#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/11/2011 13:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ελλάδα αποικία της Γερμανίας

 Το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 109 δισ. ευρώ, το οποίο δρομολογήθηκε μόλις τον Ιούλιο σε σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., είναι ήδη παρωχημένο λόγω της εξέλιξης της κρίσης. Οι δοκιμαζόμενες οικονομίες καταρρέουν και οι λαοί πλήττονται από περικοπές μισθών και κοινωνικών παροχών. Οι τράπεζες, αντίθετα, θωρακίζονται ενάντια στις απώλειες, υποστηρίζει ο Μίκαελ Σλεχτ, μέλος της γερμανικής Βουλής, επικεφαλής οικονομολόγος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Die Linke, του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που πραγματοποιήθηκε στη ΓΣΕΕ το περασμένο Σάββατο.


Η Ελλάδα περιόρισε το αναπροσαρμοσμένο από τις κυκλικές διακυμάνσεις έλλειμμά της για το 2010 κατά 7,5%. Επιβλήθηκαν σκληρές περικοπές δαπανών που ανέρχονταν αρχικά στο 13% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Ο Μ. Σλεχτ λέει ότι ένα ανάλογο εγχείρημα στη Γερμανία θα σηματοδοτούσε περικοπές 300 δισ. ευρώ, τη διαγραφή δηλαδή ολόκληρου του προϋπολογισμού της Γερμανίας.

Μ' ένα... μολυβένιο σωσίβιο

Σύμφωνα με την Berenberg Bank, πρόκειται για τη «σκληρότερη δημοσιονομική προσαρμογή» στην ιστορία των δυτικών χωρών. Με ένα... μολυβένιο σωσίβιο, η Ελλάδα απειλείται με καταποντισμό, είπε χαρακτηριστικά.

Εξηγεί ότι το πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ελλάδας μειώθηκε το 2010 κατά 4,5%, ενώ το 2011 η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο, πάνω από 5%. Παρ' όλες τις περικοπές δαπανών, το χρέος συνεχίζει να αυξάνεται ασταμάτητα. Το 2010 το ελληνικό χρέος ήταν 329 δισ. ευρώ, ενώ το 2011 κινδυνεύει να ανέλθει στα 360 εκατομμύρια. Το επίπεδο του χρέους -ο λόγος του χρέους προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν- αυξάνεται το 2011 από το 110% σχεδόν στο 160%. Οι οικονομολόγοι το ονομάζουν «το παράδοξο της φειδούς».

Στην ομιλία του πρόσθεσε ότι «όταν οι άνθρωποι είναι χρεωμένοι μέχρι το λαιμό, δεν ρίχνουν χρήμα στην αγορά. Οι επιχειρήσεις, με τη σειρά τους, σταματούν τις επενδύσεις, εάν κλείσει και το κράτος τις στρόφιγγες, η οικονομία επισπεύδει την ελεύθερη πτώση της. Τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου μειώνονται, οι δαπάνες για την ανεργία αυξάνονται».

Υπενθύμισε ότι μέσα σε διάστημα μόλις ενός έτους, το επίσημο ποσοστό των ανέργων αυξήθηκε από 11% σε πάνω από 16% (Απρίλιος 2011) λόγω των υφιστάμενων μέτρων λιτότητας. Ενας στους τρεις νέους δεν έχει δουλειά, τη στιγμή που 65.000 επιχειρήσεις έχουν ήδη χρεοκοπήσει: «Κι όμως, η χώρα καλείται υπό αυτές τις συνθήκες να εξοικονομήσει 28 δισ. ευρώ επιπλέον ώς το 2015. Σειρά έχουν οι εκτεταμένες περικοπές θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα. Στο πνεύμα αυτό, 83.000 δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν ήδη τους τελευταίους μήνες. Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν ώς και 20% και 75 δημόσιοι φορείς θα συγχωνευτούν ή θα κλείσουν».

Επισήμανε δε ότι, ήδη πριν ξεσπάσει η κρίση, η Ελλάδα ήταν η χώρα με τη μεγαλύτερη μισθολογική ανισότητα στην Ευρώπη των 25. Γιατί το μισθολογικό επίπεδο της χώρας αντιστοιχούσε μόλις στο 73% του μέσου όρου της ευρωζώνης και το ένα τέταρτο των απασχολουμένων αμειβόταν με λιγότερα από 750 ευρώ το μήνα. Ο Ελληνας δάσκαλος με 15ετή υπηρεσία αμειβόταν 40% λιγότερο από τον Γερμανό συνάδελφό του και «οι μισθοί στο δημόσιο τομέα θα περισταλούν το 2011 κατά 800 εκατομμύρια ευρώ και κατά 660 εκατομμύρια το 2012. Ο μέσος μισθός θα μειωθεί κατά 17%».

Αποικία παρά το κούρεμα χρέους;

Προσεγγίζοντας το ερώτημα «Η Ελλάδα είναι αποικία παρά το κούρεμα χρέους;» λέει: «Τι κι αν η κυρίαρχη πολιτική αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι η συνέχιση τέτοιων πολιτικών λιτότητας, ρεαλιστικά, είναι αποτυχημένη. Ο εκβιασμός της χώρας συνεχίζεται. Ακόμη και στην περίπτωση κουρέματος του χρέους, η Ελλάδα θα παραμείνει εξαρτημένη από μελλοντικές βοήθειες.

Κάτω από αυτές τις πιέσεις της τρόικας, η κυβέρνηση διαλύει το καθεστώς των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που ελέγχονται από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Μελλοντικά, οι συλλογικές συμβάσεις θα συνάπτονται ολοένα και περισσότερο με τη μορφή επιχειρησιακών συμβάσεων, ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή των σωματείων. Ετσι καλλιεργείται ολοένα και περισσότερο ο ανταγωνισμός μεταξύ των εργαζομένων και προωθούνται μαζικότερες μειώσεις μισθών.

Προσθέτοντας ότι επιπλέον η χώρα μας εξαναγκάστηκε να ξεπουλήσει και τη δημόσια περιουσία της, παρατηρεί: «Μέχρι το 2014 η χώρα θα πρέπει να αντλήσει από ιδιωτικοποιήσεις 35 δισ. ευρώ και 50 δισ. μέχρι τα τέλη του 2015. Μάλιστα, για την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων συστάθηκε ιδιαίτερο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, μια ελληνικού τύπου Treuhand. Ακόμα και ο πρόεδρος του γερμανικού σοσιαλιστικού κόμματος, Sigmar Gabriel, τάχθηκε υπέρ ενός τέτοιου μοντέλου».

Η σκανδαλώδης Treuhand

«Οι σκανδαλώδεις πρακτικές της Treuhand μετά την επανένωση της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας θα πρέπει ν' αποτελέσουν προμήνυμα της Ιστορίας. Εκείνη την εποχή, πολλές επιχειρήσεις εξαγοράστηκαν από Δυτικούς επιχειρηματίες, οι οποίοι στη συνέχεια τις έκλεισαν για ν' απαλλαγούν από τον ανεπιθύμητο ανταγωνισμό. Τα διεθνή συμφέροντα όπως και οι αποικιοκρατικές δυνάμεις θα μπορούσαν έτσι να ελέγξουν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας».

