Η Ελλάδα διέψευσε 
και τον πιο απαισιόδοξο
27/04/2014 08:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ελλάδα διέψευσε και τον πιο απαισιόδοξο

Ο Βαν Ρομπέι, το 1998, όταν ήταν υπουργός Προϋπολογισμού στο Βέλγιο χρειάστηκε 3 χρόνια για να μειώσει το έλλειμμα 5 μονάδες, ενώ η Ελλάδα κατάφερε σε 3,5 χρόνια να το μειώσει 13,5 μονάδες του ΑΕΠ

Η επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat και την τρόικα αποτελεί χωρίς καμία αμφιβολία μία από τις σημαντικότερες στιγμές για τη χώρα μας στη διάρκεια της νεότερης ιστορίας της, γιατί αυτό που πέτυχαν οι Έλληνες ήταν αδιανόητο για τους Ευρωπαίους.

Τον Ιανουάριο του 2010, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, σε μια συζήτηση που είχε με Έλληνες ανταποκριτές στις Βρυξέλλες και για να καταδείξει τη δεινή θέση στην οποία βρισκόταν η Ελλάδα, έφερε το παράδειγμα της χώρας του και του ίδιου όταν το 1998 ως υπουργός Προϋπολογισμού χρειάστηκε τρία χρόνια λιτότητας για να μειώσει το έλλειμμα 5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Και στο Βέλγιο είχε θεωρηθεί άθλος, όπως μας έλεγε χαρακτηριστικά.

Την εποχή εκείνη ακούγαμε λόγια της παρηγοριάς, όπως τις αλησμόνητες ευχές «καλό κουράγιο» και «καλή τύχη», των Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Ολι Ρεν. Στην ουσία, κανένας δεν πίστευε ότι υπάρχει σωτηρία για τη χώρα και όλοι είχαν αρχίσει να προετοιμάζονται για το χειρότερο, δηλαδή τη χρεοκοπία στην πράξη και τον κίνδυνο ντόμινο σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Με βάση τη λογική της οικονομικής επιστήμης, η Ελλάδα στο τέλος του 2009 ήταν «καμένο χαρτί», ακόμη και ο μεγαλύτερος τζογαδόρος δεν θα στοιχημάτιζε ούτε ένα ευρώ υπέρ της. Το έλλειμμα έτρεχε με 15% του ΑΕΠ και σε απόλυτους αριθμούς έφτασε τη χρονιά εκείνη στο αστρονομικό ύψος των 36,1 δισ. ευρώ.

Η κατάσταση ήταν τόσο τραγική που οι Ευρωπαίοι πολίτες είχαν πανικοβληθεί με την ιδέα ότι μπορεί να βρεθούν στο ίδιο αδιέξοδο και για το λόγο αυτό δεν αντέδρασαν όταν οι περισσότερες κυβερνήσεις άρχισαν να παίρνουν σκληρά μέτρα λιτότητας. Μάλιστα, στη Σλοβακία ο κεντροδεξιός συνασπισμός που τότε βρισκόταν στην αντιπολίτευση κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενος στους ψηφοφόρους λιτότητα για να μη γίνουν σαν τους Έλληνες!

Ο κ. Βαν Ρομπέι χρειάστηκε 3 χρόνια για να μειώσει το έλλειμμα 5 μονάδες και η Ελλάδα 3,5 χρόνια για να μειώσει το έλλειμμα 13,5 μονάδες του ΑΕΠ. Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης επιτεύχθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση σε 19 μήνες. Τέτοιου κολοσσιαίου μεγέθους δημοσιονομική προσαρμογή δεν έχει πετύχει ποτέ ευρωπαϊκή χώρα και ίσως να είναι και παγκόσμιο ρεκόρ.

Το 2013 το πραγματικό έλλειμμα της Ελλάδας, χωρίς να υπολογίζεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ήταν 2,1% ή 3,9 δισ. ευρώ και μάλιστα συμπεριλαμβανομένης της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους. Χωρίς το χρέος η Ελλάδα είχε καθαρό πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο μαζί με τις επιστροφές των κερδών που είχαν κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους φτάνει τα 3,4 δισ. ευρώ.

