Η ήττα του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και ο αδύναμος Τόμσεν
08/03/2014 07:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ήττα του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και ο αδύναμος Τόμσεν

H Ελλάδα θα βγει στις αγορές με χαμηλό επιτόκιο, τέτοιο που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πριν μερικούς μήνες. Και θα είναι η πρώτη φορά ύστερα από τέσσερα χρόνια που η ελληνική οικονομία δεν θα είναι το «μαύρο» πρόβατο» της Ευρώπης

Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Όπως όλα δείχνουν η τελική απόφαση για την εκταμίευση των δόσεων θα αποφασιστεί την Πρωταπριλιά, κι αυτό δεν είναι ψέμα.

Όπως δεν είναι ψέμα ότι έχουν αλλάξει πολλά στις σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές. Είτε αρέσει αυτό σε κάποιον είτε όχι, αυτή κυβέρνηση πέτυχε να αλλάξει το κλίμα. Το παραδέχονται και οι ξένοι και δεν είναι καθόλου τυχαία τα εύσημα στον πρωθυπουργό από τον Μπαρόζο. Ούτε θα είναι, και να μας το θυμηθείτε, η ξεκάθαρη δήλωση στήριξης της Ελλάδας από τη Μέρκελ και όχι μόνο.

Αλλά αυτά που έχουν σημασία να υπογραμμιστούν είναι αυτά που έχουν αλλάξει.

1.Το πρώτο είναι ότι η τρόικα και ειδικά ο Τόμσεν δεν είναι πια τόσο ισχυροί. Ανάλγητοι είναι μεν και συνεχίζουν να έχουν άποψη για όλα. Όμως, δεν τους περνάει εύκολα. Αποδείχθηκε πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων όταν η κυβέρνηση νομοθέτησε μονομερώς για τους πλειστηριασμούς και το φόρο ακινήτων. Επιβεβαιώνεται πλήρως με τις κόκκινες γραμμές που έβαλε η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις. Όχι στις ομαδικές απολύσεις διά νόμου, όχι σε νέες απολύσεις στο δημόσιο το 2015, όχι στις εξωφρενικές αλλαγές στο γάλα και φυσικά όχι στο φλέγον θέμα των τραπεζών.

2.Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει πάρει το μάθημά της και να μην οπισθοχωρεί σε παράλογες απαιτήσεις. Αν έκανε πίσω στην υπόθεση της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα είχε οδηγήσει σε καταστροφή. Ήταν μια κόκκινη γραμμή πολύ σημαντική, όσο κι αν κάποιοι χλευάζουν γιατί έχουμε να κάνουμε με τράπεζες. Χωρίς αυτές δεν θα υπάρξει έναρξη της ανάπτυξης, αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι. Και φυσικά με διαλυμένες τράπεζες το πιο πιθανό ήταν τη ζημιά να την πλήρωναν οι καταθέτες με κούρεμα α λα Κύπρου. Ποιος το θέλει αυτό;

3.Το ΔΝΤ υπέστη μια δεινή ήττα που θα φανεί σύντομα. Η άρνηση της κυβέρνησης να υποκύψει σε συνδυασμό με την ετοιμότητα των τραπεζιτών να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, ξεσκεπάζει το παιχνίδι που έπαιζε τόσο καιρό ο Τόμσεν. Γι’ αυτό και πλέον είναι απομονωμένος. Όποιοι ξέρουν τι γίνεται στο υπουργείο Οικονομικών αντιλαμβάνονται ότι πλέον ο Στουρνάρας μιλά μόνο με τους άλλους δύο, όχι με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ. Άλλωστε, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η ΕΕ δηλώνει ξεκάθαρα πως η ανακεφαλαιοποίηση και τα stress tests δεν είναι αντικείμενο της παρούσας διαπραγμάτευσης. Άρα, ο Τόμσεν επιχείρησε να περάσει το κόλπο του ΔΝΤ ανεπιτυχώς.

4.Όλα τα παραπάνω, όλα τα «όχι» στην τρόικα που έχουν ειπωθεί δεν είναι τυχαία. Απορρέουν από την αίσθηση ότι η οικονομία τα καταφέρνει. Σημάδια ανάκαμψης υπάρχουν παντού. Στα στατιστικά, στους αριθμούς, στις προβλέψεις για τους επόμενους μήνες. Και σύντομα θα επιβραβευτούν με αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους. Αλλά το πιο σημαντικό: Ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με χαμηλό επιτόκιο, τέτοιο που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πριν μερικούς μήνες. Και θα είναι η πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια που η ελληνική οικονομία δεν θα είναι το «μαύρο» πρόβατο» της Ευρώπης.

