06/12/2010 14:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κυβέρνηση «παραποίησε εσκεμμένα» την αλήθεια για την οικονομία, υποστηρίζει ο Γ.Παπαθανασίου

Δριμεία κριτική στο ΠΑΣΟΚ ασκεί ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Γ.Παπαθανασίου, σε έντυπο που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα με τίτλο «Με τη γλώσσα των αριθμών: η αλήθεια για την Οικονομία», κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «εσκεμμένα παραποίησε την αλήθεια, προκειμένου να συκοφαντήσει τη ΝΔ και να εξυπηρετήσει τις δικές της σκοπιμότητες».

Με το συγκεκριμένο έντυπο, ο κ. Παπαθανασίου απαντά «στις ανακρίβειες, υπερβολές και συκοφαντίες που επί ένα χρόνο εκτοξεύει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με στόχο να εμφανίσει τη ΝΔ ως αποκλειστικά υπεύθυνη για τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και να καλύψει τις δικές της ευθύνες για την προσφυγή στο ΔΝΤ».

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας υποστηρίζει πως τα απολογιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «συνειδητά φούσκωσε» το έλλειμμα του 2009 κατά 10 δισ. ευρώ, ενώ η Eurostat στην αναθεώρησή της επέβαλε να περιληφθούν στο έλλειμμα στοιχεία, που ήταν μεν γνωστά, αλλά ουδέποτε μέχρι τώρα είχαν προσμετρηθεί σε αυτό, όπως τα αποτελέσματα των ΔΕΚΟ.

«Η πραγματικότητα είναι, ότι η κυβέρνηση ξόδεψε συνειδητά αυτά τα 10 δισ. στο τελευταίο τρίμηνο του 2009. Στόχος της ήταν να αυξήσει το έλλειμμα στο12,7% του ΑΕΠ, να κατηγορήσει τη ΝΔ και ταυτόχρονα να διευκολύνει την προσπάθεια μείωσής του την επόμενη χρονιά. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από το γεγονός, ότι τον Οκτώβριο, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε την εκτίμηση για έλλειμμα 12,7% στο τέλος του χρόνου, συμπεριέλαβε δαπάνες τις οποίες τελικά δεν έκανε», αναφέρεται στο σχετικό κείμενο.

Τεκμηριώνοντας τη θέση του ότι η κυβέρνηση «φούσκωσε» το έλλειμμα του 2009, ο κ. Παπαθανασίου επικαλείται τα εξής στοιχεία:

- Η κυβέρνηση, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 προχώρησε σε επιστροφές φόρων ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ τις πάγωσε από τον Ιανουάριο. Ακόμη και στο πρώτο εννεάμηνο του 2010 και ενώ προηγήθηκαν έντονες διαμαρτυρίες από το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου, οι επιστροφές φόρων υπολείπονταν κατά 200 εκατ. ευρώ περίπου, σε σχέση με το 2009.

- Η κυβέρνηση, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 και μάλιστα τις τελευταίες ημέρες του έτους, πλήρωσε 1,2 δισ. ευρώ για χρέη νοσοκομείων, χωρίς να κάνει την αναγκαία διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές για να περιορίσει την οφειλή.

- Η κυβέρνηση, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 αύξησε τις δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 0,7 δισ. ευρώ.

- Η κυβέρνηση, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 δαπάνησε 0,5 δισ. ευρώ για την πρώτη δόση του επιδόματος αλληλεγγύης.

-Η κυβέρνηση, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 μετέθεσε για το 2010 την είσπραξη του ΕΤΑΚ που αναλογούσε στο 2009, ύψους 0,6 δισ. ευρώ.

- Η κυβέρνηση, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 αύξησε κατά 0,2 δισ. τις δαπάνες για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σε σχέση με τις ήδη αυξημένες προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας. Την ίδια στιγμή, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν, ότι στο 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου του 2010 περιέκοψε τις πληρωμές για το ΠΔΕ κατά 30,3% σε σχέση με το 2009, προκειμένου να εμφανίσει ότι το έλλειμμα μειώθηκε.

- Η κυβέρνηση, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 κατήργησε τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους (που επανέφερε αργότερα), την επιβολή φόρου στα λαχεία, το ξυστό και τα σκάφη αναψυχής (που επίσης επανέφερε αργότερα) χάνοντας έτσι έσοδα 2,2 δισ. ευρώ.

- Η κυβέρνηση, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 αύξησε τις δαπάνες για οδοιπορικά, τις λειτουργικές δαπάνες και προμήθειες του Δημοσίου κατά 0,7 δισ. ευρώ επιπλέον των δαπανών που θα έκανε αν διατηρούσε το ρυθμό του πρώτου 9μήνου.

- Η κυβέρνηση, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 και ενώ κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για δήθεν κατάρρευση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, έχασε κυριολεκτικά κάθε έλεγχο στα έσοδα.

- Η υστέρηση εσόδων στο 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2009 σε σχέση με το 2008 ήταν 1,1 δισ. ευρώ.

Επίσης, απαντώντας στην κριτική της κυβέρνησης ότι η Νέα Δημοκρατία δήλωσε δύο ημέρες πριν τις εκλογές στην ΕΕ ότι το έλλειμμα του 2009 θα ήταν 6%, ενώ υπήρχε από τον Ιούλιο του ίδιου έτους επιστολή της Κομισιόν που ανέφερε ότι το έλλειμμα έβαινε προς διψήφιο ποσοστό, ο κ. Παπαθανασίου δήλωσε ότι η σχετική επιστολή έχει κατατεθεί επανειλημμένα στη Βουλή ως «ντοκουμέντο» για λόγους εντυπωσιασμού, αλλά στερείται ουσίας, καθώς βασιζόταν σε στοιχεία του πρώτου τριμήνου 2009.

