«Η καθυστέρηση στην καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ αυξάνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας»
05/06/2015 11:54
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Η καθυστέρηση στην καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ αυξάνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας»

«Η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα που αθέτησε μια πληρωμή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τη δεκαετία του ’80, ενώ συνεχίζει το παιχνίδι μικροπολιτικής με τους πιστωτές μέχρι την τελευταία στιγμή» γράφει το Bloomberg, σχολιάζοντας την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ομαδοποιήσει τις δόσεις προς το Ταμείο και να μην καταβάλει σήμερα τα 300 εκατομμύρια ευρώ της πρώτης δόσης του Ιουνίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει τη συζήτηση για τη διαπραγμάτευση στη Βουλή και την πίεση των δανειστών, με την Άνγκελα Μέρκελ να δηλώνει πως «απέχουμε ακόμη αρκετά για να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα». «Κι όμως, η τρέχουσα φάση της κρίσης στην Ελλάδα πλησιάζει σε κάποια συμπέρασμα, καθώς τα ταμεία αδειάζουν, τα χρήματα λιγοστεύουν, οι μετοχές και τα ομόλογα πριονίστηκαν αυτή την εβδομάδα», αναφέρει το άρθρο. «Η καθυστέρηση στην καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ είναι μια κλιμάκωση στην αντιπαράθεση. Αυξάνει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και του Grexit» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Οικονομικών στο Stern School of Business της Ν. Υόρκης, Νίκος Οικονομίδης.

Την ίδια στιγμή, αναταράξεις αντιμετωπίζει και το κοινό νόμισμα που υποχώρησε κατά 0.3% έναντι του δολαρίου, μετά την άνοδο που είχε εμφανίσει στις αρχές της εβδομάδας. Το κλίμα άλλαξε μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να καθυστερήσει την πληρωμή της πρώτης δόσης προς το ΔΝΤ, κάτι που επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις λέγοντας πως η Ελλάδα «πάτησε» σε μια απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου που υπάρχει από το 1970.

Μέχρι τώρα η μόνη χώρα που χρησιμοποίησε αυτή την απόφαση και ενοποίησε τις πληρωμές της ήταν η Ζάμπια, στη δεκαετία του '80, ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ. Ο χρόνος, πάντως, τρέχει και σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, το EuroWorking Group θα περιμένει την Ελλάδα να ανταποκριθεί στην πρόταση των δανειστών μέχρι και τις 8 Ιουνίου. Αν και όπως αναφέρουν δύο άνθρωποι που γνωρίζουν, δεν έχει οριστεί ημερομηνία-στόχος για την περάτωση των συζητήσεων.

«Η κίνηση αυτή σημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να έχει λάβει έγκριση από τη Βουλή όταν θα αρχίσει να έρχεται το χρήμα. Μπορεί, όμως, εναλλακτικά, να σημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι απελπισμένη και έχει προσκολληθεί στην ψεύτικη ελπίδα ότι το ΔΝΤ και οι ΗΠΑ θα ασκήσουν πίεση στην Ευρωζώνη. Το γεγονός όμως ότι η Ελλάδα δεν έχει καταστήσει σαφές τι θέλει να κάνει, δείχνει ότι θα αποτύχει σε όλους τους στόχους που έχει θέσει» σχολιάζει ο Τζέικομπ Φανκ Κίρκεργκαρντ, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Peterson για τη Διεθνή Οικονομία, με έδρα την Ουάσιγκτον.

bloomberg.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.