5.Το γεγονός ότι η ΕΕ έθεσε σε επιτήρηση τη γαλλική οικονομία, μετά την ιταλική, τη σλοβενική, την κροατική δείχνει ότι η κρίση χρέους δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Δεν είμαστε εμείς οι… κακοί υπάρχουν κι άλλοι. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό κι ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η Γερμανία φαίνεται να αντιλαμβάνεται πως η Ελλάδα είναι σταγόνα στον ωκεανό της κρίσης, και γι’ αυτό πρέπει να την βοηθήσει, όπως και τις υπόλοιπες γιατί αλλιώς το ντόμινο είναι σίγουρο.

6.Οι επερχόμενες ευρωεκλογές ίσως είναι ο σταθμός για την αρχή μιας συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής για την οικονομία. Η αύξηση του ευρωσκεπτικισμού θα κάνει πιο… σκεπτικιστές και όσους έχουν στα χέρια τους τα «πυρηνικά» όπλα για να μη διαλυθεί η Ευρώπη. Ίσως να ακούσουμε ξανά για εκείνα τα ξεχασμένα ευρωομόλογα ή για νέες ροές χρήματος προς τις αδύναμες χώρες.

7.Ίσως είναι και η ευκαιρία της Ελλάδας να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους για το δικό της χρέος. Η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της. Τα κατάφερε όταν πριν μερικούς μήνες την είχαν όλοι ξεγραμμένη. Το 2012 συζητούσαν όλοι για το πότε η Ελλάδα θα χαιρετήσει την ευρωζώνη. Τώρα δεν το λέει κανείς αυτό, παρά μόνο κάτι δραχμολάγνοι. Αυτό είναι μια επιτυχία που φυσικά είναι αποτέλεσμα των θυσιών του ελληνικού λαού αλλά και μιας συνετής οικονομικής πολιτικής που δεν στηρίχθηκε σε κραυγές, εύκολες λύσεις και εντυπωσιοθηρία.

Κάτι αλλάζει, είναι φανερό κι όποιος δεν το βλέπει είναι εχθρός της Ελλάδας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. dubbio avatar
  dubbio 08/03/2014 09:21:24

  Η έξοδος στις αγορές και η απεμπλοκή μας απ΄ τα σχέδια υποταγής σε νέα μνημόνια είναι μονόδρομος. Μπορούμε και πρέπει να το τολμήσουμε. Κάθε τι άλλο, όλοι το παραδέχονται πια, πως θα είναι καταστροφικό. Όσο για τους ...Ευρωσκεπτικιστές, δεν είναι καθόλου κακό που θα πιέσουν με την έντονη παρουσία τους τους εγωϊστές, υστερόβουλους, συμφεροντολόγους ''ηγέτες'', που έχουν μετατρέψει την Ε.Ε σε απεχθή σκιά του ενωτικού υπερβατικού οράματος που όφειλε να είναι. Πρέπει να υποχρεωθούν ν΄αλλάξουν ρότα. Και ο …διάβολος, φοβέρα θέλει.

  • riot avatar
   riot @ dubbio 08/03/2014 10:55:38

   Με επιτόκιο 6%; Δεν ξέρω ποιος φοβερίζει ποίον τελικά.

   • Tassos avatar
    Tassos @ riot 08/03/2014 11:26:14

    Η Αίγυπτος στα καλά της δανείζονταν με 16% Εσύ πρέπει να είσαι από αυτούς που θεωρούσαν ότι θα μας ταίζουν αιωνίως οι ξένοι με μηδενικά επιτόκια. Δηλ. θες να είμαστε σε μνημόνιο σαν αναστενάρηδες αντί να πορευόμαστε με όσα βγάζουμε και να κάνουμε δική μας πολιτική?