Ο Γερμανός βουλευτής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η ελληνική εθνική κυριαρχία συρρικνώνεται και πάλι δραματικά», προσθέτοντας ότι η πώληση δημόσιας περιουσίας υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης και υπό πίεση χρόνου δεν εξασφαλίζει δίκαιο αντίτιμο. Το ιδιωτικό κεφάλαιο θα μπορέσει έτσι να καρπωθεί βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας σε εξευτελιστικές τιμές.

Υποστηρίζει επίσης ότι ήδη από τον Σεπτέμβριο, ήταν σαφές ότι το νέο χρηματοδοτικό πακέτο των 109 δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα ήταν κατώτερο των περιστάσεων. Αλλά και για τις νέες αρμοδιότητες των EFSF απαιτούνται επιπλέον κεφάλαια. Η κατάσταση στην Ιταλία επιδεινώνεται τόσο ώστε η ΕΚΤ αναγκάζεται να τη στηρίξει αγοράζοντας μαζικά ιταλικά ομόλογα. Κι ενώ η διεύρυνση του EFSF είχε μόλις αποφασιστεί, γινόταν σαφές ότι και αυτός ο «μηχανισμός στήριξης» ήταν ανεπαρκής.

Πιστεύει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελεί η εμμονή στα ολέθρια προγράμματα περικοπών: «Προσκολλημένη σε αυτή τη μοιραία πολιτική είναι κυρίως η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία επιθυμεί να επιβάλει το "γερμανικό δρόμο" στις κλονισμένες χώρες, δηλαδή την Ατζέντα 2010, και συνεπώς περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών».

Η κρίση δεν ανακόπτεταιΣτην έκτακτη σύνοδο κορυφής, τέλη Οκτωβρίου, αποφασίστηκαν το λεγόμενο εθελοντικό κούρεμα του χρέους και η διεύρυνση του ταμείου διάσωσης στο 1 τρισ. ευρώ.

Σχετικά με το κούρεμα χρέους, ο Γερμανός οικονομολόγος διευκρινίζει ότι η χώρα μας, οι ιδιώτες επενδυτές και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη «καλούνται» να «πραγματοποιήσουν εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων με ονομαστική μείωση 50%, με ορίζοντα υλοποίησης ώς τα τέλη του 2011».

Το εθελοντικό κούρεμα θα κόστιζε στις τράπεζες 100 δισ. ευρώ σε απαιτήσεις. Γι' αυτό το λόγο, οι μειωμένες κατά 50% απαιτήσεις θα τοκιστούν και θα παρασχεθούν εγγυήσεις από το EFSF ύψους 30 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα διατίθεται από το EFSF. Σύμφωνα με τον διαπραγματευτή του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα, η καγκελάριος Μέρκελ αύξησε με προσωπική πρωτοβουλία τις προσφερόμενες εγγυήσεις από τα 20 στα 30 δισ. ευρώ. Μόνον τότε συμφώνησαν οι τράπεζες.

Τονίζοντας ότι «ένα κούρεμα της τάξης τού 50% είναι δώρο προς τους επενδυτές», παρατηρεί πως η διαπραγμάτευση των δεκαετιών ελληνικών ομολόγων στην αγορά τον Οκτώβριο κυμαινόταν από 30% έως 40% της ονομαστικής τους αξίας. Παράλληλα, πολλές τράπεζες έχουν ήδη προβεί σε σημαντικές αποσβέσεις δεδομένου ότι μια σκληρή χρεοκοπία θα εγκυμονούσε σαφώς μεγαλύτερες απώλειες.

Τις ακριβείς λεπτομέρειες της συμφωνίας αυτής θα συνυπαγορεύσουν βέβαια οι αγορές. Αλλωστε, η συμμετοχή των πιστωτών πρέπει να είναι εθελοντική! Σε αντίθετη περίπτωση, οι αγορές θα εκλάμβαναν το γεγονός ως αδυναμία πληρωμής, ενεργοποιώντας τις συμβάσεις αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου.

Αυτό θα πυροδοτούσε νέες απρόβλεπτες εξελίξεις στις χρηματαγορές. Ενα είναι σίγουρο: με την υλοποίηση του νέου καθεστώτος συμμετοχής των πιστωτών τον Ιανουάριο, η ευθύνη στην περίπτωση της Ελλάδας θα βαρύνει έπειτα αποκλειστικά τον Ελληνα φορολογούμενο.

Ο Γερμανός αριστερός βουλευτής μιλώντας για τη διεύρυνση του Ταμείου Διάσωσης παρατηρεί ότι τα 440 δισεκατομμύρια του EFSF πρόκειται να φουσκώσουν στο 1 τρισεκατομμύριο ευρώ -με χρηματοοικονομικά τεχνάσματα. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, η γερμανική κυβέρνηση και η Ε.Ε. το έριξαν στον τζόγο στις χρηματαγορές. Για το εάν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν ένα τρισεκατομμύριο, το λόγο έχουν -όπως και στο τζόγο- τα άστρα. Από τα 440 δισεκατομμύρια του EFSF, δεδομένων των εξαγγελιών προς την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, καθώς και των επιπλέον 100 δισεκατομμυρίων προς την Ελλάδα, το διαθέσιμο υπόλοιπο για μόχλευση δεν ξεπερνά τα 250 δισ. ευρώ.

Καθώς λοιπόν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια εναντίον της Ισπανίας -εξόχως δε εναντίον της Ιταλίας- γίνονται όλο και πιο απειλητικά, η δράση είναι αναγκαία. Από το καλοκαίρι η ΕΚΤ έχει ήδη δαπανήσει 110 δισ. ευρώ για την αγορά ιταλικών κρατικών ομολόγων. Μόνο το 2012, η Ιταλία καλείται να αναχρηματοδοτήσει 260 δισ. ευρώ επί του συνολικού χρέους 1,9 τρισεκατομμυρίων.

Μια διαφορετική πολιτική

Ενα επιτόκιο ύψους σχεδόν 6%, παρά την παρέμβαση της ΕΚΤ, θα οδηγούσε σε αισθητή αύξηση της επιβάρυνσης. Στην Ισπανία το 2012 λήγουν ομόλογα αξίας 120 δισεκατομμυρίων. Οι ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους των δύο χωρών ώς το 2015 αποτιμώνται σε ένα τρισεκατομμύριο. Υπό αυτό το πρίσμα, παραμένει ανοιχτό εάν ο μηχανισμός στήριξης διαθέτει επαρκή «δύναμη πυρός».

