεν είναι όλες "δημόσιες" δαπάνες. Αυτά όλα είναι με ΑΕΠ πλασματικά χαμηλό. Με 27% ανεργία δεν δείχνεις το πραγματικό σου ΑΕΠ, αλλά περίπου 20% χαμηλότερο από όσο θα είχες με 7% ανεργία, που ήταν το φυσιολογικό σου, προ κρίσης ποσοστό. Ήδη το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι το PSI στην περίπτωση της Ελλάδας ήταν λάθος. Μπορεί να μην το λένε πολύ φωναχτά για να μην γίνουν ρεζίλι, αλλά δεν θα το ξανακάνουν ποτέ. Το κατάλαβαν. Το πρόβλημα με το ΟΚ της ΕΚΤ είναι αν θα δεχθεί τα ελληνικά ομόλογα ως collaterals. Αυτό είναι πρόβλημα των ευρωπαϊκών (κυρίως των ελληνικών) τραπεζών και όχι των άλλων, ειδικά των αμερικανικών. 12 δις ή 30 ή και μόνον ένα default σημαίνει ότι δεν έχεις πιστοληπτική ικανότητα για να χρηματοδοτήσεις μόνος σου το χρέος. Η Ελλάδα έχει σήμερα πιστοληπτική ικανότητα. Ξαναέχει. Οι αγορές ξέχασαν πολύ γρήγορα τα default, όπως γίνεται πάντοτε (!) σε αυτές τις περιπτώσεις. Ναι, πάντοτε! Το να μείνεις "συνετά" υποταγμένος στη λογική των Μνημονίων είναι πολύ μεγαλύτερο ρίσκο: Το μόνο ρίσκο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι πολιτικό. Δηλαδή ακούει στο όνομα "ΣΥΡΙΖΑ" και όποιος είδε το πρόγραμμα του Δραγασάκη κατάλαβε. Τα Μνημόνια εμποδίζουν την Κοινή Λογική να επανέλθει στην οικονομική διαχείριση και, άρα, εμποδίζουν την ανάκαμψη, διότι ανάκαμψη θα είναι αδύνατη χωρίς Κοινή Λογική. Επαναλαμβάνω: Προβλέπεται ανάπτυξη 2,9% το 2015 και 3,7% το 2016. Πώς θα έρθουν αυτά με τέτοια κατήφεια στους Έλληνες; Πρέπει να δουλέψει κανείς με ενθουσιασμό, να θελήσει να πάρει ένα δάνειο, να έχει ελπίδα για το μέλλον. Όταν η (ψευδο)ελπίδα για το μέλλον είναι ο Αλέξης (δηλαδή, η απόλυτη καταστροφή), τότε πώς θα δοθεί η "κανονική" ελπίδα στον κόσμο να επενδύσει, να καταναλώσει, να ξαναζήσει κανονικά; Τα ποσοστά ανάπτυξης που προβλέπει το πρόγραμμα με αυτή την "λογιστική" νοοτροπία πολύ απλά δεν βγαίνουν. Και νομίζω ότι το ξέρει αυτό το ΔΝΤ και γι' αυτό θέλουν να συντηρήσουν την άθλια λογική των Μνημονίων, ώστε το 2015 να βγουν και να πουν "ορίστε, αποτυγχάνει το πρόγραμμα". Πρέπει να τους διαψεύσουμε. Και για να τους διαψεύσουμε, πρέπει να πάρει πάνω του ο Έλληνας. Που σήμερα έχει πεισθεί ότι δεν υπάρχει ελπίδα. Αλλιώς ανάπτυξη και έξοδο από την κρίση να την ξεχάσουμε. Τόσο απλά.