Το 2013 η Ελλάδα, ο καταδικασμένος ουραγός της Ευρώπης του 2009, βρέθηκε μεταξύ των πέντε χωρών της ευρωζώνης με τις καλύτερες επιδόσεις σε έλλειμμα/πλεόνασμα και με βάση την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του πρώτου τριμήνου του 2014, η χώρα μας βάζει πλώρη για πρωτιά στο τέλος του έτους.

Η επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat και την τρόικα ανοίγει πλέον διάπλατα το δρόμο για την ελάφρυνση του χρέους. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τήρησαν τη δέσμευση που ανέλαβαν έναντι των πιστωτών τον Νοέμβριο του 2012 για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό ή στην καλύτερη περίπτωση μικρό πλεόνασμα και τελικά πέτυχαν να φτάσουν στο 1,5 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ, κλείνοντας τα στόματα ξένων «φίλων» μας που μας θεωρούσαν ανίατη περίπτωση, αλλά και πολιτικών κομμάτων στο εσωτερικό της χώρας που μιζάριζαν στην καταστροφή. Οι εταίροι θα τηρήσουν τη δέσμευσή τους, γιατί στην Ε.Ε. μπορεί να μη λαμβάνονται εύκολα αποφάσεις, αλλά όταν αυτό γίνεται υλοποιούνται.

Το Εurogroup, οι ευρωεκλογές και η ελάφρυνση χρέους

Το επόμενο ραντεβού που έχει και μεγάλη πολιτική σημασία είναι η συνεδρίαση του Εurogroup, στις 5 Μαΐου, στη βελγική πρωτεύουσα, όπου θα γίνει και η πρώτη συζήτηση για το χρέος. Για πολιτικούς και ουσιαστικούς λόγους στη συνεδρίαση αυτή δεν θα ληφθούν αποφάσεις. Οι πολιτικοί λόγοι έχουν να κάνουν με τις επικείμενες ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου και την κατανοητή απροθυμία πολλών κυβερνήσεων να συμφωνήσουν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και να ρίξουν με τον τρόπο αυτό «νερό στο μύλο» των ακραίων πολιτικών κομμάτων που αντιτίθεται σε διασώσεις χωρών από την ευρωζώνη.

Ωστόσο, και οι ευρωεκλογές να μην ήταν μπροστά μας, πάλι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο να ληφθούν αποφάσεις για αντικειμενικούς λόγους. Η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της χώρας μας είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο θέμα που θέλει μεγάλη προεργασία και συναίνεση, γιατί αυτή τη φορά μπορεί να έχουμε το Βερολίνο μαζί μας, ωστόσο υπάρχουν κυβερνήσεις που θα πρέπει να πάνε και να ζητήσουν έγκριση από τα εθνικά τους κοινοβούλια. Αρα η συμφωνία πρέπει να είναι λεπτομερής και να βασίζεται σε λογικά επιχειρήματα που θα πείθουν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και τα εθνικά κοινοβούλια ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια τελευταία στήριξη και είναι προς το συμφέρον τους να τη δώσουν, ώστε να εκλείψει και η βασική εστία που προκάλεσε την κρίση δημοσίου χρέους στην ευρωζώνη.

Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι θα απαιτηθούν 2-3 συνεδριάσεις του Eurogroup προκειμένου να υπάρξει συμφωνία και αυτό σημαίνει ότι πάμε για τα μέσα του φθινοπώρου. Όμως, οι εταίροι σε ένδειξη αναγνώρισης της τιτάνιας προσπάθειας που έκαναν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα επαναλάβουν, στις 5 Μαΐου, την πολιτική τους δέσμευση έναντι του ελληνικού λαού, μέσω ενός οδικού χάρτη που θα προσδιορίζει χρονικά τη λήψη της απόφασης για ελάφρυνση του χρέους.

Νίκος Μπέλλος, στον «Τύπο της Κυριακής»

ΣΧΟΛΙΑ

 1. η Dimi avatar
  η Dimi 28/04/2014 12:33:30

  FortuneGreece To Nέο Τεύχος κυκλοφορεί στα Ελληνικά Περίπτερα: “Οι 13 λόγοι για τους οποίους οι Κυκλάδες είναι Παράδεισος! Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τα ελληνικά νησιά στις Κυκλάδες” – Δείτε γιατί. http://www.fortunegreece.com/photo-gallery/dekatris-logi-pou-kiklades-ine-paradisos/#2 Right on! Mr. President

