21/04/2010 18:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Τράπεζα της Ελλάδος απαντά στα δημοσιεύματα για «μεγάλο σκάνδαλο»

Διευκρινίσεις που αναφέρονται στα δημοσιεύματα σχετικά με τη λειτουργία της Ηλεκτρονικής Δευτερογενής Αγορά Τίτλων ΗΔΑΤ, δίνονται από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) στην ιστοσελίδα της.

    Η ΕΕΤ επισημαίνει ότι με τα σχετικά δημοσιεύματα "δημιουργείται αβάσιμα σοβαρή σύγχυση ως προς το ακριβές περιεχόμενο των συνομιλιών και της συνεργασίας της Τράπεζας της Ελλάδος, ως Διαχειριστή του Συστήματος Παρακολούθησης Συναλλαγών επί Τίτλων με Λογιστική Μορφή (Άϋλοι Τίτλοι) (εφεξής «το Σύστημα»), με τα μέλη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ως χρηστών του Συστήματος".

    "Οι εν λόγω συνομιλίες εμπίπτουν στο πλαίσιο της συνεργασίας των φορέων της αγοράς με σκοπό την ανάπτυξη και τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των υποδομών εκκαθάρισης και διακανονισμού χρεωστικών τίτλων, προκειμένου οι κανόνες λειτουργίας της ελληνικής αγοράς χρήματος και κεφαλαίου να εναρμονίζονται με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς. Τα μέλη της ΕΕΤ παρέχουν την τεχνογνωσία που διαθέτουν για τον εκσυγχρονισμό και την τεχνική αναβάθμιση των συστημάτων με γνώμονα αφενός μεν την αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τις λοιπές ευρωπαϊκές αγορές, και αφετέρου την μακροπρόθεσμη ανάπτυξή της", αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΕΤ.

    "Στο σημείο μάλιστα αυτό κρίνεται σκόπιμο να αναφερθούν οι αρνητικές εκθέσεις αξιολόγησης των αρμοδίων ευρωπαϊκών οργάνων παρακολούθησης των διαδικασιών για την άρση των εμποδίων κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης και διακανονισμού σε διασυνοριακό επίπεδο, στις οποίες η ελληνική αγορά αξιολογείται ως ευρισκόμενη σε κατώτερο στάδιο εναρμόνισης από ό,τι οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές"

    Στα δημοσιεύματα γίνεται συσχέτιση δύο τελείως διαφορετικών θεματικών και, ειδικότερα συγκεκριμένων προβληματισμών που ετέθησαν στο Διαχειριστή του Συστήματος στο πλαίσιο της διαδικασίας διακανονισμού των συναλλαγών εκτός αγοράς και της αναβάθμισης των συστημάτων για την παροχή περισσότερης πληροφόρησης και διαφάνειας, σύμφωνα και με τα όσα προβλέπουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα, με μια υποτιθέμενη επιμήκυνση του κύκλου διακανονισμού των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ. Στην ιστοσελίδα της η ΕΕΤ (http://www.hba.gr/Index.asp?Menu=20) απαντά εκτενώς στα δημοσιεύματα της εφημερίδας, επισημαίνοντας ότι οι σχετικές αναφορές είναι αυθαίρετες και ανακριβείς.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. ataktos avatar
    ataktos 21/04/2010 19:47:55

    Τώρα μας ....διαφώτισαν

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.