Η χρηματοδότηση των κρατών πρέπει σύντομα να αποσυνδεθεί από τις κεφαλαιαγορές, υποστήριξε στην ομιλία του ο κ. Σλεχτ: Σε όλα τα κράτη της ευρωζώνης πρέπει να παρέχεται ανεπιφύλακτα πρόσβαση σε φτηνές πιστώσεις της ΕΚΤ μέσω μιας δημόσιας τράπεζας, παρακάπτοντας έτσι τις χρηματαγορές. Με αυτό τον τρόπο οι τράπεζες δεν θα μπορούν πλέον να θησαυρίζουν από τον κρατικό δανεισμό, ενώ το κούρεμα του χρέους θα ήταν δυνατό δίχως να επαπειλούνται υψηλότερα επιτόκια για άλλες χώρες.

Επιπλέον, το δημόσιο χρέος θα πρέπει να επανέλθει σε βιώσιμα επίπεδα όχι με αντιλαϊκά προγράμματα περικοπών, αλλά με τη φορολόγηση των εκατομμυριούχων και των μεγάλων επιχειρήσεων πανευρωπαϊκά. Αναγκαία είναι η μετάβαση των τραπεζών στον έλεγχο του κράτους, η αυστηρή ρύθμιση ή και η ομαλή εξυγίανσή τους.

Φτηνή εργασία, δυναμίτης

Η κρίση του ευρώ οφείλεται στο γερμανικό μισθολογικό ντόμπινγκ, το οποίο καθιστά τα γερμανικά αγαθά φτηνότερα, αυξάνοντας τον τζίρο στο εξωτερικό. Ετσι η Γερμανία καταγράφει από το 2000 πλεονασματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που υπερβαίνει το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ. Η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα συσσώρευσαν στο ίδιο διάστημα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που ανέρχονται συνολικά σε ένα τρισεκατομμύριο ευρώ.

Τις ανισορροπίες στην ευρωζώνη απέδωσε στον υπερβολικά βραδύ -συγκριτικά με την παραγωγικότητά της- ρυθμό ανάπτυξης των μισθών στη Γερμανία. Ο ρυθμός αυτός εκφράζεται από το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, το οποίο στη Γερμανία έχει αυξηθεί μόλις κατά 6% και στην υπόλοιπη Ευρώπη έκτοτε κατά 27%. Ετσι η σχετική ανταγωνιστικότητα της γερμανικής βιομηχανίας ως προς τις άλλες χώρες της ευρωζώνης αυξανόταν σταθερά, χωρίς οι τελευταίες να μπορούν να αντιδράσουν με υποτίμηση των νομισμάτων τους.

Γι' αυτό, όπως υποστήριξε, η πραγματική λύση θα υπάρξει μόνο με τον τερματισμό του γερμανικού ντάμπινγκ στους μισθούς. «Διαφορετικά, το ευρώ βαίνει προς τον όλεθρο. Χωρίς το ευρώ η Γερμανία θα ανατιμούσε το νέο της νόμισμα κατά 40% περίπου, εξανεμίζοντας την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής εξαγωγικής οικονομίας.

Μιλώντας για το ελλειμματικό ελληνικό εξωτερικό εμπόριο είπε ότι με την εισαγωγή του ευρώ το 1999, το κοινοτικό νόμισμα διασφάλισε στις ελληνικές επιχειρήσεις ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης και η Ελλάδα λειτουργούσε ως εφαλτήριο για τις δυτικοευρωπαϊκές επιχειρήσεις στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ανάμεσα στο 2000 και το 2007, η ελληνική οικονομία σημείωσε κατά μέσο όρο πραγματική ανάπτυξη της τάξης του 4,3%.

Το 2009, ένα χρόνο μετά την κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κατάρρευσης της Lehman Brothers, η ελληνική οικονομία είχε ωστόσο αρχίσει να συρρικνώνεται. Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 37 δισ. και το ποσοστό του δημόσιου χρέους προς τις οικονομικές επιδόσεις αυξήθηκε από 110% στα 127%. Η ελληνική οικονομία στο σύνολό της χρεώθηκε ιδιαίτερα έναντι του εξωτερικού, γεγονός που γίνεται ορατό στα ελλείμματα των ελληνικών ισοζυγίων τρεχουσών συναλλαγών, τα οποία μέσα στην ευρωζώνη κατέγραφαν σε τακτική βάση αρνητικά ρεκόρ ως προς τις οικονομικές επιδόσεις.

Συναλλαγματική ισοτιμία

Ο βουλευτής του Die Linke συμπεραίνει ότι το γερμανικό ντάμπινγκ των μισθών επηρεάζει έμμεσα την ανταγωνιστικότητα των άλλων μελών της ευρωζώνης. Το γερμανικό πλεόνασμα εμπορικών συναλλαγών αυξάνει τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ έναντι των άλλων νομισμάτων και κυρίως έναντι του δολαρίου. Διά μέσου αυτής της οδού το γερμανικό ντάμπινγκ στους μισθούς επιδρά εμμέσως αρνητικά και επί της ελληνικής ανταγωνιστικότητας.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι στο διάστημα 2000-2008, το γερμανικό πλεόνασμα από τις εξαγωγές προς τις χώρες εκτός ευρωζώνης αυξήθηκε μεγαλοπρεπώς κατά 265%. Το μεγαλύτερο τμήμα της εμπορίας αγαθών εκτός ευρωζώνης συνεχίζει να διεκπεραιώνεται σε δολάρια. Τα πλεονάσματα οδηγούν σε άνοδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου διότι οι γερμανικές επιχειρήσεις μετατρέπουν τα δολαριακά έσοδα, προερχόμενα από τις εξαγωγές, σε ευρώ. Θέλουν δηλαδή να πουλήσουν δολάρια και ν' αγοράσουν ευρώ.

Οσο πιο ακριβό γινόταν το ευρώ έναντι του δολαρίου τόσο πιο ακριβά γίνονταν και τα ελληνικά προϊόντα για τους αγοραστές εκτός ευρωπαϊκού χώρου. Αυτό στην περίπτωση της Ελλάδας απέβη μοιραίο, επειδή η χώρα εξάγει απλά προϊόντα των οποίων η ζήτηση είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις αλλαγές των τιμών. Με αποτέλεσμα η εξωτερική ισοτιμία του ευρώ να αποβεί υπερβολικά φτηνή για τη Γερμανία και υπερβολικά ακριβή για την Ελλάδα.

Οι επιπτώσεις στο ισοζύγιο

Θυμίζοντας ότι λίγο μετά την εισαγωγή του ευρώ, το 2000, το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού ελλείμματος στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών οφειλόταν ακόμη στο εμπόριο με την Ιταλία. Στα αμέσως επόμενα χρόνια, το ελληνικό έλλειμμα σημείωσε τόση αύξηση στις εμπορικές σχέσεις με τη Γερμανία όσο με καμιά άλλη χώρα. Στο διάστημα από το 2000 έως το 2008, αυξήθηκε κατά 2,1 δισ. ευρώ, με επακόλουθο το 2008, το εμπόριο με τη Γερμανία να ευθύνεται για το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού ελλείμματος εμπορικών συναλλαγών.

