Η ΕΚΤ σταματά να δέχεται ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα
05/02/2015 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ΕΚΤ σταματά να δέχεται ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα

Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις για την ελληνική οικονομία καθώς αργά το βράδυ της Τετάρτης έγινε γνωστό ότι ναι μεν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρατά ανοικτή τη γραμμή χρηματοδότησης των τραπεζών μέσω του ELA ωστόσο, από τις 11 Φεβρουαρίου θα άρει την παραίτηση (waiver) που επηρεάζει τα χρεόγραφα που εκδίδονται ή εγγυώνται πλήρως από την Ελληνική Δημοκρατία.

Η παραίτηση επέτρεπε στα εν λόγω χρεόγραφα να χρησιμοποιούνται στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος παρά το γεγονός ότι δεν εκπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Ουσιαστικά η ΕΚΤ δεν θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση.

Oπως αναφέρεται σε σχετική επίσημη ανακοίνωση της EKT, η απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου είναι απόλυτα σύμφωνη με τους κανόνες, καθώς «δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί σίγουρη η επιτυχής ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος.

Ανάγκες ρευστότητας των αντισυμβαλλομένων του Ευρωσυστήματος που δεν έχουν επαρκεις εξασφαλίσεις, μπορούν να ικανοποιηθεί από τις αντίστοιχες εθνικές κεντρικές τράπεζες, μέσω της επείγουσας παροχής ρευστότητας (ELA), στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανόνων του Ευρωσυστήματος, αναφέρει ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Εγινε γνωστό, πάντως, ότι αυξήθηκε το ποσό που θα μπορεί να χορηγεί ο ELA. Κι αυτό γιατί ουσιαστικά από τις 11 Φεβρουαρίου η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών θα γίνεται μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, δηλαδή μέσω του Μηχανισμού Εκτακτης Ανάγκης.

Υπενθυμίζεται ότι η ρευστότητα που έχουν αντλήσει οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ, η οποία πλέον μεταφέρεται στον ΕLA, έχει ξεπεράσει τα 56 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου 2014.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ στα ελληνικά

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να άρει την εξαίρεση για τα αξιόγραφα που εκδίδονται ή έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Η εξαίρεση επέτρεπε στα χρεόγραφα αυτά να χρησιμοποιούνται στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του ευρωσυστήματος παρά το γεγονός ότι δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Η απόφαση του Δ.Σ. βασίζεται στο γεγονός ότι δεν είναι αυτήν την στιγμή δυνατό να προβλεφθεί μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και ευθυγραμμίζεται με τους υφιστάμενους κανόνες του ευρωσυστήματος.

Η απόφαση δεν έχει επιπτώσεις για την συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις νομισματικής πολιτικής. Οι ανάγκες ρευστότητας για τις τράπεζες, για τις τράπεζες που δεν έχουν επαρκή collateral, μπορούν να ικανοποιηθούν από την αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζα, μέσω του ELA εντός των προβλεπόμενων κανονισμών του ευρωσυστήματος.

Τα εν λόγω αξιόγραφα θα πάψουν να γίνεται αποδεκτά ως collateral με την λήξη της τρέχουσας πράξης αναχρηματοδότησης (11 Φεβρουαρίου 2015).

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ στα αγγλικά

4 February 2015 - Eligibility of Greek bonds used as collateral in Eurosystem monetary policy operations

ECB's Governing Council lifts current waiver of minimum credit rating requirements for marketable instruments issued or guaranteed by the Hellenic Republic

Suspension is in line with existing Eurosystem rules, since it is currently not possible to assume a successful conclusion of the programme review

Suspension has no impact on counterparty status of Greek financial institutions

Liquidity needs of affected Eurosystem counterparties can be satisfied by the relevant national central bank, in line with Eurosystem rules

The Governing Council of the European Central Bank (ECB) today decided to lift the waiver affecting marketable debt instruments issued or fully guaranteed by the Hellenic Republic. The waiver allowed these instruments to be used in Eurosystem monetary policy operations despite the fact that they did not fulfil minimum credit rating requirements. The Governing Council decision is based on the fact that it is currently not possible to assume a successful conclusion of the programme review and is in line with existing Eurosystem rules.

