#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/05/2011 14:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ελλάδα επέστρεψε εκεί που ήταν πριν από ένα χρόνοΗ ευρωπαϊκή κρίση χρέους έχει κάνει στροφή 360 μοιρών επιστρέφοντας στο πρόβλημα που την ξεκίνησε πριν από σχεδόν ένα χρόνο, στο πως θα σωθεί το δυσλειτουργικό ελληνικό κράτος από τη χρεοκοπία, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal. Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται αξιωματούχους της Ευρωζώνης και αναφέρει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί 30 δισ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότηση το 2012 καθώς υστερεί στους στόχους μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος.

Η αυξανόμενη εξάρτηση της χώρας στην οικονομική βοήθεια των υπόλοιπων μελών, συνεχίζει η Wall Street Journal, πυροδοτεί διαμάχη αναφορικά με το κατά πόσο η Ελλάδα θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους ιδιώτες πιστωτές της την επιμήκυνση του χρέους, ένα βήμα που η Γερμανία προωθεί όμως αντιμετωπίζει τις αντιδράσεις άλλων χωρών-μελών.

Στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να συζητηθεί το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, η ανάγκη για επιπρόσθετη βοήθεια και οι προθεσμίες επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, ωστόσο σύμφωνα με την εφημερίδα, αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ενδεχόμενη συμφωνία για τα ζητήματα που βασανίζουν την Ελλάδα αναμένεται να χρειαστεί μήνες.

«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τείνουν να αποδεχτούν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί την «κηδεμονία» των εταίρων της τα επόμενα χρόνια», σημειώνει η WSJ. Όμως η συγκεκριμένη προοπτική είναι οδυνηρή, ειδικότερα για τη Γερμανία, όπου οι αντιδράσεις σχετικά με τη βοήθεια προς την Ελλάδα αυξάνονται τόσο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο όσο και στις τάξεις των ψηφοφόρων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η εναλλακτική επιλογή είναι μία ταραχώδης χρεοκοπία Της Ελλάδας που θα μπορούσε να πυροδοτήσει διεθνή τραπεζική κρίση, παρόμοια με τις αναταράξεις που ακολούθησαν την πτώχευση της Lehman Brothers το 2008.
DIE WELT: ΠΙΕΖΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ  ΓΙΑ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ

 

Η κυβέρνηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Angela Merkel πιέζει την Ελλάδα να διαπραγματευτεί πρώτα την επιμήκυνση της διάρκειας των ομολόγων πριν λάβει νέο πακέτο βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Die Welt, επικαλούμενη στελέχη που συμμετείχαν στη σύσκεψη της 6ης Μαΐου στο Λουξεμβούργο.

Η Γερμανία είναι μόνη της που υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία θα πρέπει να είναι εθελοντική και να διεξαχθεί με έναν τρόπο που θα περιορίζει τις απομειώσεις στις τράπεζες της ευρωζώνης, υποστηρίζει η εφημερίδα.Ακόμη, μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού της Merkel δηλώνουν στη Die Welt ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών και στις ιδιωτικοποιήσεις, για τις οποίες δεσμεύτηκε προκειμένου να πάρει τα χρήματα του δανείου.

UBS: ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΝΕΑ ΣΤΗΡΙΞΗ –ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

Στις 16 Μαΐου θα κριθεί η πορεία της Ελλάδας, σύμφωνα με τη σημερινή 5σέλιδη έκθεση της UBS, με τίτλο «Greece unlikely to exit euro» (Απίθανο η Ελλάδα να βγει από το ευρώ), στην οποία και κάνει μία μικρή ανάλυση για το συνέβη τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε ελληνικό επίπεδο το τριήμερο που πέρασε.

