#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/07/2011 16:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κρίση θα τελειώσει μόνο με παγκόσμια οικονομική κατάρρευσηΑνέκαθεν υπήρχαν κράτη που είχαν προβλήματα  με τα χρέη τους, αλλά αυτό που ζούμε σήμερα είναι η πρώτη πραγματικά παγκόσμια κρίση χρέους.

Δεν υπάρχει καμιά ανάλογη περίπτωση στο παρελθόν, που σχεδόν όλες οι χώρε του πλανήτη να πνίγονται συγχρόνως στα χρέη.

Η σημερινή κρίση δεν πρόκειται να τελειώσει αν δεν υπάρξει μια παγκόσμια οικονομική κατάρρευση. Δεν υπάρχει κάποια ελπίδα για μια οργανωμένη διέξοδο από το σημερινό οικονομικό χάλι.

Αυτή τη στιγμή, η ΕΕ και το ΔΝΤ δανειοδοτούν εκτάκτως την Ελλάδα, την Ιρλανδία, και την Πορτογαλία, αλλά το μόνο που θα καταφέρουν είναι τις δώσουν λίγους μήνες παράταση.

Η δανειοδότηση των υπερχρεωμένων χωρών, απλά αναβάλλει το μοιραίο χωρίς να προσφέρει λύση. Παράλληλα, δεκάδες άλλες χώρες πλησιάζουν κι αυτές στην ώρα του λογαριασμού.

Όλες οι οικονομικές διασώσεις για τις οποίες ακούμε δεξιά και αριστερά, απλά καθυστερούν το τέλος. Η αλήθεια είναι πως μόλις σταματήσει η έκτακτη βοήθεια προς την Ελλάδα, αυτή θα χρεοκοπήσει. Η μοίρα της είναι προδιαγεγραμμένη. Το παιχνίδι τελείωσε για αυτήν. Έχει ήδη ψηθεί.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των Ελλήνων είναι ότι επειδή ανήκουν στην ευρωζώνη δεν μπορούν να τυπώσουν δικό τους χρήμα. Και αν η Ελλάδα δεν μπορεί να βρει λεφτά στο εσωτερικό της, τότε αναγκάζεται να στραφεί σε εξωτερική βοήθεια.

Δυστυχώς, τα χρέη της είναι πλέον τόσο δυσθεώρητα που είναι αδύνατο να τα εξυπηρετήσει. Προβλέπεται, ότι στο τέλος του χρόνου, το δημόσιο χρέος της θα είναι 166% του ΑΕΠ της.

Η οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη. Αν συνεχίσει να ανήκει το ευρώ, θα γονατίσει. Αν φύγει από το ευρώ, θα καταρρεύσει. Και όταν η ΕΕ αποφασίσει ότι είναι μάταιο πλέον να την βοηθάει, τότε  θα σημάνει και το τέλος της.

Σήμερα, ελάχιστοι είναι αυτοί που ενδιαφέρονται να δανείσουν στην Ελλάδα. Τα περισσότερα κράτη του κόσμου συνεχίζουν να λειτουργούν,  επειδή απλά μπορούν και δανείζονται με χαμηλά επιτόκια. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει η Ελλάδα. Σήμερα, τα σπρέντς στα διετή ελληνικά κρατικά ομόλογα αγγίζουν το 28%.

Ευτυχώς για τον υπόλοιπο κόσμο, η Ελλάδα αποτελεί μικροσκοπικό κομμάτι της παγκόσμιας οικονομίας. Όταν όμως τα επιτόκια φτάσουν σε αυτά τα επίπεδα για οικονομίες όπως αυτές της Αμερικής και της Ιαπωνίας, τότε θα επικρατήσει το παγκόσμιο οικονομικό χάος.

Γιατί λοιπόν όλοι εστιάζουν σήμερα στην μικρή Ελλάδα; Επειδή υπάρχει ο φόβος και ο πανικός μην τυχόν και η κρίση μεταδοθεί.

Πρόσφατα, η Moody's Investors Service υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας κατά τέσσερις μονάδες. Το πορτογαλικό χρέος θεωρείται πλέον «σκουπίδι». Το ανησυχητικό είναι ότι σύμφωνα με την Moody's, η κατάσταση της Ελλάδας έπαιξε ρόλο στην υποβάθμιση της Πορτογαλίας.

