Η κρυμμένη βόμβα του ασφαλιστικού
23/06/2014 07:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κρυμμένη βόμβα του ασφαλιστικού

Το μέλλον φαντάζει άδηλο για εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, συνταξιούχους και εργαζόμενους. Όλοι ετοιμάζονται να κάνουν… παροχές, αλλά για την πραγματική βόμβα κανείς δε μιλά.

Μια βόμβα στην καρδιά της ελληνικής κοινωνίας κρύβεται επιμελώς τα τελευταία χρόνια από την πολιτική ηγεσία. Είναι η βόμβα του ασφαλιστικού, η βόμβα των συντάξεων και κατά πόσο το κράτος θα μπορεί να διασφαλίζει την απρόσκοπτη καταβολή τους.

Θα έχει άραγε το ελληνικό κράτος χρήματα για να πληρώσει τις συντάξεις τα επόμενα χρόνια; Και ποιο θα είναι το ύψος αυτών των συντάξεων; Θα είναι ποσά που θα οδηγήσουν στην φτωχοποίηση ενός μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας και μάλιστα εξαιρετικά ευάλωτου λόγου της περασμένης ηλικίας του;

Εν τέλει οι γενιές που εργάζονται σήμερα θα πάρουν ποτέ συντάξεις ανάλογες με τις εισφορές που δίνουν ή θα καταρρεύσει όλο το σύστημα;

Ένα μόνο στοιχείο είναι ενδεικτικό της κατάστασης. Την τελευταία 6ετία έχουν συνταξιοδοτηθεί 600.000 εργαζόμενοι, δηλαδή 100.000 κατά μέσο όρο το χρόνο. Τα προηγούμενα της κρίσης χρόνια ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνούσε τις 40.000 ενώ υπήρχε μεγάλος αριθμός που έμπαινε στην αγορά εργασίας. Ενώ σήμερα με την τεράστια ανεργία η αναλογία εργαζόμενων – συνταξιούχων είναι σχεδόν 2 προς 1. Δηλαδή 2 εργαζόμενοι συντηρούν έναν συνταξιούχο.

Τα Ταμεία καταρρέουν και σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία έχασαν πάνω από 30 δις ευρώ τα τελευταία χρόνια. ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ βρίσκονται στο κόκκινο παρά τις όποιες παρεμβάσεις έγιναν τα τελευταία χρόνια, παρεμβάσεις που είχαν να κάνουν μόνο με περικοπές.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, με βάση και τις μνημονιακές υποχρεώσεις η χρηματοδότηση από τα δημόσια ταμεία θα μειώνεται συνεχώς. Το 2011 δόθηκαν 21 δις ευρώ, το 2012 δόθηκαν 15 δις ευρώ και πλέον έχει πέσει στα 8,6 δις ευρώ.

Σύμφωνα με τις μελέτες, λόγω της αύξησης των συνταξιοδοτήσεων, το 2016 θα απαιτηθούν πρόσθετοι πόροι ύψους 900 εκατ. ευρώ. Το 2017 θα απαιτηθούν τουλάχιστον 1,88 δισ. ευρώ, περισσότερα από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού. Το 2018 το ποσό ανέρχεται σε 2,15 δισ., το 2019 αυξάνεται σε 2,40 δισ. ενώ σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις το 2020 θα απαιτηθούν τουλάχιστον 2,67 δισ. ευρώ.

Και τα ποσά είναι αυτά μόνον εφόσον τα ταμεία έχουν 100% εισπραξιμότητας όταν στον ΟΑΕΕ εισπράττουν μόνο το 50% των εισφορών. Γενικώς, ένα απόλυτο μπάχαλο, ένα χάος που χειροτερεύει αλλά και που ποτέ δεν ακούμε γι’ αυτό στην μόνιμη προεκλογική περίοδο που βρίσκεται η Ελλάδα.

