#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/05/2012 11:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η έξοδος της Ελλάδας θα τους κοστίσει 1,5 τρισ. €Διαχειρίσιμες για τα κράτη της ευρωζώνης αλλά όχι για τις τράπεζες θα είναι οι επιπτώσεις σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν σε αντίστοιχες αναλύσεις τους ο οίκος Nomura και το Bloomberg, καταδεικνύοντας ότι εντέλει ουδείς είναι ακόμη έτοιμος να διαχειριστεί την «καυτή πατάτα» διάσπασης της ευρωζώνης.

Στο 3% του ΑΕΠ

Η Nomura σε ανάλυση της υποστηρίζει ότι οι απώλειες που μπορεί να προκληθούν από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να επεκταθούν άμεσα σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, αλλά το κόστος δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ σε κάθε χώρα. Αυτό θα σημαίνει ότι οι απώλειες είναι διαχειρίσιμες, αν και για μερικές χώρες, όπως η Ισπανία ή ακόμη και η Ιταλία, είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο διεθνής οίκος εκτιμά την έκθεση της ευρωζώνης στην Ελλάδα στα 298,8 δισ. ευρώ, με τη Γερμανία να έχει «άνοιγμα» από εγγυήσεις, ομόλογα, συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) κλπ. στα 84,5 δισ. ευρώ ή 3,3% του ΑΕΠ της. Επεται σε έκθεση στον… ελληνικό κίνδυνο η Γαλλία με 63,5 δισ. ευρώ ή 3,1% του ΑΕΠ της και ακολουθεί η υπό κλυδωνισμό Ιταλία με 55,8 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο 3,5% του ΑΕΠ της. Η Ισπανία έχει «άνοιγμα» 37,1 δισ. ευρώ ή 3,4% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της.

Πάντως, η Nomura εμφανίζεται καθησυχαστική για τις συνέπειες διάσπασης της ευρωζώνης, αν και προειδοποιεί ότι θα δημιουργηθεί έντονη αβεβαιότητα και αμφισβήτηση από τις παράπλευρες απώλειες που θα προκληθούν και τα πιθανά προγράμματα «διάσωσης» που θα πρέπει να καταρτιστούν.

 Σε δίνη οι τράπεζες

Αντιμέτωπες με τεράστιες ζημίες θα είναι οι ευρωπαϊκές τράπεζες, εάν καταρρεύσει η Ελλάδα, υποστηρίζει το Bloomberg, αναφέροντας ότι έχουν συνολική έκθεση ύψους 1,19 τρισ. δολαρίων σε ομόλογα Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι παρά τις προσπάθειες και τις αποφάσεις που έχουν γίνει τα δύο τελευταία χρόνια για την προάσπιση των χρηματοπιστωτικών οργανισμών (κεφαλαιακή ενίσχυση, διαγραφή της αξίας των ελληνικών ομολόγων κ.λπ.) και παρά τα φθηνά δάνεια της ΕΚΤ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν πολύ ευάλωτες στον κίνδυνο μετάδοσης, στη μαζική φυγή τραπεζικών καταθέσεων, αλλά και στο κύμα εταιρικών πτωχεύσεων στις υπερχρεωμένες χώρες.

Ο άμεσος κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και για την ευρωζώνη θα ήταν η φυγή καταθέσεων από τις χρεωμένες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ιταλία, λόγω εικασιών εξόδου των παραπάνω χωρών από το ευρώ. Ηδη οι καταθέσεις στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία έχουν μειωθεί κατά 80,6 δισ. ευρώ ή 3,2% έως το τέλος Μαρτίου σε σχέση με το τέλος του 2010, σύμφωνα με στοιχεία από την ΕΚΤ. Αντίθετα, στη Γαλλία και τη Γερμανία την ίδια περίοδο αυξήθηκαν κατά 6,3% ή 217,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Τράπεζας Διακανονισμών, οι απαιτήσεις των γερμανικών, γαλλικών και βρετανικών τραπεζών στις τέσσερις χώρες ανέρχονται σε 1,19 τρισ. δολάρια.

Μάλιστα, το Bloomberg τονίζει ότι «μια ελληνική έξοδος μπορεί να αποτελέσει το κουτί της Πανδώρας», ανοίγοντας την πόρτα του ντόμινο. Σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να πείσουν πως θα αποτελέσει μοναδικό γεγονός, διαφορετικά οι καταθέτες στις άλλες χώρες μπορεί να προχωρήσουν σε αποσύρσεις των χρημάτων τους ή στη μεταφορά σε τράπεζες άλλων χωρών που θεωρούν ασφαλέστερες.