Γεωργία Δάμα στην Ελευθεροτυπία

ΣΧΟΛΙΑ

 1. σίγουρος avatar
  σίγουρος 19/11/2011 13:50:56

  Η αποικιοκράτιση της Δύσης

  Η οικονομία του δυτικού κόσμου βρίσκεται μπλοκαρισμένη καθώς η παραγωγή του απευθύνεται σε κορεσμένες πλέον αγορές που αδυνατούν να υποστηρίξουν και να διατηρήσουν την ανάπτυξη των προηγούμενων δεκαετιών.

  Ο Δυτικός Κόσμος «έχει απ' όλα». Δε χρειάζεται άλλα αυτοκίνητα απ' τους Γερμανούς, άλλους υπολογιστές απ' τους Αμερικανούς, άλλα κινητά τηλέφωνα απ' τους Σκανδιναβούς ...

  «Έχει απ' όλα».

  Βέβαια αυτό το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο. Η κεντρική Ευρώπη έχει διειδεί αυτό το φαινόμενο δεκαετίες νωρίτερα και προκειμένου να ανταπεξέλθει σ' αυτό κατέστησε την ολοένα και μεγαλύτερη διεύρυνση της ως κεντρική της πολιτική. Αυτός και μόνο αυτός είναι ο λόγος που αρχικά δημιουργήθηκε Η Ευρωπαϊκή ένωση των 10, μετά έγινε των 12, των 17 και σήμερα των 27.

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τροφοδοτεί με τεράστια κονδύλια τα ασθενέστερα οικονομικά μέλη της επειδή τα αγαπάει... Τα ενισχύει ώστε να αναπτυχθούν και να μεγαλώσει η αγορά της, οι πελάτες στους οποίους απευθύνεται, φοβούμενη πάντοτε μήπως ο κορεσμός έρθει γρηγορότερα απ' την ανάπτυξή της, κάτι που τελικά συμβαίνει στις μέρες μας.

  Απ' την άλλη στον πόλεμο της παγκόσμιας οικονομίας προελαύνει με σταθερότητα ένας άλλος ισχυρός φύλαρχος, αυτός των αναπτυσσόμενων οικονομιών. Με πρώτη την Κίνα, αλλά και με ολόκληρη την Ασία αλλά και τη Λατινική Αμερική να την ακολουθεί, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι ουσιαστικά ο σημαντικότερος παράγοντας μπλοκαρίσματος της Δυτικής εξάπλωσης.

  Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες με αιχμή του δόρατός τους τα χαμηλά κόστη παραγωγής που επιβάλλουν τα ανελεύθερα καθεστώτα που επικρατούν στα μέρη τους, καθιστούν τα προϊόντα τους ασυγκρίτως ανταγωνιστικότερα των αντίστοιχων του δυτικού κόσμου. Συγκριτική ανελευθερία σε σχέση με τη Δύση δεν υπάρχει μόνο στην κομουνιστική Κίνα. Υπάρχει και στους υπόλοιπους οι οποίοι ναι μεν κάνουν εκλογές και προφασίζονται ότι έχουν δημοκρατία, η δημοκρατία τους όμως είναι απολύτως ελεγχόμενη (όχι ότι στη Δύση δεν είναι, συγκριτικά όμως υπάρχουν τεράστιες διαφορές) καθώς είναι μετεξέλιξη σκληρής αποικιοκρατίας που αρχικά επιβλήθηκε σε 'κείνους τους τόπους.

  Η σύγκρουση αυτή των δύο οικονομικών πολιτισμών έχει ήδη αρχίσει με την κρίση του δυτικού κόσμου τα τελευταία τέσσερα χρόνια και την ανελεύθερη Ανατολή να εισβάλει αθόρυβα αλλά και αποτελεσματικά στις οικονομίες της Δύσης, και την αποχαυνωμένη απ' την κατανάλωση Δύση να αδυνατεί έστω και να αντιληφθεί τι της συμβαίνει και να ετοιμάζεται να χάσει τα πρώτα της οχυρά (Ίβηρες, Ιταλούς, Ιρλανδούς και τους καλοπερασάκηδες Έλληνες) χωρίς καν να έχει ρίξει ένα βόλι και προχωρώντας σε μια άτυπη συνθηκολόγηση.

  Η Δύση προχωράει κι αυτή σε προσπάθειες μείωσης στα κόστη παραγωγής της νομίζοντας ότι έτσι θα γίνει ανταγωνιστική απέναντι στην αναπτυσσόμενη Ανατολή, οδηγώντας σε λιτότητα τους λαούς της, αλλά με αυτόν τον τρόπο αφήνει την Ανατολή να εισβάλει ολοένα και βαθύτερα στην ενδοχώρα της.

  Η πολιτική της αυτή φυσικά δεν πρόκειται ποτέ να δικαιωθεί, καθώς οι λαοί της Δύσης απολαμβάνουν ελευθερίες που οι λαοί της Ανατολής δεν επιτρέπεται να βλέπουν ούτε στην τηλεόραση, και είναι θέμα χρόνου να γιγαντωθούν οι κοινωνικές κρίσεις στο εσωτερικό της, και τότε όλοι θα καταλάβουν πως το πρόβλημα του πλανήτη δεν είναι ο καλοπερασάκιας Έλληνας, και η λύση φυσικά του προβλήματος δεν είναι η εξαθλίωση των λαών της Δύσης.

  Οδηγούμαστε μοιραία σε μια πολιτισμική σύγκρουση και είναι θέμα χρόνου να συνειδητοποιήσει η Δύση πως είναι αδύνατο να χωρέσει μέσα στο κουστουμάκι που της ράβει η Ανατολή, και τότε θα αντιδράσει, απαιτώντας απ' την Ανατολή να παράσχει ελευθερίες στους λαούς της (και μόνο το να βλέπουν δυτική τηλεόραση είναι αρκετό), επεκτείνοντας αυτή με τη σειρά της τον πολιτισμό της προς την Ανατολή.

  Μέσα σ' αυτήν την παγκόσμια δύνη βρέθηκε η μικρή Ελλαδίτσα με τους Έλληνές της να είναι φυσικά καλοπερασάκηδες, κακά τα ψέματα, αλλά και βαθιά ελεύθεροι, και εκεί που οι υπόλοιποι σπεύδουν να συνθηκολογήσουν, οι Έλληνες να αντιστέκονται με σθένος στον ανελεύθερο πολιτισμό που τους πολιορκεί.

  Η Δύση δεν έχει τα ίδια αντανακλαστικά με τους Έλληνες για λόγους δυτικού πολιτισμού, που εμπεριέχει σε σημαντικό βαθμό τον παράγοντα της ανελευθερίας και είναι οπωσδήποτε κολοβός μπροστά σ' αυτόν των Ελλήνων.

  Η Ορθόδοξη Ελλάδα ανήκει οικονομικά στη Δύση, ο πνευματικός αέρας όμως που αναπνέει, διαφέρει όσο η νύχτα απ' τη μέρα απ' αυτόν των Προτεσταντών της Ευρώπης.