«Ο στόχος του 6% ήταν φιλόδοξος, αλλά όχι ανέφικτος. Και παράλληλα έδινε μήνυμα αυστηρότητας και όχι χαλάρωσης, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Είχαμε δηλώσει επίσης προεκλογικά ότι το έλλειμμα, λόγω της επιδείνωσης της διεθνούς κρίσης, και εάν δεν λαμβάνονταν τα απαιτούμενα μέτρα, μπορεί να έφθανε στο 8% του ΑΕΠ, ή περίπου στα 20 δισ. ευρώ», σημειώνει ο κ. Παπαθανασίου.

Όπως τονίζει, «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν αναγνωρίζει τα λάθη της, αλλά επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τον ελληνικό λαό υποβάλλοντας πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Επιδιώκει να στρέψει την προσοχή μακριά από τις ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις που έδωσε, αλλά και από το γεγονός ότι άργησε απελπιστικά να λάβει μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Εξεταστική Επιτροπή θα προκαλέσει μια επιπλέον ζημιά στη διεθνή εικόνα της χώρας».

* Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών που κλήθηκαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομίας αναρωτήθηκαν για το «θράσος» του κ. Παπαθανασίου και «για το πώς τολμά να μιλά κάποιος που ως στέλεχος της προηγούμενης κυβέρνησης, έφερε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας».
Newsroom ΔΟΛ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος Θ. avatar
  Νίκος Θ. 06/12/2010 15:01:15

  Ο κ. Παπαθανασίου έχει απόλυτο δίκηο. Το Πασόκ είναι γνωστό για τη συνειδητή παραποίηση της αλήθειας σε κάθε τι, άρα γιατί να εξαιρέσει και τα σημαντικά θέματα της οικονομίας αναφορικά με τη δημιουργία του υψηλού ελλείματος; Ο κ. Υπουργός των Οικονομικών χαρακτηρίζεται από υπερφίαλη παντογνωμοσύνη (wow !) και μανία καταδίωξης των πολιτικών του αντιπάλων. Αυτά δεν είναι προτερήματα ενός νέου πολιτικού. Αντί να προσπαθεί να ξεχωρίσει στο εκτεταμένο τέλμα του κόμματός του, ταυτίζεται μ'αυτό.

 2. man8os avatar
  man8os 06/12/2010 15:02:15

  Αυτοι οι κυκλοι δε συνεργαστηκαν με τον Παπαθανασιου?
  Αν δεν προκειται για νεοδιορισμενους απο τον Παπακ τοτε προκειται για ατιμους ανθρωπους.

 3. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 06/12/2010 15:04:17

  κολλάει εδώ;

  Το ελληνικό χρέος του Τ.Μ.Ηλιαδάκη

  ….Τέσσερα χρόνια μετά την πτώχευση του 1893 και υπό την πίεση της ταπεινωτικής ήττας του 1897, επιβλήθηκε στην Ελλάδα ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος (ΔΟΕ) με το νόμο ΒΦΙΘ/23-2-1898, με τη μορφή “οικονομικής βοήθειας”.
  Για την υπηρεσία του δημοσίου χρέους εκχωρήθηκαν στη ΔΟΕ οι ακόλουθες πηγές εσόδων:
  (1) μονοπώλια άλατος, πετρελαίου, σπίρτων, παιγνιόχαρτων, τσιγαρόχαρτων, σμυρίδας Νάξου,
  (2) φόρος καταναλώσεως καπνού,
  (3) τέλη χαρτοσήμου, (4) δασμοί τελωνείου Πειραιά.
  Η ΔΟΕ είχε επίσης την εποπτεία των δημοσίων υπηρεσιών που ήταν αρμόδιες για την είσπραξη των υπεγγύων προσόδων.

