#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/11/2010 23:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ιρλανδική κυβέρνηση έκανε τα αντίθετα απο αυτά που έκανε η κυβέρνηση ΠαπανδρέουΣτην ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο ο κ. Σαμαράς τόνισε ακόμα ότι η περίπτωση της Ιρλανδίας, δείχνει ακριβώς αυτά που δεν έκανε, δεν τόλμησε ή δεν θέλησε να κάνει  η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και εξήγησε ότι η Ιρλανδία προσπάθησε να αποφύγει το Μηχανισμό στήριξης. Δεν το κατάφερε, αλλά για λόγους τελείως διαφορετικούς:

Η Ιρλανδία πήρε έγκαιρα μέτρα διόρθωσης των δημοσιονομικών της ανισορροπιών και ελλειμμάτων. Έτσι προβλέπεται να έχει ανάπτυξη 1,75% το 2011, ενώ η Ελλάδα προβλέπεται να έχει ύφεση 3% το 2011.
Η Ιρλανδική κυβέρνηση δεν βγήκε στο εξωτερικό να διακηρύσσει ότι η χώρα της είναι «διεφθαρμένη». Το έκανε, όμως, η Ελληνική κυβέρνηση την περασμένη άνοιξη. Κι είναι η μόνη κυβέρνηση που το έχει κάνει αυτό ποτέ...
Η Ιρλανδική κυβέρνηση βγήκε εγκαίρως και δανείστηκε καλύπτοντας εκ των προτέρων όλες τις δανειακές ανάγκες της ως τα μέσα του επομένου χρόνου. Και μάλιστα, δανείστηκε με ακριβό επιτόκιο, για να αποφύγει την ένταξη στο Μηχανισμό στήριξης. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε την ευκαιρία να δανειστεί πολύ φθηνότερα μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά δεν το έκανε.
Η Ιρλανδική κυβέρνηση αναγκάστηκε να ενταχθεί στο Μηχανισμό ένταξης γιατί  «αχίλλειος πτέρνα» της οικονομίας της ήταν το τραπεζικό της σύστημα, το οποίο είναι φορτωμένο με υψηλού κινδύνου δάνεια στον εγχώριο κατασκευαστικό της κλάδο. Στην Ελλάδα αντίστοιχο πρόβλημα δεν υπήρξε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Οι ξένες τράπεζες έχουν δανείσει την Ιρλανδία, κυρίως τις Ιρλανδικές τράπεζες, 731 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα αντίστοιχα δάνεια ξένων τραπεζών προς την Ελλάδα δεν ξεπερνούν τα 175 δισεκατομμύρια δολάρια.
Παρά την πίεση στο εύθραυστο τραπεζικό της σύστημα η Ιρλανδία διαπραγματεύθηκε σκληρά και απέφυγε,  προς το παρόν, να αυξήσει το φορολογικό συντελεστή της στα κέρδη. Αυτός παραμένει στο 12,5%. Δεν τον αύξησε ούτε τώρα, παρά την πίεση που της αυξήθηκε. Στην Ελλάδα ο φορολογικός συντελεστής είναι 20% στα αδιανέμητα κέρδη και 40% στα διανεμόμενα!
Η Ιρλανδική κυβέρνηση συμφώνησε να αυξήσει το ΦΠΑ κατά μια μονάδα μέσα στο 2013 και κατά άλλη μία μονάδα το 2014. Η Ελληνική κυβέρνηση αύξησε το ΦΠΑ κατά 4 μονάδες μέσα σε 12 μήνες!
Η Ιρλανδία πέτυχε να της δοθεί χρόνος πέντε ετών αντί για τέσσερα που δόθηκε στην Ελλάδα, προκειμένου να ρίξει το έλλειμμά της κάτω από 3%.
Η Ιρλανδία διαπραγματεύτηκε και συμφώνησε, όπως όλοι είδαμε χθες βράδυ,  κατά τα πέντε αυτά χρόνια της δημοσιονομικής της προσαρμογής να έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μειούμενη ανεργία και χαμηλό πληθωρισμό. Αντίθετα, αυτό που συμφώνησε η Ελληνική κυβέρνηση, εκτοξεύει την ανεργία στο 15% το 2011, σύμφωνα με το δικό της Σχέδιο του κατατεθέντος προϋπολογισμού.
Η Ιρλανδία θα κάνει δημοσιονομική προσαρμογή κατά τα 2/3 από το σκέλος των δαπανών, και μόνο κατά το 1/3 από το σκέλος των εσόδων, όπως είναι η βέλτιστη διεθνής πρακτική. Η ελληνική κυβέρνηση,  δυστυχώς,  έκανε το ακριβώς αντίθετο. Με τα αποτελέσματα που βλέπουμε σήμερα..

Δηλαδή, η Ιρλανδική κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε ως το τέλος και κατάφερε να διασώσει την αναπτυξιακή της δυναμική. Η Ελληνική κυβέρνηση θυσίασε πρώτη την αναπτυξιακή της δυναμική. Και καταδίκασε τη χώρα σε φαύλο κύκλο αέναης ύφεσης και συνεχούς υπερχρέωσης.