    • riot avatar
     riot @ Tassos 08/03/2014 12:26:34

     Για ποιο λόγο πρέπει να δανειζόμαστε;

     • Διογένης avatar
      Διογένης @ riot 08/03/2014 16:17:39

      Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;

     • riot avatar
      riot @ Διογένης 08/03/2014 17:56:53

      Συγνώμη, αλλά όταν δανείζεσαι με απαγορευτικά προσοστά (είτε 6, είτε 16) είναι σαν να αδιαφορείς για το μέλλον. Ας περάσει ο κώλος μας καλά και το λογαριασμό στους επόμενους. Συγνώμη, αλλά εγώ δεν πρόκειται να ξεπληρώνω μια ζωή την καλοπέραση στα γεράματα αυτών που έφαγαν τα πάντα από το 1974 και μετά. Να φάνε από τα σκουπίδια.

     • MCA avatar
      MCA @ riot 08/03/2014 18:55:45

      Γιατί έτσι λένε πρέπει να γίνεται για να λειτουργεί η οικονομία.

     • gikon avatar
      gikon @ riot 08/03/2014 21:00:44

      Δεν υπάρχει χώρα χωρίς χρέος. Το 119%, που άφησε η Ν.Δ τον Οκτώβριο του 2009 ήταν μεν υψηλό αλλά χώρες με κραταιότερες οικονομίες είχαν και έχουν πολύ υψηλότερο. Οι ύστερες μεθοδεύσεις, όμως του ΓΑΠ, διόγκωσαν τεχνητά το έλλειμμα του 2009, μετέτρεψαν την ελληνική κρίση ελλείμματος σε κρίση χρέους, έφεραν την Τρόϊκα και το Μνημόνιο που πειραματίστηκαν στις πλάτες μας, επέτειναν την ύφεση και τελικά κατάφεραν να ανεβάσουν το χρέος μας, πάνω από 170% του Α.Ε.Π. Τώρα, τρέχουμε.

     • Αντιγόνη avatar
      Αντιγόνη @ riot 09/03/2014 11:42:19

      @riot Το ερώτημα είναι αφελές. Δανειζόμαστε για να πληρώνουμε τα παρελθόντα χρέη, τα οποία δυστυχώς -και τεχνηέντως-, έχουν τερατοποιηθεί.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ riot 08/03/2014 11:37:08

    Για μικρό ποσό και μια φορά δεν υπάρχει πρόβλημα. Ο μόνιμος δανεισμός για 30 δις το χρόνο το 2010 με 7% ήταν το μεγάλο πρόβλημα. Το spread του 10ετούς της Ελλάδας έχει πέσει πάρα πολύ το Φλεβάρη. Αν πέσει κι άλλο μέχρι το δανεισμό μας θα είμαστε κοντά στο 5%. Και μετά από το δανεισμό αυτό θα κάνουμε πολλούς μήνες να ξαναδανειστούμε. Όταν και θα έχει πέσει κι άλλο. με τις συνθήκες που υπάρχουν και τον τουρισμό να είναι πάλι σε κατάσταση νέων ρεκόρ. Απλά πρέπει να υπάρχει εσωτερική ομαλότητα για φέτος ώστε να ξεφύγουμε οριστικά από την ύφεση και να μειωθεί η ανεργία σταθερά. Τότε η ψυχολογία θα αλλάξει και θα κινηθεί το έστω και λιγοστό χρήμα που έμενε στάσιμο λόγω φόβου. Και θα επιστρέψουν οι καταθέσεις από το εξωτερικό στις ελληνικές τράπεζες. Αυτό θα είναι το κομβικό σημείο. Όλα είναι ντόμινο. Είτε αρνητικό είτε θετικό.

    • riot avatar
     riot @ Γεώργιος Τ. 08/03/2014 12:28:21

     Μικρό ποσό; Τα 15 δις του 2014-2015 του ΔΝΤ είναι "μικρό" ποσό; Για πόσα δις χρέος χρεοκόπησε η Ουκρανία;

     • Διογένης avatar
      Διογένης @ riot 08/03/2014 16:16:29

      Στα χρηματοπιστωτικά, τα μεγέθη έχουν σχετική ισχύ. Το ποσό αυτό εύκολα το πιάνει με δυο-τρεις εκδόσεις ομολόγων μια χώρα σαν την Ελλάδα, αρκεί να έχει πιστοληπτική ικανότητα. Ενώ μια χώρα σαν την Ουκρανία που παραδοσιακά βασίζεται στον διακρατικό ή με διακρατική στήριξη δανεισμό (κυρίως από τη Ρωσία), έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά χρέους σε σχέση με την Ελλάδα. Εν πάση περιπτώσει, για μια ακόμη φορά θαυμάζω την ικανότητα των ανθρώπων να μιλούν με πλέρια αυτοπεποίθηση για πράγματα που δεν έχουν ιδέα.