  Ο ΔΟΕ, που επιβλήθηκε στη χώρα μας μετά την πτώχευση επί Τρικούπη, θα καταργηθεί ύστερα από 80 χρόνια, το 1978!...”
  Ας δούμε όμως την πορεία του δημόσιου χρέους από το 1824
  Το δημόσιο χρέος στο ελληνικό κράτος από το 1824
  Α. 1824-1897
  Την περίοδο αυτή η Ελλάδα πήρε 10 εξωτερικά δάνεια, συνολικά 770 εκ. γαλ. φράγκα (στο εξής γ.φ.). Κατά μέσο όρο η τιμή έκδοσης κυμάνθηκε στο 72,54%, δηλαδή χρεώθηκε 770 εκ. γ.φ. αλλά "στο χέρι" πήρε 464,1 εκ. γ.φ., τα υπόλοιπα ήταν τιμή έκδοσης και διάφορα άλλα έξοδα-κρατήσεις, ή πιο απλά ήταν το... κοινωνικό έργο των τραπεζών.
  Αναλυτικότερα: 1
  Δύο δάνεια από την Αγγλία κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης το 1824 και το 1825, συνολικά 2,8 εκ. λίρες στερλίνες (στο εξής λ.σ.) ή 70.261.000 γ.φ. 2 Ένα, 60 εκ. γ.φ. με την εκλογή του Όθωνα ως βασιλιά της Ελλάδας, το 1832.
  Δύο επί Κουμουνδούρου, το 1879 και το 1890, συνολικά 180 εκ. γ.φ.
  Πέντε επί Χ. Τρικούπη το 1882-1885 και το 1886-1881, συνολικά 450 εκ. γ.φ. και τέλος
  Ενα επί Σωτηρόπουλου-Ράλλη το 1893, 9.739.000 εκ. γ.φ.
  Α1. Τα δάνεια της ανεξαρτησίας
  - Κατά κοινή ομολογία υποκίνησαν τους δύο εμφύλιους το 1824. Όπως έλεγε ο Γκούρας, "χρυσού λαλούντος άπας άπρακτος λόγος".3 Επί πλέον ήταν προφανές ότι θα επικρατούσε εκείνο το κόμμα που θα έπαιρνε το δάνειο, καθ' όσον, "νόμος και ισχύς αι λίραι του δανείου".
  - Με την εξαγορά βουλευτών και στρατιωτικών διέφθειραν τον κοινοβουλευτισμό και τη διοίκηση. Όπως γράφει ο Παπατσώνης, "δια το μέσον του δανείου τούτου, εδιώρισαν εις όλας τας επαρχίας οπαδούς των υπαλλήλους"4.
  Η πελατειακή διαχείριση των δανείων είχε στρέψει την αιχμή του δόρατος προς τη δύναμη της εποχής, τις οπλικές δυνάμεις, με τις μαζικές βαθμοδοσίες, το οικονομικό κόστος των οποίων κάλυπταν τα δάνεια. Οπως επισημάνθηκε "κατάντησε το έθνος να έχει υπέρ των 12.000 αξιωματικούς", σε σύνολο οπλικών δυνάμεων 20.000 ανδρών 5.
  - Οι περισσότεροι καπετάνιοι εμφάνιζαν περισσότερους άνδρες για να επωφελούνται τους επιπλέον μισθούς. Έτσι ο Γκούμας έπαιρνε μισθούς για 12.000 άνδρες ενώ είχε μόνο 3.000 6.
  -
  - Αυτήν την ευρεμισθία ο λαός την τιτλοποίησε με το σκωπτικό, "ο καπετάν ένας", δηλαδή έπαιρνε πολλούς μισθούς για τους άνδρες του, ενώ είχε μόνον ένα, τον εαυτόν του. 7
  -
  - Δεν είχαν απομείνει ούτε 20.000 λίρες για να σωθεί το Μεσολόγγι, όπως λέει ο Παπαρηγόπουλος. 8
  -
  - Το "ταμείον κενόν", όπως ενημέρωνε τη Βουλή η Επιτροπή Ταμείου. 9
  -
  - Η κυβέρνηση έκτοτε επωνομάσθη ψωροκώσταινα" 10.
  -
  Το 1825 η κυβέρνηση θα κηρύξει την πρώτη πτώχευση. Τον Απρίλιο του 1926, αναλαμβάνοντας η κυβέρνηση Α. Ζαΐμη, στο ταμείο υπήρχαν μόνο 16 γρόσια, ουτε μία λίρα! Καθαρή δανειακή πρόσοδος από μεν το πρώτο δάνειο των 800.000 λιρών, 36%. Από το δεύτερο των 2 εκ. λιρών το 10,5%.
  Α2 Οθωνική περίοδος
  Το δάνειο των 60 εκ. γ.φ. του Όθωνα εγγυήθηκαν οι τρεις Μεγάλες Δυνάμεις (στο εξής Μ.Δ.) κάθε μία το ένα τρίτο.
  Η τρίτη δόση των 20 εκ. γ.φ. ουδέποτε καταβλήθηκε στην Ελλάδα.
  Κατακρατήθηκε από τη δανειοδότρια τράπεζα για την εξυπηρέτηση του δανειου. Από τις υπόλοιπες δύο δόσεις, 40 εκ. γ.φ., το 56,8% κατακρατήθηκε στο εξωτερικό, το υπόλοιπο σπαταλήθηκε από την αντιβασιλεία και σε έξοδα του Βαυαρικού στρατού.11
  Τέλος, το 1835, στο δημόσιο ταμείο υπήρχαν 1,8 εκ. δρχ. και απ' αυτά έπρεπε να καλυφθούν τα ελλείμματα 1833-35 και η εξυπηρέτηση του δανείου, που ήταν 2,7 εκατ. δρχ.
  Τελικά η καθαρή πρόσοδος, από το δάνειο, για την Ελλάδα ήταν 14,2%. Στο τέλος του 1859 η Ελλάδα έναντι του δανείου χρωστούσε υπερτριπλάσια των όσων λογιστικά είχε επωφεληθεί από το δάνειο, ενώ από το 1843 είχαμε τη δεύτερη χρεοκοπία.
  Α3. Τρικουπική περίοδος
  Κατά την περίοδο αυτή κυρίαρχος θα αναδυθεί ο έμπιστος των ανακτόρων Α. Συγγρός. Ηταν ο άνθρωπος που εξασφάλιζε στο Ελληνικό Δημόσιο δανειοδότες, στους οποίους συμμετείχε και ο ίδιος. Ήταν ο άνθρωπος που από τη δανειακή πρόσοδο εκτελούσε δημόσια έργα (Ισθμός Κορίνθου, σιδηρόδρομοι Λαυρίου, Θεσσαλίας κλπ.). Ηταν ο υπερεργολάβος με ό,τι αυτό σημαίνει.
  Από την άλλη πλευρά ο Χ. Τρικούπης θα αναδυθεί σε πρωταθλητή του εξωτερικού δανεισμού. Την περίοδο του ελληνικού βασιλείου 1832-1893 στον Τρικούπη χρεώνεται το 58,4% του εξωτερικού δανεισμού, με 450 εκ. γ.φ. Παρ'όλα αυτά το 1893 θα έχουμε την τρίτη χρεοκοπία.
