Η Λαγκάρντ κουνάει το δάχτυλο στην  Μέρκελ για την λιτότητα
14/07/2014 20:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Λαγκάρντ κουνάει το δάχτυλο στην  Μέρκελ για την λιτότητα

Σε νέα σύγκρουση εντός της τρόικας αναμένεται να οδηγήσει η έκθεση – βόμβα του ΔΝΤ για την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί...

Σε νέα σύγκρουση εντός της τρόικας αναμένεται να οδηγήσει η έκθεση – βόμβα του ΔΝΤ για την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί. Ουσιαστικά κ. Λαγκάρντ κουνάει το δάχτυλο στην κ. Μέρκελ ζητώντας «απαγορευμένες» μέχρι σήμερα πολιτικές. Για παράδειγμα το ΔΝΤ απευθύνει έκκληση στην ΕΚΤ να προχωρήσει σε εκτύπωση χρήματος και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εγκαταλείψουν τις πολιτικές λιτότητας για την περίπτωση που οι αποπληθωριστικές πιέσεις επιμείνουν στην Ευρωζώνη. Στην έκθεση που συντάχθηκε μετά την τελευταία επίσκεψη εκπροσώπων του Ταμείου στην Ευρώπη, επανέρχεται , επίσης, η πρόταση δημιουργίας ενός κοινού ταμείου στο οποίο θα μπορούν να προσφεύγουν οι τράπεζες όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα φερεγγυότητας. Το ΔΝΤ μειώνει ελαφρώς την πρόβλεψη για την ανάπτυξη φέτος (1,1% από 1,2%) και είναι αρκετά συγκρατημένο για τις επιδόσεις το 2015, βλέποντας ανάπτυξη 1,5%, ενώ για τις ΗΠΑ προβλέπει 2% και για τη Βρετανία 2,9%. Οι αναλυτές του Ταμείου επιμένουν στην αναγκαιότητα προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών αλλά τονίζουν ότι αυτές θα πρέπει να συνοδευτούν από μέτρα στήριξης της ζήτησης και αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια.

Το ΔΝΤ καλεί τους Ευρωπαίους πολιτικούς να αντισταθούν στην περαιτέρω λιτότητα, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε αρνητικά σοκ στην ανάπτυξη δεν θα πρέπει να πυροδοτήσουν επιπλέον λιτότητα. Σύμφωνα με το Ταμείο, η ευρωζώνη πρέπει να στηρίξει την ζήτηση, να ολοκληρώσει την τραπεζική ενοποίηση και να προχωρήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Το Ταμείο ανοίγει επίσης ένα μείζον θέμα για την Ευρώπη, αυτός της μεγάλης κλίμακας αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όπως τονίζει το ΔΝΤ, ένα τέτοιο σχέδιο θα ενίσχυε τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη και θα τόνωνε την ζήτηση για τραπεζικά δάνεια.

Η ποσοτική χαλάρωση «μπορεί να ωθήσει ανοδικά τον πληθωρισμό μέσω της αύξησης της κατανάλωσης και των επενδύσεων κατά μήκος της ευρωζώνης και να στηρίξει αυτή την τάση μέσω της αναβίωσης της προσφοράς και της ζήτησης για τραπεζικό δανεισμό» αναφέρει ο Reza Moghadam, επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη.

Η ανάκαμψη της ευρωζώνης είναι αδύναμη και άνισα κατανεμημένη, ο πληθωρισμός βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα μεγάλο χρονικό διάστημα, οι χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένουν κατακερματισμένες και τα διαρθρωτικά κενά επιμένουν, κάτι που εμποδίζει την εξισορρόπηση και τη σημαντική μείωση του χρέους και της ανεργίας, τονίζει το ΔΝΤ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. foros1 avatar
  foros1 14/07/2014 21:04:25

  η εκτύπωση χρήματος σε αυτή την περίοδο, συμφέρει τους πάντες, πλην της Γερμανίας. αργά, αλλά σταθερά, πλησιάζουμε στην ώρα των μεγάλων αποφάσεων για την ευρωζώνη...

 2. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 15/07/2014 09:00:59

  Πόσες φορές τα έχουμε ακούσει αυτά και έχουμε δει να γίνεται το τελείως αντίθετο;

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 16/07/2014 22:32:52

  Απίστευτο! Δείτε τι κάνει ένας άφοβος, επίμονος, συμπαθέστατος χιμπατζάκος, για να διώξει από το βασίλειό του, 2 μεγάλες κινέζικες τίγρεις-αδέλφια http://youtu.be/EMb1GP_kgfI

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.