Τι θα γίνει επομένως; Θα καταρρεύσει κάποια στιγμή το σύστημα; Δεν θα πληρώνονται οι συντάξεις του κόσμου; Θα δημιουργηθεί ιδιωτικό σύστημα ασφάλισης; Αλλά κι αυτό να γίνει ποιος θα το χρηματοδοτήσει αρχικά για να πληρώνει τις συντάξεις;

Όπως και να ’χει το φθινόπωρο η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να ξαναφέρει το ασφαλιστικό στην επικαιρότητα. Από την 1η Ιανουαρίου 2015 άλλωστε θα υπάρχει η συνεισφορά του κράτους στα 360 ευρώ και στη συνέχεια το υπόλοιπο ποσό θα υπολογίζεται με βάση τις εισφορές σε όλο τον εργασιακό βίο. Θα υπάρχει δηλαδή ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη και τα άλλα θα βγαίνουν με βάση τα ένσημα που έχει κολλήσει κάποιος και τις κρατήσεις που του έχουν γίνει.

Αν όμως είναι εξασφαλισμένα τα 360 ευρώ, τα υπόλοιπα δεν είναι σε καμιά περίπτωση και θα βαίνουν συνεχώς μειούμενα αφού τα ταμεία δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν.

Το μέλλον φαντάζει άδηλο για εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, συνταξιούχους και εργαζόμενους, αλλά κανείς δε μιλά γι’ αυτά. Όλοι ετοιμάζονται να κάνουν… παροχές, να μην απολύσουν κανέναν, να μειώσουν τους φόρους και να κάνουν όλα εκείνα τα ψηφοθηρικά μέτρα που πάντα έχουν στις τσέπες τους οι λαϊκιστές για να ξεγελούν τον κόσμο. Για την πραγματική βόμβα κανείς δε μιλά.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 23/06/2014 08:47:11

  "Όλοι ετοιμάζονται να κάνουν… παροχές, να μην απολύσουν κανέναν, να μειώσουν τους φόρους και να κάνουν όλα εκείνα τα ψηφοθηρικά μέτρα που πάντα έχουν στις τσέπες τους οι λαϊκιστές" Ενώ με την άυξηση των φόρων, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, το κούρεμα των ταμείων, με ότι τέλος πάντων συνιστά "υπεύθυνη" πολιτική, τα πήγαμε τέλεια! Και τέλος πάντων έχουν περάσει πολλά, πάρα πολλά, χρόνια "υπεύθυνης" πολιτικής. Θέλετε κι άλλο; Και το κακό με την υπεύθηνη πολιτική είναι ότι δημιουργεί την ανάγκη για ακόμη περισσότερη υπεύθυνη πολιτική αφού καταστρέφει την χώρα με απίστευτη ταχύτητα. Πχ αυξάνουμε φόρους. Συνεπώς τα προιόντα και οι υπηρεσίες των επιχειρήσεών μας καθίστανται ακριβότερες και μη ανταγωνσιστικές. Συνεπώς κλείνουν κι αφήνουν ανεργους. Συνεπώς λιγότεοι συντηρούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Συνεπώς χρειαζόμαστε περισσότερους φόρους να στηρίζουμε τα ταμεία..

 2. George N avatar
  George N 23/06/2014 10:08:57

  Ουσιαστικά το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ του να σταματήσει να δίνει συντάξεις γήρατος σε 40αρηδες & 50άρηδες! και να μειώσει τις εισφορές συνδέοντάς τις 100% με την μελλοντική πλήρη σύνταξη στα 67 ή την μειωμένη στα 62 ώστε να υπάρχει κίνητρο να είναι κάποιος μέσα στο σύστημα ή να το αφήσει να καταρρεύσει δίνοντας μετά φιλοδωρήματα στους συνταξιούχους από τον προυπολογισμό. Κρίνοντας από τις αντιδράσεις της πολιτικής ελίτ όταν ήταν υπό κατάρρευση η πίστη της χώρα στις αγορές το αναμενόμενο στην κατάρρευση της πίστης στο ασφαλιστικό σύστημα τώρα είναι Α. διαβεβαίωση ότι είναι βιώσιμο και Β. επίσκεψη στο Καστελόριζο αμέσως μετά.

