Η ελληνική αναμέτρηση διευρύνει τη ρήξη Μέρκελ- Σόιμπλε
18/06/2015 13:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ελληνική αναμέτρηση διευρύνει τη ρήξη Μέρκελ- Σόιμπλε

Η αναμέτρηση της ΕΕ με την Ελλάδα φέρνει στην επιφάνεια τις μακροχρόνιες διαφορές μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και του σκληροπυρηνικού υπουργού Οικονομικών της, περιπλέκοντας τις προσπάθειες για μια λύση. Η Μέρκελ πιέζει εδώ και μήνες για μια συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, ώστε να επεκτείνει το σχέδιο διάσωσης, αλλά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραμένει δύσπιστος, θεωρώντας ότι η Αθήνα δεν θα παραδώσει ποτέ τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να επιβιώσει στη νομισματική ένωση. Ο Σόιμπλε έχει υποστηρίξει κατ' ιδίαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει επίσης να εξετάσουν τουλάχιστον το να επενδύσουν την ενέργειά τους στην ενορχήστρωση μιας ομαλής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο βετεράνος υπουργός Οικονομικών έχει κρατήσει το επιχείρημά του στο παρασκήνιο. Αλλά καθώς τα χρήματα στην Αθήνα τελειώνουν και η Μέρκελ αντιμετωπίζει την πιο σημαντική απόφαση της δεκαετούς θητείας της, οι διαφορές τους γίνονται όλο και πιο έντονες. «Υπάρχει ένας διαχωρισμός μεταξύ Σόιμπλε και Μέρκελ επειδή ο Σόιμπλε θέλει τους Έλληνες έξω από το ευρώ και η Μέρκελ δεν το θέλει», δήλωσε ένας βουλευτής από τους Σοσιαλδημοκράτες, μέρος του κυβερνώντος συνασπισμού. «Στο τέλος θα της είναι πιστός, αλλά θα κάνει τα πάντα για να δυσκολέψει τη διαδικασία». Ένας άλλος βουλευτής από το κεντροδεξιό CDU της Μέρκελ ήταν πιο επιφυλακτικός, λέγοντας: «Υπήρξε μια μικρή ρήξη μεταξύ τους». Αυτή η ρήξη αντανακλά τις αυξανόμενες διαφωνίες των κομμάτων για την Ελλάδα στον συνασπισμό των CDU/CSU της Μέρκελ, στην οποία ο Σόιμπλε κατατάσσεται δεύτερος, αμέσως μετά την καγκελάριο.

Οι διαφορές τους ήρθαν στο προσκήνιο αυτόν τον μήνα, όταν η καγκελάριος κανόνισε μια κατ 'ιδίαν συνάντηση των κορυφαίων ηγετών της ΕΕ στο γραφείο της στο Βερολίνο για να συγκεντρώσει μια οριστική προσφορά για την Αθήνα, μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων χωρίς αποτέλεσμα. Παρόντες ήταν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Μάριο Ντράγκι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Γάλλος Φρανσουά Ολάντ, και η Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ. Ο Σόιμπλε δεν προσκλήθηκε, και η Bild, το δημοφιλές γερμανικό ταμπλόιντ, ανέφερε ότι ο 72χρονος υπουργός Οικονομικών δεν είχε καν ενημερωθεί για τη συνάντηση.

Η προσφορά των πιστωτών υποσχέθηκε να διευκολύνει τους όρους υπό τους οποίους η ΕΕ θα χορηγούσε τα δάνεια που χρειάζεται η Ελλάδα απελπισμένα πριν από το τέλος του Ιουνίου. Ο Τσίπρας απέρριψε το σχέδιο, παρά το γεγονός ότι παραμένει στο τραπέζι και η Μέρκελ ελπίζει, αναφέρουν αξιωματούχοι, ότι η Αθήνα μπορεί να επιστρέψει σ 'αυτό πριν από την πληρωμή του 1,6 δις ευρώ στο ΔΝΤ, στις 30 Ιουνίου.

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της Μέρκελ, δήλωσε: «Η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών συνεργάζονται τρομερά». Αλλά ένα ακόμα ίχνος διαμάχης ήρθε λίγες μέρες μετά τη σύνοδο κορυφής του Βερολίνου, όταν η κοινοβουλευτική επιτροπή προϋπολογισμού άκουσε το εξής για τις διαπραγματεύσεις, από κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Όταν τους ρώτησαν σχετικά με το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής, αναγνώρισαν ότι είναι στο σκοτάδι. «Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ πριν - το υπουργείο Οικονομικών να μην είναι σε θέση να μας πει τι συμβαίνει» δήλωσε ένα μέλος της επιτροπής.

