#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/02/2013 10:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Τρόικα σχεδιάζει να σηκώσει "τσουνάμι" ανατιμήσεων με αυξήσεις στον ΦΠΑΤη δέσμευση να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές και καταργήσεις φοροαπαλλαγών ανέλαβε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με το νέο Μνημόνιο Οικονομικής Πολιτικής που υπέγραψε πρόσφατα, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας υποσχέθηκε στους δανειστές ότι θα επιβάλει πρόσθετα φορολογικά βάρη σε εκατομμύρια Ελληνες πολίτες, προκειμένου να καλύψει το «κενό» των μη προσδιορισθέντων δημοσιονομικών μέτρων ύψους 4 δισ. ευρώ, το οποίο έχει απομείνει για την περίοδο 2015-2016!

Το πιο πιθανό, όμως, είναι τα μέτρα αυτά να επιβληθούν πολύ νωρίτερα, το αργότερο στις αρχές του 2014, καθώς ο φετινός Προϋπολογισμός είναι βέβαιο πλέον ότι θα κλείσει με πολύ μεγάλες αποκλίσεις από τις προβλέψεις του και η Τρόικα θα απαιτήσει την κάλυψη των αποκλίσεων με πρόσθετες «δημοσιονομικές παρεμβάσεις»!

Η αποκάλυψη

Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ε.Τ.», στη σελίδα 21 και στην παράγραφο 32 του νέου Μνημονίου Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Πολιτικών που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας στις 21-12-2012, περιλαμβάνεται δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να καλύψει ένα μέρος από το «δημοσιονομικό κενό» (fiscalgap) των 4 δισ. ευρώ της περιόδου 2015-2016 με «περαιτέρω περικοπές σε φορολογικές απαλλαγές και εξαιρέσεις»!

Ανακατάταξη

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», πίσω από αυτή τη δέσμευση του κ. Στουρνάρα κρύβεται ένα νέο σχέδιο, που έχει προσυμφωνηθεί με την Τρόικα ήδη από την εποχή της κυβέρνησης Παπαδήμου. Το σχέδιο αυτό, για το οποίο η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει δεσμευτεί στην Τρόικα με το Μνημόνιο ΙΙ που υπέγραψε τον Μάρτιο του 2012, αφορά στην… «απλοποίηση» της νομοθεσίας για τον ΦΠΑ. Με αυτό θα υιοθετούνται πλήρως οι προτάσεις για την αναμόρφωση του ΦΠΑ, που έχουν υποβάλει ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2011 στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι προτάσεις αυτές, οι οποίες περιλαμβάνονται σε αναλυτική έκθεση του ΔΝΤ που έχει στη διάθεσή του ο «Ε.Τ.», προβλέπουν:

1 Επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19% ή 21% σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες εκτός ξενοδοχείων και τουριστικών πακέτων που μπορούν να υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή 9% ή 11%. Μια τέτοιας μορφής… απλοποίηση των συντελεστών ΦΠΑ που ζητούν οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ συνεπάγεται αύξηση από 13% σε 19% ή 21% στο συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών, τις ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, την ιατρική περίθαλψη, τις πωλήσεις βιβλίων, περιοδικών, ανθέων και ειδών από καουτσούκ και τα εισιτήρια θεαμάτων. Επιπλέον, εάν υιοθετηθεί αυτή η πρόταση, τότε ο ΦΠΑ για όλα τα λοιπά αγαθά και υπηρεσίες θα μειωθεί από το 23% στο 19% ή 21%. Εναλλακτικά, προτείνεται η διατήρηση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 9% ή 11% για τα τρόφιμα, την ιατρική περίθαλψη και τον κλάδο του τουρισμού.

