#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/11/2011 14:53
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κρίση χτυπά την καρδιά της ευρωζώνης


Νέο ιστορικό υψηλό καταγράφουν την Πέμπτη τα spreads Γαλλίας και Ισπανίας, συνεχίζοντας τις ανοδικές τάσεις των τελευταίων ημερών, ένδειξη ότι η κρίση χρέους εξαπλώνεται πλέον και προς τον «πυρήνα» της ευρωζώνης. Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ παρενέβη στην αγορά ομολόγων Ισπανίας την Πέμπτη αμέσως μετά τη δημοπρασία, σύμφωνα με trader της αγοράς ομολόγων με γνώση των συναλλαγών, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Το premium που απαιτούν οι επενδυτές τη διακράτηση των δεκαετών γαλλικών ομολόγων έναντι του γερμανικού bund ενισχύεται στις 197 μ.β., καταγράφοντας νέο ρεκόρ από την είσοδο της χώρας στη ζώνη του ευρώ. Την ίδια ώρα, σε ιστορικό υψηλό ανέρχεται σήμερα και το ισπανικό spread μια ανάσα πριν τις 500 μ.β. στις 496 μ.β. (+33,69 μ.β.).  Παράλληλα, υπό πίεση βρίσκονται και τα spreads της υπόλοιπης ευρωπεριφέρειας με το ιταλικό να διαμορφώνεται ξανά πάνω από τις 500 μ.β. στις 537 μ.β. (+18,83 μ.β.). Το ελληνικό spread διευρύνεται και 25,87 μ.β. την Πέμπτη στις 2.709 μ.β. Τα spreads Ιρλανδίας και Πορτογαλίας διαμορφώνονται στις 643 (+0,04 μ.β.) μ.β. και 952 μ.β. (+0,18 μ.β.), αντίστοιχα.
Η Ευρώπη έχει περιθώριο ημερών να δράσει προκειμένου να αποφύγει μια χρεοκοπία σε χώρα-μέλος της ευρωζώνης, δήλωσε στο Bloomberg ο chief economist της Citigroup, Willem Buiter. «Ο χρόνος τελειώνει γρήγορα», δήλωσε ο κ. Buiter. «Νομίζω ότι έχουμε ίσως μερικούς μήνες –μπορεί να είναι εβδομάδες, μπορεί να είναι μέρες- πριν υπάρξει πραγματικός κίνδυνος χρεοκοπίας χώρας όπως η Ισπανία ή η Ιταλία, κάτι που θα αποτελούσε μια οικονομική καταστροφή που θα παρέσερνε το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και την Βόρεια Αμερική. Γι’ αυτό πρέπει να δράσουν τώρα». Ο ίδιος εκτίμησε πως αν δεν υπάρξει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, «αυτό θα είναι το τέλος της ευρωζώνης».
Σε «καλό» αλλά όχι «ευθύ» δρόμο βλέπει την Ελλάδα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ χαρακτηρίζει «καταστροφικό σενάριο» το ενδεχόμενο εξόδου της Αθήνας από την ΟΝΕ, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.  Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο, φέρεται να δήλωσε ο Zαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα General Anzeiger της Βόννης. Και αυτό γιατί σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα επέστρεφε σε μια δραχμή υποτιμημένη κατά 60%, ενώ τα χρέη της θα εξακολουθούσαν να είναι σε ευρώ. Υπό την έννοια αυτή, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, το ερώτημα της εξόδου της Αθήνας από την ευρωζώνη είναι «θεωρητικό». Πρόσθεσε επίσης ότι η Αθήνα βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά την δημοσιονομική της σταθεροποίηση, αλλά, διευκρίνισε: "δεν θα χαρακτήριζα αυτόν το δρόμο τόσο ευθύ ώστε να μας επέτρεπε να δούμε φως στο τούνελ".
«Η κρίση δεν έχει τελειώσει, αλλά μπαίνει σε νέα φάση» υποστηρίζει η Angela Merkel επιμένοντας ότι η λύση θα πρέπει να είναι πολιτική και να μην στηρίζεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως «ακόμη και εάν η ΕΚΤ αναλάβει το ρόλο του ύστατου δανειστή η κρίση στην ευρωζώνη δεν θα λυθεί άμεσα η κρίση». «Μόνο πολιτικές λύσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση της ευρωζώνης» υποστήριξε η Γερμανίδα καγκελάριος τονίζοντας πως: «Οι πολιτικοί κάνουν λάθος εάν πιστεύουν ότι η ΕΚΤ μπορεί να λύσει την κρίση». Ως προς το τι μέλλει γενέσθαι, η κα Merkel επανέλαβε την θέση της για μεγαλύτερη ενοποίηση. «Οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να είναι προετοιμασμένες για περισσότερη ενοποίηση στην πολιτική προϋπολογισμού στην Ευρώπη» δήλωσε συγκεκριμένα.

Η κρίση χρέους της ευρωζώνης πλήττει πλέον και την πραγματική οικονομία, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών καλώντας άπαντες σε επαγρύπνηση ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος μετάδοσης. Μιλώντας σε συνέδριο για τον ασφαλιστικό κλάδο στο Βερολίνο ο Wolfgang Schaeuble δήλωσε πως είναι σαφές ότι η κρίση χρέους εντείνει την αβεβαιότητα για τους επενδυτές, συμπληρώνοντας όμως, πως για ορισμένες χώρες η ενίσχυση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα είναι υπερβολική και αδικαιολόγητη. Κατά τον κ. Schaeuble, προτεραιότητα είναι να προασπιστούν οι τράπεζες από την κρίση χρέους, αλλά και να ανακοπεί ο κίνδυνος μετάδοσης και στον ασφαλιστικό κλάδο.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.