#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/08/2012 09:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κρίση έριξε τις τιμές των ακινήτων 21%Πέντε διαμερίσματα αγοράζει σήμερα ένας επενδυτής στην Ελλάδα αντί για τέσσερα που θα αγόραζε με τα ίδια λεφτά το 2008, όταν ξεκινούσε η κρίση στην αγορά ακινήτων. Η διόρθωση στις τιμές συνεχίζεται επιταχυνόμενη, όπως δείχνουν νέα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Φαίνεται μάλιστα ότι αρχίζουν να πέφτουν πλέον σημαντικά και οι τιμές των καινούργιων αδιάθετων σπιτιών που μένουν στα αζήτητα. Ως τώρα, οι κατασκευαστές διέθεταν «λίπος» που τους επέτρεπε να διατηρούν τις ζητούμενες τιμές σε υψηλά επίπεδα, όμως η έλλειψη ρευστότητας τους αναγκάζει να κάνουν… προσφορές για να ελπίζουν στην πώληση.

Ο κατήφορος

Ο δείκτης τιμών ακινήτων που καταρτίζει η Τράπεζα της Ελλάδος συστηματικά εδώ και μια εξαετία, κινείται φέτος με έντονα πτωτικές τάσεις, επιταχυνόμενες από τρίμηνο σε τρίμηνο. Συνολικά, η πορεία του δείκτη μετά το 2008 που άρχισε το «ξεφούσκωμα» στην αγορά ακινήτων, μέχρι το πρώτο εξάμηνο φέτος, δείχνει μια μέση πανελλαδική πτώση κατά 21% (δηλαδή, στα τέσσερα διαμερίσματα… το ένα προσφέρεται φέτος δώρο).

Η πτώση, σύμφωνα με τα ίδια επίσημα στοιχεία, χτυπάει «κόκκινο» στα διαμερίσματα της πόλης της Θεσσαλονίκης που έχουν χάσει από την έναρξη της κρίσης ως τώρα το 26,5% της αξίας τους (κατά 27,1% έχουν μειωθεί οι τιμές των καινούργιων διαμερισμάτων της πόλης και κατά 26,2% οι τιμές των παλιών, ηλικίας άνω των 5 ετών).

Ομως στο «κόκκινο» είναι οι τιμές σε όλη τη χώρα, αν και στις μικρότερες πόλεις (πλην Αθηνών που υποχώρησαν κατά 21,9% και Θεσσαλονίκης με ποσοστό πτώσης 26,5%), η πτώση είναι ελαφρώς μικρότερη (19,6%), και στις άλλες περιοχές μικρής πληθυσμιακής πυκνότητας, το ποσοστό πτώσης ακόμη χαμηλότερο (18,1%).

 Παλαιότητα

Τα συγκριτικά στοιχεία για την περίοδο 2008-2012 δείχνουν ότι περισσότερο έχουν μειωθεί οι τιμές των παλιών σπιτιών (21,8%) σε σχέση με τα καινούργια (19,6%). Ομως, στα τελευταία δύο τρίμηνα, για πρώτη φορά, το ποσοστό πτώσης των τιμών στα καινούργια ξεπέρασε το 10% και ήταν μεγαλύτερο από το ποσοστό πτώσης των παλιών. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί ίσως μια περαιτέρω πορεία διόρθωσης στα σπίτια που μένουν στα αζήτητα και που σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις φτάνουν στα 100.000 σε όλη τη χώρα.

Η πίεση στις τιμές των ακινήτων αποδίδεται στη μείωση των εισοδημάτων, την ανεργία και την αβεβαιότητα για το μέλλον αλλά και στον μηδενισμό, πλέον, των χρηματοδοτήσεων για αγορά σπιτιού όπως επίσης και στην πολιτική υπερφορολόγησης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, η οποία έχει ήδη προσλάβει διαστάσεις δήμευσης με τα πολλαπλά χαράτσια και φόρους που αποστέλλει το κράτος στους πολίτες.