Ελεύθερος Τύπος

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Βασίλης avatar
  Βασίλης 24/05/2012 12:01:59

  Μήπως μια καλή διαπραγμάτευση θα ήταν να μας δώσουν 600 δις για να μείνουμε στο ευρώ;

  λέω τώρα εγώ

  • Σχετικά Ασχετος avatar
   Σχετικά Ασχετος @ Βασίλης 24/05/2012 13:02:24

   Eπειδή όμως θα μας κάνουν χοντρά παζάρια,να τους ζητήσουμε στην αρχή 1 τρις.

 2. kostis avatar
  kostis 24/05/2012 12:06:35

  δεν με ενδιαφερει τι θα παθουν οι αλλες χωρες, αλλα τι θα παθει η δικη μου.. Και η δικη μου, κατα την λογικη Τσιπρα, τραγκα και λοιπων, λειτουργει σαν βομβιστης που απειλει να παρει μαζι του ολο τον περιγυρο.. Συγνωμη αλλα δεν ηταν ποτε το ονειρο μου να γινω "αναλωμα και παραναλωμα" για ενα πουκαμισο αδειανο..

  • ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ avatar
   ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ @ kostis 24/05/2012 15:02:33

   Δεν έχει πάθει ήδη αρκετά η χώρα σου; δε ρίχνεις και μία ματιά στην παραπάνω ανάρτηση με τη διπλή αυτοκτονία;

 3. aks avatar
  aks 24/05/2012 14:24:29

  Ας υποθέσουμε λοιπόν οτι οι "εταίροι" μας μισούν τόσο πολύ επειδή ο Τσίπρας τους πρόσβαλε, που προτιμούν να χάσουν 1,5 τρίς για να μας "δείξουν" πόσο καθίκια είμαστε πετώντας μας έξω απ' το Ευρώ, παρά να μας διαγράψουν 200 δίς απ' το χρέος και να μας πούν βγάλτε τα πέρα μόνοι σας τώρα.
  Εμείς τι πρέπει να κάνουμε απέναντι σε ανθρώπους που έτσι μας βλέπουν, έστω διότι είμαστε όντως "καθίκια"? Πρέπει να τους κάτσουμε στο σβέρκο επιμένοντας οτι οφείλουν να μας "ταίζουν" κι ας είμαστε τέτοιοι, λέγοντάς τους ότι σε κάμποσα χρόνια ισως γίνουμε καλύτεροι, ώστε να μπορούν να μας ανεχτούν?
  Δεν είναι πλήρης και ολοκληρωτική ηθική καταρράκωση να ξέρεις οτι στην παραμικρή στραβοτιμονιά κάποιου "τσόγλανου" έστω, είναι έτοιμοι να σε πετάξουν σαν σκ@τό απο πάνω τους κάποιοι που σου δανείζουν με απέραντη δυσφορία τα "τίμια" λεφτά τους που εσύ σκόρπισες με άμετρη ασωτία, με μόνο αντάλλαγμα να σε ταίζουν όπως τα βόδια δεμένον στο κελλί σου που αν κουνηθείς να σου κόβουν τη "δόση"?
  Προσωπικά δεν το αντέχω γι αυτό θα ψηφίσω Τσίπρα στις 17 Ιουνίου. Αν ο Σαμαράς το ανέχεται αυτό, ας ψηφίσει ξανά το μνημόνιο και στην επόμενη ανάκριση απ την Τρόικα να ψάχνει για ισοδύναμες περικοπές...

  • Γιάννης avatar
   Γιάννης @ aks 24/05/2012 16:48:20

   Μέχρι τώρα είμασταν ζητιάνοι τώρα γίναμε και εκβιαστές ζητιάνοι.
   ΜΠΡΑΒΟ Πρόοδος ΑΞΙΟΙ !

  • Σχετικά Ασχετος avatar
   Σχετικά Ασχετος @ aks 24/05/2012 17:58:07

   Προσωπικά δεν αντέχεις να ψηφίσεις ΠΑΣΟΚ,που ψήφιζες μέχρι το 2009.
   Ολα τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 24/05/2012 16:40:43

  Οι "samurai" και οι "onna-bugeisha" (θήλεις συνάδελφοι πολεμίστριες) της Nomura δίνουν ένα κρίσιμο νούμερο:
  Η έκθεση της ευρωζώνης στην Ελλάδα είναι 298,8 δισ. ευρώ. Είναι περίπου το δημόσιο χρέος μετά το κούρεμα - εγγυήσεις, ομόλογα της ΕΚΤ, Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
  Προφανώς δεν συμπεριλαμβάνουν το ιδιωτικό Ελληνικό χρέος, και τι θα γίνει με αυτό σε περίπτωση "εξόδου": Χρέος εμπορικών τραπεζών στην ΕΚΤ - εγγυήσεις που θα καταπέσουν, αλλά και χρέος επιχειρήσεων που θα κλείσουν, κτλ.
  Η αλυσωτή αντίδραση θα έχει και άλλο κλάδο, που θα διαχυθεί απευθείας μέσα στην πραγματική οικονομία της Ευρπώπης. Αυτό είναι αντικείμενο ενός άλλου υπολογισμού.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.