 2. η Dimi avatar
  η Dimi 28/04/2014 15:39:47

  "Rethink GreeceΜήπως έρχεται η ώρα οι Έλληνες να νιώσουμε ξανά περήφανοι για τη χώρα μας;” κείμενο (απόσπασμα): Αναστασία Παρετζόγλου, Βrand Manager, FortuneGreece | 26/03/2014 04:09:00 μμ Φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια, από τότε που οι Έλληνες νιώσαμε για τελευταία φορά πραγματικά περήφανοι. Περήφανοι για τη χώρα μας, που ήταν μέλος της ΟΝΕ, περήφανοι για τα μεγάλα έργα (Μετρό, Ρίο – Αντίρριο, Αττική Οδός, Εγνατία, Ελευθέριος Βενιζέλος) περήφανοι που διοργανώσαμε τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ζήσαμε ένα μύθο, που άγγιζε τα όρια του θαύματος. Σύσσωμος ο διεθνής τύπος μιλούσε για την Ελλάδα με έναν θετικό τρόπο που μόνο ως «παραμύθι» μπορείς σήμερα να το αντιληφθείς. Η Ελλάδα ήταν μια χώρα γεμάτη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Κι ύστερα, ήρθαν όλα αυτά… Χρεοκοπία, Μνημόνιο, ΔΝΤ, περικοπές μισθών και συντάξεων, λουκέτα στις επιχειρήσεις, στρατιές ανέργων, συσσίτια, κοινωνική αναταραχή, αγωνία για την επιβίωση. Από το 2009 που η κρίση μετέτρεψε την Ελλάδα στο «μαύρο πρόβατο της Ευρώπης», ένα ποσοστό της Ελληνικής κοινωνίας έφτασε να νοσταλγεί ακόμη και τη δραχμή των υποτιμήσεων και του πληθωρισμού, όταν η ίδια ακριβώς κοινωνία είχε συναινέσει στην πολιτική απόφαση να μπούμε στο ευρώ, για να μπει ένα φρένο στην σπατάλη και να εξασφαλιστεί η δημοσιονομική πειθαρχία. Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, τα πράγματα βρίσκονται σε μια εύθραυστη ισορροπία. Οι Έλληνες έχουμε αρχίσει να αποδεχόμαστε αυτό που μας συνέβη, αλλά δεν έχουμε αποδεχτεί τι ακριβώς έφταιξε ούτε – ακόμη χειρότερα – μπορούμε να πιστέψουμε ότι τα αποτελέσματα αυτής της τεράστιας προσπάθειας που κάνουμε θα μοιραστούν δικαιότερα. Κι αυτό, γιατί αν αναλογιστεί κανείς τι ακριβώς «παίχτηκε» κατά την περίοδο της ευημερίας, θα διαπιστώσει, ότι η μεγάλη ανάπτυξη που προηγήθηκε ήταν γεμάτη ανισότητες. Δεν συνοδεύτηκε από επιχειρηματική καινοτομία, δεν δημιουργήθηκαν θέσεις απασχόλησης, η Ελλάδα είχε πάψει να παράγει, δανειζόταν, υπήρχε εργασιακή ανασφάλεια και τεράστια κοινωνική ανισότητα. Συνεπώς, το ζητούμενο δεν είναι να ξαναγυρίσει η χώρα εκεί που ήταν πριν δέκα χρόνια, αλλά να κινηθεί προς μια καλύτερη κατεύθυνση. Η χώρα καλείται να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξής της, να ισχυροποιηθεί η οικονομία της κι αυτό απαιτεί όραμα, προσπάθεια, κόπο, επιμονή και υπομονή. Αλλά και σωστές αποφάσεις. Ο καθένας για τον εαυτό του κι όλοι μαζί για τη χώρα. Το ερώτημα όμως παραμένει: Μπορούμε να είμαστε και πάλι αισιόδοξοι; Οι νέοι επιχειρηματίες δείχνουν το δρόμο
