25/03/2010 18:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η επιβολή ΦΠΑ στους δικηγόρους είναι έμμεσος φόρος στους πολίτες

Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος σε ανακοίνωσή της αναφέρει τις απόψεις της για την επιβολή ΦΠΑ στη δικηγορική ύλη.

    Ειδικότερα, αναφέρει ότι η επιβολή ΦΠΑ στη σημερινή συγκυρία σημαίνει ότι «ο πολίτης θα καταβάλλει επιπρόσθετα 21% για τις νομικές υπηρεσίες, για την προσφυγή στην Δικαιοσύνη». Δεν είναι λοιπόν, συνεχίζει η Ολομέλεια, «επιβολή ΦΠΑ στους δικηγόρους, όπως ανακριβώς και για λόγους επικοινωνιακούς διαδίδουν, αλλά έμμεσος φόρος στους πολίτες που προσφεύγουν σε νομικές συμβουλές για υπηρεσίες στα δικαστήρια».

    Ακόμη, η Ολομέλεια καλεί την Κυβέρνηση «να βγει ευθέως, υπεύθυνα, ανυπόκριτα και να πει την αλήθεια στους έλληνες πολίτες, ότι δηλαδή η επιβολή ΦΠΑ συνιστά επιβάρυνση αποκλειστικά και μόνο του πολίτη, του οποίου δυσχεραίνεται και καθιστά σχεδόν αδύνατη την προσφυγή στη Δικαιοσύνη».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. δρόμος avatar
  δρόμος 25/03/2010 19:30:05

  τι ακριβώς εννοούν οι αξιότιμοι δικηγόροι μας? η επιβολή ΦΠΑ στους υπόλοιπους δεν είναι έμμεσος φόρος στους πολίτες?

  Ευτυχώς ένα μέτρο που ίσως καταφέρει να μετριάσει τη φοβερή δικομανία μας, μπας και περισσέψει καιρός στη Δικαιοσύνη για τις σοβαρές υποθέσεις.

  • anonymous avatar
   anonymous @ δρόμος 25/03/2010 19:40:41

   Η απονομή της δικαιοσύνης είναι ήδη ακριβή λόγω των τελών παραβόλων κλπ. Αυτό που εννοούν είναι ότι χωρίς λόγο ακριβαίνουν κατά 20% οι νομικές υπηρεσίες και μάλιστα εν καιρό κρίσης. Πολύς κόσμος δε θα έχει λεφτά πλέον να πληρώσει τίποτε.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ δρόμος 25/03/2010 19:57:12

   "εν καιρώ" , ή: σε καιρό - ότι προτιμάς

   Στον ίδιο βαθμό ακριβαίνουν όλα αναίτια, όταν επιβάλλεται ΦΠΑ. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να εξαιρούνται κάποιες υπηρεσίες.

   Και δηλαδή, σε καιρό κρίσης, τό πρόβλημά μας είναι οι δίκες και τα συμβολαιογραφικά? Εγώ νόμιζα ότι αυτά προϋποθέτουν ευμάρεια...

 2. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 25/03/2010 22:23:51

  Ο λόγος για τον οποίο εξαιρούνται κάποιες υπηρεσίες είναι γιατί υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες ο πολίτης τις έχει απόλυτη ανάγκη. Ο γιατρός εξαιρετίται υποχρεωτικά, για λόγους κοινωνικούς. Δεν μπορεί να πεθαίνει ο άλλος και να σου λέει "πλήρωσε και φόρο για να έρθει να σε γιατρέψει". Το ίδιο ισχύει και για το δικηγόρο. Δεν μπορείς να κινδυνεύεις να πας φυλακή και να σου λέει "πλήρωσε και φόρο για να έρθει να σε γλιτώσει από τη φυλακή". Επειδή δεν έχει την ίδια διαβάθμιση ανάγκης με το γιατρό, η κοινοτική Οδηγία τον εξαίρεσε το δικηγόρο προαιρετικά, ενώ το γιατρό προαιρετικά. Και οι άλλες υπηρεσίες είναι χρήσιμες και πολύτιμες, αλλά για κάποιες όταν καίγεται ο πολιτης θεωρήθηκε ανάλγητο να σου επιβάλει φόρο εκεί, πάνω που έχει απόλυτη ανάγκη για κατανάλωση των συγκεκριμένων υπηρεσιών. Και οι υπηρεσίες εκπαίδευσης εξαιρούνται υποχρεωτικά, διότι εκεί είναι ζήτημα κοινωνικό και ανάπτυξης της γνώσης. Ζήτημα αξιολόγησης των κοινωνικών προτεραιοτήτων. Δεν θα σε φορολογήσουμε για να μορφωθείς.

  Οι δικηγόροι θα ωφελούνται οικονομικά από το δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ εισροών και κακώς φωνάζουν. Οικονομικά θα είναι κερδισμένοι. Επίσης, τώρα πια κανένας δεν θα τους ζητάει πια αποδείξεις, πάνω που είχαν αρχίσει να ζητούν τον τελευταίο καιρό με το "κίνημα των αποδείξεων". Θα βγάζουν το μπλοκάκι και θα σπεύδει ο πελάτης "όχι, όχι, μην κόβεις", μην τυχόν και πληρώσει 21% φόρο! Νομίζω ότι ο λόγος που αντιδρούν οι δικηγόροι είναι η κοινωνική στοχοποίησή τους, που αναπαράγεται μέσα από το συγκεκριμένο μέτρο. Είναι σωστό αυτό που λένε παραπάνω ότι προβάλλεται το μέτρο σαν "ΦΠΑ στους δικηγόρους", λες και θα τον πληρώσουν το ΦΠΑ οι δικηγόροι από τη τσέπη τους, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για "ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες", που θα τον πληρώσουν οι πολίτες και αυτοί θα επωφελούνται από το δικαίωμα έκπτωσης του φόρου. Δηλαδή θα εισπράττουν 210 και θα αποδίδουν 140-150 ή 100, ανάλογα με τι φόρο εισροών έχουν...

  Τόσο ωραία. Ο λαϊκισμός του ΓΑΠ θα ωφελήσει οικονομικά τους δικηγόρους, θα πλήξει τον πολίτη. Ο μόνος ουσιαστικός λόγος της απεργίας τους είναι ο μεγάλος μπελάς που συνεπάγεται η δήλωση ΦΠΑ κάθε τρεις και λίγο.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Επώνυμος 25/03/2010 23:17:21

   χωρίς να υποστηρίζω την όποια έμμεση φορολογία, λέω ότι η κάθε θέσπιση ανισοτήτων συνιστά κάλεσμα σε διαφθορά, και σ'αυτό το βαθμό διαφωνώ με όσα γράφεις Επώνυμε: πρώτον, νομίζω πως αν ο πολίτης δεν έχει για να πάρει δικηγόρο, το κράτος μπορεί να διορίσει έναν για λογαριασμό του (και δεν θα σχολιάσω τον κίδυνο φυλάκισης, που ίσως δεν είναι αναίτιος...) / δεύτερον, αν πρέπει να μαζευτούν χρήματα από έμμεση φορολόγηση, δεν θα υπερασπισθώ ούτε τη φοροδιαφυγή, ούτε και την εισφοροδιαφυγή - είναι καιρός να καθιερώσουμε μηχανισμούς αποτροπής τους. Διαφορετικά θα την πληρώνουν πάντα οι ίδιοι, και χάνουμε και τον στόχο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.