  Τα αντανακλαστικά των Ελλήνων είναι ασυγκρίτως ευαισθητότερα και διακρίνουν έγκαιρα τη λαίλαπα που επέρχεται και που οι Δυτικοευρωπαίοι προς το παρόν ονομάζουν σωτηρία.

  Εξάλλου, κι αυτός είναι ο καθοριστικότερος λόγος της αδράνειας που δείχνει η Δύση, η ανελευθερία της Ανατολής είναι συστατικό και της δικής της δόμησης.

  Στην Ανατολή εφαρμόζεται η από καταβολής κόσμου κοινωνική δόμηση των δύο τάξεων: Μιας πρώτης, των μεγάλων πληθυσμών - σκλάβων - και μιας δεύτερης τάξης - ελίτ - που ουσιαστικά είναι οι επιστάτες της πρώτης.

  Στη Δύση φαίνεται να υπάρχει η λεγόμενη μεσαία τάξη, στην Ελλάδα αδιαμφισβήτητα κυριαρχεί, αλλά στη μεσαία τάξη της Δύσης υπάρχουν έντονα τα χαρακτηριστικά ανελευθερίας που συναντούμε και στην Ανατολή, τηρουμένων φυσικά των αναλογιών.

  Ο υπάλληλος πολυεθνικής στη Δύση μπορεί μεν να απολαμβάνει κάποιας μορφώσεως και τα ετήσια έσοδά του να τον κάνουν να αισθάνεται υπερήφανος, σε αντίθεση με τον Κινέζο ομόλογό του που ζει εξαθλιωμένος, έχει όμως περισσότερες ομοιότητες μαζί του απ' όσες το ακριβό αυτοκίνητό του και το γκαζόν στον κήπο του εκκωφαντικά τον πείθουν για το αντίθετο!

  Έχει κι αυτός καθημερινά να δίνει αναφορά στον προσωπάρχη ή μάνατζερ του, όπως τελευταία επικράτησε να τον λένε, τον αντίστοιχο επιστάτη του γιατί κι αυτός έχει μια αντίστοιχη ελίτ τάξη από πάνω του να τον επιστατεί. Ταυτόχρονα ανησυχεί νυχθημερόν να πιάνει τους στόχους του, να καλύπτει τα δάνειό του, τα σχολεία των παιδιών του και τα ψώνια της συζύγου του.

  Δεν είναι λίγα αυτά που κάνει ο Δυτικός άνθρωπος που θα ανάγκαζαν τον Κινέζο ομόλογό του να τον δει με συμπάθεια και να νιώσει τον οίκτο του για 'κείνον.

  Ο Έλληνας διαφέρει απ' το Δυτικό πολίτη λόγω παράδοσης, αν και τα τελευταία χρόνια αλληθώρισε προς αυτόν και με πάθος πάσχισε να του μοιάσει.

  Η λιτή ζωή του Ασιάτη δε, παρά το βάσανο της σκληρής δουλείας που αυτή γνωρίζει, είναι σίγουρα πιο εναρμονισμένη με την πραγματικότητα απ' την ξιπασμένη ζωή του Δυτικού πολίτη - καταναλωτή, καθώς ο πραγματικός ρυθμός ροής αγαθών που ο πλανήτης μπορεί να προσφέρει είναι σημαντικά πιο αργός από τον ξέφρενο ρυθμό που ο άνθρωπος της Δύσης έχει εθιστεί απ' το πλανήτη να αποσπά.

  Βέβαια οι ισχυροί του κόσμου τούτου θέλουν και τον εξαθλιωμένο Ασιάτη να τον έχουν καταναλωτή των προϊόντων τους και πράγματι τον έχουν. Στην Κίνα πίνουν και 'κει κόκα-κόλα, εισάγουν αυτοκίνητα απ' τη Γερμανία (για τους επιστάτες) και ηλεκτρονικά απ' την Ιαπωνία. Δεν φτάνει βέβαια σε καμία περίπτωση ο ρυθμός κατανάλωσης των Ασιατών τον ασύδοτο ρυθμό κατανάλωσης που επικρατεί σε Αμερική και Ευρώπη.

  Σε τελική ανάλυση, κάποιος ρομαντικός θα μας έλεγε ότι οι δύο πολιτισμοί θα μπορούσαν να ανταλλάξουν τα καλά στοιχεία που ο καθένας διαθέτει και να μεταδώσει η Ανατολή στη Δύση το απέριττο που τη χαρακτηρίζει και η Δύση στην Ανατολή την όποια δημοκρατία της.

  Αυτά βέβαια είναι για τους ρομαντικούς αλλά αναπόφευκτα αργότερα θα συμβούν. Ψήγματα αυτής της καλής αλληλεπίδρασης των πολιτισμών έχουμε και στις μέρες μας. Για παράδειγμα, οι τιμές των προϊόντων ένδυσης και η υπόδησης που παράγονται στο Δυτικό κόσμο, μετά την εισβολή των Κινέζικων καταστημάτων, παρουσιάζουν αισθητή μείωση και η εποχή που για να αγοράσεις ένα επώνυμο ρούχο χρειαζόταν να δαπανήσεις το μισό μισθό σου έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Αντιθέτως τα τρόφιμα στο Δυτικό κόσμο εξακολουθούν να είναι πανάκριβα καθώς στον τομέα αυτό είναι σημαντικά δυσκολότερο να εισβάλει ο Ασιάτης ανταγωνιστής.

  Προτού όμως καταλήξουμε στην εναρμόνιση των δύο πολιτισμών χρειάζεται να κυλίσει πολύ νερό στο αυλάκι.

  Τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική ο καπιταλισμός εξελίσσεται στην αγριότερη μορφή του. Το καπιταλιστικό σύστημα μέχρι σήμερα επέτρεπε στους οικονομικά μεσαίους να υπάρχουν καθώς εκτός απ' τις μεγάλες αλυσίδες μπορούσαν να επιβιώνουν αλλά και να ευημερούν οι ατομικές επιχειρήσεις. Το οικονομικό αυτό πλαίσιο άλλαξε και οι μεσαίοι εξοντώνονται. Στο τέλος θα επιβιώσουν μόνο κάποιοι πεισματάρηδες «επαναστάτες» με ιδιόκτητες οικογενειακές επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να ρίξουν τα κόστη τους στο ελάχιστο για ν' ανταγωνιστούν τους γίγαντες.

  Σ' αυτήν την πρώτη φάση που στις μέρες μας διανύουμε στην Ευρώπη επικρατεί ένας χειρίστου είδους μιμητισμός προς τους Ασιάτες ηγεμόνες και φαίνεται να κυριαρχεί η άποψη πως για να ενισχύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση την ανταγωνιστικότητά της πρέπει να δημιουργήσει σχέσεις αποικιοκρατίας της ισχυρής Γερμανίας με τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της Ευρώπης.

  Συνειδητά επιχειρείται η άρση των Εθνικών κυριαρχιών, η υποδούλωση των λαών και η εξαθλίωσή τους προκειμένου να μεταλλαχθούν οι πολιτικές και οικονομικές δομές της Ευρώπης σε ανάλογες με αυτές της Ανατολής.

