#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/07/2011 14:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο "Σχέδιο Μάρσαλ"

Του Barry Eichengreen, καθηγητού στο  University of California, Berkeley.Όλοι πλέον έχουν αντιληφτεί ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται απεγνωσμένα βοήθεια. Η ανεργία αγγίζει το 16%, και συνεχώς αυξάνεται. Ακόμη και μετά από έναν χρόνο οδυνηρών περικοπών, το έλλειμμα του προϋπολογισμού της ξεπερνά το 10% του ΑΕΠ. Οι Έλληνες δεν πληρώνουν τους φόρους τους. Το σύστημα καταγραφής της ακίνητης περιουσίας είναι χάλια. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στις τράπεζες, αλλά ούτε και στη κυβέρνηση και στις πολιτικές της.

Αφού λοιπόν η ελληνική οικονομία χρειάζεται μια βοήθεια, ιδού μια καινοτόμος ιδέα: Δώστε της βοήθεια. Ήρθε η ώρα για την ΕΕ να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός Σχεδίου Μάρσαλ για την Ελλάδα.

Αντί λοιπόν να συνεχίζει να την φορτώνει με ανυπέρβλητα χρέη, η ΕΕ θα πρέπει να προσφέρει στην Αθήνα ένα πολυετές πρόγραμμα βοήθειας. Οι Έλληνες (και οι δωρητές) θα αποφασίσουν για το ποια προγράμματα θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν. Αυτά θα μπορούσαν να είναι αιολικές και ηλιακές εγκαταστάσεις, έτσι ώστε η χώρα να μετατραπεί σε εξαγωγέα ενέργειας, ή εκσυγχρονισμός των λιμανιών της ώστε να αποτελεί εμπορικό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου. Η ξένη τεχνογνωσία μπορεί να προσφέρει πολλά στο απαρχαιωμένο φορολογικό της σύστημα, καθώς και στο εθνικό κτηματολόγιο. Οι τράπεζες της θα μπορούν να ενισχυθούν με κεφάλαια, έτσι ώστε να απαλυνθεί μέρος του χρέους. Μπορεί επίσης να ενισχυθεί οικονομικά η κρατική βοήθεια προς τους ανέργους, τους άπορους, και τους ηλικιωμένους, που αποτελούν τα κύρια θύματα της κρίσης.

Η ΕΕ θα πρέπει  να εξετάσει αυτή τη πρόταση στα σοβαρά. Έτσι κι αλλιώς φταίει κι αυτή για τη κατάντια της Ελλάδας. Την ενέταξε στις τάξεις της, γνωρίζοντας πως πάσχει από σημαντικά δομικά προβλήματα ως κράτος. Στη συνέχεια την ενέταξε και στην ευρωζώνη, ξέροντας ότι οι δημοσιονομικοί της ισολογισμοί δεν άξιζαν μια. Και τέλος, αδιαφόρησε όταν οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες ενθάρρυναν την  σπατάλη των ελληνικών κυβερνήσεων.

Δεύτερον, η σημερινή στρατηγική, που προσπαθεί να βγάλει από τα μύγα ξύγκι, δεν σημειώνει καμιά επιτυχία. Υπάρχουν όρια στο πόσο μπορεί να αναμορφωθεί μια χώρα. Μια κοινωνία που δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στο πολιτικό της σύστημα, αντέχει μέχρις ενός βαθμού. Οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουν αυτή τη πραγματικότητα.

Τέλος, η ιστορία μας δείχνει, πως ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα, θα πετύχαινε πολλά.

Ας θυμηθούμε τη κατάσταση των ευρωπαϊκών κρατών που δέχθηκαν τη βοήθεια των ΗΠΑ λίγο μετά τον Β`ΠΠ. Ήταν όλα καταχρεωμένα. Έπασχαν από ελλείμματα. Δεν έκαναν εξαγωγές. Το καθεστώς της ιδιοκτησίας της ακίνητης περιουσίας ήταν ασαφές. Η στήριξη προς τις κυβερνήσεις ήταν εύθραυστη.

Το Σχέδιο Μάρσαλ, επένδυσε σε στρατηγικούς τομείς, και βοήθησε στις εξαγωγές. Το λιμάνι του Rotterdam, για παράδειγμα, μεταμορφώθηκε σε εμπορικό κέντρο της Βόρειας Ευρώπης. Η οικονομική βοήθεια συνετέλεσε στην ανάκαμψη της βιομηχανίας. Και σε μερικές περιπτώσεις, όπως αυτή της Γαλλίας, σβήστηκε μέρος του δημόσιου χρέους.

Τα προγράμματα αυτά επιλέχθηκαν διμερώς, τόσο από τους χορηγούς όσο και από τους αποδέκτες. Μάλιστα, ο αποδέκτης έπρεπε να βάλλει κι αυτός ισόποσα χρήματα για το κάθε χρηματοδοτούμενο έργο.