Όπως ανέφερε:

«Αν και η πορτογαλική αξιολόγηση με Βα2 παρουσιάζει μικρότερο κίνδυνο αναδιάρθρωσης από την αντίστοιχη  ελληνική αξιολόγηση με Caa1, η πρόθεση της ΕΕ να παράσχει επίσημη στήριξη είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη Πορτογαλία, επειδή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει συμμετοχή ιδιωτών προκειμένου να βοηθηθεί οικονομικά η χώρα στο μέλλον. Αυτή η εξέλιξη είναι σημαντική αφού όχι μόνο αυξάνει τα ρίσκα για τους σημερινούς επενδυτές, αλλά αποθαρρύνει τον μελλοντικό ιδιωτικό δανεισμό, και μειώνει τις πιθανότητες να μπορεί η Πορτογαλία να ξαναποκτήσει πρόσβαση στις αγορές με βιώσιμους όρους…».

Καταλάβατε τι μας λένε; Βασικά, η Moody's μας λέει ότι οι όροι της ελληνικής διάσωσης κάνουν λιγότερο ελκυστικό το πορτογαλικό χρέος επειδή και η Πορτογαλία θα αναγκαστεί σε κάποια φάση να διασωθεί κι αυτή. Αν η ΕΕ δεν μπορεί να εγγυηθεί πλήρως τα χρέη των χωρών μελών της, τότε οι επενδυτές απομακρύνονται.

Έτσι, η υποβάθμιση της Πορτογαλίας προκαλεί μια σειρά από συνέπειες. Το κόστος της ασφάλισης του δημόσιου χρέους της ανέβηκε στα ύψη, όπως στα ύψη ανέβηκαν και τα σπρέντς των πορτογαλικών ομολόγων.

Όμως δεν είναι μόνο η Πορτογαλία που αντιμετωπίζει κινδύνους. Η Moody's προειδοποίησε ότι μέσα στους επόμενους μήνες, σκοπεύει να υποβαθμίσει και την αξιολόγηση της Ιταλίας, που σήμερα είναι Αα2. Το ίδιο κινδυνεύουν και η Ισπανία με την Ιρλανδία, ενώ η δεύτερη μάλλον θα χρειαστεί και μια νέα διάσωση.

Τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Και αν αρχίσουν να πέφτουν τα ντόμινο, σύντομα θα καταρρεύσει και η ΕΕ. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν τεράστια ανοίγματα στο χρέος των κρατών, και έχουν πιάσει τα όριά τους. Είναι σαν μια επανάληψη του 2008, όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers.

Και πως αντιδρά η ΕΚΤ; Ανεβάζει και πάλι τα επιτόκια! Και αυτό δεν πρόκειται να βοηθήσει καθόλου τις χώρες PIIGS.

Βέβαια, η Ευρώπη δεν είναι η μόνη που έχει προβλήματα. Στην Ιαπωνία, το δημόσιο χρέος είναι ήδη στο 226% του ΑΕΠ. Η ιαπωνική κυβέρνηση αντέχει διότι προς το παρόν ο λαός της χώρας δείχνει πρόθυμος στο να δανείζει τεράστια ποσά στο κράτος, με απίστευτα χαμηλά επιτόκια. Αν αυτό αλλάξει, που θα αλλάξει, η Ιαπωνία θα κινδυνεύσει. Μάλιστα, όπως έγραψε το Forbes, ακόμη και μια μικρή αύξηση των επιτοκίων θα οδηγήσει τις αποπληρωμές των τόκων στο ιαπωνικό χρέος να ξεπεράσουν τα συνολικά κρατικά έσοδα της χώρας μέχρι το 2019.

Και βεβαίως, το μεγαλύτερο χρέος όλων το έχουν οι ΗΠΑ. Η Αμερική είναι τόσο υποδουλωμένη στα χρέη της,  που δεν υπάρχει καμία διέξοδος με το σημερινό σύστημα. Η Αμερική βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο. Ολόκληρος ο κόσμος βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο. Παντού στον πλανήτη τα χρέη συσσωρεύονται, και σύντομα θα πέσουμε πάνω σε τοίχο.

Η Wall Street Journal γράφει πως οι διαδικασίες αυτές δεν είναι γραμμικές. «Μπορεί να αυξάνεις τα χρέη για κάποιο διάστημα και δεν συμβαίνει τίποτα. Μετά όμως πέφτεις επάνω σε τοίχο και μπάμ! Αυτό που άλλοτε οι αγορές θα το αντιμετώπιζαν, τώρα πια δεν μπορούν…».