  Τον αιώνα αυτόν μέχρι το 1897, ο συνολικός δανεισμός έφθασε στα 770 εκ. γ.φ., από τα οποία "στο χέρι πήρε" 389 εκ. γ.φ. ή το 50,5%. Μέχρι το 1993 είχε αποσβέσει 472 εκ., δηλαδή το 120% των όσων δανειακά εισέπραξε και πάλι χρωστούσε 631,4 εκ., δηλαδή το 82% των όσων είχε δανεισθεί. Την ίδια χρονιά τα ετήσια έσοδα του ελληνικού κράτους ήταν 64 εκ. φ. δηλαδή μόλις το 10% του εξωτερικού δημόσιου χρέους.
  Το 1898 η Ελλάδα θα τεθεί υπό τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο και ταυτόχρονα θα της παραχωρηθεί δάνειο 150 εκ. φ. Απ' αυτό το 62% καταβλήθηκε ως αποζημίωση της Οθ. Αυτοκρατορίας (παραχώρηση Θεσσαλίας, πόλεμος 1897), 15% χρησιμοποιήθηκε για κάλυψη των ελλειμμάτων, το 20% στο κυμαινόμενο χρέος και το 3% στα έξοδα έκδοσης.
  Β. 1900-1945
  Β1. 1902-1914
  Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και την υποχώρηση του κρατικού 12. Την ίδια αυτή εποχή η Αθήνα αντιμετωπίζει τον Μακεδονικό αγώνα και από το 1912 τους Βαλκανικούς.
  Μέχρι το 1909 συνεχίζεται η ανεπάρκεια διαχείρισης των δημοσιονομικών13. Οι αθηναϊκές συντεχνίες με ψήφισμα τους τον Δεκέμβριο του 1908 διεκήρυτταν ότι δεν δέχονται πια νέους φόρους "προς συντήρηση εν τη αρχή του εκάστοτε κόμματος"14, ενώ η εισαγγελία Θεσ/κης θα επέμβει για διασπάθιση του δημοσιου χρήματος κατά την εγκατάσταση των προσφύγων στη Μακεδονία 15.
  Την περίοδο αυτή συνομολογήθηκαν τέσσερα εξωτερικά δάνεια, συνολικά 521 εκ. φ. Τα δύο πρώτα (76 εκ. φ.) μέχρι το 1910 και το τέταρτο 335 εκ. φ. το 1914.
  Η δανειακή πρόσοδος χρησιμοποιήθηκε:
  - Υπέρ της εξυπηρέτησης των ήδη υπαρχόντων εξωτερικών δανείων.
  - Υπέρ της διεξαγωγής των Βαλκανικών πολέμων και
  - Στην ενσωμάτωση των νέων περιοχών που προέκυψαν μετά τους Βαλκανικούς.Με απλά λόγια τα νέα δάνεια ξεπλήρωναν τα παλιά.
  Β2. 1915-1923
  Η Ελλάδα του διχασμού εν μέσω του Α΄ΠΠ. Στη συνέχεια θα βιώσει τη Μικρασιατική καταστροφή και να βρεθεί με τους πρόσφυγες απ' αυτήν.
  Η οικονομική πορεία διαρθρώνεται από τις μεγάλες, έκτακτες πολεμικές δαπάνες (περίπου 6,2 δισ. δρχ.). Είναι περίοδος έξαρσης του εσωτερικού δανεισμού και σχεδόν έλλειψης εξωτερικού.
  Στον εξωτερικό δανεισμό υπάρχουν δύο μυστικά γερμανικά δάνεια, από 40 εκ. μάρκα έκαστο προς την κυβέρνηση Σκουλούδη το 1915 και 1916. Τα δάνεια κρατήθηκαν εντελώς μυστικά, ακόμα και από τη Βουλή και ουδαμού αναγραφόμενα. Η μυστικότητα αυτή θα αποτελέσει θέμα της ποινικής δικαιοσύνης το 1918. Στο ειδικό δικαστήριο ο Σκουλούδης θα υποστηρίξει ότι κρατήθηκε μυστικό για να μην εκλειφθεί ως ένδειξη γερμανοφιλίας.
  Τέλος υπήρξε ένα μικρό δάνειο καναδικό 8 εκ. δολ. Επίσης και ένα για την εξαγορά, από τη Γαλλία, της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσ/κης-Κων/λης, την οποία είχε καταλάβει ο ελληνικός στρατός το 1913.
  Β3. Μεσοπόλεμος 1924-1932
  Με τη Μικρασιατική καταστροφή ο ελληνισμός θα βρεθεί σε αμηχανία και σύγχυση. Από το 1924 μέχρι το 1928 ο κοινοβουλευτισμός θα βρεθεί σε οξύτατη κρίση, με 12 κυβερνήσεις, δηλαδή κάθε 4,5 μήνες και άλλη κυβέρνηση και με αποκορύφωμα το παγκαλικό "Θόδωρος κερνά και Θόδωρος πίνει". 16
  Ο Βενιζέλος θα επιστρέψει και θα κερδίσει τις εκλογές του 1928, με 223 έδρες από τις 250. Εχει επιστρέψει συμβιβαστικός για να γεφυρώσει το χάσμα του διχασμού και είχε στόχο τον αστικό εκσυγχρονισμό. Η τετραετία του θα είναι περίοδος κοινοβουλευτικής ομαλότητας.
  Τα επιτακτικότερα προβλήματα είναι το προσφυγικό και η σταθεροποίηση της δραχμής που η αξίας της είχε πέσει στο δέκατο πέμπτο της προπολεμικής. Η φορολογική επιβάρυνση παραμένει δυσβάστακτη. Σε σχέση με την προπολεμική έχει αυξηθεί κατά 37 φορές.
  Από το 1924 μέχρι το 1930 εισέρρευσαν στην Ελλάδα 1,16 δισ. χρυσά φράγκα, εκ των οποίων το 78% ήταν δάνεια.17
  Την περίοδο 1924-1931 συνομολογήθηκαν εννιά εξωτερικά δάνεια, συνολικά 992 εκ. φρ. ή 14,9 δισ. δρχ. 18 Τα δάνεια αυτά προήλθαν από την Αγγλία κατά 48%, τις ΗΠΑ κατά 31% και τα υπόλοιπα σε μονοψήφια ποσοστά από Βέλγιο, Σουηδία, Γαλλία, Ολλανδία, Ελβετία, Αίγυπτο και Ιταλία.
  Τα δάνεια χρησιμοποιήθηκαν για την αποκατάσταση των προσφύγων, την εξυπηρέτηση του εξωτερικού δανεισμού, τη σταθεροποίηση της δραχμής και παραγωγικά.Την ίδια περίοδο η εξυπηρέτηση του εξωτερικού δανεισμού απορροφούσε το 29% των τακτικών εσόδων.
  Συνολικά την περίοδο 1824-1932 είχαμε δανεισθεί από το εξωτερικό 2,2 δισ. χρ. φρ. Μέχρι το 1932 είχαμε αποσβέσει 2,38 δισ. χρ. φρ. δηλαδή 183 περισσότερα απ' όσα είχαμε δανεισθεί και πάλι χρωστούμε 2 δισ. χρ. ερ.
  Το 1932 είχαμε την τέταρτη πτώχευση.
  Μέχρι το 1945 δεν θα υπάρξει νέος εξωτερικός δανεισμός ενώ θα παγώσει, λόγω παγκόσμιας κρίσης, η εξυπηρέτηση των παλαιών.
