08/12/2010 18:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ισλανδία μειώνει και πάλι τα επιτόκια στο 4,5%

Η κεντρική τράπεζα της Ισλανδίας μείωσε το βασικό επιτόκιό της στο 4,5% από 5,5% προκειμένου να βοηθήσει στην αναθέρμανση της παραπαίουσας οικονομίας της.

Η μείωση είναι η όγδοη φέτος και ήταν μεγαλύτερη από αυτή που περίμεναν οι αναλυτές. Οι τράπεζες της χώρας χρεοκόπησαν το 2008 προκαλώντας μία θεαματική οικονομική κατάρρευση, όμως η οικονομία τώρα αναπτύσσεται πάλι.

Πέρσι η οικονομία της Ισλανδίας συρρικνώθηκε 6,8%. Εντούτοις, χθεσινά στοιχεία δείχνουν πως η ισλανδική οικονομία επεκτάθηκε 1,2% στο γ’ τρίμηνο. Ήταν η πρώτη ανάπτυξη που σημείωσε η Ισλανδία τη τελευταία διετία. Μέχρι πριν ένα μήνα η στατιστική υπηρεσία της χώρας εκτιμούσε κάμψη 3% του ΑΕΠ φέτος με μία επέκταση 1,9% το 2011.

Ο Mats Olausson, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής για αναδυόμενες οικονομίες στον τραπεζικό όμιλο SEB, δήλωσε πως η κεντρική τράπεζα της χώρας είχε να επιχειρήσει ένα δύσκολο καθήκον εξισορρόπησης. «Μεγάλα μέρη της εγχώριας οικονομίας θα συνεχίσουν να έχουν ανάγκη πολύ χαμηλότερα επιτόκια, την ίδια ώρα που ενώ η διαδικασία απορρύθμισης προχωρά είναι σημαντικό για την Ισλανδία να έχει ένα ελκυστικό επιτόκιο ώστε να προσελκύει εγχώριους και ξένους επενδυτές».

Θυμίζουμε πως στα κορυφαία τους επίπεδα γύρω στα τέλη 2008 τα επιτόκια είχαν φθάσει στο 18%. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ισλανδίας δήλωσε πρόσφατα στο BBC πως η ένταξη της χώρας του στο ευρώ παραμένει μία «καλή επιλογή» παρά τη κρίση του χρέους. Σημειώνεται πως η Ισλανδία ξεκίνησε τις συνομιλίες ένταξης με την Ε.Ε. στις αρχές του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. παγωτατζής avatar
  παγωτατζής 08/12/2010 19:49:31

  Tί σημαίνει να έχεις δικό σου νόμισμα...Η πτωχεύσασα..
  Τώρα συζητάει με τούς δικούς της όρους..
  Για να ντιληφθούν μερικοί τό μέγεθος της προδοσίας μιας βαλκανικής χώρας ,πρός τέρψη μιας ματαιοδοξίας και ενός αρρωστημένου εγώ, για να μήν προχωρήσω σε τίποτα βαρύτερο......
  Α! ρε ιθαγενείς....με τούς σωτήρες.......
  Πίσσα και Πούπουλα ρεεεεεεέ!!!!!!!!!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.