This decision does not bear consequences for the counterparty status of Greek financial institutions in monetary policy operations. Liquidity needs of Eurosystem counterparties, for counterparties that do not have sufficient alternative collateral, can be satisfied by the relevant national central bank, by means of emergency liquidity assistance (ELA) within the existing Eurosystem rules.

The instruments in question will cease to be eligible as collateral as of the maturity of the current main refinancing operation (11 February 2015).

Απάντηση στα όσα ανακοίνωσε την Τετάρτη η ΕΚΤ για παραπομπή των ελληνικών τραπεζών στον μηχανισμό Επείγουσας Παροχής Ρευστότητας (ELA), έδωσε τα ξημερώματα το υπουργείο Οικονομικών της χώρας μας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και το υπουργείο εκτίμά ότι με την κίνηση αυτή η ΕΚΤ ασκεί πιέσεις στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στη σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών :

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε την παραπομπή στην Επείγουσα Παροχή Ρευστότητας (ELA) των αντισυμβαλλομένων του Ευρωσυστήματος που επιδιώκουν την εξασφάλιση ρευστότητας μέσω κατάθεσης ελληνικών τίτλων ως ενέχυρα.

Η απόφαση αυτή δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και έρχεται μετά από δύο ημέρες ουσιαστικής σταθεροποίησής του. Σύμφωνα με την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και πλήρως προστατευμένο μέσω της πρόσβασή του στον ELA.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), λαμβάνοντας και ανακοινώνοντας τούτη την απόφαση, ασκεί πίεση στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στην σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.

Η κυβέρνηση διευρύνει καθημερινά τον κύκλο των διαβουλεύσεων με εταίρους και θεσμούς στους οποίους ανήκει, παραμένει σταθερή στους στόχους του προγράμματος κοινωνικής σωτηρίας που ενέκρινε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός, και διαβουλεύεται με στόχο την εκπόνηση της ευρωπαϊκής πολιτικής που θα τερματίσει οριστικά την έως τώρα αυτοτροφοδοτούμενη κρίση της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας.»

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 05/02/2015 00:45:12

  Να σημειωθεί και κάτι ακόμη: Ο τέως διοικητής της ΤτΕ Προβόπουλος, όταν ζήτησε κάποια στιγμή προεκλογικά να τον δει ο Τσίπρας, φέρεται να του απάντησε "αυτή τη φορά δεν θα έχει αεροπλανιές με ευρώ κύριε πρόεδρε", υπονοώντας ότι υπήρχαν τέτοιες "αεροπλανιές" το 2012. Αν ισχύει αυτό, σημαίνει ότι από κάποιο σημείο και μετά θα παύσει και η ρευστότητα για τις ελληνικές τράπεζες. Τώρα, γιατί είναι διαφορετική η αντιμετώπιση; Ένας λόγος είναι ότι η Ευρώπη είναι σήμερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει μια ελληνική έξοδο από το ευρώ. Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι τότε υπήρχε προοπτική να συνεχιστεί το μνημονιακό πρόγραμμα ενώ τώρα όχι. Τρίτος λόγος κλπ. σε θεωρίες συνωμοσίας (προσχεδιασμένη υπαγωγή σε δραχμή κλπ.). Ο Θεός βοηθός...

  • Λιψ avatar
   Λιψ @ Διογένης 05/02/2015 10:03:17

   Δυστυχώς το μεγάλο παιχνίδι έπρεπε να παιχθεί το 2010, και μάλιστα στις αρχές του έτους, όταν η ΕΕ ήταν απροετοίμαστη και όταν θα κόστιζε πολύ ένα Grexit...Αλλά με το εμπνευσμένο και τηλεκατευθυνόμενο δίδυμο ΓΑΠ-Παπακωνσταντίνου, και με τα παπαγαλάκια διαφόρων ΜΜΕ σε 24ωρες βάρδιες πλύσης εγκεφάλου με το αζημίωτο, δεν υπήρχε δυνατότητα παιχνιδιού. Όλα ήταν σικέ...