Έτσι είναι η φύση των φουσκών χρέους. Φουσκώνουν, φουσκώνουν, μέχρι που σκάζουν.

Μόνο μέσα στο 2011, τα κράτη του κόσμου θα εκδώσουν περί τα $5 τρισεκατομμύρια σε χρέος. Και οι αναλογίες των χρεών με τα εθνικά ΑΕΠ, όλο και αυξάνονται.

Η σημερινή διασύνδεση του κόσμου είναι τέτοια, που αν καταρρεύσει ένα και μόνο κράτος, θα καταστραφούν τράπεζες στην άλλη άκρη του πλανήτη. Ένα μόνο ντόμινο να πέσει, και οι επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες.

Ο συνδυασμός του χρέους με τα ανοίγματα των τραπεζών είναι τοξικός. Όμως αυτό είναι που συμβαίνει σήμερα παντού.

Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να τελειώσει η παγκόσμια κρίση χρέους, και είναι πάρα πολύ άσχημος.

Ας ελπίσουμε πως είμαστε έτοιμοι να τον αντιμετωπίσουμε.

S.A.-The Economic Collapse

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 10/07/2011 12:03:53

  Καλά εκεί στο economic collapse MAΓOI EINAI;
  Τώρα ανακάλυψαν τον ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΠΛΑ; Τόσα χράνια η ΑΜΕΡΙΚΗ τι πουλάει ; Υπολογιστές , πετρέλαια!!!!! και ΟΠΛΑ.
  Το θέμα είναι εμείς έχουμε όπλα καινούργια και ανταλακτικά;
  Tι λέει Ο ΜΠΕΝΥ, Ο ΓΑΠ , Ο Μαγριώωωωωτηηηης;
  Τι λένε οι παγκοσμιοποιητές της σοσιαλίζουσας και αριστερίζουσας προοδευτικάντζας;

 2. xriteo avatar
  xriteo 10/07/2011 12:09:41

  Θα θελατε πολυ να συμβει αυτο Εβραιομασωνοι.Για να παρουσιαστητε μετα σαν σωτηρες της ανθρωποτητας.(φιλοι μου αν δεν σας κανει κοπο,μπειτε στο σαιτ "ελευθερη επιστημη")Γιαυτο το GAP σκουζει συνεχεια για παγκοσμια κυβερνηση.Φιλοι μου, δεν βλεπω γυρω μου εχθρους και συνομωσιες!Η ταπεινη μου γνωμη ειναι οτι αυτο συμβαινει.

 3. Μ.Γ avatar
  Μ.Γ 10/07/2011 12:12:33

  Εξαιρετικο αρθρο που επισημαινει τελικα το αυτονοητο. Οταν μια διεθνης οικονομια, με την ανοχη των απανταχου διορισμενων “πολιτικων” βασιζεται σε πλασματικο χρημα, το οποιο πρεπει να διαρκως να γενναει νεο πλασματικο χρημα, υπο μορφη τοκων, στοιχηματων, κλπ, κι’ οταν ολοι οι –υποτιθεμενοι- “ρυθμιστικοι μηχανισμοι” που εχουν επινοησει οι απανταχου σχιζοφρενεις αρπαγες banksters υπακουουν στην λογικη του καζινο, τοτε οι αναποφευκτες “φουσκες” που δημιουργουνται σ’ αυτη την φανταστικη-virtual οικονομια, που δεν αντιστοιχει σε καμμια πραγματικη παραγωγικοτητα, ερχεται καποια στιγμη και σκανε. Γιατι βεβαια, ουδεις καταφερε να εφευρει ποτε το “αεικινητο”, ουτε την παραγωγη ενεργειας εκ του μηδενος. Kι’ ακριβως επειδη αυτη η οικονομια ειναι “διεθνης”, οι συνεπειες του σκασιματος της “φουσκας” θα ειναι επισης διεθνεις.

 4. markos avatar
  markos 10/07/2011 12:24:51

  Ο καπιταλισμός είχε αρχή , θα έχει και τέλος.
  Διαγραφή του χρέους. Ευρώπη των εργατών και όχι των τοκογλύφων!