  Σε μια χώρα που βιώνει για πέμπτη συνεχή χρονιά μια μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση, συμβαίνουν και καλά πράγματα δίπλα μας, που σπάνια τα συμπεριλαμβάνουμε στους απολογισμούς αυτής της περιόδου. Γιατί συνηθίζουμε να κάνουμε απολογισμούς με αρνητικό μόνο πρόσημο. Διαβάζω την "ελληνική λίστα "40 under 40" που για πρώτη φορά καταρτίσαμε τον Ιούλιο του 2013 στο Fortune. Είναι όλοι νέοι επιχειρηματίες, αυτοδημιούργητοι και παραγωγικοί, που χάρη στην εφευρετικότητα και το ταλέντο τους, εμπνεύστηκαν και έστησαν υγιείς εταιρείες με όπλα την καινοτομία, την εξωστρέφεια, την ανταγωνιστικότητα. ... Από τον τροφοσυλλέκτη άγριων χόρτων Σωτήρη Λυμπερόπουλο του radiki.com και τον Φίλιππο Μπρίνκμαν του travelplanet24.com– ένα από τα μεγαλύτερα on-line ταξιδιωτικά γραφεία στην Ευρώπη – μέχρι την Μαρία Βλάχου της Fereikos-Helix που έστησε με την αδελφή της το πρώτο οργανωμένο εκτροφείο σαλιγγαριών στην Ελλάδα ή, την Χριστίνα Μαρτίνη*ιδρύτρια και σχεδιάστρια της Ancient Greek Sandals, είναι όλοι “μέλη” της γενιάς που χτύπησε η κρίση αλλά δεν το έβαλαν κάτω. Δραστηριοποιήθηκαν μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, σε τομείς όπως η τεχνολογία, η γεωργία, το εμπόριο, οι βιοκαλλιέργειες, τα τρόφιμα, η μόδα, οι υπηρεσίες, η επικοινωνία, το design και τα κατάφεραν. Μπείτε στη λίστα και δείτε ποιοί είναι και πώς έστησαν τις επιχειρήσεις τους! Θέλει, όμως, αρετή και τόλμη η επιτυχία! ΝΥΤ: To "κύμα" των ελληνικών startups" Άλλο λαμπρό παράδειγμα, το οικοσύστημα των startups που ακολουθεί πορεία αντίστροφη από εκείνη της ελληνικής οικονομίας. Νέοι άνθρωποι που καινοτομούν και διακρίνονται, με όρεξη και κυρίως διάθεση να αλλάξουν τα πράγματα στη χώρα, παρά την δαιδαλώδη γραφειοκρατία, το αναποτελεσματικό φορολογικό σύστημα και την διοικητική αστάθεια που βρίσκουν μπροστά τους, αποτελώντας πρότυπα επιχειρηματικής καινοτομίας. Σε μία εποχή που η έλλειψη ρευστότητας είναι ο νούμερο ένα εχθρός της επιχειρηματικότητας και η ανεργία φαντάζει σαν τη "λίστα του Σίντλερ", ήρθε η ώρα να προσανατολιστούμε στους κλάδους εκείνους που έχουν προοπτικές εξέλιξης και προσφέρουν θέσεις εργασίας. Πόσο μάλλον, όταν πραγματοποιούνται ενέργειες ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και υπάρχουν venture capitals που επενδύουν σε ελληνικές ιδέες και startups, αρκεί να γίνει η αναγκαία στροφή από την επιχειρηματικότητα «ανάγκης» στην επιχειρηματικότητα «Eυκαιρίας». Δεν ανοίγεις άλλη μια καφετέρια, άλλο ένα bakery shop ή μια σουβλακερί, επειδή μπορείς – στη παλιά λογική της “αρπαχτής” που τώρα ονομάζεται ΕΣΠΑ – να βρεις εύκολα χρηματοδότηση, την ώρα που ξέρεις από τις μελέτες και τις στατιστικές ότι ο μέσος χρόνος ζωής τους είναι τα τρία χρόνια κι ύστερα θα ξαναψάχνεσαι." ♠ ♠ * “Χριστίνα Μαρτίνη, ιδρύτρια κι σχεδιάστρια των Ancient Greek Sandals" που έχουν ξετρελάνει κόσμο http://bit.ly/1m10WSo (credit: Google.gr/search/Ancient)