Παράλληλα, τα κράτη που αποδέχονταν την αμερικανική βοήθεια ήταν υποχρεωμένα να επιδιώξουν μια μακροοικονομική σταθερότητα. Αυτό ήταν εύκολο διότι η βοήθεια γέμισε τα δημόσια ταμεία, μειώνοντας τις αρνητικές συνέπειες των όποιων περικοπών στις δαπάνες. Έτσι, η λαϊκή υποστήριξη στις κεντρώες κυβερνήσεις που ανέλαβαν να υλοποιήσουν αυτά τα προγράμματα, ενισχύθηκε.

Η λαϊκή στήριξη προς τις πολιτικές σταθερότητας και μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν, μπορεί κάλλιστα να αποτελεί και τη κυριότερη συνεισφορά του Σχεδίου Μάρσαλ. Έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη αυτή, οι κυβερνήσεις μπόρεσαν να προχωρήσουν στην υλοποίηση των προγραμμάτων τους. Έτσι, ορθοπόδησε και πάλι η Ευρώπη.

Οι κυνικοί, δηλαδή οι οικονομολόγοι, ανησυχούν πως ένα Σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα, μπορεί να δημιουργήσει άσχημο προηγούμενο. Προειδοποιούν πως κάποιες άλλες χώρες, όπως είναι η Πορτογαλία, θα αρνηθούν να πάρουν περαιτέρω μέτρα λιτότητας, αν δεν γίνουν κι αυτές αποδέκτες παρόμοιας βοήθειας.

Οι οικονομολόγοι ονομάζουν αυτού του είδους την ανησυχία «ηθικό κίνδυνο». Θα πρέπει όμως να αναλογιστούμε το κοινωνικό χάος και τη διεθνή απαξίωση από τα οποία πάσχει σήμερα η Ελλάδα. Και πέραν του ηθικού κινδύνου, υπάρχει ο κίνδυνος της διάλυσης. Η Ελλάδα μπορεί να καταρρεύσει οικονομικά, κοινωνικά, και πολιτικά. Αν αυτή η κατάρρευση δεν αποτραπεί, μπορεί να συμπαρασύρει ολόκληρη την Ευρώπη.

Ένα Σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα θα πιέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να κάνουν κάτι άνευ προηγουμένου: Να ηγηθούν. Αυτό δηλαδή που έκαναν οι ΗΠΑ μετά τον Β`ΠΠ. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να κοιτάξουν πίσω, 60 χρόνια, τότε που τα κράτη τους ήταν κι αυτά στα όρια της κατάρρευσης, και πήραν την βοήθεια που χρειάζονταν για να σταθούν στα πόδια τους. Μια βοήθεια που τους επέτρεψε να φτάσουν σε σημείο τέτοιο, που σήμερα μπορούν και τα ίδια να βοηθήσουν την Ελλάδα.

S.A.-Project Syndicate

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 14/07/2011 14:27:47

  Σε ενα αρθρο που ελαβα απο εναν φιλο εδω μεσα.... και σε ενα αρθρο 29 Ιουνιου 2011....
  - Υπαρχει σχεδιο προταση της FED να δανεισει ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ Δολλαρια σε ΟΛΕΣ τις Κετρικες Τραπεζες ( ΕΚΤ, Λονδινο, Καναδα, Τοκιο κλπ ) με ενα fee, για να ξεπερασουν το προβλημα της εξυπηρετησης των Κρατικων Χρεων.

  - Η προταση ειχε ληξη 1/8 αλλα η FED εδωσε παραταση ( απο Ιουνιο ! )...

  Μηπως τελικα οι ΗΠΑ ζοριζουν ΕΕ να παρουν τα " unlimited emergency currency swap lines " και αυτο ειναι ολο το σχεδιο ??...

  Οταν εγραφα πριν 2 χρονια για την μετακυληση της Αμερικανικης Τρυπας σε ΕΕ... ειχα στο μυαλο μου αυτο που συμβαινει σημερα !! και ΟΧΙ προταση Δανεισμου απο τη FED !! xaxaxaxaxaaaaaaaaaaaa

  δλδ να Δανειστει και η ΕΚΤ απο Ιδιωτες οπως η Αμερικανικη Κυβερνηση !

  Το Σχεδιο Ροθτσιλντ και Ροκεφελερ σε ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΤΑΣΗ !....

  Μη μου πειτε οτι η FED δεν γνωριζε τον Ιουνιο οτι σε 2 μηνες τα ταβανιασει το πιστωτικο οριο των ΗΠΑ !! χαχαχαααααα


  ΠΠ

  "The swap lines allow foreign central banks, including the ECB, the Bank of England and the Canadian, Japanese and Swiss central banks to borrow an unlimited amount of dollars for a fee and lend them out to banks in their home countries."