  Γ. 1946-1966 Ανασυγκρότηση και ανάπτυξη
  Πρώτο μέλημα της χώρας η ανασυγκρότηση της από την κατοχική καταστροφή που είχε φθάσει 33 φορές το εθνικό εισόδημα του 1946.
  Το δεύτερο πρόβλημα ήταν ο εμφύλιος και το τρίτο οι υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες, οι μεγαλύτερες στη Δυτ. Ευρώπη 19 και που έφθαναν στο 27,5% των συνολικών εξόδων.
  Τα προβλήματα μέχρι το 1952-53 θα τα αντιμετωπίσουν συνολικά 18 κυβερνήσεις που θα προχωρήσουν σε οκτώ υποτιμήσεις. Κατά μέσο όρο κάθε 5,5 μήνες και άλλη κυβέρνηση και κάθε χρονιά και υποτίμηση.
  Το δημ. χρέος (στο εξής Δ.Χ.) συντίθεται από το προπολεμικό και το μεταπολεμικό. Το προπολεμικό, μέχρι το 1962 ήταν υπερτριπλάσιο του μεταπολεμικού. Στο προπολεμικό ΔΧ το 90% καταλάμβανε ο προπολεμικός εξωτερικός δανεισμός.
  Την περίοδο 1962-67 οι ελληνικές κυβερνήσεις θα διακανονίσουν το 97% του προπολεμικού εξωτερικού Δ.Χ., το οποίο μαζί με τους τόκους ανερχόταν στα 6,41 δισ. δρχ.
  Μέχρι το 1955 η Ελλάδα είχε συνάψει μόνο τρια εξωτερικά δάνεια, συνολικά 145 εκ. δολ. Στη συνέχεια θα συνάψει άλλα 28 εξωτερικά, συνολικά 406,4 εκ. δολ. Ο μετακατοχικός δανεισμός προήλθε κατά 58,4% από τις ΗΠΑ, κατά 19% από τη Δυτ. Γερμανία και κατά 14,36% από την Αγγλία. Τα υπόλοιπα από διεθνείς οργανισμούς.
  Για την εξυπηρέτηση του μετακατοχικού εξωτερικού δανεισμού η Ελλάδα κατέβαλε το 128% της δανειακής προσόδου που λογιστικά είχε πάρει!
  Δ. Δικτατορία, 1967-1974
  Περίοδος υπέρογκου εσωτερικού δανεισμού, ο οποίος και τετραπλασιάσθηκε. Αντίθετα ο εξωτερικός δανεισμός σημειώνει μικρή αύξηση.
  Συνολικά 19 εξωτερικά δάνεια, μόλις στο 6,4% του νέου Δ.Χ. εξ αυτών το 92,2% ήταν σε δολ., ενώ η αγγλική λίρα απουσίαζε.
  Την περίοδο αυτή εμφανίζονται τα δάνεια σε συνάλλαγμα.
  Πρόκειται για δάνεια εργοληπτικών εταιρειών, τα οποία έπαιρναν από το εξωτερικό, υπό την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Στη συνέχεια τα παραχωρούσαν στο Ελληνικό Δημόσιο προς εκτέλεση δημοσιων εργων, με ανάδοχους τις εν λόγω εταιρείες. Συνολικά συνομολογήθηκαν 59 τέτοια δάνεια. Προφανώς το Ελληνικό Δημόσιο δεν είναι ο δανειολήπτης, έτσι δεν θεωρείται εξωτερικός δανεισμός. Στο νέο Δ.Χ. ο δανεισμός σε συνάλλαγμα αντιπροσώπευε το 23,6%.
  Ε. Μεταπολίτευση 1975-1981
  Το προπολεμικό εξωτερικό Δ.Χ., λόγω του διακανονισμού 1962-67 βαίνει συνεχώς μειούμενο. Από το 4% του συνολικού Δ.Χ. το 1974 θα πέσει το 1981 στο 0,6%.
  Ο μεταπολεμικός εξωτερικός, κατά μέσο όρο, στο 3,9% των τακτικών εσόδων.
  Συνολικά έχουμε 24 εξωτερικά δάνεια. Τρια από την γαλλική κυβέρνηση και τα υπόλοιπα απο διεθνείς οργανισμούς και τράπεζες. Κυριαρχία του δολαρίου και απουσία της αγγλικής λίρας.
  Η επιδείνωση του Δ.Χ. προέρχεται από την αύξηση του εσωτερικού δανεισμού.
  Στ. 1981-1989
  Μετά το 1974 ο δημόσιος τομέας διευρύνεται εντυπωσιακά.
  Μεταξύ 1978-87 οι απασχολούμενοι στην κεντρική διοίκηση -ΔΕΚΟ από 300.000 θα αυξηθούν σε 460.000. Μαζί δε με τις δημόσιες τράπεζες, προβληματικές και τις ελεγχόμενες από το Δημόσιο επιχειρήσεις θα φθάσουν τις 640.000.
  Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Οικονομικών και εισηγητικές εκθέσεις επί του προϋπολογισμού, τα ελλείμματα του ευρύτερα δημόσιου τομέα, από το 13,4% επί του ΑΕΠ το 1981 θα φθάσουν το 1989 στο 26,1%. Τα ελλείμματα θα καλυφθούν κατά 106% από τον δανεισμό.
  Το 1985 η Ελλάδα ήταν παγκόσμια πρώτη στο κατά κεφαλήν Δ.Χ. Το Δ.Χ. είχε αρχίσει να προσδιορίζει την ύπαρξη της οικονομίας και όχι την ανάπτυξή της.
  Το διάστημα 1982-89, κατά μέσο όρο, η συνολική εξυπηρέτηση του Δ.Χ. κάλυψε το 33,61% των τακτικών εσόδων της ίδιας περιόδου. Μεταξύ το 1975-87 συνομολογήθηκαν 18,4 δισ. δολ. εξωτερικών δανείων, εκ των οποίων το 81% διετέθει για την εξυπηρέτηση των δανείων.
  Η προσφυγή στον εξωτερικό δανεισμό έγινε για έργα συγκοινωνιακής, αγροτικής και αστικής υποδομής. Ένα, το 1982, για την αποκατάσταση των ζημιών από τους σεισμούς στην Καλαμάτα το 1981 και ένα για την υποστήριξη του ισοζυγίου πληρωμών.
  Προφανώς μετά το 1824 ο εξωτερικός δανεισμός είχε γίνει έσοδο τακτικό και έξοδο υπέρβαρο.
  Ζ. 1974-2008
  α. εξωτερικό Δ.Χ
  1990 2.452,4 δισ. δρχ.
  1993 5.236,8 δισ. δρχ.
  2004 2.503 εκ. ευρώ
  2008 1.632 εκ. ευρώ
  β. Δ.Σ. ποσοστό του ΑΕΠ
  1974 22,5% του ΑΕΠ
  1981 31,2% του ΑΕΠ
  1987 56,1% του ΑΕΠ
  1990 80,7% του ΑΕΠ
  1993 111,6% του ΑΕΠ
  2004 108,5% του ΑΕΠ
  2008 97,16% του ΑΕΠ

