Η Πορτογαλική κρίση επηρέασε την έκδοση του ομολόγου - 1,5 δισ. ευρώ αντλήθηκαν από το τριετές
10/07/2014 19:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Πορτογαλική κρίση επηρέασε την έκδοση του ομολόγου - 1,5 δισ. ευρώ αντλήθηκαν από το τριετές

Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, παρά το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα που διαμορφώθηκε χθες και σήμερα στις διεθνείς αγορές και ιδίως στις αγορές της περιφέρειας -με τις ανησυχητικές εξελίξεις με την πορτογαλική Banco Espirito Santo- , η Ελλάδα άντλησε σήμερα 1,5 δισ...

Στη δίνη μιας πορτογαλικής κρίσης η οποία μπορεί να πάρει ευρωπαϊκές διαστάσεις, βρέθηκε η Ελλάδα και η έκδοση του ομολόγου τριετούς διάρκειας. Δύο ημέρες νωρίτερα να είχε γίνει η έξοδος στις αγορές θα ήταν όλα καλά και δεν θα υπήρχαν τα προβλήματα που προκαλεί η πιθανή χρεοκοπία της τράπεζας Banco Espirito Santo. Η Ελλάδα ζητούσε 3 δισ. ευρώ και τελικά άντλησε 1,5 δισ. με επιτόκιο 3,5% και τα υπόλοιπα χρήματα μπορεί να αντληθούν από άλλη έκδοση σε καλύτερη χρονική στιγμή. «Παρά το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα που διαμορφώθηκε χθες και σήμερα στις διεθνείς αγορές και ιδίως στις αγορές της περιφέρειας, η Ελλάδα άντλησε σήμερα 1,5 δισ. ευρώ από το σύνολο των 3 δισ. ευρώ που ενεγράφη στα βιβλία προσφορών με τοκομερίδιο 3,375% (επιτόκιο 3,5%)», αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Η ιστορία με τις τράπεζες και τα προβλήματα που έχουν είναι μεγάλη. Πριν μερικές ημέρες στη Βουλγαρία δημιουργήθηκαν ουρές στα μηχανήματα ανάληψης χρημάτων. Παράλληλα, στην Ιταλία υπάρχουν πολλά θέματα με τράπεζες ενώ στην Ισπανία η Banco Popular Espanol ανέβαλε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου την οποία προετοίμαζε για να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες από τα φθινοπωρινά στρες τεστ.

Ήρθε και η πορτογαλική δίνη για να τα σαρώσει όλα και να οδηγήσει σε μεγάλη πτώση τα χρηματιστήρια. Οι πιστωτές της πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito Santo εξακολουθούν να ανησυχούν για το ενδεχόμενο να υποστούν ζημιές, μετά την αδυναμία της μητρικής της εταιρείας να κάνει πληρωμές για χρέος της, παρά τις διαβεβαιώσεις της κεντρικής τράπεζας της χώρας ότι η τράπεζα είναι προστατευμένη, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

O όμιλος Espirito Santo Financial Group, ο οποίος κατέχει το 25% των μετοχών της τράπεζας, ανέστειλε σήμερα τη διαπραγμάτευση των μετοχών και των ομολόγων του, ανακοινώνοντας ότι «τώρα αξιολογεί την οικονομική επίπτωση από την έκθεσή της» στην εταιρεία Espirito Santo International που δεν πλήρωσε γραμμάτια που είχε εκδώσει.

Μέτοχοι και ομολογιούχοι φοβούνται ότι θα υπάρξει κούρεμα και η κρίση θα επεκταθεί παντού. Να θυμίσουμε ότι η Πορτογαλία βγήκε πρόσφατα από το Μνημόνιο αλλά τα τραπεζικά προβλήματα φαίνεται να είναι πολλά.