  Η πολιτική αυτή στις μέρες μας εμφανίζεται να είναι η κυρίαρχη και επιχειρείται να επιβληθεί μέσα από εκβιασμούς και τετελεσμένα.

  Προκειμένου δε να είναι νομικά κατοχυρωμένη πρέπει να ακολουθηθούν τα συνταγματικά προστάγματα κάθε χώρας που πιέζεται να αποικιοκρατηθεί.

  Στην Ελλάδα το Σύνταγμά μας προτάσσει πως άρση της Εθνικής μας κυριαρχίας μπορεί να γίνει με τους ακόλουθους τρεις τρόπους:

  1) Να συναινέσει η αξιωματική αντιπολίτευση. (Γι αυτό δέχεται τόσες πιέσεις, κυρίως έξωθεν ο Σαμαράς.)

  2) Να ψηφιστεί με 180 ψήφους απ' το Εθνικό κοινοβούλιο. (Γι αυτό υπάρχουν κατά καιρούς ύποπτες αναφορές γύρω απ' τις 180 ψήφους.)

  3) Να το αποφασίσει ο λαός με δημοψήφισμα. (Γι αυτό η φαινομενικά αψυχολόγητη ενέργεια του ΓΑΠ να προκηρύξει δημοψήφισμα.)  Τέλος, η Δύση κυριάρχησε σαν αυτοκρατορία πάνω στον πλανήτη πατώντας, αν και πολλές φορές τα διαστρέβλωνε, πάνω στα αγνά ιδανικά της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, και είναι τα θεμελιώδη αυτά ιδανικά που βίαια κλυδωνίζονται στις μέρες μας.

  Κατά βάθος όλα γίνονται για τον έλεγχο των ανθρώπων, των λαών. Προφάσεις είναι τα περί οικονομικής κρίσης, ανταγωνιστικότητας, ρυθμών ανάπτυξης κ.τ.λ. Άστοχες είναι και οι προσεγγίσεις της αριστεράς που μιλά για τον πλούτο και το μεγάλο κεφάλαιο που πλουτίζει εις βάρος των εργατών. Αυτά συνέβαιναν πάντα και οι αριστεροί βρίσκονται αιώνες πίσω. Η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο υπήρχε πάντοτε και δυστυχώς αυτό δεν αλλάζει. Άλλο είναι το καινούργιο στοιχείο στην εποχή που ζούμε. Κι αυτό είναι ο απόλυτος έλεγχος των πάντων.

  Όταν στην κοινωνία κυριαρχούν οι μεσαίοι τότε οι μεγάλοι έχουν πρόβλημα. Και το πρόβλημά τους δεν είναι το κομμάτι της πίτας που αποσπούν οι μεσαίοι. Τους ενοχλεί φυσικά κι αυτό γιατί έχουν καταντήσει αχόρταγα θηρία, αλλού όμως βρίσκεται η καρδιά του προβλήματος.

  Στον απόλυτο έλεγχο των πάντων.

  Η κοινωνία που οι μεγάλοι θέλουν είναι η απόλυτα ελεγχόμενη. Η πτώχευση και η πείνα που κάποιοι φοβούνται δεν πρόκειται ποτέ να έρθει, χρησιμοποιείται μόνο σαν απειλή για να ενδώσουν οι λαοί στα σχέδιά τους. Πώς θα μπορούσε να επέλθει η πτώχευση ή η πείνα αφού ο καταναλωτισμός είναι μέρος του σχεδίου τους και επικρατεί, όπως είπαμε, ακόμα και στην εξαθλιωμένη Ανατολή.

  Μακάρι να γυρίζαμε στα χωριά μας και να αναβίωνε η αγροτική οικογένεια και η οικιακή οικονομία του 50 και του 60. Δυστυχώς στους αλλοτριωμένους πολίτες του 2010 αυτό ακούγεται σαν απειλή.

  Αυτό που επέρχεται είναι η κονσερβοποίηση της ανθρώπινης ύπαρξης. Και μην σπεύσουν οι πλέον αλλοτριωμένοι να ισχυριστούν πως δεν τους νοιάζει και πως αν είναι να μην πεινάσουν δεν τους ενδιαφέρει η σκλαβιά τους ή ακόμα περισσότερο πως δεν την θεωρούν σκλαβιά.

  Όταν το σύστημα καταφέρει να ελέγξει όλο τον πλανήτη κανείς να μην είναι σίγουρος πως θα κρατάει τους λαούς ζωντανούς μόνο για να τους εκμεταλλεύεται. Εκεί πια θα μπορεί και να τους εξοντώσει, να καθορίσει όχι μόνο το βιοτικό τους επίπεδο, αυτό το κάνει και στις μέρες μας, αλλά και την ίδια τους την ύπαρξη.

  Τότε τα χρόνια των παππούδων μας, που πράγματι είχαν να βιοπαλέουν στα χωριά τους για να θρέψουν την οικογένειά τους, θα ναι ιστορίες πονεμένης νοσταλγίας, χαμένης αναζήτησης, μακρινής θύμησης, μιας ζωής ανθρώπων που κάποτε ήταν ανθρώπινη.

  • βαγόνι avatar
   βαγόνι @ σίγουρος 19/11/2011 16:48:38

   Πολύ καλή προσέγγιση....!

  • βαγόνι avatar
   βαγόνι @ σίγουρος 19/11/2011 17:21:04

   Θα μπορούσαμε,βέβαια,να είχαμε αποφύγει τον πρόσφατο βρόγχο,
   άν κολυμπούσαμε-έστω μετά το '50-με μεγαλύτερη ευελιξία....άν-λέω
   άν-η "καθ΄ημάς Ανατολή" συνομιλούσε αποτελεσματικότερα με τον
   "Ευρωπαικό Διαφωτισμό", τουλάχιστον στα σημεία που αυτό ήταν
   προσπελάσιμο....Ήταν αποκαρδιωτικό να βλέπεις οχυρωμένους στα
   στερεότυπα τους "ελληνορθοδόξους" και "ευρωπαιστές" να
   ανταλάσσουν κοινοτοπίες....και μάλιστα, ύστερα απο έναν βλακώδη
   και καταστροφικό εμφύλιο...και μιά "αριστερά" να θέλει να
   καθαρίσει και τους δυό, μή γνωρίζοντας ότι και η ίδια παρέμεινε
   ένα καθαρά..."δυτικό" υποπροιόν!
   Τώρα, το κόστος καταβάλλεται cash,argent comptant,mit fiele
   schwierigkeiten!
   Θα μπορούσε,στον καθ'ημέραν βίο, να πραγματοποιηθούν οι
   συνθέσεις που έγιναν στην Τέχνη....Εμπειρίκος, Εγγονόπουλος,
   Τσαρούχης...αυτό το έξοχο "μείγμα" κοσμοπολιτισμού και
   παραδόσεως....ήταν όμως δύσκολο, δεν υπήρχε η κρίσιμη μάζα
   "πρωτοπορίας".
   Εδώ που είμαστε...." κουράγιο κωπηλάτες, υπομονή κωπηλάτες",
   όπως μας συμβουλεύει ο Κύπριος συμπατριώτης μας Κ.Μόντης!