 2. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 14/07/2011 14:55:40

  Το έλεγε τελευταία και ο Γερμανός ¨Κρητίκαρος¨ Χατζημαρκάκης , ένα ¨Νέο Σχέδιο Μάρσαλ¨ για την ανοικοδόμηση της Ελλάδας , που το ονόμασε μάλιστα και ¨Σχέδιο Ηρακλής¨ , αλλά μόλις του αφαίρεσαν , σύμφωνα με δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο , το πτυχίο του στο Πανεπιστήμιο σαν ¨πλαστό¨ , δηλαδή η διπλωματική του εργασία ήταν ¨Copypaste¨...

  Για πιο νέο Σχέδιο Μάρσαλ μιλάμε όταν ήδη με το πρώτο υποδουλώθηκε η Ελλάδα και πήρε την πορεία μιας στρεβλής ¨ανάπτυξης¨ με δύο εκατομμύρια Έλληνες που έπρεπε να μεταναστεύσουν ;

  Thank's , δεν θα πάρουμε. Έχουμε άλλα να πάρουμε. Και έχουμε, εκτός των άλλων και πολύ πλούτο.

  Σέβομαι τις καλές προθέσεις του συντάκτη. Αλλά για βαθύτερα , ουσιαστικότερα πράγματα θα πρέπει να προβληματιστούμε.

  • ό παγωτατζής avatar
   ό παγωτατζής @ ΝΤΑΝΤΟΝ 14/07/2011 15:15:49

   Φίλτατε ,σχέδιο Μάρσαλ χρειάζεται επειγόντως ή μαμά χώρα!!..Τάλεενε για μάς ,να ακούνε οι δικοί τους μήπως και γίνει κάτι και γλυτώσουν..Αν και λίγο δύσκολο πλέον...Μόνοι τους πέρασαν το σχοινί στόν λαιμό τους...

 3. Sackis avatar
  Sackis 14/07/2011 15:14:49

  .Συμφωνω απολυτα με τον Νταντον.

 4. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 14/07/2011 15:24:40

  εχει γινει η προταση στη "μαμα χωρα" απο τη FED !!... απο Ιουνιο..!
  και επισημα. παρτε δολαρια unlimited currency swaps.

  ΠΠ

  • ό παγωτατζής avatar
   ό παγωτατζής @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 14/07/2011 15:40:55

   Ε! ναι αυτό τό ξέρω..αυτό που εννοώ εγώ ώς σχέδιο Μάρσαλ σό Αμέρικα είναι σχέδιο επαν-βιομηχάνισης και δημιουργίας νέων υποδομών τής χώρας τους, ΠΠ μου!!!
   Ανάπτυξη με εργασία..και όχι με τύπωμα!!!

 5. η Dimi avatar
  η Dimi 14/07/2011 19:06:16

  Από τη μεθεπομένη της Μικρασιατικής καταστροφής, οι περισσότεροι βιομήχανοι, με επί κεφαλής τον Αθανασιάδη-Μποδοσάκη, ενισχύθηκαν και γιγαντώθηκαν με τα κεφάλαια της Αμερικανικής Βοήθειας (Marshall Plan / Τruman Doctrine).

  Οι κύριοι αυτοί στη συνέχεια, υπερχρέωσαν και «φέσωσαν» τις Ελληνικές Τράπεζες, κυρίως τη πολύπαθη Εθνική, με τις «παγωμένες πιστώσεις» του 1960. Στη συνέχεια, στις 10ετίες του 1970 και του 1980, πολλοί από αυτούς, βαθύπλουτοι πλέον, «ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΑΝ», με τον μέσο Ελληνα Φορολογούμενο, ως είθισται, να καλείται να πληρώσει από το υστέρημά του, τα σπασμένα που προκάλεσαν, αυτές οι «Χρεωκοπίες / Μαϊμού». Γνώριμη, επαναλαμβανόμενη και απολύτως επιτυχής η πρακτική, εις υγείαν των κορόϊδων...

  Οι επώνυμες, αγιοποιημένες και ευυπόληπτες αυτές οικογένειες, μέχρι σήμερα κυκλοφορούν ελεύθερες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από τα πιό ηχηρά ονόματα: Σκαλιστήρης, Fix, Καρέλας, Δράκος, Λαδόπουλος, Κανελλόπουλος, Στασινόπουλος, Κατσάμπας... the list is endless.