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ η Dimi 30/04/2014 02:47:51

   Επειδή είσαι πολύ αισιόδοξη, ξανασκέψου την τελευταία φράση στο κείμενό σου "... επειδή μπορείς........ να βρεις εύκολα χρηματοδότηση..... και ύστερα θα ξαναψάχνεσαι...": Γιατί οι ίδιοι μηχανισμοί, που παρά την αφθονία μας κατέστρεψαν διασπαθίζοντας τα κονδύλια των "πακέτων" τώρα θα μας σώσουν, διαχειριζόμενοι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο την (συγκριτικά) μιζέρια του ΕΣΠΑ; Γιατί το ΕΣΠΑ σπαταλιέται πάλι σε σουβλατζίδικα; Μήπως, για την κομματική πελατεία; "Καληνύχτα Κεμάλ! Με αυτό τον πολιτικό θίασο, ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ!"

   • nikos avatar
    nikos @ ΠΗΛΕΑΣ 30/04/2014 08:09:57

    Aγαπητέ ΠΗΛΕΑ εσύ επιμένεις να πηγaίνεις στην ουσία... Αλλά ας αφήσουμε τους νέους να καινοτομήσουν. Είναι βέβαιο οτι κάποιοι εξ αυτών θα πετύχουν και θα μεγαλώσουν την επιχείρησή τους. Δεν θα γίνουν βέβαια αμμέσως Δαυίδ και Φιλίππου αλλά θα πάρουν τον δρόμο των μεγάλων. Τι θα συμβεί τότε? Τι θα συμβεί όταν το ΣΔΟΕ τους κάνει ντού και βρεί "μουτζούρες" στα βιβλία τους? Αλλά κυρίως τι θα συμβεί όταν συγκρίνουν τα οφέλη που θα έχουν όταν μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Ελλάδος, όπως όλοι σχεδόν οι μεγάλοι επιτυχημένοι επιχειρηματίες μας? Απλά θα βγούν και αυτοί εκτός Ελλάδος. Γιατί πχ. να πληρώνουν φόρο 30% ενώ με έδρα Βουλγαρίας μόνο 12%?. Γιατί να παίρνουν καφάλαιο κίνησης απο ελληνική τράπεζα με 12% επιτόκιο ενώ απο Λουξεμβουργιανή (που μπορεί να ανήκει και σε Ελληνα) 4%? Αν δεν γίνει ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ του κράτους ούτε τώρα, όσο τζίνια και να αποδειχτούν οι νέοι μας ,κάποια στιγμή θα μας εγκαταλείψουν... Η Ελλάδα δεν πασχει απο μυαλά. Απο πολιτικούς ηγέτες και οικονομικούς νταβατζήδες πάσχει. Αν δεν αλαχτούν ριζικά αυτοί, δεν θα υπάρχει ελπίδα. Και δεν θα υπάρξει καμμία ανάπτυξη αν δεν αρχίσουν κάποτε να ανεβαίνουν οι τιμές των ακινήτων. Η ύφεση θα συνεχίζεται όσο αυτές πέφτουν. Ετσι έγινε ακόμα και στις ΗΠΑ, παρά τις καινοτομίες, τα startups και την υψηλή τεχνολογία. Μόνο όταν δειλά ξανανέβηκαν τα ακίνητα, οι Αμερικάνοι ξαναμίλησαν για ανάπτυξη. "Με ξεσκέπαστο μαγαζί που λέει κι ενας θείος μου, δεν μπορείς να πας μακρυά"...

    • ΠΗΛΕΑΣ avatar
     ΠΗΛΕΑΣ @ nikos 30/04/2014 18:50:57

     Συμφωνώ σε όλα. Αλλά το ΕΣΠΑ οφείλει να είναι πλέον εστιασμένο σε συγκεκριμένες δραστηριότητες πέριξ συγκεκριμένων πόλων. Και χάρηκα που το Αναπτυξιακό σχέδιο που εξήγγειλε ο Σαμαράς βάζει τέτοιες βάσεις (αν εφαρμοστεί, βέβαια...). Μόνο που οι Περιφερειακοί υποψήφιοι δεν φαίνονται να συνειδητοποιούν την ευθύνη τους, να νογάνε, ή και να το θέλουν αυτό. Δυστυχώς, τα πολιτικά γραφεία, για μια ακόμα φορά, θα αφήσουν στάχτη στο διάβα τους. "Δημοκρατικός προγραμματισμός": Οξύμωρο για την Ελλάδα....

