25/11/2011 20:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ελλάδα σε απευθείας διαπραγματεύσεις με τράπεζες για μεγαλύτερο haircut

Απευθείας διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες έχει ξεκινήσει η Ελλάδα παρακάμπτοντας το IIF σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα υπάρχουν αμφιβολίες για το αν η στήριξη προς το IIF που ηγείται των διαπραγματεύσεων για την ανταλλαγή των ομολόγων είναι επαρκής.

«Υπάρχει ένας αριθμός ανθρώπων στην αγορά που αναρωτιούνται γιατί (το IIF) έλαβε αυτήν την ευθύνη για λογαριασμό τους,» δήλωσε μία πηγή.

«Γι΄αυτό το λόγο η Ελλάδα μιλάει στους πιστωτές ξεχωριστά, μόνο για να γνωρίσει το κλίμα στην αγορά,» πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με δεύτερη πηγή η Ελλάδα ζητάει η καθαρή παρούσα αξία των νέων ομολόγων να μειωθεί στο 25% ποσοστό αρκετά χαμηλότερο από το 40% έως 50% που έχουν οι τράπεζες υπόψη.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα είναι εξαιρετικά πιθανό η Ελλάδα να αναγκάσει τους ομολογιούχους που δεν θέλουν να συμμετάσχουν εθελοντικά στην ανταλλαγή να δεχθούν τους ίδιους όρους και τις ίδιες ρήτρες, καθώς τα περισσότερα ομόλογα διέπονται από την ελληνική νομοθεσία.

Η Αθήνα, συνεχίζει το δημοσίευμα, μπορεί να εξαναγκάσει τους ομολογιούχους αλλάζοντας τη νομοθεσία με τέτοιο τρόπο ώστε να ομόλογα που δεν προσφέρονται να έχουν τους ίδιους όρους με τα νέα εάν η πλειοψηφία των δανειστών, π.χ. το 75%, είναι υπέρ της ανταλλαγής.

«Κάντε στον εαυτό σας αυτήν την ερώτηση. Έχοντας ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία, έχοντας πει πως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι απαραίτητη, είναι οι κυβερνήσεις έτοιμες να δανείσουν χρήματα στην Ελλάδα για να πληρώσει,» σημείωσε η ίδια πηγή.

Η ΕΚΤ και η γαλλική κυβέρνηση, οι οποίες αρχικά ήταν κάθετα αντίθετες στο αναγκαστικό κούρεμα, έχουν χαλαρώσει τη στάση τους έστω και αν ενεργοποιηθούν τα CDS.

Παράγοντας της αγοράς σημειώνει πως η συμμετοχή ενδέχεται να είναι υψηλή ακόμα και αν οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές. «Δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές. Εάν ήμουν επενδυτής, θα σκεφτόμουν ότι έχει έλθει η ώρα να δεχθώ τις ζημιές μου. Δεν βλέπω πολλά χρήματα να έρχονται έξω από την Ευρώπη και εκεί είναι που σταματάει,» δήλωσε μία δεύτερη πηγή.

Όπως δηλώνει ένας διαχειριστής hedge fund η Ελλάδα προσπαθεί να συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη προσθέτοντας πως δέχθηκε τηλεφώνημα από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να την φέρει σε επαφή με άλλα funds. Σύμφωνα με τον ίδιο η Ελλάδα ελπίζει πως αυτά τα funds, πολλά εκ των οποίων έχουν την έδρα τους στη Νέα Υόρκη και δεν υπόκεινται σε πολιτικές πιέσεις, μπορούν να πειστούν να δεχθούν την ανταλλαγή.

Πηγή:www.capital.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. factorx avatar
  factorx 25/11/2011 21:32:37

  ΟΔΔΗΧ: «Καμία φήμη δεν είναι σωστή»

  Άμεση ήταν η αντίδραση του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Π. Χριστοδούλου, ο οποίος σε δηλώσεις του σε έτερο ειδησεογραφικό πρακτορείο τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις συζητήσεις με το IIF, άλλες ενώσεις και τους ιδιώτες πιστωτές με στόχο την καλύτερη εφαρμογή της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής.

  «Η Ελλάδα επαναδιατυπώνει την απόφασή της να μείνει εντός του πλαισίου της συμφωνίας» τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως καμία φήμη δεν είναι ακριβής και σωστή.

  Τέλος, ο κ. Χριστοδούλου επεσήμανε ότι οι ελληνικές αρχές θα συναντηθούν ξανά με το IIF την επόμενη εβδομάδα για να συνεχίσουν τις συζητήσεις.

  «Η Ελλάδα εμμένει στη δέσμευσή της να συζητήσει με το IIF, με το οποίο υπάρχει συνάντηση την επόμενη εβδομάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδι

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.