Τα νέα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνουν ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν κατά μέσο όρο μειωμένες κατά 10,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το 2011 οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,4%, ενώ το 2010 είχαν υποχωρήσει κατά 4,7% και το 2009 κατά 3,7%.

Η μείωση των τιμών στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011 ήταν 10,8% για τα «νέα» διαμερίσματα (ηλικίας έως 5 ετών) και 9,7% για τα «παλαιά» (ηλικίας άνω των 5 ετών). Επισημαίνεται, πάντως, από την Τράπεζα «η σχετικά μεγαλύτερη μείωση των τιμών για τα παλαιά διαμερίσματα έναντι των νέων σε όλη την προηγούμενη περίοδο της τρέχουσας κρίσης και έως το τέλος του 2011, γεγονός που φαίνεται να αντανακλά τη σχετικά μεγαλύτερη “ανθεκτικότητα” των τιμών των νεόδμητων διαμερισμάτων, τα οποία κατά κανόνα διατίθενται προς πώληση από τους κατασκευαστές».

Γεωγραφικά

Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι οι τιμές των διαμερισμάτων στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 ήταν μειωμένες σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2011 κατά 10,8% στην Αθήνα, 12,4% στη Θεσσαλονίκη, 9,9% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 8,0% στις άλλες περιοχές της χώρας. Για το σύνολο του 2011, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, η μείωση των τιμών στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2010 ήταν 6,4%, 6,8%, 4,1% και 4,1% αντίστοιχα. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση των τιμών των διαμερισμάτων το 2011, καθώς και τα πρώτα δύο τρίμηνα του 2012, ήταν μεγαλύτερη στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έναντι των άλλων περιοχών.

Η κατεδάφιση στο 2ο τρίμηνο

10,8% μειώθηκαν οι τιμές των διαμερισμάτων στην Αθήνα

12,4% έφτασε η διόρθωση στη Θεσσαλονίκη

9,9% της αξίας τους έχασαν τα ακίνητα στις άλλες μεγάλες πόλεις

8,0% υποχώρησαν οι τιμές στις άλλες περιοχές της χώρας

10,8% «ξεφούσκωσαν» τα νέα διαμερίσματα και 9,7% τα παλαιά

Μιχάλης Βουτσαδάκης στον Ελεύθερο Τύπο

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αριστερός Ψάλτης avatar
  Αριστερός Ψάλτης 24/08/2012 10:04:09

  Είναι λάθος η πρόσθεση του ποσοστού μείωσης του πρώτου τριμήνου με αυτή του δευτέρου ώστε να βγαίνει συνολική πτώση στο εξάμηνο 21%. Ατόπημα του Ε.Τ. Τα ποσοστά βγαίνουν σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι και όχι σωρρευτικά.

 2. Αντίθεσις avatar
  Αντίθεσις 24/08/2012 11:41:32

  > Πέντε διαμερίσματα αγοράζει σήμερα ένας επενδυτής στην Ελλάδα αντί για τέσσερα που θα αγόραζε με τα ίδια λεφτά το 2008, όταν ξεκινούσε η κρίση στην αγορά ακινήτων.

  Το άρθρο (ακόμη κι αν ισχύει το αναφερόμενο ποσοστό και δεν έχει γίνει αριθμητικό λάθος) δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Απόδειξη τα χιλιάδες απούλητα ακίνητα (κατοικίες και επαγγελματικοί χώροι) και η απόλυτη νηνεμία στη μεσιτική αγορά. Το άρθρο δεν αναφέρει πόσα καλείται να πληρώσει στη συνέχεια ο εν λόγω επενδυτής σε φόρους, δημοτικά τέλη, χαράτσια, Τ.Α.Π./Ε.Τ.Α.Κ. κ.λπ., ή τι αξία θα έχουν οι επενδύσεις του μεθαύριο αν επιστρέψουμε σε δραχμή. Δηλαδή θα έχει επενδύσει ζεστά ευρώ για να πάρει στη συνέχεια "λειψές" δραχμές και να έχει αιωνίως το κράτος συνέταιρο στην επένδυσή του (που, σημειωτέον, ζητεί διαρκώς μετρητά). Η φούσκα των ακινήτων ξέμεινε από αέρα και το ακίνητο στην Ελλάδα δεν θεωρείται πλέον επενδυτική επιλογή, πλην εξαιρέσεων.