  Πηγές: Απολογισμοί ελληνικού κράτους, Στατιστικά Δελτία Τράπεζας της Ελλάδος

 4. sawas avatar
  sawas 06/12/2010 15:04:40

  O κ. Παπαθανασίου ειδε την ταινια Look Who's Talking ?????

 5. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 06/12/2010 15:10:23

  Ρεεεεε, ο Παπαθανασίου ρε! Ο Υπουργός Οικονομικών του Καραμανλή ρε! Πού ήσουνα όλον αυτόν τον καιρό ρε Παπαθανασίου, ΕΣΥ, που ήξερες όλα αυτά τα στοιχεία να τα τρίψεις στη μούρη του ΓΑΠ και του Παπακ και μας άφηνες ΜΟΝΟΥΣ μερικούς γενναίους εδώ στο διαδίκτυο και από τη ΝΔ μόνον ο Σαμαράς και ο Κεφαλογιάννης χωρίς επαρκή τεκμηρίωση από ΕΣΕΝΑ που είχες όλα τα νούμερα, τα στοιχεία και την τεχνογνωσία στη διάθεσή σου και μπορούσες να κάνεις ΣΚΟΝΗ την προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή;

  Τώρα, αφού επιτεύχθηκε το πολιτικό αποτέλεσμα που τόσο επίμονα επιδίωξε το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή της εκλογής του, να φορτώσουν δηλαδή σε ΕΣΕΝΑ τον ίδιο και τον πρωθυπουργό σου την καταστροφή που οι ίδιοι φέρνουν, έρχεσαι και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ βγάζεις κάποια στοιχεία στη φόρα. Το ΕΛΑΧΙΣΤΟ που έπρεπε να κάνεις από την πρώτη στιγμή.