 2. Κωνσταντῖνος Λ. Μαστακουνᾶς avatar
  Κωνσταντῖνος Λ. Μαστακουνᾶς 19/11/2011 14:12:12

  Κατὰ τ΄ ἄλλα, "λεφτὰ τῶν γερμανῶν φορολογουμένων πᾶνε στοὺς τεμπέληδες τοῦ νότου"...

  • anonymous avatar
   anonymous @ Κωνσταντῖνος Λ. Μαστακουνᾶς 19/11/2011 14:56:48

   Είσαι καινούριος στη Γερμανία. Με τον καιρό θα μάθεις ότι οι Γερμανοί είναι ταλιροφονιάδες. Μετράνε τα πάντα και δε χαρίζουν τίποτε σε κανένα. Αν δεν έβγαζαν λεφτά από την ΕΕ δε θα ήταν μέσα. Τα δε παζάρια που γίνονται κάθε φορά γίνονται για το ποσό που θα επιστραφεί πίσω στην ΕΕ μέσω των διαρθρωτικών ταμείων.

   Παλιά είχαν κάνει μελέτη, την οποία εξαφάνισαν βεβαίως βεβαίως, κι έλεγαν ότι για κάθε 5 Ευρώ που πληρώνουν στην ΕΕ επιστρέφουν πίσω στη Γερμανία 8 Ευρώ.

   Το πράγμα τώρα αρχίζει να γίνεται επικίνδυνο διότι στρέφονται ευθέως κατά της εθνικής ανεξαρτησίας των διαφόρων κρατών και μάλιστα με άκομψο τρόπο. Το πράγμα ζορίζεται και δεν χρωστάει κανένας σε αυτούς να υποφέρει για την πάρτη τους.

 3. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 19/11/2011 14:15:02

  Απλά για την ιστορία, να θυμίσω ότι η κυρία Γεωργία Δάμα που υπογράφει το άρθρο και κόπτεται για την "ανεργία των νέων", έχει υπογράψει στο παρελθόν λαθρομεταναστολάγνα ρεπορτάζ στην Ελευθεροτυπία. Προφανώς, το να απασχολούνται Πακιστανοί και Αφρικανοί ακόμα και ως πωλητές στο ΙΚΕΑ και ως ντελίβερυ σε γνωστές αλυσίδες δεν επηρεάζει ποσώς την ανεργία των Ελλήνων. Περαστικά στην αριστεράντζα και τα μυαλά που κουβαλάει. Όσο για τους αφελείς που πιστεύουν ότι κατά Σύριζα μεριά υπάρχει πατριωτικό απόθεμα, καλά ξυπνητούρια...
  Για ξενική κατοχή μιλάνε μόνο όταν οι ξένοι είναι ξανθοί, γαλανομάτες και φοράνε κουστούμι. Οταν οι ξένοι εισβολείς είναι σκούροι και φοράνε σαγιονάρα, εκεί η κατοχή είναι καλή...

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 19/11/2011 14:31:47

  είναι, κάπως, παρηγοριά να βλέπεις αυτά που γράφονται στο διαδίκτυο εδώ και αρκετό καιρό να βγαίνουν σε συμβατικά ΜΜΕ.

  Εμείς ΠΡΕΠΕΙ να μηδενίσουμε το πρωτογενές έλλειμμα, αλλά με σκοπό να πατήσουμε στα δικά μας πόδια. Οι Γερμανοί μας ζητούν το ίδιο, αλλά με σκοπό να μας χώνουν σαβούρες και να απομυζούνε ρευστότητα. Αύτο που γίνεται διαπλανητικά είναι αυστηρό cash management, η μάχη για το κεφάλαιο κίνησης, την ρευστότητα. Τα Αμερικανά έχουν καιο προδφέρουν e pluribus unum και τα Β-2 να το υπερασπίσουν. Η Γερμανία προσφέρει σταθερό νόμισμα, χαμηλό πληθωρισμό και Πράσινηξ Ανάπτυξη (ναι, δικιά τους έιναι η πατέντα).

  Εμείς και ο κάθε Νότιος και Ιρλανδός ή 50% Γάλλος εμείς είμαστε η δεξαμενή που στραγγίζεται για να λένε ότι έχουν καλό νόμισμα και χαμηλό πληθωρισμό ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ. Μουαγιέν τους κάνουμε.

  Ο "Ευρωπαϊκός" μηχανισμός είναι μηχανισμός απομύζησης, ραμμένος και κομμένος στα μέτρα TOYΣ, έγραψα και παραμυθάκι επ αυτού: h++p://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/11/20.html . Το ότι εμείς σαβουρώσαμε σαν πειναλέα γουρουνάκια, είναι το άλλοθί ΤΟΥΣ.

 5. anonymous avatar
  anonymous 19/11/2011 15:02:10

  Ο “Ευρωπαϊκός” μηχανισμός είναι μηχανισμός απομύζησης, ραμμένος και κομμένος στα μέτρα TOYΣ

  Θα άξιζε να μεταφραστεί η απόφαση τη Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για τη σύμβαση της Λισαβόνας. Ούτε λίγο ούτε πολύ λέει ότι εμείς δεν αλλάζουμε κάτι η ΕΕ πρέπει να προσαρμοστεί σε εμάς.

  Γενικά μετά την απώλεια του πολέμου χρησιμοποιούν διεθνείς οργανισμούς για να περάσουν με κουκουλοφόρικο τρόπο την πολιτική τους. Και μέχρι τώρα τους βγαίνει. Έχουν όμως αρχίσει να ξεπερνάνε τα όρια και θα βρεθούν προ εκπλήξεων. Θα έχουν για άλλη μια φορά όλη την Ευρώπη απέναντι. Μόλις πάψει η κατανάλωση εξαγωγές τέλος και 50% ανεργία στη Γερμανία.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ anonymous 19/11/2011 16:50:57

   Στο ένα θέμα που έχω βαρεθεί, πλέον, να ψάχνω (την Πράσινη Απάτη) , οι Διεθνεις Οργανισμοί είναι ο ΟΗΕ, και ορδές ΜΚΟ από WWF, Greenpeace και κάθε τι χρώματος πρασινολαχανί. Και από το 1991 και μετά όλα χρηματοδοτημένα από την τάδε η δείναι DG της ΕΕ.

   Και δίνουμε και βραβεία νόμπελ όταν χρειαστεί. Και επιτρόπους κάνουμε.

   • anonymous avatar
    anonymous @ archaeopteryx 19/11/2011 20:11:25

    Γιατί η ΕΕ δεν είναι διεθνής οργανισμός; Σαφώς και είναι.