Η Μέρκελ, καγκελάριος από το 2005, και ο Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών από το 2009, έχουν ηγηθεί στη απάντηση της Ευρώπης στην ελληνική κρίση. Συμφώνησαν για την ανάγκη συνοχής της ευρωζώνης και για μια σκληρή γραμμή στις πληγέντες από την κρίση χώρες. Αλλά η δυσκολία με την Ελλάδα, παρά τα τεράστια δάνεια διάσωσης, έχει προκαλέσει εντάσεις. Το 2012, για παράδειγμα, ο Σόιμπλε αμφισβήτησε ένα πακέτο διάσωσης 130 δις ευρώ, καθώς ένα προηγούμενο πακέτο 100 δις ευρώ πριν από δύο χρόνια είχε αποδειχθεί ανεπαρκές. Πρότεινε η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ, έχοντας αρκετή οικονομική στήριξη για να παραμείνει στην ΕΕ. Η πρόταση απορρίφθηκε από την Μέρκελ.

Το ξέσπασμα του πρώτου παγκοσμίου πολέμου χαιρετίστηκε, όπως μας λένε, με σιγουριά και αγαλλίαση από τους λαούς της Ευρώπης. Κάτι παρόμοιο φαίνεται να συμβαίνει μετά από χρόνια οικονομικής κρίσης και πολιτικής αναταραχής στην Ελλάδα. Ο Σόιμπλε είναι ένθερμος υποστηρικτής της ολοένα στενότερης ένωσης της ΕΕ. Αλλά ο ενθουσιασμός του, συνοδεύεται με την τήρηση των κανόνων της ΕΕ. Ο ίδιος πιστεύει ότι η Ελλάδα, με τις διαρθρωτικές οικονομικές αδυναμίες της, δεν ταιριάζει στην ευρωζώνη των αυστηρών κανόνων - και ότι η ευρωζώνη μπορεί να ενισχυθεί από μια ελληνική αποχώρηση.

Η Μέρκελ συμμερίζεται αυτές τις απόψεις, αλλά ανησυχεί για τις γεωπολιτικές επιπτώσεις ενός Grexit σε μια εποχή που η ΕΕ αισθάνεται να απειλείται από τον ρωσικό επεκτατισμό στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την αστάθεια στα Βαλκάνια. Έχει, επίσης, πει εμπιστευτικά ότι αν γίνει το Grexit έρχεται, αυτή - και η Γερμανία - δεν θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη.

Οι αξιωματούχοι μερικές φορές παρομοιάζουν αυτές τις διαφορές με μια προσέγγιση «ο καλός μπάτσος και ο κακός μπάτσος». Αλλά οι παρατηρητές λένε ότι δεν υπάρχει τίποτα προμελετημένο στις τελευταίες διαφορές. «Υπάρχουν αναφορές για διαφωνίες κάθε μέρα», λέει η Ντανιέλα Σβάρτσερ, διευθύντρια έρευνας στο think-tank Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ. «Είναι εκτός ελέγχου». Προς τα έξω, η πίστη του Σόιμπλε στην Μέρκελ έχει επικρατήσει. Αλλά οι απόψεις του επηρεάζουν το κόμμα CDU/CSU, όπου οι 311 βουλευτές (από τους 630), μπορεί σύντομα να ψηφίσουν για ένα νέο πακέτο βοήθειας. Στην τελευταία ψηφοφορία του Φεβρουαρίου για την Ελλάδα -για να επεκταθεί το ισχύον καθεστώς - 29 από τα 32 μέλη του CDU/CSU ήταν ενάντια. Περίπου 135 έχουν πλέον εκφράσει τις αντιρρήσεις τους. Το πόσοι θα μπορούσαν πράγματι να αντιταχθούν στην επανάληψη της βοήθειας είναι ασαφές. Ένα βουλευτής του CDU λέει ότι είναι πολλοί. Ένας άλλος υποστηρίζει ότι αν η Μέρκελ μετέτρεπε την απόφαση σε ψήφο εμπιστοσύνης του κόμματος, θα κέρδιζε. Παρόλα αυτά, μια αποτυχία να ελέγξει τα «στρατεύματά» της θα φαινόταν άσχημη - ειδικά για μια τόσο βαρυσήμαντη απόφαση - κάνοντας την υποταγή του Σόιμπλε όλο και πιο σημαντική.

www.ft.com

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Παρατηρητής avatar
    Παρατηρητής 18/06/2015 13:27:41

    σε ολες τις εταιρειες ο οικονομικος διευθυντης ειναι ο κακος μπατσος. ειναι αυτος που κρατα το μαχαιρι και βαζει τα ορια ακομα και στον εκτελεστικο διευθυντη οταν βγανει εκτος οριων. αυτο ακριβως κανει ο σοιμπλε. τα αλλα ειναι για να γραφουν οι φυλλαδες. το ξερει πολυ καλα η μερκελ οτι η πολιτικη λυση τελειωνει την ευρωπη. μας τελειωνει και εμας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.