  Κάλλιο αργά, παρά ποτέ, θα μου πεις, Παπαθανασίου.

  Όμως δεν μπορώ να μην είμαι εξοργισμένος μαζί σου σε σημείο να θέλω να σε βρίσω δημόσια για την ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΗ μέχρι σήμερα ολιγωρία σου...

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Επώνυμος 06/12/2010 15:17:03

   Αντε να συμφωνησω και εγω μια φορα μαζι σου με μια παραλειψη ομως : ο Παπαθανασιου ειχε και προισταμενο που αυτος κι αν εχει πιει το αμιλητο νερο.

  • tiramola avatar
   tiramola @ Επώνυμος 06/12/2010 15:22:29

   Κάλλιο αργά, παρά ποτέ?
   Καλά, ας μην ερχόταν η εξεταστική και θα σου έλεγα αν άνοιγε το στοματάκι του.
   Τώρα βρήκε τα "στοιχεία" , τα μάζευε ένα χρόνο...

   • Orestios avatar
    Orestios @ tiramola 06/12/2010 15:23:32

    Και ο Άγιος φοβέρα θέλει.
    Το ΠΑΣΟΚ τί λέει γι' αυτά όμως?
    Τί μαμουτιές κάνει?

    • tiramola avatar
     tiramola @ Orestios 06/12/2010 15:27:04

     Κοίταξε μη σκας κιόλας.
     Αφού ότι και να πει το ΠΑΣΟΚ, για σένα μόνο η αλήθεια του Παπαθανασίου μετράει.

     • Orestios avatar
      Orestios @ tiramola 06/12/2010 15:28:21

      Λέει αλήθειες το ΠΑΣΟΚ?
      Τί μου λες!
      Από πότε?

   • loretta avatar
    loretta @ tiramola 06/12/2010 15:28:55

    ....δυστηχως για μας ευτηχως για σας τιραμολα...που δεν παμε στην εποχη του μεγαλου πολιτικου Α.Παπανδρεου και ακομα μεγαλυτερου Τσοβολα δωστα ολα..!!

    .....η οικονομια της ελλαδος δεν γεννηθηκε επι Κωστα Καραμανλη του νεοτερου... ουτε τα πακετα της ευρωπαικης ενωσης φαγωθηκαν απο αυτον...ΕΛΕΟΣ

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ tiramola 06/12/2010 15:30:35

    Ψηλέ, τι έχεις να πεις για τα κατ' εσέ "στοιχεία" του Παπαθανασίου; Τι από αυτά που λέει δεν είναι έτσι;

    • Ο Απο Μηχανης Φτωχος avatar
     Ο Απο Μηχανης Φτωχος @ Επώνυμος 07/12/2010 02:37:26

     Καταλαβαίνω την αγανάκτηση του Επώνυμου, μιας και τάσσομαι κι εγώ με την πλευρά των "ανυπόμονων" . Αυτών που θέλουν περισσότερη, γρηγορότερη και αποφασιστικοτερη αντίδραση απ την αντιπολίτευση.
     Όμως.
     Ο πρώην υπουργός σήμερα ήταν καλός κι ομολογώ πως δεν του το 'χα. Καλεσμένος 2 δημοσιογράφων που ήταν χειρότεροι από τους γαύρους που συνήθως σπικάρουν τα ματς του Ολυμπιακού, τα πήγε τόσο καλά που στο τέλος οι οικοδεσπότες εκνευρίστηκαν. Χαλαρός, χαμογελαστός και φιλικός, απέναντι στην ορισμένες φορές προσβλητική (και πάντως για τη νοημοσύνη) φιλοξενία, δεν άφησε τίποτα να πέσει κάτω, απαντώντας αναλυτικά, τεκμηριομένα και εν τέλει πειστικά. Η δημοσιοποίηση επίσης συγκεντρωτικά όλων των στοιχείων είναι θετική κίνηση. Οι πληροφορίες υπήρχαν πάντα και είχαν ειπωθεί, αλλά κάθε προσπάθεια ανάδειξης των πραγματικών δεδομένων ειναι θετική. (btw που το βρίσκουμε το βιβλιαράκι? πως μπορώ να το προμηθευτώ?)
     Τώρα αν είναι ανεπαρκείς και αργοπορημένες αυτές οι αντιδράσεις στην επικοινωνιακή λαίλαπα που ζούμε? Εύκολο να συμφωνήσω.
     Βλέποντας όμως το εχθρικό περιβάλλον και τις αντίξοες συνθήκες καθε φορά που κάποιος προσπαθεί να αρθρώσει με στοιχεία κάποιες αλήθειες (και οχι "την αλήθεια") νοιώθω πως πρέπει να στηρίξω και να επικροτήσω.
     Και να παροτρύνω:
     Να βγούνε όλοι. Με κάθε και σε κάθε μέσο. Παλιοί και νέοι. Οι έχοντες φιλοδοξία αλλά και οι έχοντες ιστορία. Πρωτοκλασάτοι και μικρομεσαίοι. Να δαδηλώνουν ακούραστα ξανά και ξανά τις αλήθειες. The facts.
     Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

 6. Orestios avatar
  Orestios 06/12/2010 15:11:01

  LSE statistics

 7. loretta avatar
  loretta 06/12/2010 15:20:51

  επι της ουσιας το ΠΑΣΟΚ ΄παλι δεν απανταει....γιατι αραγες???