Καθόλου τυχαίες δεν είναι οι συνεχείς αναφορές του Γ. Στουρνάρα στα κόκκινα δάνεια και η σύσκεψη χθες στο Μαξίμου όπου αναζητήθηκαν τρόποι για να απασφαλιστεί αυτή η βόμβα. Οι τραπεζίτες φοβούνται ότι τα stress tests θα αναδείξουν τις μεγάλες τρύπες που υπάρχουν στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών εξαιτίας των κόκκινων δανείων.

Η ουσία είναι ότι η Ευρώπη εισέρχεται σε νέο κύκλο έντασης και η Ελλάδα θα βρεθεί σε δύσκολη θέση αφού είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα και έρχονται και οι συζητήσεις για το χρέος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 10/07/2014 22:58:02

  Το έχουμε τονίσει εδώ και πολύ καιρό: Η Ευρωπαική κρίση είναι κυρίως κρίση του όλου τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη και μόνον κατά δεύτερο λόγο δημοσιονομικη. Από την Ολλανδία και την Πορτογαλία ως την Κύπρο και τη Σλοβενία (και φυσικά στην Ελλάδα) οι τράπεζες είναι παντού τυπικά χρεωκοπημένες ως ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ επιχειρήσεις. Επιζούν διότι το δημόσιο κρατικοποιεί και παρέχει "ζωογόνο ορρό" απο το "αίμα" των φορολογουμένων. Αλλου απο εθνικούς πόρους και με εθνικές εγγυήσεις (Σλοβενία, Ολλανδία, Βρετανία, στην ίδια τη Γερμανία) αλλού Ευρωπαικούς (Ιρλανδία, Ισπανία, Ελλάδα, Κύπρος...). Το νέο κεφάλαιο στην ιστορία είναι το κούρεμα των ανασφάλιστων τραπεζικών ομολόγων (Ολλανδία, Σλοβενία) ή και ταυτόχρονα και των καταθέσεων άνω των 100.000 (Κύπρος). Πρόβλεψη: Ίσως το δούμε να επαναλαμβάνεται στην Πορτογαλία,

 2. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 10/07/2014 23:01:56

  http://www.euro2day.gr/news/world/article/1235072/xypna-efialtes-gia-ton-evro-noto-h-banco-esp23.html

 3. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 10/07/2014 23:08:23

  http://www.euro2day.gr/news/world/article/1235072/xypna-efialtes-gia-ton-evro-noto-h-banco-esp23.html

 4. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 14/07/2014 20:35:45

  τι συμβαίνει; να μια πιθανή ερμηνεία: ξέρετε τι συνέβη; το κόστος μόχλευσης των ομολόγων της ισπανίας έπεσαν πιο κάτω και απο αυτα των ηπα. πρωτοφανές, έτσι; Αυτό έγινε αμέσως μετά την την μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. μάλλον σχετίζονται. αλλά πως; μία πιθανή εμρηνεία είναι πως η ροή φθηνότερου χρήματος έδωσε έδωσε έναυσμα για αγορά κρατικών ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας. γι' αυτό μάλλον βγήκε και η ελλάδα αλλά άντλησε μόνο 1,5 δις αντί 3 που ήταν ο στόχος. όμως το χρήμα αυτό δεν διοχετεύτηκε στην πραγαματική οικονομία αλλά για την αγορά κρατικών ομολόγων, όπως προείπα. η πρακτική της ΕΚΤ δεν θα έχει αντίκρυσμα γιατί οιτ τραπεζες δεν πρόκειται να διοχετεύσουν τέτοιο χρήμα στην πραγματική οικονομία, δεν τρελλάθηκαν με το κλίμα που επικρατεί, ειδικά στην ελλάδα. θα το χάσουν σε μεγαλύτερα δάνεια γιατί η ιδιωτική και επιχειρηματική κατανάλωση έιναι στο ναδίρ. και α ένας άλλος λόγος που δεν το κάνουν είναι γιατί η ΕΚΤ "εγγυάται" τις αποδόσεις των τραπεζών. συνέπειες: δεν ξέρω αλλά αναρωτηθήκατε γιατί αυξάνεται το χρέος μας;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.