2 Κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου. Υιοθέτηση του μέτρου αυτού σε συνδυασμό με τα προαναφερθέντα σημαίνει για τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου αύξηση του ΦΠΑ από 5% σε 19% ή 21% για τα φάρμακα, τα βιβλία και τα περιοδικά και από 9% σε 19% ή 21% για τα τρόφιμα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών, τις ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, την ιατρική περίθαλψη, τις πωλήσεις ανθέων και ειδών από καουτσούκ και τα εισιτήρια θεαμάτων. Σημαίνει επίσης αύξηση του ΦΠΑ από 16% σε 19% ή 21% για όλα τα άλλα αγαθά και υπηρεσίες!

Γιώργος Παλαιτσάκης, στον "Ελέυθερο Τύπο"ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μ.Γ avatar
  Μ.Γ 11/02/2013 10:25:02

  Η τροϊκα σχεδιαζει και η κυβερνηση εκτελει. Φτασαμε ως χωρα στην καταντια να το αποδεχομαστε. Κατα τα αλλα, ο Σαμαρας διαφωνει βεβαιως, αλλα η κυβερνηση της οποιας προϊσταται δεν τον αφηνει να εκπληρωσει τα οραματα του. Εχουμε φτασει στα ορια του απολυτου παραλογισμου. Σε λιγο η τροϊκα θα καθοριζει και τα συνορα μας και η κυβερνηση θα "διαπραγματευεται" συναινωντας εκ προοιμιου, "για να σωθει η χωρα" (οτι θα εχει απομεινει απ' αυτην).

  • euagelos avatar
   euagelos @ Μ.Γ 11/02/2013 16:00:40

   Όταν πήγαινα δημοτικό, πριν χρόνια, όταν γινόταν καμιά αταξία και μας μάλωνε η δασκάλα, λέγαμε: "Δε φταίω εγώ κυρία, ο Γιαννάκης μου είπε να πετάξω την πέτρα και έσπασε το τζάμι".
   Και απαντούσε η δασκάλατην κλασσική ατάκα:
   "Μα εσύ ΧΑΖΟΣ είσαι? Ό,τι σου λένε το κάνεις? Δηλαδή άμα σου πούνε να πέσεις από κανένα μπαλκόνι, εσύ θα πέσεις?"
   Οπότε μαθαίναμε στο σχολείο να μη κάναμε όοοοοοτι μας έλεγαν οι άλλοι. Μετά βέβαια μεγαλώσαμε και κάνουμε σαν τα βόδια ακριβώς ότι μας πούν. Και πηδάμε κι απ' τα μπαλκόνια επό ότι φαίνεται.

 2. blue nile avatar
  blue nile 11/02/2013 10:42:45

  Δεν θα υπάρχει τρόικα μέχρι τότε...

  • Queen In Black avatar
   Queen In Black @ blue nile 11/02/2013 16:32:35

   :-) Σωστό κι αυτό!

 3. Δρυς avatar
  Δρυς 11/02/2013 10:54:40

  Άλλα "τελευταία" μέτρα.

 4. V avatar
  V 11/02/2013 15:17:58

  Τους εχει σαλεψει τελειως.

 5. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 11/02/2013 18:19:15

  Μάλλον κάποιο λάθος έγινε. Μία χρονοδίνη με μετέφερε στο 2010 όπου και διάβασα ένα άρθρο σαν κι αυτό όπου γίνεται λόγος ξανά για νέα μέτρα, για νέους φόρους, για νέα δεινά.

  Ίσως είμαι στο 2011. Ίσως η χρονοδίνη με πήγε στο 2012. Πάντως είναι αδύνατον να βρίσκομαι στο 2013 και να εξακολουθεί να γίνεται απλά και μόνο κουβέντα για νεα μέτρα....

  Απλά δεν γίνεται....

 6. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 11/02/2013 23:08:30

  Ανατιμησεις; Ανοησιες... Θα κανουμε μια μεσοσταθμικη μειωση μισθων δημοσιου και ιδιωτικου τομεα κατα 90% και θα πεσουν οι τιμες κατα 0,00000000001%. Ποιος μπορει να αμφισβητησει οτι η εσωτερικη υποτιμηση λειτουργει περιφημα ως τωρα;...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.