 3. Παναγιώτης Ν. avatar
  Παναγιώτης Ν. 23/06/2014 10:32:33

  Το ασφαλιστικό καταρρέει για τρεις λόγους: -Ανεργία -Εισφοροδιαφυγή και Γραφειοκρατία -Δημογραφικό Όταν δε, μιλάμε για κοινωνικές μεταβιβάσεις, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ , αυτές ήταν κάτω από το μ.ο. των χωρών του. Άρα δεν είναι ζήτημα δαπανών αλλά εσόδων.

 4. takis 400 avatar
  takis 400 23/06/2014 15:01:41

  για εκεινο το psi δεν ακουω κουβεντα ομως,το οποιο ειναι η πραγματικη πηγη του κακου,να ξερετε οτι αυτοι που το υπεγραψαν σε οποιαδηποτε σοβαρη χωρα θα ειχαν βρεθει ενωπιον του εισαγγελεα για εθνικη προδοσια

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ takis 400 23/06/2014 18:45:38

   Πεστα βρε Τακη γιατι θα τρελαθουμε με τις επιλεκτικες κριτικες. Και τα λεφτα των Ταμειων που τα τζογαρισαν... Μια απ τα ιδια και για τον καροτακια που επειδη ειναι αριστερος πεσαν ολοι οι δικοι του να δικαιολογησουν τα αδικαιολογητα. Η αιτια ολων των εμφυλιων ειναι παντα η μερικη συσκοτιση του μυαλου-καθολου ασχετο-.

 5. NikosP avatar
  NikosP 23/06/2014 17:59:59

  η ακρίβεια ειναι η κρυμμένη βόμβα όχι το ασφαλιστικό. Τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων εχουν επιστρέψει στο 2000 οταν οι τιμές ειναι τρεις φορές μεγαλύτερες. Τι να θυμηθεί κανείς , το μπουκάλι νερό, το σουβλάκι, τον φραπέ, τη βενζίνη, τα πορτοκάλια, τις σαρδέλες, τα μαρουλια; Ολα πριν το ευρω είχαν κάτω απο το μισό η ακόμα και το ενα τρίτο.

 6. ΥΠΟΨΙΑ avatar
  ΥΠΟΨΙΑ 23/06/2014 18:17:37

  Υπάρχει και η αντίθετη αναγνωση του συγκεκριμένου άρθρου, σύμφωνα με την οποία παρά το αίμα των Ελλήνων που χύνεται καθημερινά λόγω των μνημονίων, τα πάντα βρίσκονται στον αέρα. Το χρέος αντί να μειώνεται αυξάνεται, οι συντάξεις αντί να είναι εγγυημένες, συρρικνούνται συνεχώς και τίθεται εν αμφιβόλω ακόμα και η ίδια η καταβολή τους. Δεν μπορεί να φταίει η αντιπολίτευση γι΄αυτό, κάτι άλλο φταίει

 7. panas avatar
  panas 24/06/2014 00:23:46

  Υπεύθυνοι πολιτικοί και τεχνοκράτες ασχολούνται με αυτά τα θέματα και τα λύνουν καθημερινά προς όφελος του μέσου Έλληνα φορολογούμενου πολίτη. Επιπλέον η αντιπολίτευση έχει επεξεργαστεί όλα τα στοιχεία και έχει έτοιμες εναλλακτικές λύσεις για την περίπτωση που υπάρξουν μικρές αποκλίσεις που θα εξοργίσουν τον έλληνα ψηφοφόρο. Δε σας καταλαβαίνω. Γιατι αυτή η ανησυχία... :)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.