  • Orestios avatar
   Orestios @ markos 11/07/2011 00:20:23

   Ποιός ήρθε?
   Πού τον είδες τον καπιταλισμό?
   Η Σοσιαλιστική οικονομική πολιτική του κορπορατισμού προκάλεσε όλη αυτή την κατάσταση.
   Μακάρι να εφαρμοζόταν για λίγο ο καπιταλισμός.

 5. ορτικι ορτικαδ avatar
  ορτικι ορτικαδ 10/07/2011 12:35:46

  Επειδή ακριβώς η φούσκα θα σκάσει, οι επιτήδειοι φροντίζουν για την ¨ επόμενη μέρα¨.
  ¨Αγοράζουν¨ κοψοχρονιά όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του πλανήτη.
  Έτσι μετά το παγκόσμιο κραχ, θα έχουν τη δυνατότητα εκμεταλλευόμενοι τον πλούτο των λαών να επιβιώσουν!
  Αλλοίμονο στις χώρες που θα ξεπουλήσουν τώρα!

  • βαγόνι avatar
   βαγόνι @ ορτικι ορτικαδ 10/07/2011 13:36:31

   Περί αυτού ακριβώς πρόκειται!

  • Μ.Γ avatar
   Μ.Γ @ ορτικι ορτικαδ 10/07/2011 13:43:47

   Aκριβως αυτο συμβαινει αγαπητε φιλε. Προσπαθουν εναγωνιως να μετατρεψουν το φανταστικο χρημα σε πραγματικο ! Κι' εδω ακριβως βρισκεται και η τεραστια προδοσια ολων αυτων των αθλιων υπαλληλων τους που σπευδουν να τους βοηθησουν με το ξεπουλημα του εθνικου μας πλουτου.

   • ορτικι ορτικαδ avatar
    ορτικι ορτικαδ @ Μ.Γ 10/07/2011 15:45:24

    Μ.Γ δεν ειμαι φιλος χαχα κοριτσι ειμαι.Αυτο που θελω να τονισω ειναι οτι εδω ειμαστε και παντα θα πρσπαθουμε για την χωρα και τον εθνικο μας πλουτο.ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ και δεν θα επιτρεψει ο λαος σε κανεναν ΓΑΠ να κανει οτι θελει,εφτασε η ωρα να πανε σπιτια τους

    • Μ.Γ avatar
     Μ.Γ @ ορτικι ορτικαδ 10/07/2011 17:56:37

     Θα προσεθετα λοιπον αγαπητη ορτικαδ (!) οτι δεν αρκει να πανε μονο στα σπιτια τους ολοι αυτοι, αλλα και να λογοδοτησουν. Γιατι εχουν ηδη διαπραξει εγκληματα εναντιον του τοπου μας λεγοντας συνειδητα ψεμματα και υποκλεπτοντας την ψηφο του λαου. Κι επειδη εχουν διαπραξει συνταγματικο πραξικοπημα με την υπογραφη της δανειακης συμβαση. Κι' επειδη συνεχιζουν να λενε ψεμματα και να αγνοουν την κοινωνικη κατακραυγη, κι' επειδη εχουν στρεψει την μια κοινωνικη ομαδα εναντιον της αλλης, κι' επειδη την στιγμη αυτη υπαρχουν ανθρωποι που ψαχνουν στα σκουπιδια για τροφιμα, κι' επειδη υπαρχουν αλλοι ανθρωποι που εχουν αυτοκτονησει λογω χρεων. Κι' επειδη εξαπελυσαν την αστυνομια και τους κουκουλοφορους τους εναντιον του κοσμου. Δεν αρκει λοιπον "να πανε σπιτια τους" κι' ουτε γατα ουτε ζημια, πρεπει και να λογοδοτησουν για λογους δικαιοσυνης και παραδειγματισμου.

     • ορτικι ορτικαδ avatar
      ορτικι ορτικαδ @ Μ.Γ 10/07/2011 19:12:59

      Φυσικα συμφωνω απολυτως πρεπει να πανε μεσα γιατι αλλιως ο κοσμος δεν μπορει να βρει το δικιο του.Να παρουν ποδι πρωτα και να γινει και εξεταστικη για αυτα που πραττουν και γενικα για την ολη ιστορια του μνημονιου τα στημενα πραγματα του ΓΑΠ για να μας μπασει σε τροικα και δντ

 6. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 10/07/2011 14:19:05

  Απλά κάποια πράγματα ταιριάζουν πολύ...