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ anonymous 19/11/2011 20:57:27

     Εννοείται! Όλοι οι "νόμοι" που διέπουν την σώρρευση πλεονασμάτων στην Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, φτιάχτηκαν στις Βρυξέλλες. ΟΛΕΣ οι Πράσινες ΜΚΟ και τα Κλιμακτηριακά του ΟΗΕ χρηματοδοτήθηκαν από τις Βρυξέλλες. Οι Βρυξέλλες απεφάνθησαν ότι η Ολυμπαική έτσι ή αλλιώς, και η Aegean+Oλυμπιακή είναι "μονοπώλιο, αλλά ή Λουφτχάνσα...φτου φτου πιπέρι... Η γραφική ΕΕ είναι Γερμανικό δημιούργημα, αλλά μην το πει κανείς αυτό στον Αντιπροεδρο, ή την Βασούλα...

     • anonymous avatar
      anonymous @ archaeopteryx 19/11/2011 22:11:18

      Θα έλεγαν ότι κατάφεραν να την καπελώσουν οι Γερμανοί. Τη χρησιμοποίησαν για να περάσουν την πολιτική του Γ' Ράιχ. Κάποια στιγμή θα σκοντάψουν όμως.

 6. Nick63 avatar
  Nick63 19/11/2011 15:08:26

  Φίλε ΒΙΣ, δεν ξέρω αν απασχολούνται Πακιστανοί σαν πωλητές στο ΙΚΕΑ,
  αλλά εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, εφόσον υπάρχει προσφορά εργασίας από
  Έλληνες, υπόλογη είναι η διεύθυνση του καταστήματος.
  Πάντως στη περιοχή μου να ξέρεις τις ελιές τις μαζεύουν σχεδόν ΜΟΝΟ αλλοδαποί.
  Για τη "ξανθιά κατοχή" δεν ρωτάω τίποτα.
  Ασφαλώς νοιώθεις στο πετσί σου όπως και όλοι εμείς τι σημαίνει τρόϊκα
  και ευρωπαίοι συνεταίροι...

  • helios avatar
   helios @ Nick63 19/11/2011 16:24:37

   ''Πάντως στη περιοχή μου να ξέρεις τις ελιές τις μαζεύουν σχεδόν ΜΟΝΟ αλλοδαποί.''
   http://www.youtube.com/watch?v=59LGC8V6v_0
   http://kopanakinews.files.wordpress.com/2010/01/8.pdf
   http://www.e-geoponoi.gr/2010-01-24-08-56-43/349-2010-01-24-09-24-40.html
   Η τεχνολογία έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που επιτρέπει την πλήρη μηχανική συγκομιδή για σχεδόν όλα τα γεωργικά και αγροτικά προϊόντα. Μάλιστα πολλές καλλιέργειες καλλιεργούνται πλέον με νέo και διαφορετικό τρόπο ώστε να είναι εφικτή η μηχανική συγκομιδή τους. Το κόστος της επένδυσης είναι το τελευταίο που θα πρέπει να σε απασχολεί, καθώς μηδενίζει το εργατικό κόστος ,παράλληλα γίνεσαι πολύ περισσότερο παραγωγικός και ανταγωνιστικός με αποτέλεσμα η απόσβεση να γίνεται μέσα σε πολύ λίγα χρόνια. Από κει και πέρα εάν χρειάζονται λιγοστά εργατικά χέρια θα μπορούν να επιδοτούνται Έλληνες που είναι άνεργοι,Έλληνες που δεν είναι άνεργοι αλλά θέλουν να ενισχύσουν το εισόδημα τους που θα μπορούν να έρχονται οργανωμένα, και τελευταία τελευταία λύση αλλοδαποί (κυρίως από χώρες της Ε.Ε.) που θα εργάζονται ως εποχιακοί εργάτες για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και μετά θα επιστρέφουν στις πατρίδες τους.
   Αγαπητέ Nick63, εάν εσύ και ορισμένοι άλλοι έχετε πέσει θύματα της αριστερής προπαγάνδας ή έχετε κολλήσει πίσω στον μεσαίωνα σχετικά με καλλιέργειες, συγκομιδή κλπ… είναι δικό σας ζήτημα, δεν θα καταστρέψουμε όμως εξαιτίας σας την πατρίδα μας.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Nick63 19/11/2011 21:32:09

   Προφανώς πριν το 1990 δεν τρώγαμε ελιές, διότι δεν υπήρχε κανείς να τις μαζέψει.
   Επίσης, πριν το 1990 δεν υπήρχαν λαϊκές αγορές, αφού τότε δεν υπήρχε κανείς να κάτσει στους πάγκους.
   Όχι αγαπητέ μου, δεν είναι το ΙΚΕΑ υπεύθυνο. Κάθε εταιρεία θέλει να ελαχιστοποιεί το κέρδος της. Υπεύθυνη είναι η ελληνική κυβέρνηση που επιτρέπει στον Πακιστανό να είναι εδώ, παράνομα, και που επιτρέπει σε ομοϊδεάτες σου αλήτες αριστερούς δικηγόρους να βγάζουν ψεύτικες άδειες παραμονής σε ανθρώπους που μπήκαν εδώ χωρίς διαβατήριο και χωρίς τίποτα, παρα μόνο με τα 4000 δολλάρια που πλήρωσαν στους διακινητές τους.
   Αν δεν υπήρχε ο Πακιστανός και ο Αφρικανός, θα εργαζόταν ο Έλληνας στο ΙΚΕΑ, διότι αποκλείεται να μην χρειάζεται πωλητές.
   Εσείς οι αριστεροί, οι περισσότεροι τουλάχιστον (για να μην γενικεύω), στη διεθνιστική σας ιδεοληψία, το τελευταίο που υπολογίζετε είναι ο συμπατριώτης σας, αν υπάρχει αυτή η λέξη στο λεξιλόγιό σας...Και υποστηρίζετε την πιο άγρια παγκοσμιοποίηση.

   • helios avatar
    helios @ ΒΙΣ 20/11/2011 10:02:10

    Πρέπει να υπάρχουν ισχυρά και σοβαρά αντικίνητρα προκειμένου οι επιχειρήσεις να μην προσλαμβάνουν αλλοδαπούς π.χ. υψηλότερη φορολογία / υψηλότερες εισφορές/ υψηλότερα δημοτικά τέλη/περισσότερα ένσημα κλπ....

 7. a.p. avatar
  a.p. 19/11/2011 21:04:18

  Καλη η αναλυση του σιγουρου ! Συμφωνω.
  Σωστη και η επισυμανση του "anonymous" για το γεγονος οτι τωρα που η Γερμανια αρχισε να θετει θεμα Εθνικης κυριαρχιας των κρατων το πραγμα αρχιζει να ζοριζει ...πολυ να ζοριζει......

 8. Δικερως avatar
  Δικερως 19/11/2011 21:57:11

  Καλη αναλυση,αλλα οψιμη I should say.
  Γι'αυτο παραθετω την χιλιοειδομενη μα αμειλικτα επικαιρη ομιλια
  του Μιχαλη στο 6ο συνεδριο το'96:
  http://www.youtube.com/watch?v=KUwC-3NwQMc&feature=related

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.