     • George N avatar
      George N @ Διογένης 02/09/2014 04:37:25

      Λίγο πολύ συμφωνούμε και για τα σημερινά. Διαφωνούμε στην ανάγνωση του ΓΑΠ και των διεθνών αλλά αυτά μικρή σημασία έχουν. Μερικές διευκρινίσεις και παρατηρήσεις: Το 60% του ΑΕΠ όντως αναφέρεται στις δαπάνες Γενικής Κυβέρνησης (General Government Expenditure). Τα στοιχεία είναι από ΕΕ: http://www.bloombergview.com/articles/2014-08-19/european-austerity-is-a-myth Το ΑΕΠ μπορεί να διαβασθεί ώς πλασματικά χαμηλό τώρα ή ως πλασματικά υψηλό πριν. Προφανώς υπάρχει μια δόση αυθαιρεσίας στο πως διαβάζεται. Πλην όμως στην δεύτερη ανάγνωση υπάρχει εξωτερική ισορροπία της Ελληνικής οικονομίας ενώ σε συνδυασμό με το προηγούμενο αναδεικνύεται και το τι την κρατάει πίσω. Υπερδιογκωμένος δημόσιος τομέας, υψηλές καταναλωτικές δαπάνες, μικρές επενδύσεις. Για να το πω αλλιώς. Δεν είχες 7% ανεργία πριν. 27% είχες που την έκρυβες. Στην πραγματικότητα παραπάνω γιατί και σήμερα κρύβεται μέσω πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Είναι το πρόβλημα και ταυτόχρονα η λύση αν καταφέρεις να το αξιοποιήσεις μέσω επενδύσεων και εκπαίδευσης. Εδώ είναι κατά την γνώμη μου και το κεντρικό πρόβλημα. Η λάθος ανάγνωση οδηγεί σε λάθος λύσεις. Λύσεις που παραπέμπουν την μείωση της φορολογίας στην ανάπτυξη που "θα έρθει" ενώ αυτή μπορεί να έρθει μονάχα αν το Δημόσιο δεν σκουπίζει ότι κινείται. Σαφώς το PSI ήταν λάθος. Νομίζω πως μόνο αν η ΕΚΤ αγοράζει στην δευτερογενή Ελληνικά ομόλογα μπορεί να βγει στις αγορές για μεγάλα ποσά το Ελληνικό δημόσιο. Αυτά συνήθως φαίνονται στην πράξη και στο επιτόκιο. Το να βγει η Ελλάδα στις αγορές του χρόνου για μεγάλα ποσά και να κινδυνεύσει να ξαναβγεί εκτός, μετά από 230 δις και 5ατές πρόγραμμα σταθεροποίησης θα ήταν βόμβα στην ΕΖ, την αξιοπιστία της και το τέλος της Μέρκελ. Κανείς δεν θα πάρει τέτοιο ρίσκο αψήφιστα. Όταν η ΝΔ κινδυνεύει με εξαΰλωση λόγω ΕΝΦΙΑ και δεν μπορεί να αντιδράσει αυτό αναγκαστικά σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στην επίτευξη των στόχων. Το πολιτικό πρόβλημα δεν είναι στον ΣΥΡΙΖΑ. Η διατήρησή του σε υψηλά ποσοστά είναι αποτέλεσμα όχι αίτιο. Το πολιτικό πρόβλημα κατά την γνώμη μου είναι στη ΝΔ και στην κυβέρνηση με πυρήνα την μη ρεαλιστική οικονομική πολιτική. Αυτό σημαίνει ότι εκεί είναι και η λύση.

 6. Δεξιος Ψαλτης avatar
  Δεξιος Ψαλτης 01/09/2014 14:25:42

  Αγαπητε φιλε Διογενη σχετικα με τον ΕΝΦΙΑλτη σημερα ανακαλυψα οτι ειναι συννενοημενο με την Τροικα οτι ο ΕΝΦΙΑ ειναι ταυτισμενος με το πλεονασμα & ετσι αφου προβλεπεται απο το μνημονιο το 2015 να εχουμε πλεονασμα 6 δις αρα θα πρεπει να γινει αυξηση του ΕΝΦΙΑ περιπου 30% & το 2016 το πλεονασμα πρεπει να φτασει τα 9 δις οποτε αναλογα αυξηση 50% στον ΕΝΦΙΑ. Οποτε να παραχωρησουμε απο τωρα τα σπιτια μας στο κρατος & ας αφησουν ταχα την διαπραγματευση γιατι οι ανθρωποι αυτοι αρχιζουν & δειχνουν οτι ειναι επικινδυνοι με απροσδιοριστες συνεπειες για τους πολιτες & την χωρα γενικα.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Δεξιος Ψαλτης 01/09/2014 15:20:56

   Υποτίθεται ότι η αύξηση του πλεονάσματος θα προέλθει από την ανάπτυξη, που προβλέπεται 2,9% το 2015 και 3,7% το 2016. Αν πράγματι υλοποιούνταν αυτές οι προβλέψεις, τότε θα φθάναμε εύκολα σε τέτοια αύξηση των φορολογικών εισπράξεων και κοινωνικοασφαλιστικών εισφορών και μείωση των επιδομάτων ανεργίας. Από εκεί και πέρα, τα 6 δις (για την ακρίβεια, 5,5 δις) πλεόνασμα για το 2015 φαίνεται αρκετά πιθανό να τα πετύχουμε από φέτος. Οπότε να μην χρειάζεται καμία αύξηση του ΕΝΦΙΑ για του χρόνου, αλλά να μπορεί να υπάρχει γενναία μείωση φέτος και μετά να ελπίζουμε ΟΝΤΩΣ πια σε ανάκαμψη και ανάπτυξη, αν περισσέψει κανένα ευρώ στον δύσμοιρο Έλληνα για να κάνει την ανάκαμψη...

 7. ΚωσταςΧ. avatar
  ΚωσταςΧ. 01/09/2014 15:47:50

  Μην ζητας να εφαρμοστουν τα αυτονοητα ,γιατι αυτοι ειναι ικανοι την εκτακτη εισφορα αλληλεγγυης, να την μετονομασουν σε Ειδικη εισφορα και να μας μεινει μονιμα! κατι σαν τον ΕΝΦΙΑ ενα πραγμα!

 8. ETERNAL MUSIC avatar
  ETERNAL MUSIC 01/09/2014 15:53:42

  O αναβαλλόμενος φόρος των Τραπεζων και οι διαφορες επικινδυνες πτυχες του ζητηματος.

 9. Ιδιώτης avatar
  Ιδιώτης 01/09/2014 23:18:53

  Πάμε "Λέσχη των Παρισίων"?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.