     • riot avatar
      riot @ Διογένης 08/03/2014 17:54:04

      Αν τα μεγέθη έχουν σχετική ισχύ, γιατί δεν μας μειώνουν το χρέος στο 70% ώστε να μπορούμε να το εξυπηρετήσουμε με ίδια μέσα χωρίς να χρειάζεται να στραγγίζουμε την οικονομία με φόρους περιουσίας όπως π.χ. ο ακινήτων. Τα πλεονάσματα 4%, που είναι αναγκαία για την εξυπηρέτηση του χρέος, πως θα προκύψουν από μια χειμαζόμενη οικονομία;

     • Γιώργης avatar
      Γιώργης @ riot 08/03/2014 21:03:16

      To 70% φίλε riot δεν αρκεί. Το σωστό θα ήταν να μειωθεί το χρέος μας στο 40% ή τουλάχιστο στο 50% και βεβαίως να εξομαλυνθεί η οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη ώστε να έχουμε τα επόμενα 10 χρόνια μέση ανάπτυξη πάνω απο 4% ώστε το 2035 να μειωθεί η ανεργία στο 15%....

     • Θόδωρος 17.06.2014 avatar
      Θόδωρος 17.06.2014 @ Γιώργης 09/03/2014 09:27:28

      Εγώ λέω να το μειώναμε μόνοι μας στο 0%! Τι 70, 60, 50%? Κατευθείαν στο 0%, παζάρια θα κάνουμε τώρα? Και μετά θα πετύχουμε ανάπτυξη πάνω από 4% και η ανεργία θα αρχίσει να πέφτει 2-3% το χρόνο. Και μετά θα βγάλει το μαγικό ραβδί του ο Αλέξης και η Ελλάδα θα γίνει η χώρα των θαυμάτων! Και όλα θα είναι super-γουάου!..

     • George N avatar
      George N @ riot 09/03/2014 08:28:38

      Προφανώς δεν μπορεί να έχει 4% πρωτογενές πλεόνασμα η σημερινή οικονομία. Μια αναπτυσσόμενη οικονομία μπορεί να έχει 4% πλεόνασμα επί του σημερινού ΑΕΠ. Όχι όμως για το μεγάλο διάστημα που προβλέπεται. Οι φόροι πάντως δεν έχουν καμία σχέση με το χρέος. Ούτε ένα ευρώ από αυτούς δεν έχει πάει για την εξυπηρέτησή του ή για τους τόκους. Όλοι οι φόροι και οι εισφορές καλύπτουν μοναχά τις πρωτογενείς δαπάνες του δημοσίου. Αυτές που θέλει να αυξήσει ο Αλέξης...

 2. ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ avatar
  ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ 08/03/2014 10:47:10

  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! ,ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΥΒΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤ.ΣΑΜΑΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΙΣΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΛΑΣΠΟΛΟΓΟΥΝ.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ 08/03/2014 11:40:14

   Μην περιμένεις μεγαλοψυχίες από κολλημένους. Άσε που πρέπει να έχεις και ανδρισμό. Δύσκολο τη σήμερον εποχή το τελευταίο. Εδώ ο Πολύδωρας έφυγε λίγο πριν τελειώσει το μνημόνιο ενώ είχε ψηφίσει άλλα κι άλλα και ο Κακλαμάνης ντε και καλά θέλει ρεβάνς από τον Καμίνη και επιμένει με όλα τα γκάλοπ να δείχνουν σίγουρη ήττα από Καμίνη στη δεύτερη Κυριακή αν φτάσει εκεί.

   • riot avatar
    riot @ Γεώργιος Τ. 08/03/2014 23:44:59

    Ο Πολύδωρας έφυγε γιατί ξέρει πως ακόμα και αν τελειώσει το μνημόνιο οι μνημονιακοί νόμοι θα συνεχίσουν να ισχύουν. Όπως, π.χ., ο ΕΝΦΙΑ. Αν ανατραπεί ο ΕΝΦΙΑ πως ακριβώς θα βγει πλεόνασμα και του χρόνου, του παραχρόνου κ.ο.κ.;

 3. Γιώργης avatar
  Γιώργης 08/03/2014 11:18:51

  "Δεν είμαστε εμείς οι… κακοί υπάρχουν κι άλλοι. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό κι ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί." Χρ. Νικολόπουλος Δημοδιδάσκαλος Κάτω Βασιλικής Κιλκίς Δεκέμβριος 2009 Ε' Δημοτικού. Ολοι οι Ελληνες μαθητές γυμνασίου το είχαν καταλάβει απο το 2009. Αν τώρα το "καταλάβει" και η Γερμνία και δεν επιμείνει στην "μή αντίληψη της πραγματικότητας" (Που της αποφέρει πολλά δις προς το παρόν) μπορεί η Ευρώπη να ελπίζει οτι δεν θα διαλυθεί τελικά.