  Πρωτόκολλο Τρίτο
  Λίγο χρόνο ακόμη και οι αταξίες, οι χρεωκοπίες θα εμφανισθούν παντού.
  Πρωτόκολλο Πέμπτο
  Η επιστήμη της πολιτικής οικονομίας, που επινοήθηκε από τους σοφούς μας, μας δείχνει από πολύ καιρό το ακατανίκητο γόητρο του χρυσού.
  Το κεφάλαιο, για να έχει τα χέρια ελεύθερα, οφείλει να πετύχει το μονοπώλιο της βιομηχανίας και του εμπορίου. Αυτό ακριβώς πραγματοποιεί συνεχώς ένα αόρατο χέρι σε όλα τα μέρη του κόσμου.
  Πρωτόκολλο Έκτο
  Λίγο αργότερα θα ιδρύσουμε τεράστια μονοπώλια, δεξαμενές των κολοσσιαίων πλούτων, από τα οποία και οι μεγάλες περιουσίες των Χριστιανών θα εξαρτώνται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε θα καταβροχθισθούν μέσα σ' αυτά, όπως η αξιοπιστία των Κρατών την επόμενη μέρα μιας οικονομικής καταστροφής
  Πρωτόκολλο Ένατο
  Ο λαός άρχισε να κραυγάζει ότι είναι αναγκαίο να λύσουμε το κοινωνικό ζήτημα με διεθνή συνεννόηση
  Πρωτόκολλο Δέκατο Έκτο
  Για το σκοπό να καταστρέψουμε κάθε ξένη για μας συγκεντρωτική δύναμη, θα καταργήσουμε τα Πανεπιστήμια, τα οποία αποτελούν τον πρώτο σταθμό του συγκεντρωτισμού, και θα ιδρύσουμε καινούργια με νέα μορφή.
  Πρωτόκολλο Δέκατο Έβδομο
  Η ελευθερία της συνειδήσεως έχει ήδη διακηρυχθεί παντού. Επομένως ελάχιστα χρόνια απομένουν ακόμη μέχρι την πλήρη κατάρρευση της Χριστιανικής Θρησκείας.
  Πρωτόκολλο Δέκατο Ένατο
  Οι επαναστάσεις δεν είναι δυνατό να χαρακτηριστούν αλλιώς εκτός από γάβγισμα μικρού σκυλιού εναντίον ενός ελέφαντα. Για μια καλά διοργανωμένη Κυβέρνηση, όχι από άποψη αστυνομικής, αλλά κοινωνικής οργάνωσης, το μικρό σκυλί γαβγίζει εναντίον του ελέφαντα, γιατί αγνοεί την ξεχωριστή του θέση και αξία. Αρκεί κάποιος να αποδείξει μ' ένα καλό παράδειγμα την αξία της μιας ή της άλλης, για να πάψουν τα σκυλάκια να γαβγίζουν και να συνηθίσουν να κουνάνε την ουρά τους μόλις εμφανίζεται ο ελέφαντας.
  Πρωτόκολλο Εικοστό
  Όσο καιρό τα δάνεια παρέμειναν εσωτερικά, οι Χριστιανοί δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να μεταβιβάζουν το χρήμα από την τσέπη του φτωχού στις τσέπες του πλούσιου. Όταν όμως εξαγοράσαμε τα πρόσωπα που χρειάζονταν για να μεταφέρουμε τα δάνεια σε εξωτερικό έδαφος, όλα τα πλούτη των Χριστιανών διοχετεύθηκαν στα ταμεία μας και όλοι οι Χριστιανοί άρχισαν να μας πληρώνουν φόρο υποτέλειας.
  Πόσο φανερή είναι η απουσία της κρίσης από τα καθαρά ζωώδη μυαλά των Χριστιανών! Δανείζονταν από μας με τόκο και χωρίς να σκέπτονται ότι θα χρειαζόταν ν' αφαιρέσουν το χρήμα αυτό επιβαρυμένο με τους επιπλέον τόκους από τα ταμεία του Κράτους για να μας εξοφλήσουν! Υπήρχε τίποτε απλούστερο από το να παίρνουν το χρήμα που είχαν ανάγκη από τους φορολογουμένους τους;