Η τελευταία, μάλιστα απόφαση για την επιμήκυνση αποπληρωμής σε δέκα χρόνια περίπου, αποδεικνύει:

Πρώτον, ότι εμείς θα μπορούσαμε να έχουμε διαπραγματευτεί καλύτερα,
Και δεύτερον, ότι τώρα που πέτυχε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αποπληρωμής η Ιρλανδία, επωφελείται προφανώς και η Ελλάδα.  Κοντά στον βασιλικό της Ιρλανδία, ποτίζεται και η Ελληνική γλάστρα. Αν και όπως έχω από καιρό επισημάνει, θα πρέπει να δούμε κατά πόσο η ευθυγράμμισή μας με την Ιρλανδία, θα συνοδευτεί ή όχι με επιπλέον δυσμενείς όρους και προϋποθέσεις.

Συμπέρασμα: Η Ιρλανδική κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε να αποφύγει την ένταξη στο Μηχανισμό στήριξης. Και δεν τα κατάφερε γιατί έχει προβλήματα πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι η Ελλάδα. Ενώ η Ελληνική κυβέρνηση επιδίωξε αυτό που η Ιρλανδία προσπάθησε να αποφύγει...

ΣΧΟΛΙΑ

 1. χρηχα avatar
  χρηχα 29/11/2010 23:56:06

  το οικόπεδο Ελλάδα είναι πιό προνομιούχο οπότε είναι μεγάλο και το όφελος όσων δανείζουν με υποθήκες....τα είπαμε και τα ξαναείπαμε....

  και ο αΓΑΠούλης έιναι ο τέλειος άνθρωπος των τραπεζών και ο πιό πιστός τους υπάληλλος.....

  δεν μπορούμε να το εννοήσουμε αυτό;;;
  είναι δύσκολο..ναι...αλλά έτσι είναι , μας αρέσει δεν μας αρέσει....

 2. ΓΠ avatar
  ΓΠ 30/11/2010 02:43:18

  ΟΙ ΠΑΠΑΓΑΛΟΙ ΤΩΝ ΜΜΕ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΑΛΛΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.ΟΙ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ ΓΚΑΙΠΕΛΙΣΚΟΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΝ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ ΣΤΟ ΓΚΡΕΜΟ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΝ ΕΙΚΟΝΑ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΣΟΥΒΛΙΣΕΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 80.Η ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΦΙΛΕΤΟ ΣΕ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΤΗΝ ΕΣΠΡΩΞΑΝ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ.ΣΗΜΕΡΑ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ Η ΕΠΙΜΗΚΙΝΣΗ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΣΚΥΤΑΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΛΓΟΘΑ.

 3. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 30/11/2010 11:25:33

  Μια χαρα τα ειπε ο Αντωνης !!
  Θα σχολιασω περετερω οταν δω τη Δανειακη Συμβαση της Ιρλανδιας !
  Τι ενεχυρα θα βαλουν, κλπ κλπ
  Εκει ειναι το μυστικο. Μη μας πετανε ΟΛΟΙ τη μπαλλα στην κερκιδα.. ακομη και οι Ιρλανδοι...

  ΠΠ

 4. victoria avatar
  victoria 30/11/2010 11:26:22

  Πού είναι ο Τιραμόλα?????????????

 5. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
  ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 30/11/2010 15:28:15

  ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΣ, ΑΛΛΑ Η ΣΤΑΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΑ ΤΕΚΤΑΙΝΟΜΕΝΑ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ ΟΡΙΑΚΑ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ, ΠΡΙΝ ΄Η ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ. ΟΠΟΥ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΕΣ ΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ, ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΧΗΣ ΠΕΡΙΣΣΕΥΜΑ ...ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗΣ ΕΑΝ ΠΑΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΤΑΞΙΤΕΣ...

 6. ΑΡΚΑΣ avatar
  ΑΡΚΑΣ 30/11/2010 21:49:25

  Το μνημόνιο είναι η χείριστη σύμβαση που έχει υπογράψει ποτέ η Ελλάδα. Θα έπρεπε να είχαν δανειστεί από τις αγορές το ποσο των 45 - 60 δις μέχρι το Φεβρουάριο του ΄10. Κατόπιν πληρώνεις τις υοχρεώσεις για το τρέχον έτος και μετά πληρώνεις τις υποχρεώσεις σου για το τέλος της περιόδου αυτής. Δηηλαδή το 2013 ή 2014.

  Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να σου γυρίσουν πίσω και υπολογισθέντες τόκους - εάν οι συμβάσεις σου δεν προβλέπουν πρόστιμα για αποπληρωμές πριν το τέλος της σύμβασης - και με τους τόκους αυτούς αποπληρώνεις και μέρος των ενδιάμεσων υποχρεώσεων σου.

  Αλλά εάν εγίνετο αυτό, δεν θα είχαμε τοκεφάλι κάτω και δεν θα μπορούσαν να βάλουν χέρι εκεί που θέλουν.

  Αρκάς

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.