#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/04/2011 14:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Κομισιόν ξεκινάει έρευνα για τα CDSsΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε δύο αντιμονοπωλιακές έρευνες στην αγορά των συμβολαίων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (Credit Default Swaps – CDS).

Στην πρώτη περίπτωση η Κομισιόν θα εξετάσει αν 16 επενδυτικές τράπεζες και η Markit, ο κορυφαίος πάροχος οικονομικών πληροφοριών στην αγορά των CDS, έχουν συνεργήσει και ή κατέχουν και κάνουν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης ώστε να ελέγχουν τις πληροφορίες στην αγορά των CDS.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι αν αποδειχθεί τέτοια συμπεριφορά θα σήμαινε παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανονισμών. Στη δεύτερη περίπτωση η Κομισιόν κίνησε διαδικασία κατά των 9 από τις τράπεζες και του ICE Clear Europe, κορυφαίο γραφείο συμψηφισμού (clearing house) για  CDS. Η Επιτροπή θα εξετάσει ειδικότερα αν οι προνομιακές χρεώσεις που χορηγεί το ICE στις 9 τράπεζες έχουν ως αποτέλεσμα την εμπλοκή τους στο σύστημα του ICE εις βάρος των ανταγωνιστών.

Σε πρώτη φάση θα διερευνηθεί το κατά πόσον οι συγκεκριμένες τράπεζες, δηλαδή οι JPMorgan, Bank of America Merrill Lynch, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Commerzbank, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sahcs, HSBC, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland, UBS, Wells Fargo, Credit Agricole και Societe Generale, αλλά και η εταιρεία Markit που παρέχει τα στοιχεία για την αγορά των συμβολαίων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου, εκμεταλλεύονται τη "δεσπόζουσα θέση" τους στην αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 29/04/2011 14:59:25

  Ρε τα πελατολογια τους θα τα δουμε??? μην ασχολειστε με σταχτες !!!
  για λογαριασμο ποιων εχωναν σε CDS's...! να η ταμπακιερα.
  και στην Ελβετια εχουν 925 δις οι δικοι μας... λιστα εχουμε?
  Διαπιστωσεις Χορτασαμε και απο εξεταστικες !!
  και ο Αυστριακος εκανε αγωγη φγια τα swaps του Δρακου και καληνυχτα !

  Τα κορακια πεινανε και εχουν ανταγωνισμο στην κριση... για το ποιος θα παρει ενα κομματι Αμοιβων!!! ΟΥΣΤ

  ΠΠ

 2. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 29/04/2011 15:07:54

  Kαι το δούλεμα πάει σύννεφο. Νομίζουν...
  Στο ένα κτίριο πουλάνε ομόλογα στους επενδυτές και στο άλλο τα σορτάρουν επιθετικά (hedging)
  Θα διερευνήσουν και το κρύψιμο του ελληνικού χρέους το 2001 με την προμήθεια των 300 εκ.?

  Η Deutsche Bank ανάμεσα στις "αξιολογήτριες".
  Εξέδωσε και αυτή το Gemstone
  ("πετράδι του στέματος του ράιχ" μάλλον θα εννοεί, Special Purpose Vehicle SPV, όπως το Avalon προέλευσης GS, και διάφορα άλλα ενδιαφέροντα...

  από την Ελευθεροτυπία 15/04/2011, ρεπορτάζΜπάμπης Μιχάλης

  Η Goldman Sachs παραπλανούσε τους πελάτες της και αργότερα το Κογκρέσο, η Standard & Poor’s και η Moody’s κορόιδευαν τους επενδυτές και στόχος όλων ήταν το κέρδος, συμπεραίνει η επιτροπή του γερουσιαστή Καρλ Λεβάιν, που αναζήτησε επί δύο χρόνια το ρόλο της Wall Street στη χρηματοπιστωτική κρίση.

  Η έκθεση της Μόνιμης Υποεπιτροπής Ερευνών της αμερικανικής Γερουσίας συμπεραίνει ότι «η κρίση ήταν προϊόν ενός βαθιά διεφθαρμένου χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο τροφοδοτήθηκε από πεινασμένες για κέρδη τράπεζες που εξαπατούσαν τους πελάτες τους και εποπτευόταν από χαλασμένους νομοθέτες, οι οποίοι ήταν συνένοχοι στη χρόνια κατάχρηση των πιο θεμελιωδών κανόνων του παιχνιδιού».

  Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη προηγούμενη έρευνα των αμερικανικών αρχών για την κρίση, η 639 σελίδων έκθεση της επιτροπής Λεβάιν δίνει ονόματα, κατηγορεί συγκεκριμένους ανθρώπους και εταιρείες. Μεταξύ αυτών και η Goldman Sachs, Deutsche Bank, Washington Mutual, Moody’s, Standard & Poor’s, οι οποίες άμεσα εμπλέκονται με τις… υποβαθμίσεις που εκδίδουν και καταστρέφουν την πιστοληπτική ικανότητα των χωρών της ευρωζώνης.

  Η έρευνα στοχοποιεί 4 τύπους ινστιτούτων οι οποίοι διαδραμάτισαν ρόλο-κλειδί στη δημιουργία της κρίσης!

  1. Τις εταιρείες στεγαστικών δανείων που προσέφεραν δάνεια-παγίδα σε επίδοξους ιδιοκτήτες σπιτιών.

  2. Τις ομοσπονδιακές αρχές οι οποίες αμείβονταν από τις εταιρείες που όφειλαν να ελέγχουν.

  3. Τους οίκους αξιολόγησης που επικύρωναν με υψηλές βαθμολογίες επενδυτικά προϊόντα τα οποία γνώριζαν ότι ήταν επικίνδυνα.

  4. Τις τράπεζες της Wall Street που εξαπατούσαν επενδυτές παίζοντας διπλό παιχνίδι προσφέροντάς τους χρεόγραφα τα οποία ήταν προορισμένα να πατώσουν.

  Η έκθεση εστιάζει σε μεγάλο βαθμό στις πρακτικές της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs και στο τρόπο που αυτή «πούλησε» τους πελάτες της σε επενδύσεις που ήταν συνδεδεμένες με τα δάνεια υψηλού ρίσκου (subprime). Είναι χαρακτηριστικό ότι ως τον Δεκέμβριο του 2006 η Goldman είχε επενδύσει 6 δις. δολάρια στην άνοδο των αξιών subprime.

  Δύο μήνες αργότερα, όμως, το Φεβρουάριο του 2007 οι traders της είχαν στοιχηματίσει 10 δις. δολάρια ότι αυτά τα χρεόγραφα θα κατέρρεαν. Ως τον Ιούνιο το ποσόν αυτό είχε φτάσει τα 13,9 δις δολάρια.

  Ήταν η εποχή που η μία μετά οι εταιρείες στεγαστικής πίστης στις ΗΠΑ άρχισαν να βουλιάζουν καθώς τα επισφαλή δάνειά τους έμεναν απλήρωτα. Η επιτροπή Λεβάιν διαπίστωσε ότι οι πωλητές της Goldman πουλούσαν σε πελάτες αυτά τα χρεόγραφα ενώ την ίδια στιγμή οι traders της πόνταραν σε απώλεια της αξίας τους.

  Και όχι μόνον, αφού οι τελευταίοι προσπάθησαν να χειραγωγήσουν την αγορά παραγώγων που συνδέεται με αυτές τις επενδύσεις, με στόχο να μειώσουν τις τιμές των στοιχημάτων αθέτησης στεγαστικών δανείων. Η διοίκηση της Goldman παραπλάνησε τέλος και τη Γερουσία στην περσινή της ακρόαση δηλώνοντας ότι ουδέποτε σόρταρε.

  Η DEUTSCHE ΗΞΕΡΕ ΤΑ ΣΑΠΑΚΙΑ.

  Περισσότερα από 120 ντοκουμέντα της Επιτροπής δείχνουν ακόμη πως η Deutsche Bank συνεισέφερε και αυτή στην κρίση δηλητηριάζοντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα με τα τοξικά της χρεόγραφα. Η γερμανική τράπεζα συνέθεσε ένα επενδυτικό προϊόν (CDO) συνολικού ύψους 1,1 δις δολ. ονόματι Gemstone 7.

  Αυτό ήταν το γεμάτο από χαμηλής αξίας χρεόγραφα τα οποία κορυφαίο στέλεχος της Deutsche αποκαλούσε σε e-mail «κουράδες» και «γουρούνια». Παρόλα αυτά η Deutsche έσπευσε να το πουλήσει σε ανύποπτους πελάτες πριν καταρρεύσει η αγορά.