 2. Κίττυ avatar
  Κίττυ 05/02/2015 01:46:48

  Μήπως πρέπει να επιστρατευτεί εκτάκτως ο Κώστας Πρέκας;;; Κάτι τέτοιοι εκβιασμοί, θυμίζουν τα κατοχικά...ή, μας παραδίδετε αυτούς που μας ανατίναξαν την αποθήκη, ή σκοτώνουμε όλους τους άντρες άνω των 15, του χωριού....

  • KM avatar
   KM @ Κίττυ 05/02/2015 04:40:01

   Μα τα ίδια αιμοσταγή μιάσματα είναι! Γι'αυτό δεν έπρεπε να πάμε ως πρόβατα επί σφαγή. Έπρεπε να κερδίσουμε όσο περισσότερο χρόνο μπορούσαμε, μέχρι να συμβεί κάποιο απρόβλεπτο γεγονός το οποίο θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε για να γλιτώσουμε. Αντί γι'αυτό, εκλέξαμε Τσίπρα...

   • Λιψ avatar
    Λιψ @ KM 05/02/2015 10:00:08

    Ναι, αλλά στην εξωτερική πολιτική είχαμε τον μέγα (λόγω του όγκου του) διαπραγματευτή Ευάγγελο Βενιζέλο και στην οικονομία τους πολύ σκληρούς για να πεθάνουν Γιάννη Στουρνάρα και Γκίκα Χαρδούβελη (του σημητικού χώρου αμφότεροι, βεβαίως-βεβαίως...). Τους κεϋνσιανούς οικονομολόγους τους είχαμε εξορίσει στο πυρ το εξώτερον, αφού βέβαια δεν θα τους ενέκρινε ούτε ο γνωστός Μπάμπης και ο κράχτης του, ο γνωστός Άρης.

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 05/02/2015 02:49:36

  Bloomberg video: Η ΕΚΤ σαφώς τεστάρει την Ελλάδα http://www.bloomberg.com/

 4. η Dimi avatar
  η Dimi 05/02/2015 15:04:32

  Γιατί δεν θα ψηφίσει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στην ΕΚΤ Απαντήσεις σχετικά με το γεγονός ότι ο Γιάννης Στουρνάρας δεν έχει δικαίωμα ψήφου εντός του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος. Απαντήσεις σχετικά με το γεγονός ότι ο Γιάννης Στουρνάρας δεν έχει δικαίωμα ψήφου εντός του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, τονίζονται τα εξής: · Λόγω της ένταξης της Λιθουανίας στη ζώνη του ευρώ, την 1η Ιανουαρίου 2015 τέθηκε σε εφαρμογή ένα σύστημα, βάσει του οποίου όλοι οι διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος ασκούν εκ περιτροπής τα δικαιώματα ψήφου εντός του Διοικητικού Συμβουλίου. · Σημειώνεται ότι ο καθορισμός των ομάδων έγινε με κλήρωση στις 18 Σεπτεμβρίου του 2014. · Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος όπως και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ συμμετέχουν στις συνεδριάσεις και έχουν το δικαίωμα να λάβουν τον λόγο, επομένως σε ό,τι αφορά τους όρους διεξαγωγής των συζητήσεων τίποτα δεν έχει αλλάξει. Συνήθως δε το Διοικητικό Συμβούλιο λαμβάνει τις περισσότερες αποφάσεις του με συναίνεση, και διαπνεόμενο από πνεύμα συνεργασίας. · Το σύστημα της εκ περιτροπής άσκησης του δικαιώματος ψήφου δεν είναι καινοφανές. Παρόμοιο σύστημα χρησιμοποιείται από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (Federal Open Market Committee - FOMC) της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ της γνωστής σε όλους FED. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το δικτυακό τόπο της ΕΚΤ και πιο συγκεκριμένα την περιοχή : Απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με την εκ περιτροπής άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου εντός του Διοικητικού Συμβουλίου: https://www.ecb.europa.eu/ecb/orga/decisions/govc/html/faqvotingrights.el.html MSN Οικονομία | Φεβρουάριος 05, 2015 |

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.