 4. Δαπιτης avatar
  Δαπιτης 08/03/2014 11:41:31

  Και πριν χρεωκοπησουμε ,δανειζομασταν με χαμηλα επιτοκια. Για τον λαο θα αλλαξει κατι προς το καλυτερο, μονο οταν αρχισουν να ανοιγουν παλι παραγωγικες επιχειρησεις μικρες και μεγαλες και αρχισει ετσι να μειωνετε η ανεργια. Για τους ντοπιους και διεθνεις τοκογλυφους τραπεζιτες ,τα πραγματα πηγαιναν ,πανε και θα πανε παντα προς το καλυτερο.

 5. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 08/03/2014 11:49:48

  Μακάρι να γίνει το καλύτερο για την χώρα.

 6. foros1 avatar
  foros1 08/03/2014 14:24:00

  τις νεες δηλωσεις του αχαρακτηριστου Νταϊσελμπλουμ τις διαβασατε; αληθεια πιστευει κανεις οτι ειτε βγουμε στις αγορες, ειτε οχι, μπορουμε ποτε να συνυπαρξουμε ομαλα με "ανθρωπους" σαν και αυτον;

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ foros1 08/03/2014 16:32:10

   Ο Ντάισελμπλουμ λέει ό,τι του υπαγορεύουν οι Γερμανοί. Τώρα έχει σημασία τι λέει, όταν η χώρα εξαρτάται από την έγκριση των Γερμανών για να δανειστεί. Αύριο που δεν θα έχει πια τόση σημασία το τι λέει αυτός (ή οι Γερμανοί) ασφαλώς και θα μπορούμε να συμβιώσουμε καλύτερα μαζί του.

   • riot avatar
    riot @ Διογένης 08/03/2014 19:23:08

    EKT = Γερμανία. Στο αν η Ελλάδα θα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές ή όχι μεγάλο ρόλο παίζει η πολιτική της ΕΚΤ. Πιστεύει κάποιος ότι ξαφνικά η Ελλάδα έγινε εύρωστη οικονομία και είναι λογικό να απολαμβάνει χαμηλά επιτόκια; Γιατί, τι ακριβώς έχει αλλάξει από το 2010; Ούτε σταθερό πολιτικό σύστημα δεν έχουμε, που είναι απαραίτητο για την οικονομική σταθερότητα, ας μην γελιόμαστε. Πολιτικά τα πράγματα με την επικείμενη διάλυση του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ ασταθή. Η αστάθεια αυτή θα φανεί μετά τις ευρωεκλογές και θα στείλει σεισμικές δονήσεις σε όλο το εύρος της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

 7. ANTILOGOS avatar
  ANTILOGOS 08/03/2014 18:43:47

  Oι μεγάλοι οικονομολόγοι τις CITI Βank που μας χρεοκοπούν αν κάθε έξι μήνες τι έγιναν? κατάπιαν τις αναλύσεις τους και τις έβαλαν εκει που ξέρουν. Θυμάστε ενα fund του εξωτερικού η Japonica που αγόρασε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου πέρυσι στο 45% και έλεγε οτι στο α' τρίμηνο του 2014 θα φθάσουν στο 80%? Ολοι γελαγανε. Λοιπόν σημερα ειναι στο 73% ! Οποίος τους άκουσε κέρδισε σημαντικά, συμπεριλαμβανομένου του υπογράφοντος. Γιαυτό ας κλείσουμε τα αυτιά μας στις σειρήνες των εχθρών της χώρας και να βλέπουμε αντικειμενικά και με ψυχραιμία τα γεγονότα.