Η UBS υποστηρίζει ότι θα υπάρξει εκ νέου στήριξη της Ελλάδας, αλλά αυτή δε θα αποτελεί και την τελική λύση, και φυσικά δε θα είναι η έξοδος της από τη ζώνη του ευρώ. Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να πάρει την επόμενη δόση εξαιτίας αρνητικής αξιολόγησης από το ΔΝΤ και την ΕΕ, τότε θα υπάρξει απόφαση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να αναπροσαρμοστεί το πακέτο στήριξης και το πρόγραμμα προσαρμογής. Αυτό θα σημαίνει χαλάρωση των όρων δανεισμού και δεν αποκλείεται και αύξηση του ποσού δανεισμού με ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.
Ωστόσο, ερωτηματικό παραμένουν οι πολιτικοί χειρισμοί από την ηγεσία των μεγάλων χωρών της ΕΕ, ιδιαίτερα από τη Γερμανία και τη Φιλανδία, ενώ για να καμφθούν οι αντιδράσεις δεν αποκλείεται να υπάρξει η παροχή εγγυήσεων (collateral) ώστε να προχωρήσει το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα η UBS επαναλαμβάνει τη θέση της που θέλει η Ελλάδα να μην μπορεί να λύσει τα προβλήματα της χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 09/05/2011 19:47:27

  Διαφωνώ. Δεν επιστρέψαμε εκεί που είμασταν.
  Έχουμε 110 δισεκατομμύρια επιπλέον χρέος και -30% πτώση στο βιοτικό επίπεδο.
  Εξ' αιτίας μιας καταστροφικής πολιτικής τυχοδιωκτών που κυβερνούν.

  • Dal avatar
   Dal @ Orestios 12/05/2011 14:07:54

   Και προσθέτω συνολικό χρέος 150% του ΑΕΠ από 115% και ανεργία στο 15% από 8%. Μια τρύπα στο νερό δηλαδή!!!

 2. δημης avatar
  δημης 10/05/2011 00:02:00

  Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ.........
  -ΟΙ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΤΩΝ...ΟΙΚΩΝ;;;;;;
  -ΟΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ;;;;;
  -ΟΙ ΣΥΡΦΕΡΤΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΚΑΙ ΗΜΕΔΑΠΟΙ ΕΝΙΟΤΕ ΚΑΙ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΕΣ;;;;;;;
  -ΟΙ ΦΟΒΕΡΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ;;;;;
  -ΟΙ "ΦΙΛΟΙ" ΔΕΙΝΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΙ ΟΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ.....ΤΗΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ;;;;;;
  -ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΑΔΕΣ ΤΩΝ ΠΑΝ/ΜΙΩΝ;;;;;
  -Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ;;;;;;
  ΤΕΛΙΚΑ ΟΥΤΕ ΤΑ..ΜΥΑΛΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΠΑΝΗΛΘΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ.

 3. Ιντζεσίλογλου Λάζαρος avatar
  Ιντζεσίλογλου Λάζαρος 10/05/2011 13:55:18

  Η ανάλυση της UBS είναι πολύ κοντά στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και στην Ελληνική Οικονομική πραγματικότητα, όσο αναφορά τις οικονομικές λύσεις που προβλέπεται να επιλεγούν για την σωτηρία της Ελλάδος, όχι όμως για την πραγματική και ουσιαστική λύση, που μόνο εμείς οι ίδιοι οι Έλληνες μπορούμε να δώσουμε. Η λύση είναι στην πολιτική επιλογή εκείνης της πολιτικής δύναμης που μπορεί να μειώσει τις Δημόσιες Δαπάνες και να δημιουργήσει Ανάπτυξη, με όσο το δυνατόν λιγότερες συνέπειες στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της χώρας.Είναι όμως δυνατόν να φέρουμε αποτέλεσμα χωρίς να ματώσουμε; Η απάντηση είναι όχι βέβαια, αλλά πρέπει να προσδιορίσουμε ποιοι πρέπει να ματώσουν. Εφαρμογή του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού θα μας δώσει τον μπούσουλα για τις κινήσεις μας. Όχι οριζόντιες οικονομικές μειώσεις αλλά ενέργειες με στόχο που θα έχουν πιθανώς και την κοινωνική συναίνεση. Ναι στο
  μικρό Κράτος με ρόλο καθοδηγητή και ελεγκτή, και πολλά άλλα που πιστεύω ότι θα τα ακούσουμε στο Ζάππειο 2. Άρα η πολιτική δύναμη που μπορεί να τα βγάλει πέρα στην τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι η Ν.Δημοκρατία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.