  Αλήθεια αυτή η (πραγματική) μείωση της αγοραίας αξίας γιατί δεν πέρασε και στις αντικειμενικές αξίες (όπως δεν πέρασε και η μείωση των πραγματικών ημερομισθίων στα τεκμαρτά ημερομίσθια του ΙΚΑ); Κράτος λωποδύτης μήπως;

  Ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις έχουν παρατηρηθεί στην αξία των επιχειρήσεων, αλλά κι εκεί πάλι δεν ευρίσκονται ενδιαφερόμενοι αγοραστές να μαζέψουν όλες τις μετοχές (που πωλούνται έναντι κερμάτων πλέον).

  Μακροπρόθεσμες επενδύσεις (όπως η αγορά ακινήτων) σε χώρα με τεράστιο κόστος κράτους (που μεταφράζεται σε φορολογική επίθεση σε ο,τιδήποτε μπορεί να καταγραφεί και μετρηθεί), με φορολογικό καθεστώς πολύπλοκο και ασταθές ως κινούμενη άμμος (εξ ου και η απαίτηση των έξω για ζώνες ειδικού φορολογικού καθεστώτος) και με συναλλαγματικό κίνδυνο (επιπλέον και πέραν του συνήθους επιχειρηματικού), δεν πρόκειται να γίνουν. Όπως αποδείχθηκε, οι έλληνες, ως εξωστρεφής λαός, ανεκάλυψαν ότι υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές (π.χ. ακίνητα στο Λονδίνο, χρυσός, καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού κ.λπ.). Τώρα δύσκολα ξαναμαζεύεται το κουβάρι. Και δεν ομιλώ μόνο για τα μεγάλα βαλάντια. Άκουσα πριν κάμποσο καιρό γηραιά συνταξιούχο, ιδιωική υπάλληλο σε όλο της τον εργασιακό βίο, να μου μιλάει για ετήσιο κέρδος 27% που απεκόμισε από τοποθέτηση των αποταμιεύσεών της σε επένδυση συνδεδεμένη με το χρυσό, την οποία θα αντικαθιστούσε με άλλη συνδεδεμένη με το πετρέλαιο. Η εν λόγω κυρία μένει σε ενοικιαζόμενη κατοικία και δεν είχε καμμία διάθεση να επενδύσει σε ακίνητο.

 3. Παρατηρητής avatar
  Παρατηρητής 24/08/2012 12:57:51

  ας μην κρατάγαν τις τιμές ψηλά οι τραπεζίτες και θα αγόραζες τα ακίνητα από το ψιλικατζίδικο.

  δεν υπαρχει πλέον ελληνική οικονομία, τέλος.

 4. Κομμουνι avatar
  Κομμουνι 24/08/2012 13:06:26

  Ο αριστερος ψαλτης στο πρωτο σχολιο εχει δικιο, δεν προσθετεις τις μειωσεις ανα μηνα, πρεπει να υπολογιστει για το τριμηνο και δεν θα ειναι ασφαλως 21% αλλα πολυ λιγοτερο, ισως 10%. Το γεγονος, ομως, οτι εστω μια μειωση των τιμων των ακινητων 10% διατηρει τον πληθωρισμο στο 1,3% σημαινει οτι οι ανατιμησεις σε ολα τα υπολοιπα πλην σπιτιων ειναι ξεφρενες. Δεν πιστευω οτι υπαρχει εστω και ενας μνημονιακος πλεον που να πιστευει στην εσωτερικη υποτιμηση, ουτε καν η τροϊκα. Εμεις τα λεγαμε οτι ο μονος τροπος υποτιμησης για την Ελλαδα ειναι η νομισματικη...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.