#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/05/2011 14:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Πορτογαλία έκανε σκληρές διαπραγματεύσεις και δεν παραδόθηκε αμαχητί

[caption id="attachment_102143" align="alignnone" width="600" caption="Η τρόικα στην Λισσαβώνα "][/caption]

Το Μνημόνιο  της Πορτογαλίας που εγκρίθηκε από το ECOFIN στις 17 Μαΐου, στοχεύει σε λιγότερη λιτότητα και περισσότερες μεταρρυθμίσεις, ενώ εμπεριέχονται μέτρα που έχει συμπεριλάβει και η Ν.Δ. στο Ζάππειο ΙΙ. Στα δύο κείμενα για την Πορτογαλία (ΔΝΤ: Μνημόνιο  Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Πολιτικών, Ευρωπαϊκή Επιτροπή /ΕΚΤ: Μνημόνιο Συνεννόησης ειδικών όρων οικονομικής πολιτικής), είναι εμφανής η προσπάθεια που γίνεται για να αποφευχθούν τα λάθη του Μνημονίου της χώρας μας.

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων στην σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης και πρόσθεσε:Αποδεικνύεται ότι η Πορτογαλία έκανε σκληρές διαπραγματεύσεις και δεν παραδόθηκε αμαχητί.

Ειδικότερα:

Περιλαμβάνεται στα μέτρα με σκοπό την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και «μεγάλη μείωση» των εργοδοτικών εισφορών (“major reduction in employers” social security contribution) (παρ. 39).
Προστατεύει τις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες με συγκεκριμένα μέτρα (όχι οριζόντια όπως εφαρμόστηκε σε εμάς και ουσιαστικά έπληξε δυσανάλογα τους χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους). Ειδικότερα, προβλέπει στην παρ. 8 του κειμένου του ΔΝΤ:
εξαίρεση από τη μείωση του 5% του ονομαστικού μισθού στο δημόσιο τομέα και το πάγωμα των συντάξεων του 2011 στους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.
εξαίρεση στις οικονομικά ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες από τις αυξήσεις στα προτεινόμενα νοσήλια στον τομέα της υγείας (proposed moderating fees increases),
εφάπαξ εισφορά σε μισθούς και συντάξεις πάνω από τα 1.500 ευρώ.
Προβλέπει τη μείωση των υπαλλήλων της κεντρικής κυβέρνησης κατά 1% το χρόνο μέσω μερικής αντικατάστασης των συνταξιοδοτούμενων υπαλλήλων αλλά και μέσω μετατάξεων, χωρίς όμως να γίνεται αναφορά σε απολύσεις (παρ. 23).

ΣΧΟΛΙΑ

 1. drider avatar
  drider 23/05/2011 19:13:45

  Μην ξεχνάμε ότι οι Πορτογάλοι ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία.
  Επίσης, αν ήθελα να γίνω πιο δεικτικός, θα έλεγα ότι τα παραπάνω είναι προϊόν της "συναίνεσης".
  Επιπρόσθετα, το "πείραμα" της Ελλάδας λειτουργεί σαν οδηγός για το Πορτογαλικό πείραμα... ήδη φαίνονται τα τεράστια λάθη που έχουν γίνει στην περίπτωση μας, τα οποία τελικά αυξάνουν και την "επισφάλεια" των ομολογιούχων-επενδυτών.

  Αλλά δεν μου αρέσει η σκοπιά που έχω πάρει το θέμα. Ας το πάω διαφορετικά:
  Οι εκλογές στην Πορτογαλία είναι κοντά αλλά δεν έχουν γίνει ακόμα. Ας περιμένουμε και την κάλπη, μπορεί να κρύβει εκπλήξεις.

 2. μουρίνιο avatar
  μουρίνιο 23/05/2011 19:41:27

  Επίσης μη ξεχνάμε οτι η Πορτογαλία δεν έχει το μαύρο χάλι της Ελλάδας, συνεπώς έχει την ευχέρεια να λαμβάνει ηπιότερα μέτρα και τα πριθώριο διαπραγμάτευσης που διαθέτει είναι πιολύ ευρύτερο.

 3. RYaN avatar
  RYaN 24/05/2011 00:00:00

  Εμένα οι τροϊκανοί μου θυμίζουν οικοπεδοφάγους του παλιού καιρού.
  Στην Πορτογαλία εποφθαλμιούν τον κρυμμένο χρυσό του Salazar.
  Εδώ τη ΔΕΗ και κάτι φιλέτα στα νησιά.

 4. Orestios avatar
  Orestios 24/05/2011 10:00:40

  Τί ωραία που είναι η ΕΕ.
  Υποτίθεται ισότημο μέλος και Κυρίαρχο Κράτος ενώ χρησιμοποιείται ορολογία για κατακτημένο.

  Να την βράσω τέτοια Ένωση

 5. Γιάννης_Άλιμος avatar
  Γιάννης_Άλιμος 24/05/2011 11:38:54

  Δεν παραδόθηκε αμαχητί, αλλά παραδόθηκε.... Εφάρμοσε διαφορετικό μείγμα...
  Η παράδοση είναι λοιπόν νομοτέλεια. Ο τρόπος διαφέρει;
  Όπως έλεγε και η γιαγιά μου:"Αχ καρδούλα μ' φάε χιόνι, να σ' αφήσουνε οι πόνοι..."

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.