  Βαθμολογούσαν επί πληρωμή

  Αξιομνημόνευτη, τέλος, είναι και η αναφορά της έκθεσης στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης Moody’s και Standard & Poor’s οι οποίοι βαθμολογούσαν τα χρεόγραφα των Goldman Sachs, UBS και ακόμη 6 μεγάλων τραπεζών κατόπιν σύστασης των τελευταίων.

  Οι οίκοι φέρεται ότι προχωρούσαν σε εξαιρέσεις των κανόνων τους όταν οι παραπάνω τράπεζες ζητούσαν καλύτερες βαθμολογίες προκειμένου να εξασφαλίσουν από τις τελευταίες δουλειές .Έτσι περίπου το 90% των διασφαλισμένων σε subrime χρεογράφων που οι οίκοι βαθμολόγησαν με ΑΑΑ μεταξύ 2006 και 2007 υποβαθμίστηκαν αργότερα σε «σκουπίδια». Νωρίτερα και μεταξύ 2002 και 2006 και οι δύο οίκοι τετραπλασίασαν τα έσοδά τους από τις αξιολογήσεις αυτών των προϊόντων.

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ αλλενάκι 29/04/2011 15:10:50

   χαχαχαααα μαμαει το σχολιο !!!

   ΠΠ

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 29/04/2011 15:14:13

    το δικό μου σχόλιο είναι οι πρώτες 7 σειρές, μετά είναι από την Ελευθεροτυπία που αλίευσα στο διαδίκτυο.

    • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
     ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ αλλενάκι 29/04/2011 15:15:48

     διαβασε αυτο π σ εστειλα !!

     ΠΠ

 3. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 29/04/2011 15:13:19

  1600 επενδυτικοί οίκοι-τράπεζες ελέγχουν και κυκλοφορούν στο παγκόσμιο σύστημα 1000 τρις δολάρια και κάθε στιγμή που μιλάμε αυτά επανεπενδύονται [γράφε δανείζονται] και προσθέτουν καινούργιο κεφάλαιο.

  Το υπερ-πλεόνασμα αυτό κεφαλαίου που αναζητά market niches για να "επενδυθεί" μέσω του δανεισμού, προκαλεί την συνεχόμενη υπερ-χρέωση των κρατών.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ αλλενάκι 29/04/2011 15:15:58

   Αυτή η αλυσίδα υπερδανεισμού και σκλαβιάς πρέπει να σπάσει κάπου, σε κάποιο σημείο της για να την αποτινάξουμε.

   Η άλλη εναλλακτική για την "τοποθέτηση" του υπερπλεονάσματος ήταν ανέκαθεν ο πόλεμος.

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ αλλενάκι 29/04/2011 15:20:47

   Τι αλλο να γραψουμε?? δεν ξυπνα κανεις !!
   ο "αερας" διαφεντευει τους παντες και τα παντα !
   οταν μας κοψουν τα μετρητα με την καρτα, θα βιωσουμε την απολυτη υποδουλωση !!
   ακουει κανεις?? Πιστευει καποιος οτι οι Κυβερνησεις Γνωριζουν τι κανουν και τι τους πωλουν τα λαμογια??? Πιστευει καποιος οτι αυτο που αγοραζουν ειναι προς οφελος του λαου???

   ΠΠ

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 29/04/2011 15:39:47

    Eίμαστε σοβαροι που δεν γνωρίζουν;

    Οι υπουργοί οικονομικών όλοι γνωρίζουν!
    Και όχι μόνο αυτοί φυσικά.

    Πριν γίνουν οικονομικών ήταν ΑΡΡΩΣΤΟΙ ΣΟΡΤΑΚΗΔΕΣ.

    Ψάξε και το hedge fund Magnetar και ίσως κατανοήσεις καλύτερα μια ηχηρή παραίτηση...

 4. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 29/04/2011 15:31:28

  Έστω και έτσι όμως...
  Η [κατευθυνόμενη...] αυτή έρευνα θα δώσει -θέλοντας και μη, επιχειρήματα υπέρ της ανακήρυξης του "χρέους" μας ως Επαχθές Χρέος:
  ______________________________________________________
  Θα επιβεβαιωθούν το 3ο, το 4ο και το 5ο από τα 6 κριτήρια του Επαχθούς Χρέους Χώρας ΕΧΧ:

  Κριτήριο 3:
  ΔΙΑΦΘΟΡΑ. Κρατική διαφθορά, επιχειρηματική διαφθορά, τραπεζική διαφθορα, αλληλοτροφοδοτούμενες και εν γνώσει τους. ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ στο σκέλος της "μονοπωλιακής" πρακτικής, inside information και κατάχρησης αυτής.