  Ας συνειδητοποιήσουμε οι Ελληνες Πολίτες ότι: Χωρίς ΕΛΛΗΝΑ Κυβερνήτη, σθεναρά να υπερασπίζεται τα Ελληνικά Δίκαια. Χωρίς χρηστή διαχείρηση Και αυστηρό έλεγχο των Κεφαλαίων και του Εθνικού Πλούτου. Χωρίς άρση του αμαρτωλού νόμου "Περί Ευθύνης Υπουργών». Χωρίς αταλάντευτη Eξωτερική Πολιτική. Χωρίς Ελληνική Παιδεία. Χωρίς Υγιές Εμπόριο. Χωρίς το παραδειγματικό ΞΕΡΙΖΩΜΑ τη «ήρας» και των «τρωκτικών» που κύκλωσαν κι έπνιξαν τη Χώρα, η Ελλάδα θα συνεχίζει αέναους, σκοτεινούς και φαύλους κύκλους θα κάνει. Με ό,τι ολέθριο αυτό συνεπάγεται γιά την ελευθερία της, τη κυριαρχία της, την ευμάρειά της, τη συνέχειά της, την οντότητά της, την ύπαρξη και σύστασή της.

  Η κάθε μία και ο καθένας από εμάς, Και όλοι μαζί συλλογικά, μπορούμε:
  ΚΑΙ Η ΛΥΣΗ που θέλουμε να δούμε, να γίνουμε. ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ που θέλουμε να εισπράττουμε, να προσδίδουμε. ΚΑΙ TO ΦΩΤΕΙΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ που θαυμάζουμε, να γίνουμε. ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ, την υπέροχη και λατρεμένη Νέα Ελλάδα των Ελλήνων, επιτέλους, ν'απολαμβάνουμε!

 6. Πέτρος Κορμπάκης avatar
  Πέτρος Κορμπάκης 14/07/2011 19:42:04

  Το σχέδιο Μάρσαλ έγινε για να μην "πέσει" η Ελλάδα στην Σοβιετική Ένωση. Τώρα που θα "πέσει" η Ελλάδα? πουθενά. Αν καταφέρουν και γλυτώσουν τα λεφτά τους οι Γαλλογερμανοί που χουνε επενδύσει στα ομόλογα και άρα και στο χρέος της Ελλάδας,γεια σας. Επίσης το σχέδιο Μάρσαλ και τα χρήματα αυτά ήταν η λύση του ζητήματος των γερμανικών αποζημιώσεων,δηλαδή τότε μας χρωστάγανε και νομίζαμε ότι μας χαρίζανε,ενώ πατσίζαμε.Τα πλήρωσε η Αμερική, για να μην αποδυναμωθεί κι άλλο η Δυτ.Γερμανία στη σύγκριση με την Ανατ.Γερμανία. Με αυτό το σκεπτικό δε τους βλέπω πολύ πρόθυμους να βοηθήσουνε. 'Αλλωστε στη κρίση του 29 οι ΗΠΑ τραβήξανε τα λεφτά που χανε δανείσει και επενδύσει στη Γερμανία χωρίς δεύτερη σκέψη,επιταχύνοντας την άνοδο του Ναζισμου.Και τώρα δε τα πάει πολύ καλά οι ΗΠΑ, παρ'όλη τη στρατιωτική τους ισχύ που τους δίνει ένα διαχρονικό αβαντάζ.
  Αν δεν παράγεις, δε πας πουθενά. Δεν υπάρχει στρατηγική όμως στο τι θα παράγεις. Για παράδειγμα στη μετεμφυλιακή Ελλάδα είχαν φάει κόλλημα με τη βιομηχανία. Υπήρχε και ένα σκληρό καθεστώς που δεν άφηνε περιθώρια για διεκδικήσεις ,έφυγαν και 1.000.000 μετανάστες και φτιάξανε στην Ελλάδα βιομηχανία. Τώρα αγροτικό τομέα δε μπορείς να φτιάξεις λόγω ευρώ και άρσης του προστατευτισμού και των επιδοτήσεων, παρά μόνο μικρές μονάδες παραγωγής κατα τόπους με ποιοτικά προιοντα πχ μήλα ΖΑΓΟΡΙΝ.Ο τουρισμός σου είναι ακριβός λογω ευρω. Οι βιομηχανοι σου παίρνουν τις επιδοτήσεις και τις βιομηχανίες τους και φεύγουν έξω. Δε ξέρουν που πάνε. Ο ηθικός κίνδυνος είναι στη πλευρά των μεγάλων δυνάμεων.Ξέροντας ότι οι αδυναμες χωρες θα προσβλέψουν σε αυτές για βοήθεια,έχουν τη δυνατότητα να τις αφαιμάξουν πλουτοπαραγωγικά (πχ στην Ελλάδα πετρέλαιο-φυσικό αέριο-χρυσός-ορυκτά-ανθρώπ​ινο κεφάλαιο),να ξεφορτωθούν τα ελληνικά ομόλογα και μετά να πετάξουν την Ελλάδα και όποιον άλλο εκτός ΕΕ-ΟΟΣΑ κτλ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.