 7. Apatsi avatar
  Apatsi 10/07/2011 15:07:05

  Το άρθρο απλώς μας λέει ότι ότι όλα αυτά έχουν ήδη προγραμματισθεί να γίνουν προ πολλού, αφού το μοντέλο που επελέγει σε μιά ιστορική στιγμή (κατάργηση του κανόνα εκτύπωσης νομίσματος στη βάση του χρυσού που διαθέτει το κράτος), είχε ένα ορατό τέλοςγια τους εξουσιαστές ανεξαρτήτως εθνικότητος.
  Νομίζω ότι το κρίσιμο έτος, για την φαινομενική (άλλη μιά φορά) επίλυση του θέματος, θα πρέπει να το τοποθετησουμε γύρω στο 2016. Μέχρι τότε περίπου διαβλέπω να κρατάνε τα χαλινάρια οι μεγάλες δυνάμεις. Περίπου τότε λήγουν και οι παραγγελίες των κυριωτέρων νέων οπλικών συστημάτων από μεγάλες δυνάμεις, ενώ τότε περίπου τοποθετήτε και η επίσημη αποδοχή από την Δυση ότι αρχίζει ουσιαστικά και η ανατροπή της ποιοτικής ισχύος της έναντι του Συμφώνου της Σαγκάης.

 8. AZ avatar
  AZ 10/07/2011 15:17:09

  H TAKTIKH TOY ΣΟΚ!!!

  ΑΖ

 9. παναγιωτης avatar
  παναγιωτης 10/07/2011 17:48:57

  Δεν ζούμε και γαμώ τις εποχές? Δεν νομίζετε? οοουυυυυαααααοοοουυ!!!!

 10. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 10/07/2011 21:59:38

  Τα ίδια έλεγαν οι της Wall κτλ, και στην κρίση του 1929.
  Μετά άρχισαν να πηδάνε από ουρανοξύστες
  Μετά ήρθε ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ.
  Μετά έγινε το New Deal του, και ο καπιταλισμός δεν κατέρρευσε, άλλαξε όμως ριζικά μορφή. Οι εργαζόμενοι αύξησαν κάπως το μερίδιό τους. Τίποτα σπουδαίο, αλλά κάπως πιό υποφερτό.
  Μετά οι "αιώνιοι χθεσινοί" αποκάλεσαν τον Ρούσβελτ "κομμουνιστή".
  Μερικοί από αυτούς μάλιστα, "ποντάρισαν" και στους Ναζιστές.
  Οι "αιώνιοι χθεσινοί" χάσανε, ως γνωστόν. Μετά από άσκοπα χυμένο πολύ αίμα.
  Υποπτεύομαι ότι η μπίλια ξαναγυρίζει σε ίδια μονοπάτια.
  Ελπίζω να καθαρίσουμε χωρίς πόλεμο, αυτή τη φορά. Αν πάλι ήρθε η ώρα και και ο καπιταλισμός αυτή τη φορά δεν θ' αλλάξει μόνον μορφή, αλλά θα γκρεμοτσακιστεί και θα χαθεί, καλώς το και η ώρα η καλή!
  Μόνο που δεν είναι καθόλου σαφές, τι ακριβώς θα πάρει τι θέση του!

 11. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 10/07/2011 22:04:27

  Η επαναφορά του κανόνα του χρυσού, δεν είναι απίθανο σενάριο, άν επικρατήσει η διέξοδος της αναμόρφωσης και όχι της κατάρρευσης του καπιταλισμού.
  Τι θα επικρατήσει, δεν είναι θέμα σχεδιασμού ή "συνωμοσιας": Τα γεγονότα έχουν τη δική τους αντικειμενική δυναμική, πού έχει μάλιστα πιά και ορισμένα "χαοτικά" χαρακτηριστικά. Κανείς δεν "έχει τον έλεγχο", ούτε κάν οι Κινέζοι ή οι ΗΠΑ (ποιές ΗΠΑ; - εκεί υπάρχει εσωτερικός διχασμός).

 12. somis avatar
  somis 10/07/2011 22:22:37

  Παράξενε ελκυστή, πάντα με σωστές επιλογές.

 13. stefanos avatar
  stefanos 11/07/2011 13:30:28

  Η Κρίση θα τελειώσει μόνο με ΠΟΛΕΜΟ. Ο Θεός να βάλει το χερι του για αυτά που έρχονται.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.