  Κριτήριο 4:
  Εξαπάτηση και των επενδυτών-μεγάλων πελατών των χρηματοπιστωτικών οίκων για την πραγματική κατάσταση των προϊόντων τους [δηλαδή των τιτλοποιημένων ελληνικών τοξικών πακέτων] που πωλούσαν στους επενδυτές-αγοραστές. ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ.

  Κριτήριο 5:
  ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΗ: Οι “οίκοι αξιολόγησης” άρχισαν την υποβάθμιση της πιστοληπτικής μας ικανότητας. Η ΕΕ δεν προβαίνει σε δικές της αξιολογήσεις, αλλά στηρίζεται στην κρίση των «οίκων», οι οποίοι λειτουργούν προς το συμφέρον των δανειστών [υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας = άμεσο κέρδος, γιατί το επιτόκιο δανεισμού αυξάνεται] ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ.

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ αλλενάκι 29/04/2011 15:34:01

   all of the above.
   Οικονομικη Τρομοκρατια se reverse engineering.. !!!!! αλλα που? ποιος??

   ΠΠ

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ αλλενάκι 29/04/2011 15:46:17

   και οχι μονον !!!
   all of the above !..

   να κανουμε reverse engineering στην Χρηματοπιστωτικο Συστημα...
   οπως ειπα, ασκεφτομαστε σαν Τραπεζιτες στο τραπεζι μαζι τους...

   αλλα που?? ποιος??? απλα δε θελουν να αποπληρωσουμε ΠΟΤΕ και μας φορτωσαν "αερα" και τοκο κ εμεις τους χαιδευουμε για να μας βαλουν πιο βαθεια στον κουβα.

   ΠΠ

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 29/04/2011 17:14:54

  Τα έχουμε πεί.
  Η Deutsche δούλευε δούλευε χρόνια ως Ευρωπαικός υπεργολάβος της Goldman.
  Η Goldman της πάσαρε πρώτα καραβιές σάπιες αμερικάνικες υποθήκες και όταν η Deutsche ψυλλιάστηκε τι σαπίμια πήρε, "ξεφόρτωσε" όσο "μουχλιασμένο αλεύρι" με τα μαμούκαλα μπόρεσε, στις Γερμανικές Landesbanken (κρατικές τράπεζες των Ομόσπονδων κρατών) και στην ιδιωτική Hypothekenbank (που "έγειρε" και κρατικοποιήθηκε). Μεσολαβητές στο ξεφόρτωμα πολιτικές προσωπικότητες απείρου κύρους, π.χ. μία Καγκελλάριος, ένας Ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών, ακόμη και ένας Σοσιαλδημοκράτης πρώην Υπουργός Οικονομικών. Για το υπόλοιπο "αλέυρι" που της έμεινε, άρχισε να πλειστηριάζει σωρηδόν σπίτια στις ΗΠΑ (έγινε ο Νο 1 πλειστηριαστής).
  Μετά το σκάσιμο της φούσκας ακινήτων, η Goldman άρχισε να πασάρει ως "λαυράκια" στην Deutsche τα CD' s: Ελληνικά, Ιρλανδικά, Πορτογαλικά...Ξαφνικά, πέρισυ το φθινόπωρο ο Ackerman τσακώθηκε με τους πολιτικούς φίλους του στη Γερμανία. Κάτι ψυλλιάστηκε, κάτι "του είπε στο αφτί" ο Σόιμπλε ή ο Τρίττιν ή ο Στρός Κάν ή ο Ρένν, πολλά ψυθιρίζονται αλλά τίποτε βέβαι0... Και άïντε πάλι, ξανά μανά έπρεπε να δουλέψει η ξεφορτωτική μηχανή, αλλά τώρα χωρίς πολιτική - κρατική κάλυψη. Για να "τσιμπήσουν", το "εμπόρευμα" έπρεπε να γίνει ελκυστικό, να γίνει ντόρος, να πέσει πολλή "διαφήμιση".
  Αυτά με την Deutsche, απ΄ όσα ξέρω. Φαντάζομαι και με πολλά άλλα από τα αναφερόμενα "ευαγή ιδρύματα", κάπως ανάλογα θα έγινε το στόρυ.
  Κάποιοι θα χάσουν πολλά λεφτά στο τέλος, θα δούμε ποιοί και πώς.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.