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ ΠΗΛΕΑΣ 30/04/2014 20:32:45

    Αγαπητέ Πηλέα, μπορεί να βρεθεί εύκολα χρηματοδότηση για σουβλακερί.. και σε 3 χρόνια να ξαναψάχνεσαι. Ποιός νοήμων επιχειρηματίας σήμερα, αμφιβάλλει γι' αυτό; Οι αλγεινές νοοτροπίες του χωρίς σχεδιασμό, γρήγορου πλουτισμού "της αρπαχτής" με τις οποίες επί 10ετίες μπολιάστηκε η ελληνική κοινωνία, δεν αλλάζουν από τη μία ημέρα στην άλλη. "Οσοι τολμούν, νικούν!" Φύσει αισιόδοξη και αυτόφωτη και αυτάρκης εργαζόμενη με ένσημα ασφάλισης από τα 17 μου χρόνια, εστιάζω τη προσοχή μου στα λαμπρά παραδείγματα των Ελλήνων startups. Οι οποίοι, σε χαλεπούς για την Ελλάδα καιρούς, με Γιωργάκηδες, ΔΝΤ, Μνημόσυνα, περικοπές αποδοχών, λουκέτα, ουρές ανέργων, συσσίτια, κοινωνική αναταραχή.. εκείνοι τολμούν και πάνε κόντρα στο ρεύμα της κατάθλιψης, της αυτοεκπληρούμενης μεμψίμοιρης προφητείας. Και κάνουν τη μεγάλη διαφορά η οποία διεθνώς αναγνωρίζεται. Κι επειδή στις ημέρες μας, η στοιχειοθετημένη αισιοδοξία λοιδορείται: το δικό μου motto ζωής είναι: "έργα όχι λόγια". Με έργα, με δουλειά πολλή, με στόχους, με μετρήσιμα αποτελέσματα, μ’ εξυπνάδα, ευρηματικότητα, με εξωστρέφεια, με υγιή ανταγωνιστική αντίληψη, Όλοι, μα Όλοι μπορούμε, εφόσον το θελήσουμε, να ξορκίσουμε τους σκοτεινούς καιρούς, τον κακό μας τον εαυτό, ν' ακυρώσουμε την εσωτερική μας τροχοπέδη, το δικό μας αυτο-σαμποτάρισμα. Έτσι θέλουν οι κόρακες τον Έλληνα του οποίου το δαιμόνιο, τρέμουν: να είναι άβουλος, υποταγμένος, θλιμμένος, χωρίς μέλλον, χωρίς προοπτική, εσαεί εξαρτημένος στη “δόση” των ανεξόφλητων δανεικών της τοκογλυφίας. Όμως εμείς και θέλουμε και μπορούμε και γινόμαστε παράδειγμα προς μίμηση για όλους όσους λιώνουν τα νιάτα τους στις καφετέριες αφήνοντας το πολύτιμο χρόνο τους να κυλά και να χάνεται σαν την άμμο μέσα από τα χέρια τους. Υπάρχουν σήμερα 20άρηδες που με τις ώρες μιλούν στααφόρητα κινητά, για τη σύνταξη !!! Τα παιδιά αυτά έχουν γεράσει πριν προλάβουν καν, να ζήσουν. Έχουν βεβαίως, τους γονείς και τους παππούδες να εργάζονται γι' αυτούς και αυτό, προσωπικά, το θεωρώ κοινωνική ντροπή. Και είναι ντροπή επειδή, έμαθαν τα παιδιά αυτά να θεωρούν ντροπή την οποιαδήποτε τίμια δουλειά τους "λερώνει" τον λευκό χαρτογιακά. Ευχές πολλές για μία ευωδιαστή Πρωτομαγιά, με αυτό το παιδικό ποίημα του Διονυσίου Σολωμού: "Πρωτομαγιά Του Μαΐου ροδοφαίνεται η μέρα
    που ωραιότερη φύση ξυπνάει
    και την κάνουν λαμπρά και γελάει
    πρασινάδες, αχτίδες, νερά. Άνθη κι άνθη βαστούνε στο χέρι
    παιδιά και άντρες, γυναίκες και γέροι
    ασπροεντύματα, γέλια και κρότοι,
    όλοι οι δρόμοι γιομάτοι χαρά. Ναι! χαρείτε του χρόνου τη νιότη,
    άνδρες, γέροι, γυναίκες, παιδιά."

 3. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 30/04/2014 18:38:14

  Προτείν αλλαγή μιας λέξεως του τίτλου από "απαισιόδοξο" σε "αισιόδοξο". Έτσι θα βγαίνει νόημα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.