 8. Zio avatar
  Zio 06/12/2010 15:23:20

  Όταν έχουμε τον Καλύτερο τον 8ο, μαζί με τον Στοχαστή τον 79ο δεν πρέπει να φοβόμαστε τίποτα!

  http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=94182

 9. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 06/12/2010 15:30:04

  χάζευα ενδεικτικά στοιχεία στην ιστοσελίδα της eurostat. σα γενική παρατήρηση, σε όλες τις κατηγορίες τα στοιχεία από 2004-2009 θεωρούνται μη τελικά.
  δίνω ένα λινκ που αφορά εισαγωγές-εξαγωγές.

  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/refreshTableAction.do?tab=table&plugin=1&pcode=tec00110&language=de

 10. Enzo avatar
  Enzo 06/12/2010 15:37:55

  οποτε και οτι θυμαται ο καθενας εδω στην Ελλαδα παιδια.
  που ειχε χαθει τοσο καιρο αυτος?

 11. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 06/12/2010 15:52:51

  Δείτε αυτό: http://www.minfin.gr/content-api/f/binaryChannel/minfin/datastore/5d/55/fe/5d55fead4a207ad62d2453b30a36f270d9c9895b/application/pdf/Budget+seven+months.pdf

  και λύστε μου την απορία! αν το ποσοστό των πρωτογενών δαπανών κι ότι αυτές περιλαμβάνουν ως προς το σύνολο των δαπανών της κεντρικής κυβέρνησης δεν έχει μεταβληθεί σε σχέση με το 2007 http://www3.mnec.gr/flor_pr_poreia.aspx

  γιατί μας έχουν πρήξει ότι δε θα μπορούν να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις;!

  μπορεί και να μην το κατάλαβα σωστά, δεν είμαι οικονομολόγος

 12. SAVVAS avatar
  SAVVAS 06/12/2010 18:54:33

  Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ!!! ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΣΤΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ. ΜΗΠΩΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΩΡΙΜΟΥ ΦΡΟΥΤΟΥ? ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΟΙ. ΟΙ ΠΑΣΟΚΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΣΑ. ΕΚΜΕΤΑΛΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ.

 13. τακις avatar
  τακις 06/12/2010 21:38:14

  Βρε καλωστονε,που ησουν μωρε εμπορα παπαθανασιου?Πηρες αδεια να μιλησεις?Που ησουν κρυμμενος στη οδο Βυσσης.Μα δεν ντρεπεσαι να μιλας και να λες ποιος φταιει για τα χαλια μας.Που ξερεις εσυ απο διεθνη οικονομικη λογιστικη και εκφερεις αποψα.Κρατα την για τον εαυτο σου.

 14. Apollonios avatar
  Apollonios 06/12/2010 23:28:32

  Πολύ θα με ενδιέφερε να δω μία ανάλυση για την περίοδο 2004-2009, ως προς το τι ποσά δανεισθήκαμε κάθε χρόνο και τι ποσά πληρώσαμε για εξυπηρέτηση προηγούμενων δανείων τα ίδια χρόνια. Δηλαδή, σε τι ποσοστό δανειζόμασταν για να εξυπηρετήσουμε τα χρέη του ΠΑΣΟΚ. Τώρα που ξύπνησε ο Παπαθανασίου ίσως ξυπνήσει και κανένας ακόμη απο τη ΝΔ και μας διαφωτίσει...

 15. kpapa avatar
  kpapa 07/12/2010 00:24:15

  Το¨"δεν δικαιούται για να ομιλεί" μας τό 'παν κι άλλοι "δημοκράτες" συγχωρεμένοι τώρα. Έχει κανένας να κάνει κριτική επί της ουσίας και επί των ποσών που αναφέρονται ή πετάμε την μπάλα στην εξέδρα. Γιατί απάντηση από το ΠΑΣΟΚ δεν άκουσα παρά μόνο λοιδορείες.

 16. Johnys avatar
  Johnys 07/12/2010 07:37:20

  Παπαθανασίου! Στους φακέλλους του Παπαχελά. Αξιοθρήνητος. "Το λάθος μου ήταν που δεν ήμουν περισσότερο φωνακλάς!" : Εγκληματικά ανεύθυνος. Ασε που φωνάζει σαν να τον σφάζουν! Φαντάζομαι πως θα τσιρίζει οταν θα σέρνεται στο δικαστήριο!

 17. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 07/12/2010 08:55:50

  δεν ξερω τι λετε, αλλα εμενα μου αρεσε ο Παπαθανασιου χτες, παρα τις προβοκατορικες ερωτησεις των φωστηρων της δημοσιογραφιας.
  Οταν παρουσιαζε στοιχεια πχ Νοσοκομεια και Χρεη και πως οι ΠΑΣΟΚΟΙ τα περασαν στο χρεος χωρις ελεγχο/αποδοχη/διαπραγματευση!!! και αυξησαν στο ετσι χαλαρα τα νουμερα... τον εκοψαν 2 φορες και του πεταξαων τη μπαλλα στις καμερες!!

  θελω να ξερω εαν οταν φυγει το ΠΑΣΟΚ κακην κακως, θα καλεσουν τον Παπακωνσταντινου και εαν θα του φερθουν αναλογα !!!

  Γιατι δεν οργανωνουν ενα ντιμπειτ Παπαθανασιου - Παπακωνσταντινου νε γελασουμε με τοn φλωρο/γλειφτη/προδοτη?

  ΠΠ

 18. Apollonios avatar
  Apollonios 07/12/2010 15:47:56

  Εδώ το έντυπο του Παπαθανασίου σε pdf (από την Ελευθεροτυπία):
  http://s.enet.gr/resources/article-files/papathanasiou.pdf

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.