 8. blue nile avatar
  blue nile 09/03/2014 01:44:23

  Θέλω πολύ να έχει ο αρθρογράφος δίκιο.
  Μόνο που δεν μπορώ να είμαι και πολύ αισιόδοξος.
  Είναι φυσικό οι ευρωκράτες να επιδοκιμάζουν και να επαινούν μαι πολιτική που είναι δικής τους έμπνευσης ειδικότερα τώρα που πλησιάζουν οι ευρωεκλογές και θέλουν να δείξουν στους λαούς ότι η λάθος λύση που έχουν προωθήσει περπατάει.
  Έβγαλαν άρον άρον στις αγορές την Ιρλανδία υπό την προστατευτική ομπρέλα του ΟΜΤ για να παρουσιάσουν επιτυχία πάνω στο πτώμα της ιρλανδικής οικονομίας. Κάτι παρόμοιο θέλουν να κάνουν και εδώ. Γι'αυτό και η πτώση των επιτοκίων που σε πραγματική ανάγκη δανεισμού από τις αγορές δεν θα διαρκέσει.
  Το μεγαλύτερο μας πρόβλημα είναι το τεράστιο χρέος που η συρρικνωμένη ελληνική οικονομία δεν μπορεί να το εξυπηρετήσει και όσο κλέινουμε τα μάτια στο γεγονός της μη βιωσιμότητας του τόσο περισσότερο μας δηλητηριάζει. Παράλληλα η ελληνική πελυρά δεν δείχνει να αντιδρά στην διαφαινόμενη λύση-διάλυση που προτείνουν οι Γερμανοί που θα αφορά μόνο μια επιμήκυνση χωρίς κούρεμα του χρέους ή έστω χωρίς ρήτρα ανάπτυξης.
  Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι οι τράπεζες. Αν όλα πάνε τόσο καλά, αν όντως οι ανάγκες των τραπεζών είναι μόνο 6,5 δις γιατί δεν υπάρχει τραπεζική πίστη με συνέπεια να κλείνουν ακόμα και κερδοφόρες επιχειρήσεις λόγω έλλειψης ρευστότητας;
  Ο συνδυασμός του μη βιώσιμου χρέους και ένός τραπεζικού συστήματος που είναι σε κακα χάλια στραγγαλίζει την χώρα αφαιρώντας κάθε αναπτυξιακή προοπτική.
  Γι'αυτό και η ανεργία έχει σπάσει κάθε αρνητικό ρεκόρ και δεν διαφαίνεται τίποτα στον ορίζοντα που μπορεί να την ανακόψει. Μην ξεχνάμε ότι έξοδος από την Κρίση χωρίς σημαντική μείωση της ανεργίας δεν μπορεί να υπάρξει.
  Μπορεί να έχω λάθος αλλά νομίζω ότι και αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα κρύβοντας τα κάτω από το χαλάκι.
  Μπορεί να κερδίζει έτσι πολιτικό χρόνο αλλά τίποτα παραπάνω.
  Μεγάλη ανάσα μπορούμε να πάρουμνε μόνο αν όπως γράφει το άρθρο επιτευχθεί η κοινοποίηση του ευρωπαικού χρέους μέσω κάποιου ευρωομόλογου και αν η νομισματική ένωση αποκτήσει μεταβιβαστικό χαρακτήρα με θεσμοθέτηση κεφαλαιακών ροών από τις πάνω χώρες προς τον νότο είτε με απ'ευθείας χρηματοδοτηση είτε με τη μορφή παραγωγικών επενδύσεων.

 9. Naruto avatar
  Naruto 09/03/2014 14:34:08

  Με το ισχύον φορολογικό σύστημα μπορεί να έχουμε πλεόνασμα για ένα με δυο χρόνια ακόμα ,χωρίς μεγάλη αύξηση της παραγωγής θα ξαναβουλιάξουμε .Για να έχουμε όμως αύξηση παραγωγής πρέπει να μειωθούν οι φόροι δραστικά ,να αυξηθεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων να γίνουν προσλήψεις και να μειωθεί ή ανεργία.Αυτά είναι γνωστά στους οικονομολόγους ,τι εμποδίζει λοιπόν την εφαρμογή τους; Απλά οι τεράστιες δαπάνες του κράτους για μισθούς και συντάξεις ,ο απέραντος δημόσιος τομέας είναι η πέτρα στον λαιμό της Ελλάδας εάν δεν συρρικνωθεί έστω και σε βάθος χρόνου και θα δανειζόμαστε και θα χρεοκοπούμε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.